JYPin kanadalaisilla vauhdikas debyytti

JYP jatkoi syksyn harjoitusotteluiden sarjaa Rantasalmella, jossa se kohtasi tuliterässä jäähallissa Tampereen Ilveksen. Ilves tuli kovaa pelin alussa, mutta hyytyi loppua kohden ja JYP korjasi lopulta voiton maalein 5-3.

JYPiltä olivat sivussa illan ottelusta Antti Virtanen, Miika Huczkowski, Jani-Matti Loikala, Jyri Marttinen ja pelikieltoa kärsinyt Jarkko Immonen. Ilves luisteli kaukaloon lähes parhaalla kokoonpanollaan - mukana oli myös harvemmin harjoitusotteluissa esiintyvä Raimo Helminen, joka pääsi jopa kuuluttajan haastatteluun ennen pelin alkua.

Ilveksen alku hurja

Ilves tuli pelin alussa kovalla sykkeellä, eikä JYP tuntunut pysyvän vastustajan vauhdissa. Avausmaalin tamperelaiset tekivät ajassa 8.27, kun ylivoimapelin loppuhetkillä Martin Hlavacka lähetti hienon syötön siniviivalta takatolpalle ja toinen tshekki Marek Vorel ohjasi kiekon etuylänurkkaan. Tämä maali oli tshekkiläistä jääkiekkoa parhaimmillaan.

Pelin suurin yksittäinen ratkaisija - Ilveksen alakerran epävarmuus - astui kuitenkin kuvaan heti avausmaalin jälkeen. Hyvänä karvaajana mainetta niittänyt Jaakko Uhlbäck katkaisi Ilveksen avauksen siniviivan alla ja syötti kiekon b-pisteellä odottaneelle Alexandre Tremblaylle, joka lämäsi kiekon suoraan maaliin. Veto ei ollut maailman kovimpia, mutta oli tarkka ja mikä tärkeintä - lähti nopeasti. Poikittaisliikkeeseen joutunut Ilves-vahti Juha Pitkämäki ei voinut maalille mitään.

Tasoitusmaalin jälkeen peli tasaantui ja molemmilla joukkueilla oli maalipaikkoja, mutta viimeistely oli vielä kesäterässä. Ilves siirtyi uudelleen johtoon ajassa 19.06, kun JYPin puolustuksella tuli sählinkiä omalla alueella ja Timo Peltomaa sai kiekon b-pisteiden väliin. Laukauksen sekä monen pompun jälkeen maalin edessä päivystänyt tryout-hyökkääjä Mikko Suvanto sai runnotuksi kiekon Tommi Nikkilän selän taakse.

JYP pääsee mukaan

Ilves jaksoi painaa vielä toisen erän alkuminuutit väkevästi. Suvannolla oli hyvä tilaisuus tehdä illan toinen maalinsa 23 minuutin kohdalla, mutta ohjaus maalinedustalta osui tolppaan. Tilanteessa JYPiltä oli jäällä läpi pelin omassa päässä vaikeuksissa ollut pakkipari Kimmo Pikkarainen - Tommi Kovanen. JYPilläkin oli puhdas 2-1-hyökkäys, mutta Jari Jääskeläinen ampui maalinedustalta kiekon ohi.

Tamperelaisten ote pelistä katosi oikeastaan Ville Koistisen ottamaan 2+2 minuutin jäähyyn ajassa 28.56. Neljän minuutin ylivoima oli ensin JYPiltä löysää, mutta aivan ensimmäisen jäähyn loppuhetkillä Alexandre Tremblay ryhtyi jälleen joukkueensa pelastajaksi. Ilveksen läpi pelin rohkea karvaus kostautui, kun molemmat Ilveksen alivoimahyökkääjät jäivät JYPin kulmaan painimaan Jari Korhosen kanssa. Tästä seurasi 4-2-hyökkäys JYPille, joka päättyi Janne Hauhtosen laukaukseen. Rebound tuli Tremblaylle maalin eteen ja kun kanukki ei itse saanut lyötyä kiekkoa maaliin, pelasi hän sen hienosti takatolpalle Jaakko Uhlbäckille. Entinen tamperelainen ei tästä avopaikasta erehtynyt ja avasi näin maalitilinsä JYPin paidassa.

