60 minuuttia se päätöspelikin kestää

LIIGA / Raportti
KalPa hallitsi runkosarjan viimeistä ottelua Ilvestä vastaan. Neljännen osumansa jälkeen kilpipaidat kuitenkin siirsivät ajatuksensa liiaksi kohti kotimatkaa ja Ilves nousi kolmen maalin takaa jatkoaikavoittoon. Antti Kangasniemen loukkaantuminen himmensi kissalauman iltaa.

Ottelun taso ei odotetusti päätä huimannut, eikä Ilveskään aluksi tuntunut järin halukkaalta voiton tavoitteluun. KalPa pyöritti aikansa miten halusi ja latoi 4-1 -numerot taululle, mutta lopetti sitten pelaamisen. Jesse Niinimäen kahden maalin johdolla loppunumeroiksi muodostuivat 4-5 jatkoajan jälkeen.

– Kyllähän mua tuo loppu harmittaa aivan vietävästi. Oliko siinä vartti jäljellä, kun mentiin 4-1 -johtoon ja sitten annetaan neljä maalia Ilvekselle. Pettymys, mutta se ei enää ole tärkeä asia, vaan nyt ruvetaan virittäytymään siihen, että ollaan torstaina valmiita, vuoden valmentajan pystin lähes varmasti voittava Tuomas Tuokkola kommentoi.

KalPan puolivalot olisivat riittäneet voittoon, soihtujen täyssammutus ei

Kuopiolaisten kahdesta ensimmäisestä erästä tuli yhteenlaskettuna mieleen FC Barcelonan ottelu. Nättiä syöttöpeliä vaihto toisensa perään, jokainen pelaaja tiesi paikkansa sekä menosuuntansa ja kun vastaan heitettiin ponneton Ilves, kiekonhallintaprosentti meni varmasti lähelle seitsemääkymmentä.

Maalintekoonkaan ei mennyt paria minuuttia enempää aikaa. Joonas Riekkinen nautiskeli Jussi Timosen poikittaissyötön jäätä pitkin reppuun, kun pakkipari Konsta MäkinenMarkus Västilä oli ulapalla eikä Vesa Toskalakaan vertynyt NHL-vuosiensa tasoiseen torjuntayritykseen.


Ilta oli tappiosta huolimatta KalPan.

Ilveksen puolustus oli kiekollisena jälleen pahimpia aikoja parempi, mutta ilman lätkää pelaaminen oli tutun tahmaista. Mäkinen ja Västilä olivat muutamaa minuuttia myöhemmin ottaa toisen miinuksen, kun Sakari Salminen ja Tuomas Kiiskinen olivat pomputella toisen osuman.

Menohaluja ei loppujen lopuksi löytynyt avauserässä sen enempää myöskään keltapaidoilta, joten avausmaali jäi erän ainoaksi.

Puolustuspelin ongelmat myönsi myös Ilveksen Raimo Helminen.

– Ei tänään ollut ihan paras päivä tietenkään. Tästä pelistä ei muutenkaan kauheasti kannata mitään ottaa mukaan, mutta sitkeyttä löytyi mukavasti.

Toisessa erässä maalihanat aukesivat kunnolla. Viiden minuutin jälkeen Ilveskin alkoi pyöriä hyökkäysalueellaan. 25 sekunnin välein osuivat ensin ex-Ilves Ryan Glenn ja sitten Konsta Mäkinen, joka paikkasi huonoa oman pään iltapuhdettaan napakalla lämärillä yläpesään. Sakari Salminenkin osui vielä toisessa erässä.

Neljännen, Henri Laurilan tekemän ylivoimamaalin jälkeen puntit tasoittuivat ja lopulta kääntyivät. Kalakukkokaupungin joukkue oli sitä mieltä, että tämän vuoden runkosarja oli tässä ja suoristi selät itselleen epätyypillisesti täysin, varsinkin omalla maalillaan. Jesse Niinimäki jäi vapaaksi kaksi kertaa ja illan toisella osumallaan kultakypärä tasoitti ottelun kymmenen sekuntia ennen summeria. Maalien välissä osui myös Henri Tuominen, kun Juha Toivosen katkaisuyritys pomppi lapaan.

Päätöserässä tupsukorvat saivat myös jobinpostia. Ykkössentterinä kelvollisesti pelannut Antti Kangasniemi teloi jalkaansa ja mies oli talutettava koppiin. Ilveksen sentteritilanne ei järin hyvin kestäisi Kangasniemen poissaoloa karsintapeleistä.

Voittomaalin ampui Ville Korhonen jatkoajan avausminuutilla.

Pelit jatkuvat tylysti ensi viikolla

Ilves-luotsi Helminen antoi tunnustusta KalPalle ja sovitteli ennakkosuosikkien saappaita kilpipaitaisille joukkueille.

– KalPa voitti sen takia, että ne oli koko kauden tasaisia. Sitten kun keula oli niin pitkä, ettei sitä voinut saada kiinni, niin kone vähän sakkasi. Kyllähän ne nätisti liikkuu, nyt pelasivat vähän erilaista kiekkoa kun muuten.

– En mä suoraan kenenkään kelkkaan lähtisi, mutta IFK:kin on vaarallinen, kun saa kaikki pelaajat liikkeelle. Kokemusta löytyy ja se kokemus on KalPankin etu.

KalPan päävalmentaja Tuokkola oli tappiosta huolimatta hyvällä tuulella, sillä joukkue pääsi pelin jälkeen poseeraamaan kameroille runkosarjan voittopöntön kanssa. Koutsi aikoi keskittyä joukkueensa kanssa kylmästi omiin juttuihinsa.

– Kaikki sanoo, että nyt ne vasta tosipelit alkavat, mutta kyllä tässä on kuusikymmentä peliä ja menty niin perkeleesti. Nyt ruvetaan sitten vaan taistelemaan mitaleista. Pitkä matka on sinne ja yksi joukkue meistä kahdeksasta päättää sen matkan tyylikkäästi.

– Kaikki joukkueet on pahoja. Toivottavasti voitetaan. Kaikki me tehdään sen eteen ja uskotaan omaan pelaamiseen. Kiitos Raipelle siitä, että luottaa meihin, mutta jos katsoo noita, jotka meitä vastaan on tulossa, niin maalin pelejä on pelattu koko ajan. Kovan työn takana tulee joka ikinen voitto olemaan tästä eteenpäin.

Tuokkola on tehnyt KalPan kanssa huikeaa työtä, mikä näkyy karulla tavalla sarjataulukossa. Jatkoaika kysyi valmentajalta, onko tämä kyllästynyt toimittajien pyyntöihin kehua itseään pelaajien sijaan.

– Oot kuule ihan ensimmäinen... mä olen varmaan onnistunut luomaan tuon hengen ja ilmapiirin tuonne koppiin ja saanut joukkueen toteuttamaan sitä peliä, mitä me nyt ollaan tasaisesti taaplattu koko runkosarja. Tekemisen meininki.

– Meidän peli pohjautuu äärettömän paljon samoihin asioihin, kuin viime vuonna Pekka Virran kanssa. Pieniä viilauksia on tehty niin kuin tehtiin Virrankin aikana, mutta pohja on ihan sama ja sillä me jatketaankin.

Puolivälierät alkavat torstaina. KalPan vastustaja selviää lauantaina alkavissa villi kortti -matseissa, mutta löytyy kolmikosta Blues – Lukko – TPS.

Ilveksen karsintapelit Vaasan Sportia vastaan alkavat ensi viikon perjantaina Hakametsässä.

– Sport pelaa hyvää kiekkoa. Pelaavat tiiviillä viisikoilla ja puolustavat ihan hyvin, Helminen puntaroi.

» Lähetä palautetta toimitukselle