Pelicans otti historiallisen voiton Ilveksestä

LIIGA / Raportti
Lahden Pelicans voitti Tampereen Ilveksen ensimmäisen kerran kautta aikojen, Pelicans-nimisenä joukkueena. Ottelu ei ollut Pelicansille mikään helppo, mutta voitto ei tullut helpollakaan. Ilves paransi peliään edellisistä otteluista, mutta tänään se tapahtui hieman liian myöhään.

Ensimmäinen erä Ilvekseltä huonoin

Ilveksen monessa syksyn pelissä on vastustaja tehnyt avausmaalin aika nopeasti ja siihen on Ilveksen alun paras vire kaatunut. Tänään ensimmäiseen maaliin meni aikaa vain kaksi ja puoli minuuttia. Bert Robertssonin jäähyn aikana Lasse Jämsenin syötöstä iski Tomi Hirvonen kiekon ohi Ilveksen maalia vahtineen Tommi Satosaaren. Hirvonen pääsi aika vapaasti iskemään oman paluukiekkonsa sisään. Ilveksen puolustajat seurasivat vain katseella.

Ilveksen erän paras paikka tuli kun Raimo Helminen oli pääsemässä Ville Snellmanin jäähyn aikana läpiajoon. Jari Kauppila luisteli Helmisen kiinni ja oli pakotettu ottamaan jäähyn.
Erän puolenvälin jälkeen tarkisteltiin mahdollista Pelicans-maalia videolta päätuomari Jari Levosen toimesta, mutta kiekko ei ylittänyt ikinä maalilinjaa.
Ilves sai välillä pyöritettyä peliä Pelicansin kenttäpäädyssä, mutta kiekko pysyi kulmissa tai maalin takana, eikä sieltä tunnetusti tehdä maaleja. Ilveksen pelaajien vedot lähtivät kaukaa kohti Pasi Kuivalaisen vartiomaa maalia ja usein huonosta sektorista. Pelicans ampui vähemmän, mutta pääsi useammin hyökkäämään kohti Ilveksen maalia. Pelicans ei paljoa erän aikana väläytellyt, mutta sen ei siihen tarvinnut ryhtyäkään.

Ilves iskee ensimmäisen maalin yli kahteen otteluun

Pelicans pääsi kahden miehen ylivoimalle, kun ensin Ilvekselle tuomittiin väärästä vaihdosta jäähy ja heti perään Mikko Kuparinen joutui myös jäähyaitioon. Pelicansin viisikko pyöritteli kiekkoa hetkisen ja viimein tilanne pelattiin maalin kulmalle Lasse Jämsenille, joka ampui tiukan vedon suoraan poikittaissyötöstä. Kiekko oli maalissa ja Pelicans johti kahdella maalilla.
Ilveksen syötöt olivat erässä linjalla: toivotaan, toivotaan. Kiekko yritettiin saada monen vastustajan läpi, vaikka se on lähes toivotonta.

Ilves pelasi lähes seitsemän erää, ennen kuin kiekko saatiin maaliin. Jukka-Pekka Laamanen syötti upeasti Ville Hirvosen läpiajoon. Hirvonen sijoitti pelivälineen tarkasti maalin oikeaan nurkkaan.
Tilanteessa kävi Ilveksellä hieman onneakin. Kiekko kimposi Pelicansin puolustajan mailan kautta ja kiekon liike hidastui hieman, jolloin Hirvonen ylettyi ottamaan kiekon mukaansa.
Edelleenkään Pelicansien peli ei ollut mitään ihmeellistä. Ilves oli yhtä aktiivinen osapuoli kuin lahtelaisryhmäkin, mutta joukkueen hyökkäykset olivat hitaita ja ratkaisut kestivät. Ilves pelasi lähinnä NHL-kaukaloista tuttua dump-and-chase-kiekkoa. Eli selvemmin sanottuna pitkä päätyyn ja perään. Toinen erä oli hieman tasaisempi kuin ensimmäinen. Ilves pääsi peliin mukaan, mutta Ilveksen pelaaminen oli huonoa edelleen. Pelicans pelasi järkevästi ja puolusti tunnollisesti. Aina tilanteen salliessa, joukkue lähti terävästi ja vaarallisesti vastahyökkäykseen.

Pelicans ratkaisee historiallisen voiton

Ilves on tehnyt seitsemässä viimeisessä kotipelissä 4 maalia, kun siinä mukana on toisessa erässä Ville Hirvosen tekemä maali. Näillä maalimäärillä ei voi voittaa peliä mitenkään. Ilves pelasi toisen erän lopun ja kolmannen erän alun mainiosti, mutta sitten Ilveksen räikeästä vaihtovirheestä pääsi Joonas Jääskeläinen rokottamaan läpiajon päätteeksi Ilvestä iskemällä lahtelaisten kolmannen maalin. Jari Kauppila antoi mainion pystysyötön Jääskeläisen maaliin.
Kolmannessa erässä Ilveksellä oli muutama aivan loistava maalintekopaikka, mutta kiekko ei suostunut pomppimaan Pelicans-maaliin millään. Mm. Lubomir Korhon pääsi harhauttamaan Pasi Kuivalaisen jo jäähän, mutta Korhonin veto ei noussut jäästä ja pysähtyi Kuivalaisen mailaan. Korhonin on syytä palata vielä hetkeksi hellan ääreen mailaa käyristämään.

Vielä puolitoista minuuttia ennen ottelun loppua pääsi Jari Kauppila läpi ja puolustajan estelyistä huolimatta, hän iski kiekon rystyltä ohi Tommi Satosaaren.
Ilves pelasi kolmannessa erässä selvästi aikaisempia otteluita vauhdikkaammin ja terävämmin. Jääkiekko-ottelu kestää kuitenkin 60 minuuttia, joten töitä on vielä tehtävä.
Pelicansin ei isompia tarvinnut ottelussa esittää. Ilves raatoi ja Pelicans kävi korjaamassa hedelmät.
Ilves tulee vielä tällä kaudella voittamaan pelin, mutta hetki siihen menee vielä aikaa. Pelicans tulee taistelemaan pudotuspelipaikasta, mutta otteiden pitää pysyä samanlaisina ehdottomasti.

Kauppila ja Räsänen kertovat

Pelicans-hyökkääjä Jari Kauppila oli selvillä linjoilla ottelun suhteen.
- Kentällä oli yllättävän paljon tilaa. Olemme pelanneet nousujohteisesti ja Jokerit-ottelussa pelasimme hyvin. Jos pystymme jatkamaan samalla tavalla, olemme mukana taistelemassa playoff-paikasta.
- Oma maalini on säkärystyvippi, naureskeli kultakypärää kantava hyökkääjä.

Ilvekselle riitti kuitenkin Kauppilalta myös sympatiaa.
- Toivottavasti Ilves nousee vielä tuosta.

Ilveksen valmentaja Teijo Räsänen näki pelissä selviä onnistumisen merkkejä.
- Viimeisessä erässä pelattiin kuten pitikin. Kaksi alivoimalla päästettyä maalia, oli kuitenkin huono asia. Vastustaja kävi kuittaamassa maalit, me punnersimme tehottomasti.
1,1 tehtyä maalia per ottelu, se on aika vähän.

Räsänen näki tulevaisuuden kuitenkin valoisana.
- Liikettä tulee joukkueelle koko ajan lisää, se on hyvä asia. Meidän pitää saada sama liike 60 minuutiksi, muuten voittoa ei voi odottaa.
Jesse Niinimäki pelasi tänään hyvin ja nuorukainen parantaa koko ajan.

» Lähetä palautetta toimitukselle