Ilves ei tästä maalista toipunut, ja yhtä tshekkiketjun väkevää vaihtoa lukuunottamatta joukkue oli ottavana osapuolena koko loppuerän. Otteen siirtymistä JYPille auttoi tosin myös Ilveksen jäähyily, johon oli muitakin syitä kuin väärät otteet, kuten esimerkiksi huono tuuri. Väärästä vaihdosta saadun kakkosen aikana JYP siirtyi 3-2-johtoon jälleen komealla maalilla. Viime kauteen verrattuna hurjasti parempia otteita esittänyt Mikko Mäenpää piti taitavasti siniviivan ja antoi vapauttavan syötön voimalaituri Ari Kovaselle. Nuorempi Kovanen otti pari potkua keskelle, malttoi vielä vetää Pitkämäkeä vähän sivuun ja sijoitti kiekon varmasti takanurkkaan. Kovaselta löytyi tilanteessa ihailtavaa malttia, vaikka tämän hyökkääjän parhaat avut ovat yleensä muualla kuin kiekollisessa pelissä.

Drouin ratkaisee pelin lopullisesti

Ilves yritti kuroa kiinni JYPin karkumatkaa heti kolmannen erän alusta lähtien. Vaikka peliä hallitsi edelleen jyväskyläläisjoukkue, Ilves tuli tasoihin onnenkantamoisella. Marko Luomala syötti ylivoimahyökkäyksen jälkitilanteessa kiekon kulmasta luukulle ja Jari Korhonen ohjasi jalallaan kiekon omaan maaliin. Syöttäjäksi maaliin merkittiin hyökkäyksessä mukana huseerannut Cory Murphy.

Tälle kaudelle ykkössentteriksi hankittu Pierre-Claude Drouin oli ollut kohtuullisen pimennossa tähän asti ja vain väläytellyt pelimiehen elkeitään. Kokenut kanadalainen kuitenkin vertyi kolmanteen erään ja otti ratkaisijan viitan harteilleen. JYP meni johtoon ajassa 52.56 pelatessaan ylivoimaa. Muuten vaisusti tänään esiintynyt Tommi Kovanen pelasti iltansa hyppäämällä hienosti siniviivalla ja nappaamalla Ilveksen purkukiekon itselleen. Kovanen näki laidassa Drouinin, joka syötti keskelle Harri Sillgrenille. Sillgrenin kiemurat tulivat kerrankin oikeaan paikkaan, sillä kapteeni vispasi Juha Pitkämäen jäihin ja syötti sen jälkeen takakulmalle hiipineelle Drouinille, joka löi kiekon varmasti tyhjään maaliin.

JYPin johtomaalin jälkeen Ilveksen takaa-ajo oli entistä vaisumpaa. Jopa Ilves-ikoni Raimo Helminen sortui virheeseen ja menetti alimpana miehenä kiekon JYPin Ilari Filppulalle, jonka lämäri pysähtyi kuitenkin Juha Pitkämäkeen.

Ottelun viimeinen maali nähtiin neljä minuuttia ennen loppua, kun Drouin toi kiekkoa 2-1-hyökkäyksessä, harhautti oikeaoppisesti Ilveksen heittäytyvän puolustajan ulos tilanteesta, syötti tarkasti takatolpalle ja Jari Jääskeläinen löi kiekon Ilveksen maaliin viidennen kerran.

Ilveksen peli vielä vähän hakusessa

Ilveksen otteista on tappiosta huolimatta paljon hyvää sanottavaa. Joukkueen hyökkäysmateriaali on ihailtavan leveä ja ratkaisijoita riittää moneen ketjuun. Ensi kaudella ei tarvitse enää puhua, että Ilveksen ylivoima on Raimo Helmisen varassa, sillä muitakin miehiä on laittaa peliä pyörittämään.

