Ilves avasi Tampere Cupin voitolla

LIIGA / Raportti
Isäntäjoukkue Tampereen Ilves voitti hyvän esityksen jälkeen ruotsalaisen Luleån Tampere Cupin avausottelussa lukemin 5-1. Illan tähtinä loistivat uudet miehet ja se kaikkien tuntema keskushyökkääjä.

Vierailijat tulivat otteluun selvästi valmiimpana kuin Ilves ja se pyörittikin ottelua ensi minuutit. Ilves sai ensimmäisen kerran kiekon pidemmäksi aikaa vastustajan päätyyn vasta kun Linus Fagemo sai kaksiminuuttisen reilun viiden peliminuutin jälkeen. Sinäkin aikana parhaan tekopaikan loi kuitenkin Luleån Hans Huzkowski, joka pääsi läpi Henri Laurilan harhasyötön takia. Ilveksen maalissa Juha Pitkämäki kuitenkin torjui.

Ottelun avausmaali syntyi, kun Jukka Laamanen istui kiinnipitämisjäähyään. Ilveksen alivoimaneliö nousi liian ylös ja Linus Fagemo jäi yksin maalille, jonne kiekko toimitettiinkin. Mies sai rauhassa miettiä mihin kiekon pistää ja pisti reppuun ajassa 8.33

Ilveskin pääsi parin alivoiman jälkeen maalien makuun reilu minuutti ennen erän päättymistä, kun Vesa Viitakoski ja illan Ilves-hahmo Raimo Helminen järjestivät parilla nopealla syötöllä paikan Ville Snellmanille, joka Helmisen kanssa aikansa sudittuaan toimitti kiekon verkkoon. Peli oli tasan.

Ilves herää henkiin

Toiseen erään tuli uudistunut Ilves. Ensin Marko Luomala esitteli muutama minuutti erän alun jälkeen hyvää taistelua yksi vastaan yksi hyökkäyksessä ja Luleå otti heti perään jäähyn väärästä vaihdosta, alkoi tapahtua.

Ilveksen ylivoimaviisikko Helminen, Viitakoski, Snellman ja puolustajina Cory Murphy ja Teemu Jääskeläinen, pelasivat Luleån alivoimaneliön ihan sekaisin. Hakametsän jäähallin muutamatuhatpäinen yleisö näki pitkästä aikaa sitä vanhaa kunnon Helmistä. Maestro jakeli kuusi millin tarkkaa lättysyöttöä peräjälkeen, kunnes juuri rangaistuksen päätyttyä natsasi. Syöttö Raipen "toimistosta" b-pisteen kaarelta neliön läpi viivalta nousseelle Jääskeläiselle, joka otti tyhjät pois ja ampui ranteella kiekon maaliin. Pelikello näytti aikaa 25.40.

Toinen erä oli pelillisesti huomattavasti ensimmäistä parempi. Luleå alkoi jäädä Ilveksen vauhdista ja sen ainokaisen maalipaikankin, jonka järjesteli illan paras ruotsalaispelaaja Linus Famego, Juha Pitkämäki hoiti mallikkaasti. Ilveskin sai vielä pari maalipaikka ylivoimalla, mutta ne jätettiin käyttämättä.

Kotijoukkue vie, vieraat alistuvat

Jos ei toisessa erässä vierailijoilla ollut kuin yksi maalipaikka, niin kolmannessa ei tullut enää sitäkään.

Ilves aloitti maalinteon ajassa 42.38. Try-outilla oleva Antti-Jussi Miettinen vapautti poikittaissyötöllä nelosketjun sentterin Mika Niemen, joka täräytti suoraan syötöstä sydämensä kyllyydestä kiekon ohi Luleån maalissa olleen Gusten Törnqvistin.

Vain muutama minuutti edellisestä ja Ilves lisäsi jälleen johtoaan. Marek Vorel toimitti kiekon laitaan Radim Kucharczykille, joka puolestaan vapautti hienosti ykkösketjun toisen laidan, Marko Luomalan tekemään tuhojaan. Läpiajoon päässyt Luomala harhautti Törnqvistin ja lisäsi Ilves-johdon jo 4-1:een. Ottelun loppuminuutit olivat vain kosmetiikkaa. Vasta lyhyen aikaa jäällä ollut Luleå odotteli vain ottelun loppua, vaikka ottikin aikalisän ja maalivahdin pois. Ilves-puolustuksen illan hahmo Martin Hlavacka pisti vielä kiekon tyhjiin alle minuutti ennen päätössummerin vihellystä.

Mitä jäi käteen?

Vaikka vastustaja ei ollut ihan parasta mahdollista tasoa, voidaan hyvällä omallatunnolla sanoa, että keskiviikkoillan kamppailu oli yksi parhaista Ilveksen peleistä Tampere Cupissa koko turnauksen historian aikana. Kova harjoittelujakso Tanhuvaarassa näkyi joukkueen liikkeessä varsinkin ensimmäisessä erässä, mutta silti jaksettiin painaa hyvin lähes koko 60 minuuttia.

Luleån ehdotonta eliittiä oli Linus Fagemo, joka oli useampaan kertaa häärimässä Ilveksen maalilla. Muuten joukkue oli melko tasaisen harmaata massaa. Ex-Tappara Tuukka Mäntylä sai ehkä yllättävän vähän peliaikaa ja oli melko näkymätön.

Ilveksestä kannattaa nostaa esille iki-nuori Raimo Helminen. Joka syksy huhuillaan, että Helminen on paremmassa kunnossa kuin koskaan, mutta nyt näytti pitkästä aikaa siltä, että Raipe todella on hyvässä kunnossa. Hyökkääjistä kannattaa muuten nostaa esille Marko Luomala, joka jaksoi taistella vaihdosta toiseen ja hyviä näyttöjä antaneet koepelaajat Mikko Suvanto ja Antti-Jussi Miettinen.

Puolustuksen johtohahmo on ehdottomasti Martin Hlavacka. Tsekki antoi hyviä avaussyöttöjä ja oli kaksinkamppailussa lyömätön. Hyvää peruspeliä esitti myös Pelicanseista tullut Henri Laurila, joka pelasi eleettömän varmaa peruspeliä. Kanadalaisen Cory Murphyn ongelmat ovat omassa päässä. Risuja keräsivät erityisesti Ville Koistinen ja Jukka Laamanen. Kumpikin tarvitsisi roppakaupalla rauhallisuutta otteisiinsa, nyt tulee liian paljon hätäisiä ratkaisuja.

Ilveksestä poissa olivat tänään Timo Peltomaa, Joonas Rönnberg sekä Jesse ja Jarno Niinimäki. Ilveksen turnaus jatkuu huomenna, kun se kohtaa klo 20 HPK:n.

» Lähetä palautetta toimitukselle