Ilves voittoon maalirikkaassa ottelussa

LIIGA / Raportti
Ilves voitti Lahden Pelicansin lauantain ottelussa, jossa maaleja tehtiin normaaliin liigaotteluun verrattuna paljon. Yhtätoista maalia ei monessa ottelussa nykyään nähdä. Peli oli vauhdikasta ja yleisöön menevää. Valmentajat eivät kuitenkaan tälläistä halua nähdä yleensä.

Ilves aloitti ottelun salamavauhdilla. Ensimmäinen minuutti ei ollut tullut täyteen ja kiekko oli maalissa. Mikko Suvanto nousi vasenta laitaa oikea-aikaisesti ja Shayne Toporowskin ampuma kiekko tuli kuin tarjottimella. Pelivälinen meni aivan etukulmasta sisään, kun Pelicansin maalilla torjunut Mikko Rämö liukui vielä etutolpalle. Ilveksen tämän kauden 100.s maali oli nähnyt päivänvalon.
Pelissä oli vauhtia jatkuvasti. Ilves piti kuitenkin ohjat käsissään, eikä Pelicans päässyt kuin käymään hyökkäysalueellaan. Ja lähes samantein lähdettiin takaisin omaan päähän.

Jari Kauppilan jäähyn aikana Ilves pyöritti ylivoimaa, mutta ei saanut rauhoitettua peliä kunnolla. Pelicansin pelatessa hyvää alivoimaa, aggressiivisella luistelulla ja sähäkällä häirinnällä, oli Ilves pakotettu liikuttamaan kiekkoa nopeasti. Välillä liiankin nopeasti.
Mikko Suvannon voittaman aloituksen jälkeen Shayne Toporowski nousi maalille ja yritti lurittaa kiekon Rämön putkista sisään. Kiekko kuitenkin pomppasi torjunnasta toiselle puolelle, josta nousi Jukka Laamanen. ?Lamppu? sai vetää vapaasti lähes sydämensä kyllyydestä kiekon sisään ja 2-0-tilanne oli selviö.

Ottelu ei ehtinyt kuitenkaan vanheta kuin 48 sekuntia edellisestä, ja kiekko oli taas maalissa. Tällä kertaa Ilveksen maalissa. Toni Koivusen voittaman aloituksen jälkeen Tommi Hannus veti kohti Juha Pitkämäkeä, ja kiekko pomppi kainalosta Pitkämäen taakse ja lirui maaliin. Tämä oli ensimmäinen tilanne Pelicansille Ilveksen päässä, ja tilanne näytti täysin vaarattomalta. Maali voidaan pistää kyllä Pitkämäen piikkiin.

Erän loppu mentiinkiin sitten Ilveksen hallinnassa, ja torjunnat 7/14 kertovat omaa kieltään. Lahtelaisryhmä sai ajatusta hieman peliin ja muutama tilannekin saatiin aikaiseksi. Mm. Jari Kauppilan veto ylärimaan.

7 maalin erä

Toisessa erässä saatiin maalihanat kunnolla auki, erä Ilvekselle 4-3.
Ville Snellman alkaa heräilemään pitkän hiljaisen olon jälkeen. Marko Luomalan reboundista nosto yli Mikko Rämön. Aikaa oli kulunut vajaa kaksi minuuttia. Tilanteen rakensi hienosti Jukka Laamanen heittäytymällä keskialueella ja pysäyttämällä Pelicansin hyökkäyksen. Marko Luomala nousi oikeata laitaa ja yritti nostoa.
Samassa ajassa Petteri Sihvonen vaihtoi maalivahtia, Carl Grahn Rämön tilalle maaliin. Pari maalia meni ehkä hieman helposti Rämölle.

Lahtelaisryhmä pääsi kuitenkin taas maalin päähän, kun pienen sähläyksen jälkeen Ville Hirvonen sai sohittua kiekon sisään ohi jäässä makaavan Juha Pitkämäen. Mikko Niinikoskelle syöttö hänen ammuttuaan ensin kiekon kohti maalia.
22 sekuntia myöhemmin peli oli tasan. Maali olikin sitten kaunista katseltavaa. Saarinen syötti maalin sivulle Kauppilalle, Ilveksen pakit pelattu pois ja takaa nousi Jani Keinänen. Keinänen sai vapaasti ottaa kiekon haltuun ja vetää tarkasti ohi Juha Pitkämäen.

