Ilves otti pisteet hyvän kolmannen erän turvin

Viime kauden KalPa-kammosta ei ollut merkkejä, kun Ilves kaatoi kuopiolaiset vahvan kolmannen erän päätteeksi 7-3. Illan hahmoksi nousi lopulta Ilveksen kapteeni Pasi Määttänen kahdella maalillaan.

Ennakkoasetelmat illan otteluun olivat mielenkiintoiset. KalPa vei nimiinsä viime kauden kaikki kohtaamiset ja tupsukorvilla oli nyt revanssin paikka. Ottelu oli KalPalle toinen peräkkäisinä päivinä, sillä eilen keskiviikkona kuopiolaiset jäivät Tapparaa vastaan pisteittä. KalPa lähti kuitenkin hyvällä
jalalla otteluun ja oli varsinkin kahdessa ensimmäisessä erässä hyvin mukana.

Maalipaikkoja nähtiin ottelussa runsaasti, eikä kummankaan joukkueen puolustus vakuuttanut. Peliä pelattiin vuoroin molemmissa päissä pidempiä jaksoja, eikä kummankaan joukkueen puolustus tahtonut päästä liukkaisiin hyökkääjiin kiinni.

- Kaksi erää pelasimme suhteellisen hyvin. Pelikuri ei toiminut. Johtoasemassa intoilimme ja vastustaja
pääsi vastahyökkäämään, totesi KalPa-valmentaja Pekka Virta ottelun päätyttyä.

Ilveksellä oli paikoin pelin avaamisen kanssa suuria ongelmia ja KalPa pääsi hyvin karvaamaan ja pitämään painetta Ilveksen päädyssä. Ilves-maalivahti Hannu Toivosen ilta ei kuitenkaan ollut liian vaikea, sillä Ilveksen puolustajat pystyivät pitämään kuopiolaiset pois maalin edestä ja Toivonen sai tililleen monta suhteellisen helpon näköistä torjuntaa.

- Pyrittiin pitämään KalPan ykkösketju pimennossa ja mielestäni onnistuttiin siinä, kehui Ilves-valmentaja Sakari Pietilä omiaan.

Kolmas erä oli tamperelaisten. Ilves pääsi kuopiolaisiin hyvin kiinni jo ylhäällä, mikä aiheutti lukuisia ongelmia KalPan nuorelle puolustuskalustolle.

- Kauden teemana on tietynlainen röyhkeys ja fyysisyys. Kolmas erä oli asiallista, vastasi Pietilä kysymykseen Ilveksen pelillisestä ilmeestä.

KalPa muistuttaa vaarallisuudestaan

Ilves lähti otteluun terävästi ja ensimmäinen maalintekopaikka syntyi jo minuutin pelin jälkeen. Sami Sandell pääsi laukomaan keskeltä sektoria, mutta laukaus päätyi suoraan KalPan maalissa pelanneen Mika Järvisen hanskaan.

Hetkeä myöhemmin oli KalPan vuoro. Ilveksen puolustus haparoi pahasti hyökkäyssiniviivalla, eikä Ilveksen nelosketjun keskushyökkääjä Jaakko Pellinen ehdi hätiin Jarkko Malisen irrottua läpiajoon. Maliselta kylmänviileä harhautus ja kiekko Toivosen längistä sisään. Maali oli nuorelle Maliselle ensimmäinen liigauralla ja samalla myös ensimmäinen liigapiste.

KalPa oli lähellä siirtyä kahden maalin johtoon, kun parivaljakko Tuomas Kiiskinen ja Aatu Hämäläinen pääsivät kaksin Ilveksen maalin eteen. Kiekko kuitenkin pomppi ratkaisuhetkellä, eikä Toivosen tarvinnut venyä torjuntatöihin.

Ilves tasoitti ottelun Sandellin tahtomaalilla. Kiekon pomppiessa KalPa-pelaajien jaloissa Sandell huitaisi pelivälineen yhdellä kädellä maalin edessä olleelle Masi Marjamäelle. Marjamäki imi puolustajan itseensä, jatkoi kiekon takaisin Sandellille, joka siirsi kiekon ohi Järvisen.

Joukkueet pääsivät ensimmäisessä erässä kokeilemaan myös ylivoimapelin toimivuutta, mutta molemmilla joukkueilla oli vaikeuksia saada pakkopeliä käyntiin.

Lisää vauhtia

Toinen erä alkoi KalPan maalilla. Kiiskinen pääsi kiekkoon hyökkäysalueella ja kiersi maalintakaa Ilves-puolustajien luistellessa maila ojossa vieressä. Kiiskinen löysi rystysyötöllään Timo Seppäsen,
joka veivasi komean johtomaalin rystyltä ylänurkkaan. Toivonen oli tilanteessa voimaton.

Toisessa erässä vauhtia oli ensimmäistä enemmän, ja molemmat pyrkivät luomaan maalitilanteita. Laukaukset jäivät kuitenin heikoiksi ja ilman maskia ei maalivahtia kovin usein SM-liigassa yllätetä.

