Pelicansille kolmen suora

Suoraviivaisesti tiistai-iltana Tampereella pelannut lahtelaisjoukkue saavutti ennen ottelua mainostamansa kolmen suoran ja kasvatti kotijoukkue Ilveksen tuskaista tappioputkea entuudestaan voittamalla ottelun selvin numeroin. Vierasjoukkue pelasi viisaasti ja teki vain sen, mitä kolmen pisteen kotiin viemiseksi tarvittiin.

Ensimmäisen erän alku Ilvekselle, loppu Pelicanseille

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä molempien joukkueiden pyrkiessä kontrolloituihin hyökkäyksiin. Vähitellen ottelun hallinta siirtyi tamperelaisille, jotka olivat varsin nuorella joukkueella liikkeellä.

Ensimmäinen maali nähtiin kotijoukkueen Marko Anttilan näyttävän ylivoimasuorituksen merkeissä Jesse Saarisen istuessa estämisjäähyä. Anttila odotti ja odotti kiekkoa leipoen hyökkäysalueella vasemman b-pisteen kaarella, sai kierrettyä polvilleen pudottautuneen lahtelaisten Sami Heleniuksen ja tarkka veto tiistaina hyvin pelanneen lahtelaisten maalivahti Tommi Nikkilän oikean patjan yli siirtäen kotijoukkueen ajassa 2:51 1-0 johtoon.

Ilveksen maalia seurasi Hakametsässä nähty tamperelaisten vahva painostusjakso. Varsinkin nuoret Ilvekset Joonas Rask ja Jaakko Pellinen olivat kapteeni Pasi Määttäsen laidoilla kovassa vauhdissa. Anttilan maalin lisäksi ei joukkue kuitenkaan onnistunut lisämaaleja saamaan aikaiseksi, ja ottelun hallinta siirtyi lahtelaisille. Erän kulminaatiopisteeksi muodostui Juhamatti Aaltosen rangaistuslaukaus, jonka Juha Pitkämäki torjui, mutta joka sai Pelicans-joukkueen syttymään peliin.

Lahtelaisten tasoitus tuli niin ikään ylivoimalla, tällä kertaa ylivoimaa oli kahden pelaajan verran, kun penkillä istuivat Markus Seikola (kyynärpäätaklaus) ja Colby Genoway (koukkaaminen). Lahtelaisjoukkue vei b-pistealoituksen hyökkäyspäässä, pirteästi tänään pelannut Marko Jantunen kiersi kiekon kanssa Ilves-maalin, siirto maalin kulmalta maalin eteen Juhamatti Aaltoselle, joka hivenen epäonnistuneella laukauksellakin pystyi tasoittamaan ottelun ajassa 14:13. Tilanteessa Ilves-puolustus oli sekaisin kahden pelaajan ollessa maalin takana kiekon perässä, eikä kontrolloidusta puolustusasetelmasta ollut tietoakaan.

– Jäähyt ensimmäisen erän puolivälissä käänsivät nuoren joukkueen kelkan, myönsi Ilveksen valmentaja Heikki Mälkiä ottelun jälkeen.

Vierasjoukkue sai maalista lisää intoa vierittäen kiekkoa vaarallisesti kohti Juha Pitkämäkeä, mutta uusia osumia ei ensimmäisessä erässä nähty, ja tauolle siirryttiin tilanteessa 1-1.

Ilves-ylivoima ei löytänyt maalia, Pelicans onnistui tasakentällisin

Toinen erä käynnistyi Ilves-ylivoimalla, kun Jani Forsstöm sai kiinnipitämisjäähyn. Ilveksen ykkösylivoima pyöritti peliä näyttävästi hyökkäysalueella, mutta ilman tulosta. Todellisille maalintekopaikoille ei päästy, lahtelaisjoukkue oli Ilveksen ylivoimaan tutustunut etukäteen, ja kovin arvattavissa Ilveksen ylivoimakuvio Markus Seikolan ja Jussi Pesosen viivavetoineen oli. Kaikkiaan Ilves pääsi kokeilemaan ylivoimansa toimivuutta kolme kertaa, mutta vierasjoukkue kesti Tommi Nikkilän johdolla Ilves-lähentelyt.

Ottelun puolivälissä nähtiin sen ratkaisuhetket. Ensiksi Ilveksen hyökkäysinto siniviivalla blokattiin lahtelaisten toimesta, nopea vastaisku ohi Ilves-puolustuksen ( Arto Tukio ja Juuso Akkanen), syöttö vauhtiin Vili Sopaselle, joka veivasi ohi Juuso Akkasen ja veti Juha Pitkämäen jäihin. Ajassa 29:37 lukemat muuttuivat Pelicans-johdoksi 1-2.

Ja jatkoa seurasi, kun jo putkia kolistellut Janne Tavi seurasi Juhamatti Aaltosen ja Jari Kauppilan paluukiekon Ilves-puolustuksen harhaillessa maalin perukoille ajassa 37:11. Tämä vierasjoukkueen 1-3-maali muodostuikin lopulta ottelun voittomaaliksi.