Seuraavassa vaihdossa Ossi-Petteri Grönholm koukkasi itselleen 2 minuutin jäähyn. Ilves tarvitsi 6 sekuntia maaliin. Mikko Suvanto voitti aloituksen taaksepäin, Ville Koistinen levitti toiselle puolelle. Jukka Laamanen veti suoraan syötöstä, Grahn torjui. Ensimmäisenä paikalla oli Shayne Toporowski, joka siirsi kiekon sisään Pelicans-puolustajan roikkuessa niskassa.
Pelicans sai hetkeä myöhemmin kiekon sisään, mutta maali hylättiin päätuomari Aleksi Rantalan toimesta välittömästi. Pelicansin pelaaja oli selkeästi Ilveksen maalialueella.

Tokihan ottelussa oli lämpöisiä tunteitakin. Mikko Suvanto töni hieman Kaanien pelaajaa Ilveksen puolustusalueella. Peli vihellettiin poikki ja Jari Kauppila kävi antamassa poikittaista mailaa Suvannnolle. Täysin turha jäähy Kauppilalta.
Tasavajaalla Pelicans tasoitti Toni Koivusen toimesta, Jermu Piston syöttäessä. Ilveksen puolustajat pelattiin tilanteesta selkeästi pois, ja Koivunen pääsi helpohkosti tasoittamaan.

Kauppilan ja Suvannon päästyä jäähyltä Ilves iski ottelun voittomaalin. Ismo Siren nousi pakin paikalta ja veti tarkasti kiekon ohi Grahnin. Miettinen karvasi kiekon itselleen ja Vesa Viitakosken syötettyä Sirenille maali sai päivänvalonsa.

Ilves kaunisteli ylivoimatilastoaan iskemällä kuudennen maalin. Teemu Jääskeläinen iski maalin edestä yläkulmaan. Raimo Helminen syötti maalin takaa namupassin.
Kolmanteen erään lähdettiin 6-4-tilanteesta.

Ilves piti johtonsa

Kolmas erä oli heikkotasoisin eristä. Eikä pelkästään sen takia, että siinä tehtiin vain yksi maali. Sekin tyhjiin.Ville Snellman teki erän lopulla maalin Marek Vorelin syötöstä, Pelicansin otettua maalivahdin pois ja yrittäen kavennusta.

Pelicans yritti koko erän päästä tasoihin. Ilves piti kuitenkin päänsä kylmänä eikä päästänyt Pelicansia enää rinalle. Kotijoukkue pelasi omaa peliään ja puolusti tarkasti. Hyökkäyksestä ei silti tingitty. Välillä pakitkin hyökkäsivät liian innokkaasti.

Ilveksen parhaita olivat tänään Suvannon johtama kakkosketju sekä osin Vorelin johtama kolmonen. Vorelin ketju sai vaan ottaa kontolleen kolme Pelicansin maaleista.
Suvannon ketju ei ollut kentällä lainkaan vastustajan tehdessä maalit.
Juha Pitkämäen peli ei vakuuttanut hirveästi, kiekot pomppivat oudosti eivätkä jääneet sisään.
Pelicansilta parhaimmistoa olivat Jari Kauppilan johtama ykkösketju. Kauppila kävi tosin kuumana useassa tilanteessa, se kuulunee miehen repertuaariin.

haastattelu

Toporowski pääsi pois Lahdesta
[lue lisää]

Vaclav Sykora ei ollut Ilveksen penkin takana. Hänen poikansa loukkaantui vakavasti uudenvuodenpäivänä ja Risto Jalo tuurasi Sykoraa.
Toimitusjohtaja Jalo olikin juttutuulella pelin jälkeen ja kertoi Sykoran tilanteesta.

- Tilanne oli vakava, mutta poika on paranemaan päin. Hän on lasten teho-osastolla, mutta mitään välitöntä hengenvaaraa ei enää ole. Kallovamma on toki aina vakava vamma. Marek oli uudenvuoden päivänä pulkkamäessä Hervannassa, eikä hämärässä nähnyt kunnolla kaidetta ja löi päänsä siihen. Sykora on ollut siitä lähtien sairaalassa pojan luona yötäpäivää, niin ei ole mitään järkeä lähteä tänne. Kuulin asiasta heti uudenvuoden päivänä kun tapahtui ja kävin myös välittömästi sairaalassa. Aina kun ulkomaalaisille tapahtuu jotain, niin totta kai he ovat itsekin huolissaan hoidosta ja kaikenlaisesta, mutta Marek on hyvässä hoidossa TAYS:ssa.

