Riskat käynnistivät Ilveksen kesäloman

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin...
Kuva © Jarno Hietanen
6157 katsojaa oli todistamassa Ilveksen kesäloman alkua. Tamperelaisjoukkue aloitti pirteästi, mutta jäi sitten Lukon aggressiivisen karvauksen jalkoihin. Näin tamperelaisjoukkueen unelma pudotuspeleistä siirtyi ainakin vuodella.

Rauman Lukko päätti runkosarjansa voittoon torstaina Tampereella. Samalla raumalaisjoukkue löi pisteen Ilveksen pudotuspelihaaveille käynnistäen tamperelaisten kesäloman. Illan ratkaisijat löytyivät Lukon nelosketjusta, varsinkin Filip ja Erik Riska olivat koko ottelun ajan Ilves-puolustuksen riesana. Heistä Erikin saldoksi merkittiin kaksi maalia Filipin saalistaessa tehot 0+3. Kolmas Lukon sankari torstaina oli Ville Vahalahti, joka varmisti yhdellä syöttöpisteellään Liigan pistepörssin ykköspaikan vastapuolella hyökänneen Michael Keräsen jäädessä nollapistesaldoon.

Ilves hermoili, Lukko hallitsi ottelua

Illan tärkeys näkyi Ilveksen otteissa läpi koko ottelun. Joukkue pystyi täysipainoiseen esitykseen vain reilut viisi minuuttia ottelun alussa. Kun Jiri Veistola ajassa 5:10 siirsi viuhuvalla ylivoimavedollaan kiekon ohi koko ottelun  varmasti pelanneen Lukko-vahti Ryan Zapolskin, niin tamperelaisten ote kirposi kokonaan. Sen sijaan, että maali olisi vapauttanut joukkueen pelaamista, se kipsaantui lähes kokonaan. Maalin jälkeen Lukko vei, ja Ilves oli vietävänä.

Lukon aseena Hakametsässä oli korkea, välillä koko ketjun voimin tapahtunut karvaus syvältä Ilveksen puolustusalueelta. Erityisen vahva oli joukkueen ykkösketju Ville Vahalahti – Aaron Gagnon – Jerry Ahtola, mutta torstaina ratkaisijan rooliin nousi myös nelonen, Erik Riska – Filip Riska – Olli Sipiläinen, joka sai painetuksi vahvalla esityksellään pelin monta kertaa Ilveksen maalille. Peräti kolme kertaa Ilves sai poimia kiekon maalistaan Lukon nelosketjun jäljiltä.

- Pudotuspelin tuntua, uusia miehiä nousee ratkaisijaksi, kehui Lukon valmentaja Risto Dufva illan ratkaisuketjuaan.

Mutta halusi nostaa esille myös pistepörssin voittaneen Ville Vahalahden ja maalivahtien voittotilaston ykkösen, Ryan Zapolskin.

Lukko-puolustus rautaa

Raumalaisvieraat hallitsivat hyökkäyspään ohella myös puolustusalueen taistelua. Ilves-hyökkääjät eivät päässeet maalitekosektorille muutamia harvoja tilanteita lukuunottamatta, ja silloinkin Ryan Zapolski tylsytti tamperelaisten terävyyden varmoilla torjunnoillaan. Ilves olisi kaivannut sentyyppisiä voimapelaajia kuin Jussi Pesonen ja Masi Marjamäki, joiden avulla olisi vastustajan maalille päästy. Lukon ylivoimaisuutta kuvaavat kahden ensimmäisen erän torjuntatilastot, jotka kirjattiin 23-13 Ilveksen Ville Kolppaselle. Kolmas erä toi sitten tasoitusta näihin lukemiin, mutta käytännössä ottelu oli silloin ratkennut.

Lukon puolustuksesta nousi esiin erityisesti Otto Honkaheimo, jonka käsialaa oli vieraiden 1-1-tasoitus. Ajassa 33:01 syntynyt maali käytännössä päätti Ilveksen pudotuspelitoiveet.

- Totta kai näin, missä oli tilaa – maalintekijä näkee aina, kuului raumalaispuolustajan kommentti maalistaan ottelun tauottua.

Jos oli Lukko-puolustus rautaa, niin kotijoukkueen puolustus oli muun joukkueen tavoin kipsissä. Kiekonmenetyksiä ja virheitä tuli sen kohdalle useita Lukon korkean karvauksen aiheuttamana, ja kun Ville Kolppanen ei pystynyt tällä kertaa ihmepelastuksiin, niin tulos oli nähtävissä ottelun tauottua taululta.

Pörssikärki Ville Vahalahti

Yksi illan haastatelluimmista pelaajista oli Ville Vahalahti, joka illan yhdellä syöttöpisteellään varmisti Liigan pistepörssin voiton. Lukkoon tälle kaudelle siirtynyt laitahyökkääjä oli tyytyväinen paitsi pistepörssin voittoon, niin myös omaan piste-ennätykseensä.

- Oma piste-ennätys taitaa olla tärkeämpi, se kuvastaa sitä, että vielä tässäkin iässä pystyy tuloksiin.

Näin vastasi hymyilevä Vahalahti kysymykseen, kumpi hänelle on tärkeämpi pistepörssin voitto vai oma piste-ennätys.

- Ai Blues, sekö sieltä on tulossa? Ihan oikeasti en tiennyt. En vielä osaa ottaa kantaa, kommentoi hymyssä suin turkulaishyökkääjä joukkueensa mahdollista pudotuspelivastustajaa.

Vae victis – voi voitettuja!

Jos olivat tunnelmat iloiset raumalaisten piirissä, niin käytävän toisessa päässä ei pelaajahaastatteluihin juurikaan ollut halukkuutta. Ilveksen valmentaja Tuomas Tuokkola, ei löytänyt syytä siihen, miksi joukkueen kipsiä ei saatu yrityksistä huolimatta rikottua.

- Tilanne on tämä, ei laitettu poikki, olisi ollut siihen oma mahdollisuutemme.

- Ei päästy siihen formaattiin, mitä tavoiteltiin. Kipsi oli päällä, ei saatu auki, harmitteli Ilves-valmentaja tilannetta ottelun jälkeen.

Eikä osannut antaa selvitystä siihen, miksi Ilves niin monta kertaa sai kauden aikan pelivaihteen päälle vasta, kun vastustaja on ollut selkeässä johdossa. Näin kävi mm. Oulussa, mutta myös torstaina Hakametsässä.

- Kokemattomuus on tuonut tason ailahtelemista joukkueemme otteisiin. Pitää muistaa, että suurin osa pelaajistamme pelasi suurimmat peliminuutit koko tähänastisella urallaan nyt päättyneellä kaudella.

Vaikka Ilveksen joukkueelle analyysin aika tuleekin myöhemmin, niin Tuokkola halusi nostaa ainakin joitakin asioita jo nyt joukkueestaan esille. Vaikka hän ei halunnut selitellä loukkaantumisilla tappioita – tai muutakaan negatiivista kaudesta – niin Ilves-valmentaja olisi selvästi toivonut pienempää loukkaantumisten määrää.

- Ei olympiatauolla voinut tehdä asioita toisin. Silloin oli pakko antaa joukkueen huilata, se oli niin joka suhteessa rikki, totesi tamperelaisten valmentaja viitaten spekulaatioihin joukkueensa alamäen käynnistyksestä tauon jälkeen.

Ja halusi lopuksi antaa kiitokset koko joukkueensa puolesta Ilveksen aktiiviselle faniryhmälle, joka tänäänkin oli joukkueensa tukena koko ottelun ajan viimeisille sekunneille saakka, mutta myös kymmeniä minuutteja ottelun tauottua.

- Tuo (kannatus) on mahtavaa, ehdottomasti voimavaramme tulevaisuudessa.

Tähän yhtyi koko Ilves-joukkue, joka palasi pukukopista vielä takaisin jäälle katsomoon jääneitä fanejaan kiittämään.