Myös puolustajien tulivoima on Ilveksen materiaalissa melkoinen. Martin Hlavackan mahtava syöttö avausmaaliin oli vain pieni näyte siitä, mitä Ilveksen puolustajat osaavat. Valitettavasti hyvien kiekollisten puolustajien yleinen ongelma - epävarmuus omassa päässä - toistui moninkertaisesti Ilveksen pelissä. JYPin syötönkatkot Ilveksen omalla alueella tai keskialueella eivät mahdu kahden käden sormiin eivätkä oikein varpaisiinkaan. Kokeneet sotaratsut Raimo Helminen ja Vesa Viitakoski toivat kiekon varmasti omalta alueelta hyökkäysalueelle, mutta Ilveksellä olisi huomattavasti paremmin aseistettu hyökkäys, mikäli myös puolustajat kykenisivät kiekon virheettömään ylöstuontiin. Tänään Martin Hlavacka taisi olla Ilveksen ainoa puolustaja, joka ei haparoinut vaarallisesti kiekon kanssa. Vaclav Sykoralla riittää siis vielä työsarkaa Ilveksen pelin parantelussa, mutta pelimerkkeihin urakka ei ainakaan kaadu.

JYPin johtoa voi ainakin tämäniltaisen perusteella onnitella jälleen kerran onnistuneista ulkomaalaishankinnoista. Muun joukkueen vielä hakiessa tuntumaansa pelin alussa Alexandre Tremblay teki tärkeän maalin ja antoi vapauttavan syötön toiseen. Pierre-Claude Drouin taas oli ratkaisijan roolissa kolmannessa erässä. Kiekollisen pelin lisäksi uudet ulkomaalaiset olivat tuttuun kanadalaiseen tyyliin tärkeitä alivoimapelaajia ja hyviä vääntäjiä - eli hyviä pelaajia.

Tremblayn ja Drouinin kentälletulo herätti samalla myös vierustoverit. Tremblay pelasi Janne Hauhtosen ja Jaakko Uhlbäckin ketjussa ja etenkin jälkimmäinen oli kuin uudestisyntynyt päästessään karvaamaan kanukin kanssa. Myös kiekolliset otteet olivat aivan eri luokkaa kuin tiistaina. Drouinin vierustoverit Harri Sillgren ja Jari Jääskeläinenkin vertyivät pelin edetessä ja pelasivat monta luokkaa paremmin kuin tiistaina ilman sentteriään.

Puolustuksen onnistujia olivat Mikko Mäenpää ja Tuomo Kortelainen, joiden kohdalla Matti Alatalo on tämän ottelun perusteella jälleen onnistunut kehittämään junnuista pelimiehiä lyhyessä ajassa. Mäenpää väänsi kovaa omassa päässä ja tuki rohkeasti, muttei liian rohkeasti hyökkäyksiä. Hieno syöttö Ari Kovasen maaliin oli kruunu Mäenpään onnistuneelle illalle. Kortelainen uurasti jälleen väkevästi omassa päässä ja hänen kohokohtansa oli Martin Hlavackan huippuvaarallisen nousun pelastaminen kauhomalla heittäytyen kiekon tshekkipakin lavasta.

Risuja voi antaa pakkiparille Tommi Kovanen - Kimmo Pikkarainen. Etenkin ensiksimainitun otteet olivat neljännen maalin esityötä lukuunottamatta varsin vaisuja. Tosin valmennuskin voi ottaa osan risuista osakseen, sillä näiden kahden pelaajan voima ei yksinkertaisesti riitä pakkiparina pelaamiseen. Onneksi kolme puolustajaa oli tänään huilivuorossa, joten eivätköhän molemmat sinänsä taitavat puolustajat saa jonkun fyysisemmän kaverin vierelle jatkossa.

JYPin maalissa Tommi Nikkilä pelasi muuten hyvin, mutta kiekollinen peli ja yhteistyö puolustajien kanssa täytyy saada pitävämmäksi - muuten Nikkilästä saattaa kehittyä Jyväskylän oma Tom Draper. Ilveksen maalissa Juha Pitkämäki pelasi kelpo ottelun eikä voinut maaleille mitään.