Maalin jälkeen Ilveksen peli oli sekaisin, mutta lahtelaiset eivät onnistuneet lisämaalien tekemisessä, vaikka saivatkin lisäapuja kotijoukkueelta. Varsinaisia tuhlaajapoikia oli lahtelaisjoukkueessa useita, ja niin erätauolle mentiin lukemissa 1-3.

Kolmas erä täytyi pelata

Tiistai-illan kolmas näytös oli Hakametsässä kovin sekavaa. Väliin katsomoon tuntui, että se pelattiin, koska jääkiekko-ottelussa pelataan kolme erää. Pelicans pelasi järkevästi suojellen johtoaan ja antoi Ilveksen pyöriä tehottomasti kulmissa.

Jos tamperelaiskatsomossa joku luuli, että Ilves aloittaisi kirin heti erän alussa, niin nopeasti tuo luulo hävisi. Ilveksen erä rikkoontui heti alussa saatuihin jäähyihin. Kahdesti erän aikana joukkue joutui tappamaan kahden miehen alivoimaa yli minuutin ajan.

Muutenkin Ilves sortui kolmannessa erässä jäähyihinsä, sillä noiden jäähyjen lisäksi Jussi Pesonen (ajassa 51:50) ja Joonas Rask (ajassa 58:00) kuittasivat tililleen pelirangaistukset käytöksestä. Pelicans-joukkueen ote oli kuitenkin jo kirvonnut, ylivoimaa pyöriteltiin tyylillä ”Me ollaan voitettu tämä peli”, eikä joukkue lisämaaleja onnistunut ylivoimalla saamaan.

Mutta ei maalinteko tilanteeseen 1-3 päättynyt. Kun Ilves oli ensin vaihtanut Markus Korhosen tolppien väliin, vaihtanut Pitkämäen takaisin, ja sitten lopulta ottanut kuudennen kenttäpelaajan kentälle, niin vieraiden Vili Sopanen onnistui riistämään kiekon itselleen ja maalaamaan lahtelaisten neljännen osuman tyhjiin ajassa 58:00.

Eikä tässä vielä kaikki! Hakametsässä viimeisteltiin harvemmin jääkiekkokaukalossa nähty maali kahden pelaajan alivoimalla, kun Markus Seikola siirsi Pasi Määttäsen syötöstä ottelun loppulukemiksi 2-4 ajassa 59:37 lahtelaispuolustuksen lähinnä seuratessa katseella.

Janne Tavi ja Juhamatti Aaltonen lahtelaisten ykkösiä tiistaina

Pelicans-joukkue esitteli tiistaina uutta maalintekijäkaartia, kun Janne Tavi teki voittomaaliksi muodostuneen 1-3-osuman. Maali oli Tavin uran ensimmäinen SM-liigassa, ja se lämmitti lahtelaista kovasti.

– Nyt on ketsuppipullo auki, totesi Pelicans-hyökkääjä, mutta päätyi lopulta analysoimaan oman joukkueensa esitystä tiistaina.

– Ensimmäisen erän ne tuli kovaa päälle, ja oltiin helisemässä. Toiseen erään saatiin jo jalkoja mukaan.

Tyytyväinen oli myös lahtelaisten valmentaja, Mika Toivola.

- (Janne) Tavi pelasi hyvin. Työteliäs nuori laituri. Siinä ketjussa kemiat toimivat.

Mutta oli lahtelaisten ratkaisijoissa tuttujakin pelaajia. Vili Sopanen saalisti tehot 2+0 ja Juhamatti Aaltonen 1+1 ja Tommi Paakkolanvaara 0+2.

– Ihan hyvä peli. Oltiin vähän paremmalla jalalla liikkeellä kuin Ilves ja saatiin karvattua heidän pakeilta kiekkoja, totesi koko ottelun ajan Ilveksen puolustukselle harmaita hiuksia aiheuttanut Juhamatti Aaltonen.

Lahtelaisten tehohyökkääjä kuitenkin palautti nopeasti katseet seuraavaan peliin.

– Torstaina on uusi peli, ja nyt aletaan valmistautua siihen.

Käytävän toisessa päässä mietteliäitä miehiä

Ilveksen valmentaja, Heikki Mälkiä, oli luonnollisesti totinen mies ottelun tauottua. Puolustuksen kapeus ja maalivahtipeli olivat päällimmäisiä asioita hänen miettiessään joukkueensa ongelmakohtia. Katsomoon saakka aistittavissa oleva tuska joukkueen sisällä on suuri.

Mutta ei Mälkiä odota mitään ihmeapuja ulkopuolelta.

– Ollaan rehellisiä, tämä on meidän tasomme tällä hetkellä, tamperelaisvalmentaja totesi avoimesti.

– Omilla voimilla pitää nousta tästä tuskatilanteesta. Onneksi tuo peleissä näkynyt henkinen tuska ei ole ollut nähtävissä harjoittelussa.

Toki Mälkiälle kelpaisivat pelaajavahvistukset, mm. kiekollinen pakki voisi olla Ilves-valmentajan toivelistalla.

Täyden tukensa Mälkiälle antoi Ilves-kapteeni Pasi Määttänen.

– Ei laiteta yhtään valmentajan piikkiin, kyllä tässä peiliin on katsottava, kuului kapteenin analyysi.

– Liikaa puristetaan mailaa, tulee helppoja virheitä. Aivan liikaa mietitään, ei tehdä!