Jatkosta Jalolla oli myös mielipiteensä, kuin myös omasta valmentajanpaikastaan.

- Katsotaan ens viikolla miten mennään, Koiviston Arto on Sveitisssä ja hänkin palaa alkuviikosta. Valitettavasti hänenkin Sveitsin reissunsa sattui juuri tähän kohtaan. Arto on samalla myös Rapperswillen maalivahtivalmentaja ja on kerran kuussa viikon Sveitsissä.
Sanoin jo ennen pelin alkua VIP-klubilla, että jos tulee takkiin, niin annan kenkää apulaisvalmentajalle, mutta ei tarvinnut.

Ykkösvalmentaja Sykoraa tuurannut Jarmo Jamalainen oli hyvällä tuulella.

- Meillä on ollut kolme edellistäkin peliä vaikeita Pelicanseja vastaan. Kaveri pelaa koko ajan veitsi kurkulla, joten sieltä saattaa tulla vastaan ihan mitä tahansa.
Hallittiin ekaa erää liiankin ylivoimaisesti ja sitten alettiin lepsuilemaan. Olisi pitänyt ärjähtää enemmän kopissa tauolla.

Yhteistyöstä Risto Jalon kanssa Jamalaisella oli myös sanansa sanottavaan.

- Vanhalla kokemuksella meni yhteistyö Jalon kanssa. Samalla taktiikalla kun ennenkin, tehdään pari maalia enemmän kuin vastustaja.
Vaikea tilanne oli lähteä. Sykora meinasi aiemmin, että tulee tänään, mutta sitten Ripa päivällä sanoi, että ei tule. Jäi valmistautumisaika vähän lyhyeksi.

Juha Pitkämäellä ei ollut paras päivänsä, ja Jamalainen antoi hänelle synninpäästön.

- Ei voi maalivahtia syyttää. Pakkien olisi pitänyt putsata maalinedusta paremmin. Pitkämäki on ollut kuumeessa pari päivää, eikä varmaan ole ihan sataprosenttisessa kunnossa.

Loukkaantuneista Jamalaisella oli myös uutisia kerrottavaksi.

- Peltomaa varmaan ainakin pelaa tiistaina. Oli siinä ja siinä jo tänään, mutta ei kannata ottaa riskejä, pelejä on paljon vielä. Laurilakin pelaa viimeistään torstaina Oulussa ja toivottavasti Rajamäkikin palaa ruotuun pian. Sitten onkin tilanne ihan ok.

Pelicansin valmentaja Petteri Sihvonen kertoili ottelusta.

- Aika erikoinen peli. Kolmen epävarman maalivahdin ilta vaikeuttaa tän pelin analysoimista. Me ansaittiin kyllä enemmän jäähyjä, mutta normaalit jäähyt olivat 5-1.

- Kolmas maali tuli hieman helppo maali. Grahnkaan ei tuonut sitä nostetta peliin, mitä hän yleensä tuo. Peli oli poikkeuksellinen, molempiin päihin. Rämö sai kiekon päähänsä ennen peliä, mutta ei se vaikuttanut.
Viihteellinen ilta. Ainakin yleisö viihtyi.

Pelicansin paras pelaaja tuli kuin apteekin hyllyltä.

- Illasta toiseen Jari Kauppila. Aiheuttaa vastustajille harmaita hiuksia, hyökkää ja puolustaa. Kauppila on tällä hetkellä meidän paras pelaaja.
Toni Koivunen on selvästi tulossa.

Uusista pelaajista Sihvonen kertoili näin.

- Mitään suuria nimiä ei ole tulossa. Mestiksen suuntaan lähinnä, joku järkevä siirto, joka hyödyttäisi myös ensi vuotta. Toki me neuvotellaan sellaisten liigajoukkueiden puolustajien kanssa, jotka eivät saa peliaikaa. Lähinnä HPK:n Tuomas Immonen ja Olli Korkeavuoren kanssa. Meillä on neuvottelukosketus heidän kanssaan.

Allekirjoittanutta ihmetytti monta kertaa, kuinka paljon Pelicans käytti mailaa monessa tilanteessa. Ja tilanteen jälkeen. Ilmeisesti tämä on sitä aggressiivista peliä. Rumaa tuollainen mailapeli kuitenkin on.
Noh, Jukka Rautakorven sanoin: Onhan se mailapelikin fyysistä peliä.

» Lähetä palautetta toimitukselle