Myös Ilveksen Marko Anttila näytti osaamistaan ja teki komeat kärkiveivit päästen laukaisemaan,
mutta laukaus suuntautui suoraan Järvisen rintapanssariin.

Ilveksen hyökkääjä Masi Marjamäki oli telonut ensimmäisessä erässä sormeaan, mutta palasi toisen
erän teknisen aikalisän jälkeen peliin.

- Eihän sormea tarvita kotonakaan, vitsaili Pietilä tilanteesta.

Pasi Määttäselle avautui tuhannen taalan paikka tasoittaa ottelu. Määttänen sai kiekon täydelliseen
avopaikkaan maalin kulmalle ja aikaakin oli riittävästi. Pitkän harkinnan jälkeen Määttänen nosti kuitenkin kiekon päätyverkkoon.

Edellisestä sisuuntuneena Määttänen päätti ottaa kuitenkin ohjat käsiinsä ja ohitti grogilasin korkuisella lyöntilaukauksella KalPa-vahdin, joka saa ottaa maalista osan piikkiinsä.

Pian Ilveksen tasoituksen jälkeen pääsi KalPa ylivoimalle, joka ei kuitenkaan tuottanut tulosta.

KalPan 2-3 osuma oli kuin suoraan oppikirjasta. Kokenut Mika Strömberg löysi loistavalla
pystysyötöllä Sami Kapasen, jolle Ilveksen puolustus avasi kohteliaasti ovensa. Kapanen ei
läpiajosta erehtynyt vaan pisti kiekon ylänurkkaan. Maalin jälkeen KalPa painosti luoden pari hyvää
maalitilannetta, mutta lisäosumia ei joukkueelle suotu.

Neljä minuuttia myöhemmin iski jälleen Määttänen, tällä kertaa rannelaukauksella. Syötön maaliin
tarjoili KalPan Tomi Tuomainen, jonka avaus päätyi Määttäsen lapaan ja siitä lopulta maaliin.

Ottelun voittomaali nähtiin vielä toisen erän puolella, kun erinomaisesti esiintynyt Ilveksen tilapäisapu Colby Genoway syötti kiekon maalin takaa Arto Tukiolle. Tukio laukoi suoraan syötöstä ja Sandell pääsi ohjaamaan kiekon verkkoon.

Loppunäytös

Kolmanteen erään Sakari Pietilä tiivisti vielä peluutusta entistä enemmän kolmeen kenttään ja nosti
hieman karvausta. Tämä näytti toimivan, sillä kuopiolaiset eivät pysyneet enää pelissä mukana.

Ilveksen hallinta tuotti myös tulosta. Parin minuutin pelin jälkeen kiekko tuli päädystä pirteästi
pelanneelle Dan Hackerille. Hacker jatkoi kiekon hienosti maalin eteen nousseelle Turo Järviselle, jolla oli helppo työ siirtää kiekko maaliin.

Määttäsen kypärätemppu oli lähellä, kun kiekko pomppi aina maaliviivalle saakka, mutta tällä kertaa onni ei ollut myötä ja katsojien lakit säästyivät jäälle heittämiseltä.

Sen sijaan Troy Milam pääsi iskemään komean maalin lyöntilaukauksella Miikka Männikön esityöstä.

Loppulukemat 7-3 viimeisteli ottelussa muutamia virheitäkin tehnyt Markus Seikola, joka pääsi läpi Anttilan ja Jarkko Kauvosaaren tehdessä upeasti esityön. Seikola viimeisteli maalin kylmän viileästi.

Ilves hallitsi myös ottelun lopputapahtumia, eikä KalPa kolmannessa erässä enää pysynyt vauhdissa mukana.

- Ei meillä ole varaa hurlumheihin. Ainakaan vieraskentällä. Ei meillä kuitenkaan vieläkään ole maailman
kovin materiaali, kertoi Pekka Virta.

- Loppulukemat eivät vastaa täysin tapahtumia. Pitkä reissu takana ja emme enää kestäneet 5-3 -maalia.

Kahden vaiheen peli

Kaiken kaikkiaan ottelussa nähtiin molempien osalta paljon hyvää, mutta myös paljon huonoa.

Ensimmäisessä erässä KalPa sai useita painostusvaiheita laittaen Ilveksen puolustuksen koville. Myös
Ilveksen avauspeli oli kahdessa ensimmäisessä erässä paikoin erittäin vaikean näköistä, kun KalPa-hyökkääjät iskivät ihoon kiinni.

Sama ongelma vaivasi KalPaa. Ilveksen nostettua kolmanteen erään karvausta oli kuopiolaiset usein omassa
päässään hätää kärsimässä. Osa menee varmasti väsymyksen piikkiin, mutta aivan kaikkea ei voi sen taakse
haudata.

Ilves jatkaa lauantaina Hakametsään saapuvaa Espoon Bluesia vastaan.

- Ei oikein malta odottaa lauantaita, totesi Pietilä odottavaisena.

KalPa sen sijaan kohtaa lauantaina jo toistamiseen Tapparan, tällä kertaa kotihallissaan Kuopiossa.