”En tiedä, mikä tässä kirkossa on”

LIIGA / Raportti
Ilves oli jälleen tyly isäntä Kärpille. Tällä kertaa tamperelaisvoiton takasivat nollapelin pelannut Miika Wiikman ja tupsukorvien tehohetki toisen erän alussa.

Joukkueet olivat ennen keskiviikon ottelua kärsineet pienestä jojoilusta peliesityksissä. Kärpät oli komean TPS-voiton jälkeen hävinnyt kotonaan Ässille, ja Ilves oli Bluesin kaadettuaan ollut Helsingin IFK:n vieraana täysi vastaantulija.

Ilves näytti oppineen häviöstään Kärppiä enemmän, ja otteli varsinkin puolustuspäässä hyvän iltapuhteen.

– Ilves on hyvä. Harmittaa, että mediassa on mustamaalattu joukkuetta, joka tekee noin hyviä tuloksia ja pelaa energistä ja sellaista luomuaggressiivista jääkiekkoa, pohjoispohjalaisten luotsi Hannu Aravirta antoi tunnustusta.

Marjamäki ja Lee osuvat 20 minuutin asemasodan jälkeen

Ensimmäinen erä tarjosi varovaista ja tarkkaa lätkää puolin ja toisin. Virheiden minimointiin oli selvästi pyritty kummassakin pukukopissa, ja tiiviit viisikot pitivät huolen siitä, että veräjänvartijoilla ei tekemistä ollut.

Kärppien riskinotto hyökkäyspäädyssä oli vielä laimeampaa kuin Ilveksellä, joten tahtipuikkoa heiluttivat hitusen enemmän kissaeläimet. Isäntien Masi Marjamäelle ja oululaisten Ivan Humlille siunaantuivat erän loppupuolella maininnan arvoiset tekopaikat, mutta laukaukset pysähtyivät Ville Hostikkaan ja Miika Wiikmaniin.

– Eka erä oli jo Ilveksen erä, selvittiin siitä kuitenkin aika vähällä, aika peruspeliä, Aravirta mietti.

– Mietittiin enemmän kuin tehtiin ja se ei ole tässä lajissa hyvä. En tiedä miksi.


"Ei tuu mitään", miettii Jan Snopek Koistisen tuulettaessa.

Ensimmäisen lihapiirakkatauon jälkeen Kärpiltä loppui se vähäkin tekeminen. Ilves kiitti minuutin sisään kahdesti. Kello oli käynyt vain 38 sekuntia, kun Marjamäki avasi maalihanat onnenkantamoisella. Syöttöyritys maalille osui vieraspuolustajan luistimeen ja seuraavaksi Hostikka sai kaivaa laatan maalistaan.

Seuraavassa vaihdossa Ville Koistinen järjesteli Ilveksen komeimman maalin vähään aikaan. Mark Leen lyhyt syöttö vapautti Koistisen ruuhkasta nokikkain Hostikan kanssa, mutta kultakypärä käänsi takaisin Leelle, joka saattoi kiekon maaliin ja seisoskelleet vieraspelaajat jopa naurunalaisiksi.

– Sitten, kun piti aloittaa railakkaammalla liikkeellä toisessa erässä, tuli jääkylmä suihku niskaan kahdessa vaihdossa. Oli iso pointti toisen erän alkuun, että nyt lähdetään rohkeammin liikkeellä, mutta ihan seisovilla jaloilla oltiin.

– Olen joskus sanonutkin, että onni on ansaittava. Ensimmäinen maali meni Kärppien omasta pelaajasta. Me on tehty töitä aika paljon, kyllä se onni käy meilläkin, Ilveksen päävalmentaja Seppo Hiitelä sanoi.

Toisen maalin jälkeen Kärpät otti aikalisän ja piristyi varsinkin neloskenttänsä Mikko AlikoskiPekka SaarenheimoTomi Körkkö ansiosta. Peli muuttui avoimemmaksi, ja muutaman minuutin tasaisen päästä päähän -suihkimisen jälkeen ote siirtyi vierasjoukkueelle. Kärppien ykköspyssyjen lisäksi myös Alikoski ja Körkkö pääsivät kokeilemaan lähietäisyydeltä juuri ennen summeria, mutta Wiikman piti päänsä.

Kärppien juonet eivät tepsi Ilves-puolustuksen taisteluun

Päätöserässä vieraat jatkoivat siitä, mihin jäivät, mutta tuloksetta. Pyrkimykset nopeampiin kääntöihin kiekottelun ja rauhassa katsomisen sijaan avasivat vastahyökkäyspaikkoja myös Ilvekselle. Maalitilanteissa Kärppiä ahdistivat huono viimeistely, raivokkaasti puolustaneet ilvekset ja lopulta Wiikman.

– Olisin kuuluttanut itse tunnetta lisää. Vaikka virheitä olisi tehty, niin tunnetta. Joku jarru oli päällä, Aravirta aprikoi.

– Olihan meilläkin paikkoja. Mutta sitten kun olet lähtenyt tuolla tavalla liikkeelle etkä oikein päässyt sykkeeseen ja oikeaan fiilariin, mitä jääkiekko vaatii... tämä on työläisurheilua. Saateri, tässä pitää tehdä töitä, eikä mietiskellä. Hamletit on erikseen.

Seppo Hiitelä oli luonnollisesti levollisemmilla mielin.

– IFK-peli oli huono esitys, ja vähän tuli mieleen, että joukkue on henkisesti ja fyysisesti väsynyt, kun on viimeinen viikko [ennen taukoa], mutta erittäin hyvin joukkue pelasi tänään. Oli hyvin keskittynyt ja pystyi pelaamaan 60 minuuttia.

– Wiikman oli loistava. Tärkeät torjunnat toisen erän lopussa ja kolmannessa, kun Kärpät pääsi lähelle, Ilves-piiskuri kehui.

Viimeisellä kymmenminuuttisella kiekko pyöri yhä vaarallisemman näköisesti Ilves-alueella ja kolmea minuuttia ennen täyttä aikaa Huml oli vielä saada tuhannen taalan poikittaissyötön maalin eteen. Laituri kuitenkin suti ohi ja kiekko lipui Ryan Glennille, joka tähtäsi tyhjän vierasmaalin tolppien väliin onnistuneesti.

Kolme pistettä jäi siis oululaisnäkökulmasta jälleen Tampereelle. Kärpät on tänä syksynä hävinnyt neljästä Hakametsän-vierailustaan kolme, ja ainoa voitto on tullut vaisun pelin jälkeen.

– Milloinkohan me pelataan hyvin täällä? En tiedä, mikä tässä kirkossa on, Aravirta veisteli lopuksi.

Keskiviikon kahinoiden jälkeen tilanne sarjan tyvipäässä tiivistyi äärimmilleen. SaiPa, Ilves ja Tappara miehittävät mainitussa järjestyksessä kolme viimeistä sijaa ja ovat kaikki tasapisteissä, Ilveksellä on tosin kaksi ottelua enemmän takana.

TPS tyrkkii Kärppiä kantapäille taistelussa paikasta kuuden joukkoon. Palloseura nousi tasapisteisiin voitettuaan Ässät keskiviikkona.

Joukkueiden runkosarjataival saa kummankin tapauksessa jatkoa perjantaina. Kärpät pelaa Raksilassa Jokereita vastaan ja Ilves linja-autoilee Lahteen, Pelicansin vieraaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle