Pahnanpohjimmainen yllätti tehokkaalla viimeistelyllä

LIIGA / Raportti
Joskus aurinko paistaa risukasaankin. Jumbo-Ilves pelasi hämmästyttävän seesteisesti ja otti toisen peräkkäisen voiton, tällä kertaa sumuvaloilla pelanneen kärppälauman kustannuksella.

Kuntopuntarit uumoilivat jälleen kerran vierasvoittoa, sillä Kärpät seilasi kolmen ottelun voittoputkessa. Ilveksen tilanne oli hienosta SaiPaa vastaan tehdystä noususta huolimatta heikko, sillä lähes kentällinen avainpelaajia oli sairastuvalla. Ennakkokaavailuissa puntteja tasoitti hieman ykkösvahti Ville Hostikan poissaolo pikkuvamman vuoksi.

Oululaisilla housut kintuissa avauserässä

Ilves ei tiistaina sortunut samaan epätoivoiseen hätäilyyn, jolla se oli jo toistakymmentä peliä ehtinyt häviämään. Tupsukorvat antoivat vieraspuolustukselle painetta määrätietoisesti, ja vaisusti luistelleet kärppäpelaajat olivat helisemässä koko ykköserän avauspuoliskon.

– Puuhasteltiin kymmenen minuuttia siinä. Jäätiin karvauksen alle, kun ei menty kiekolle, hävittiin kiekkoja omassa päässä ja annettiin ylivoimahyökkäyksiä. Näki helposti, että kaveri oli valmiimpi, Hannu Aravirta tuumi oululaispäädyssä ottelun jälkeen.


Ilveksen työnteko palkittiin.
Jarno Hietanen - jarno.hietanen@jatkoaika.com

Kärpät puolusti kohtuullisella menestyksellä ja sai lähinnä kolmosketjun Kimmo Koskenkorvan, Joonas Kemppaisen ja Julius Junttilan toimesta muutamia vastahyökkäyksiäkin, mutta seitsemän minuutin jälkeen kolisi ensimmäisen kerran. Isäntien Joonas Rask karvasi kiekon pois kärppäpuolustajalta, käänsi maalille ja tarjoili Michael Keräselle sen verran nätin poikittaissyötön, että kotijohto oli tosiasia.

– Karsea kiekonmenetys ensimmäisessä maalissa, sadatteli Aravirta.

Maalin jälkeen vierasjoukkuekin tuntui heräävän peliin mukaan. Voimasuhteiden muuttumista edesauttoi edellä mainitun Kärppien kolmoskentän vaarallinen hyökkäystilanne, jossa Ilveksen Niko Peltola oli pakotettu kahden minuutin arvoiseen kampitukseen. Vieraiden ylivoima ei Mikko Lehtosen hyvää ohjuriyritystä lukuunottamatta toiminut, sillä aktiivinen tupsukorvanelikko pakotti pelin kulmiin.

Kärpät hakee top 5 -maaleja, Ilves kiittää

Toisessa erässä myös Kärppien kärkiketjut heräsivät ja Ilves-puolustus sai tehdä hartiavoimin töitä. Viuhkolan johtama ykkösvitja tuntui laittaneen uuden pykälän luisteluvaihteistoon ja heti alkuminuuteilla Juha-Pekka Haataja pääsi nokikkain Miika Wiikmanin kanssa, mutta veskarin jalkovälistä ei löytynyt tilaa.

Haatajan paikkaa lähempänä tasoitusmaali ei kuitenkaan ollut. Peli pyöri näennäisesti Ilveksen päädyssä, mutta valkopaidat tuntuivat yrittävän unelmamaalikoosteista tuttuja viiden syötön jonoja ja koulumaaleja. Hyvällä asenteella ja tavanomaista rauhallisemmin pelanneilla ilveksillä oli loppujen lopuksi melko helppo työ selvitä painostuksista.

– Meillä oli hyvä startti peliin, ja pelattiin ekassa erässä hyvin. Toisessa erässä se pelaaminen vähän katosi. Tärkeintä on kuitenkin se, että pystyttiin suhtkoht tasapainoisesti pelaamaan. Puolustuspeli on tahtopeliä, ja meidän joukkueelta rupeaa löytymään sitä tahtoa, Ilveksen päävalmentaja Seppo Hiitelä mietti.

Kun Kärppien tehomiehet olivat aikansa nirsoilleet, näytti Konsta Mäkinen että kyllä maistuu. Ottelun voittomaali kirjattiin ajassa 29.23, Ilveksen ylivoiman päättymistä seuranneessa vaihdossa. Kakkoserän loppupuoli mentiin taas maalista lamaantuneen Kärppien päässä, kun vieraat hankkiutuivat pari kertaa jäähyaition puolelle.

Viimeinen kaksikymmenminuuttinen tarjosi pitkälti samaa kuin mitä toisen erän vierashyökkäyksissä oltiin nähty. Kiekko alueelle, ja sitten alkoi tuhertaminen. Monta vähintäänkin kelvollista vetopaikkaa tuhlattiin ylimääräisiin syöttöihin, ja Wiikman hoiti loput. Pahimpana veivaajana kunnostautui Ivan Huml.

– Hyökkäyspeli meni näpertelyksi. Ei ollut sellaista selkeyttä ja Ilves puolusti tiukat paikat hyvin. Väkinäistä ja satunnaista oli. Iso kunnia Ilveksen puolustukselle siitä, ottivat tilan ja ajan hyvin pois, Aravirta totesi.

Kärppien ainokaisen tälläsi muutamaa minuuttia ennen loppua tuhlari Huml, kun koko kärppäviisikko ensin oli rynninyt Ilveksen maalille. Wiikmanin nollapelin rikkomista enempää ei maalista kuitenkaan ollut hyötyä, koska Antti Kangasniemi oli jo erän puolivälissä tällännyt Ilvekselle kolmannen maalin. Vaisun loppurynnistyksen Ilves selvitti pitkiä kiekkoja roiskimalla, ja Matias Soinnun vielä osuttua tyhjään kärppärysään loppui Hakametsän tiistai-ilta kotivoittoon.

– Maistuu hyvältä. Ei olla varmasti enää niin paljoa jumissa. Kyllä tämä voitto ruokkii meitä. Meidän täytyy kumminkin pystyä rakentamaan laadukkaita maalintekopaikkoja enemmän, Hiitelä jutteli.

Ilves SaiPan kannoilla sarjataulukossa, Kärpillä tiukkaa ylempänä

Karsintataistelussa siis ollaan tällä hetkellä tasapisteissä, Ilves tosin kaksi ottelua lappeenrantalaisia enemmän pelanneena. Kärpät taas jatkaa ylemmässä keskikastissa sijalla kuusi. Tiistaina hävinnyt Blues on pisteen edellä, välipäivän pitänyt JYP saman verran takana.

Ilveksen runkosarja jatkuu perjantaina Porissa Ässiä vastaan, Kärpät kohtaa lauantain kotiottelussaan Tapparan. Oululaisten ykkösvahti Hostikka on Aravirran rivien välien mukaan pelikunnossa viikonloppuna. Tupsukorvien Jesse Niinimäki, Matias Myttynen ja Ville Koistinen ovat Hiitelän mukaan pienellä onnella vahvuudessa vielä viikonloppuna.

» Lähetä palautetta toimitukselle