On vain yksi Raimo Helminen

LIIGA / Raportti
4.3.2008 Hakametsän jäähallissa Tampereella pelattiin ottelu, joka muistetaan myöhemmin ihan muusta syytä kuin lopputuloksesta tai joukkueista. Tässä ottelussa yksi suomalaisen jääkiekkoilun ikoneista, Raimo Ilmari Helminen, pelasi uransa viimeisen runkosarjaottelun.
lisää

Helmisen loppusätkintä
[lue lisää]



Tyylikästä, niin tyylikästä...
[lue lisää]



Raipen viimeisen runkosarjaottelun seremoniat
[katso kuvat]



Ja kuvat itse ottelusta
[katso kuvat]



Illan mustavalkoiset otokset
[katso kuvat]

Ottelun alussa nähtiin videotaululta pätkiä Raimo Helmisen jääkiekkouran ajoilta, samalla kun Tina Turner lauloi lauluaan The Best. Yleisöä ei tarvinnut pyytää nousemaan ylös vaan Raimo Helminen aiheutti sen, että normaalisti jäyhä tamperelais-yleisö nosti ahterinsa penkistä ja alkoi taputtaa rytmikkäästi. Vieraskoreita kun oltiin, niin Lukon Erik Hämäläinen palkittiin Ilveksen toimesta Hämäläisen 1000:en sarjaottelun merkiksi.

- Kyllä iltapäivällä jännitti pitkästä aikaa. Tänään pelillä ei ollut niin isoa merkitystä, sanaili illan juhlakalu Raimo Helminen ottelun jälkeen.

- Oli se mahtava hetki (palkitsemiset) ja mahtavat kiitokset faneille että ovat jaksaneet meikäläistä kannustaa, jatkoi ”Raipe”

Itse ottelussa Ilves aloitti aika pirteästi ja saikin luotua tilanteita Lukon maalille. Läpi koko ottelun loistanut nelosketju Korhonen-Koreis-Sandell oli usein luomassa tilanteita vahvan kulmapelaamisen jälkeen. Yritys palkittiinkin ennen erän puolenvälin täyttymistä, kun Ville Korhonen sai b-pisteelle kiekon ja veti suoraan syötöstä takayläkulmaan ohi Petri Vehasen.

Kotijoukkue iski vielä toisen osuman erään kun Pasi Määttänen ehti irtokiekkoon ennen Vehasta ja syötti toiselle puolelle kenttäpuoliskoa ylösnousseelle Mikko Kuukalle. Ilves-puolustajalla oli helppo työ vetää kiekko maaliin, tosin Lukon puolustajan kautta.

Ottelu jatkuu

Toisessa erässä nähtiinkin sitten enemmän maaleja. Ilves iski kaksi maalia muutaman minuutein välein, kun ulkomaalaisvahvistukset Jakub Koreis sekä Matt Nickerson saivat maalin edessä mailansa kiekon eteen. Lukon puolustajat olivat ratkaisevan hetken myöhässä. Ilveksen neljännen maalin jälkeen Petri Vehanen sai tarpeekseen maalilla ja lähti vaihtoon. Tuo hetki, 28.11, jää historiaan päätepisteenä kaikkien aikojen peliajalle runkosarjassa. Vehanen pelasi tämän kauden aikana 3301 minuuttia sekä 59 sekuntia runkosarjassa ja se on SM-liigan ennätys. Tilalle maaliin luisteli Mikael Vuorio.

Lukko sai hieman pelistä kiinni ottelun puolen välin jälkeen. Ilves yritti pedata liikaa tilanteita Raimo Helmiselle ja Lukko pääsi vastaiskuihin. Ensin Juhamatti Yli-Junnila pääsi läpiajoon ja sijoitti kiekon tarkasti yläkulmaan ohi heittäytyvän Tero Leinosen. Viisi minuuttia myöhemmin Pasi Saarela päästettiin pahantekoon maalin edustalle ja vanha kettu ei erehtynyt vaan sijoitti kiekon tarkasti alakulmaan.

Kolmannessa erässä nähtiin vain yksi maali kun Marko Anttila sai kelattua vauhdin päälle vasenta laitaa pitkin ja kaarsi b-pisteeltä maalille. Toinen vanha kettu Erik Hämäläinen sai tuta nuoren voiman eikä pystynyt estämään Anttilaa, joka siirsi kiekon keskeen ja sijoitti alakulmaan.
Siihen ottelun maalit jäivät ja yleisö aloitti Helmisen suitsutuksen ajoissa, kun yleisö nousi taas yhdessä seisomaan ja taputtamaan maagiseksikin mainitulle keskushyökkääjälle.

Ne kaikki palkinnot ja muutakin

Raimo Helmisen päältä vedettiin paita pois ja vietiin suoraan Jääkiekkomuseoon. Koska Helminen on tunnettu lättysyötöistään, sai hän toki lättypannun. Ensimmäisen SM-liigaottelun pöytäkirja tuli kehystettynä, kuten myös vuoden 1985 pelipaita. Aamulehti julkisti uuden palkinnon, joka jaetaan poikkeuksellisesta urheilu-urasta. Raimo Helminen sai palkinnon numero yksi.

Kunniakierros vielä loppuun, niin homma oli taputeltu. Ehkä uskomatonta oli se, että hallista ei lähtenyt juuri kukaan pois ennen loppua ja koko D-pääty, missä Ilveksen fanit ovat, tuuletti tuttua aaltotuuletusta koko katsomon voimin. Harvemmin edes pudotuspelisarjan päättyessä on vastaavaa nähty, tai edes pronssimitalin varmistettua keväällä 2001.

Tämän huomasi myös Lukon valmentaja Mika Toivola.

- Kyllä tämän näki, että Tampereella on jääkiekkokulttuuria.

Ilveksen päädyssä oli toimittajia vaikka muihin halleihin jakaa.

- Tässä oli kappale kiekkokulttuuria tänään eikä mitään playoff-kiekkoa nähty, sanaili Ilveksen valmentaja Sakari Pietilä ottelun jälkeen.
- Loppuu tämä ”maolainen henkilökulttuuri”, vitsaili Pietilä vielä.

- Tämä oli Raipen peli. Laitoimme kampoihin, mutta Ilves oli latautuneempi. Juhlakalu pelasi myös hyvin, analysoi Mika Toivola Lukon päädyssä.

Joukkueet kärsivät puolustajapulasta kun Ilveksen Toni Niemi sekä Jarkko Näppilä saivat tällin olkapäähän ja jättivät ottelun kesken.

- Kolme parasta pakkia puuttui. Tero Koponen paikkasi 15 minuutin varoajalla, kertoi Mika Toivola Lukon tilanteesta.

Illan ottelu ei tarjonnut mitään sen ihmeellisempää liigakiekkoa, kaikki olivat keskittyneet Raimo Helmisen jäähyväisotteluun. Molemmat joukkueet kohtaavat uudelleen perjantaina, kun pudotuspelien ensimmäinen kierros alkaa paras kolmesta -sarjalla. Tällöin kaukalossa pelataan tosissaan, ja ottelun kaltaisista palkitsemisista on päästy.

- Tämä oli kenraaliharjoitus perjantaista. Olisi pitänyt tämäkin ottelu laskea mukaan pudotuspelisarjaan, vitsaili Pietilä.

» Lähetä palautetta toimitukselle