Se on siinä, Ilves?

HPK kävi niittaamassa Ilveksen entistä tukalammin karsijan paikalle, kun se keskinkertaisella esityksellä korjasi sille elintärkeät kolme pistettä. Ottelun tähdeksi nousi kaksi alivoimamaalia kylmän viileästi viimeistellyt Niko Nieminen.

Tampereen Hakametsän harvalukuiselle yleisölle tarjottiin keskiviikkoiltana ottelu, joka ei millään tapaa jää suomalaisen kiekkohistorian sivuille. Jos ei ollut hämeenlinnalaisten vieraiden peliesitys silmiä hivelevää, niin Ilveksen peli oli suorastaan surkeaa. Jopa niin surkeaa, että joukkueen päävalmentaja, Seppo Hiitelä, kuvaili esitystä varsin vakavailmeisenä.

– Pelissämme ei ollut mitään hyvää, kuului Hiitelän kommentti ottelun jälkeen.

Niko Nieminen maalaa alivoimalla

Ottelu alkoi HPK:n hallinnalla, sen hyökkäykset olivat selvästi Ilveksen nousuja järjestelmällisempiä. Kun ottelussa vihellettiin ensimmäinen katko, niin Miika Wiikman oli torjunut viidesti, kun taas vastakkaisessa päädyssä Mika Järvisellä oli yksi torjunta.

Nieminen osui kahdesti alivoimalla.

Koko kauden on Ilveksen ylivoimapelaamista kritisoitu tehottomuudesta. Tänään Hakametsässä tuo kritisointi vain yltyi ajassa 6:28, kun Ilveksen aneeminen ylivoima päättyi HPK:n alivoimamaaliin. Vierasjoukkue hyödynsi nopeasti Ilves-löysäilyn, Niko Nieminen sai kiekon itselleen, kiersi oikeaa laitaa edeten ohi Ilves-puolustuksen, Miika Wiikmanin sekä vielä maalinkin vieden joukkueensa 0-1-johtoon. Upea henkilökohtainen suoritus hämeenlinnalaiselta ja kaunis ”vanhanaikainen”. Kuvaavaa tamperelaisten ylivoimalle – tai pitäisikö sanoa ylivoimattomuudelle – voidaan lukea tuon ylivoiman tilastoista: Ei yhtään laukausta kohti Mika Järvistä!

Ilves sai paremman otteen ylivoimallaan erän puolivälin jälkeen Aleksi Laakson istuessa kiinnipitämisjäähyään. Kiekko saatiin pidettyä hyökkäysalueella pitkän tovin ajan, ja niinpä maalintekotilanteisiinkin päästiin. Lähimpänä maalia oli Masi Marjamäki päästessään laukomaan maalin edestä ”metristä”, mutta Mika Järvinen oli silloinkin parempi.

Toinen alivoimamaali Niko Niemiselle

Ottelun toinen erä tarjosi heti alkuun pari pahannäköistä taklausta, jotka molemmat arvioitiin illan oikeudenjakajien mielessä jäähyn arvoisiksi. Ensin ylivoimaa pääsi kokeilemaan HPK, mutta illan esityksille tyypillisesti menestys oli huono. Mutta kun Ilves sai oman vuoronsa, niin ratkaisijan rooliin astuikin Ilves-pelaajien sijaan Niko Nieminen, joka yhdessä Mathias Porselandin kanssa namutteli joukkueensa 0-2-johtoon.

– Oli kyllä (Kari) Sihvosen ansiota täysin. Harmi, että sai syöttöpisteen vain toisesta maalista, hämeenlinnalainen siirsi kunniaa maaleistaan.

– En ole tehnyt ennen kahta alivoimamaalia samassa pelissä, hyvä jos on tehnyt kahta normaalia maaliakaan.

Yksi Ilveksen huippuhetkistä tuli reilu minuutti tuon maalin jälkeen, kun Ilveksen paras ketju keskiviikkona Ville Korhonen Antti Kangasniemi Samuli Kivimäki toi kiekon väkisin vasenta laitaa pitkin hyökkäysalueelle, ketjukavereiden syöttösarja tavoitti maalin edustalle rynnineen Samuli Kivimäen, joka siirsi HPK-puolustuksen estelystä huolimatta kiekon ohi Mika Järvisen.

Kotijoukkue sai tuosta maalista hetkeksi uuden vaihteen päälle. Se sai myös ylivoimapainostukse aikaann HPK-päädyssä Milan Kytnarin koukkausjäähyn aikana, ja kiekko pyörikin lähes koko täydet kaksi minuuttia HPK-maalin lähistöllä. Mutta, niin kuin monta kertaa aiemminkin tällä kaudella, kiekkoa ei saatu vastustajan maaliin.

Toinen erä näytti koko ottelun juonen. Ilves avaukset eivät onnistuneet, eivätkä joukkueen hyökkääjät päässet tuota 1-2-maalia lukuunottamatta maalintekopaikoille. HPK toi kiekon paljon suoraviivaisemmin Ilves-alueelle, missä se muutamin siirroin repi kotijoukkueen puolustuksen rikki. Tosin ei vierasjoukkuekaan voi kehua maalintekotaidoillaan keskiviikkona, tehoton oli sekin maalin edustalla.

Kolmaskin erä pelattiin

Ilves jatkoi tehotonta esitystään kolmannessa erässä. Vaikka se voittikin maalivahtien torjunnat lukemin 4-10, niin kovin montaa kertaa se ei todelliselle maalintekopaikalle kiekkoa saanut – ei edes heti erän alkuun tarjotun ylivoiman aikana.

Kun HPK sai erän viimeisen kymmenen minuutin aikana tukittua kesialueen, ja näin estettyä Ilves-nousut, niin ottelun voittajasta ei ollut epäselvyyttä. Ja kuin pisteenä i:n päälle, Ilveksen tasoitusyritys kuudennen kenttäpelaajan mukaan ottamisella toi mukanaan Tampereella tutun lopputuloksen – vastustajan maalin tyhjiin. Oman puolustuspään 6-0-aloitusvoiton kautta Ville Hämäläisen yksilöratkaisu, ja kiekko maaliin Ilves-kentällisen seuratessa katseella ottelun loppulukemien 1-3 syntymistä.

Tyytyväinen mies haalarihommissa

HPK:n ykkösvalmentaja Timo Lehkonen saapui haastatteluhetkeen selvästi tyytyväisenä, ehkä vähän helpottuneenakin. Eron kasvaminen viiden pisteen suuruiseksi putoamisrajaan oli selvästi hämeenlinnalaisen mieleen.

– Kovaa on tämä haalarihommiin tulo, vaikka tiesin kyllä, mihinkä olin tulossa, analysoi Lehkonen tuntojaan ottelun jälkeen.

– Tämä oli meille iso peli. Pisteet olivat tärkeitä, oli pari tappiotakin alla. Viidellä puolustajallakin voidaan pärjätä.

Hämeenlinnalaisten pelitapaan Lehkonen myönsi hänellä olleen vaikutusta.

– Pelitapa on mennyt kiekollisempaan suuntaan, keskustan kautta rakentaen – ei rikkoen.