Sarjakärki höntsäili Ilveksen kumoon

Torstai-illan ottelu oli juuri niin selvä kuin ennakolta osattiin pelätä. HPK kävi esittelemässä hyökkäysosaamistaan ja Ilves oli niin huono, ettei hämeenlinnalaisten tarvinnut kahvatakaan kuin ensimmäisessä erässä.

Molemmat joukkueet lähtivät otteluun tunnustellen. HPK piti pääasiassa kiekkoa alkuminuutit ja piti kiekkoa takuuvarmasti omilla. Aikansa tunnusteltua se iski. Teemu Aalto laukoi lähes nollakulmasta, Bruce Racine sylki kiekon eteensä ja täysin vapaaksi jäänyt Tommi Santala pisti kiekon sisään.

Ilvekselläkin oli paikkansa, mm. Ville Snellman nousi pari kertaa hyvin maalille ja aivan ennen erän loppua Marko Luomalalla oli erittäin hyvä paikka tasoittaa ottelu. Illan erikoinen nähtiin 15 minuutin kohdalla. Raimo Helminen sai hyvän maalipaikan, mutta illan hahmoihin lukeutunut HPK:n Hannu Toivonen oli jälleen astetta parempi ja torjui. Samassa tilanteessa linjatuomari näki jotain, mitä moni muu ei nähnyt, mukaan lukien päätuomari Kimmo Siipo. HPK:n Olli Korkeavuori sai kaksiminuuttisen.

Ottelu ratkesi HPK:n toiseen maaliin. Tero Lehterä vapautti syötöllä itsensä ja Eero Somervuoren kahdella yhtä vastaan. Somervuori ei syöttänyt, vaan löi kiekon varmasti verkkoon.

Jälkeenpäin on helppo jossitella oliko Racinen maaliin laitto alun perinkään järkevää. Miehen itseluottamus ja motivaatio on nollissa ja pari maalia heikensi sitä entuudestaan. Valmennusjohdon olisi pitänyt viimeistään tässä vaiheessa reagoida aikalisällä ja/tai maalivahtia vaihtamalla.

Kattellaan..

Ilves nosti selkänsä ja kätensä pystyyn toisessa erässä ja ottelu oli siinä. Nuorisoa lukuun ottamatta pelaaminen ei oikein näyttänyt kiinnostavan. Konkarit tyytyivät katselemaan pelikelloa. HPK jaksoi kiitettävällä tavalla pyörittää peliä, vaikka vastustajaa ei kiinnostanut homma pätkääkään.

HPK pelaa jääkiekkoa ihailtavalla tavalla. Sen oman pään ratkaisut eroavat täysin muista joukkueista. Kun Ilves harvoin sai myllytyksen päälle HPK:n maalilla, olisi 12 joukkuetta 13:sta lyönyt purkukiekon, mutta HPK lähti hyökkäämään. Ihailtavaa, muttei kovinkaan viisasta play offeja ajatellen.

Keskiviikkona Ilveksen kokoonpanoista poissa ollut Jesse Niinimäki ei tänään pystynyt pelaamaan kuin yhden erän, mikä oli ihan loogista, koska ottelun lopputulokseen sillä ei olisi ollut vaikutusta.

Erän alussa nähtiin vilahdus suvilindenien kauhua, todellista kiekkoväkivaltaa. HPK:n Erkki Rajamäki ja Ilveksen Bert Robertsson pudottivat hanskansa ja tappelivat itsensä suihkuun. Mitään todellista tappelua ei aikaiseksi saatu, eikä voittajaa. Aloittajaksi Siipo arpoi Robertssonin.

Erän puolessavälissä Ilveksen Raimo Helminen namitteli Mikko Kupariselle miljoonan taalan paikan, mutta Kuparinen on jo niin rikas jätkä, ettei maali kelvannut. Toivosen torjunnasta HPK:n puolustaja Vladimir Sicak pääsi läpi, syötti toiseen aaltoon Olli Sillanpäälle, joka vei Racinea kuin litran mittaa. 3-0.

Jyrki Louhi vei Kerhon vielä 4-0 johtoon, kun Tero Lehterä voitti aloituksen ja hyvän ottelun pelannut Jyrki Louhi pisti kiekon reppuun.

Eipä ollut Satosaaresta apua

Vihdoin toisella erätauolla Ilveksen valmennusjohto heräsi, kun Tommi Satosaari vaihdettiin Racinen tilalle maaliin. Eipä ollut Satosaarenkaan homma helppo. Kylmänä miehenä peliin, jossa omaa joukkuetta ei kiinnosta mikään.

Satosaari saikin ottaa piikkiinsä kolme maalia. Ensin Santala syötti kuin hidastetussa filmissä Antti Miettiselle, ja maajoukkuehyökkääjä Miettinen pisti rystyltä kiekon aivan kaffella olleen Satosaaren ohi. Heti keskialoituksen jälkeen Tomas Kucharcik otti kiekon ja latasi siniviivan jälkeen laatan reppuun. Peli oli sitä myöten selvä, eikä HPK:ta varmastikaan jäänyt haittaamaan hukattu 3-1-hyökkäys.

Kerhon Martin Strbak sivalsi vielä suoraan Kucharcikin syötöstä 7-0:aan, ennen kuin Ilves sai Toivosen kuparisen rikki. Vesa Viitakoski ampui viuhuvan kudin puolustajan jaloista ja se livahti sisään aivan tolpan juuresta. Ei sentään nollille jääty.

Että sellainen ottelu tällä kertaa..

Noh, Ilves oli paria valonpilkkua lukuun ottamatta tänään umpisurkea. Putki ei oikein luistanut, siitä voi vielä syyttää eilistä tappiota, mutta asennevammasta ei. Ne harvat hyvät yritykset kaatuivat hyvin pelanneeseen HPK:n Hannu Toivoseen.

Ilveksen harvoja valopilkkuja olivat nuoret. Ville Snellman jaksoi yrittää hyvin ja Mika Niemikin oli onnistua kerran maalinteossa. Erityismaininta kuuluu nuorelle Ville Leinolle, jonka piti pelata tämä kausi vielä A-junioreissa. Nuorukainen jaksaa yrittää ja vääntää. Kun pojalla on vielä melko pehmeät ranteet, niin tulevaisuudelta voi odottaa hyvää.

– Syksyllä oli puhetta, että pelataan nyt A-junioreissa ja katotaan jos pääsis pelaan pari liiga-peliä. Eli hyvin on siihen nähden mennyt, vaatimaton Leino kommentoi.

– Vauhtia ja fyysisyyttä on enemmän, siinä ne päällimmäiset kai ovat, kertoili suoraan SapKo:n A-junioreiden 1. divisioona-joukkueesta SM-liigaan noussut Leino. – Töitä pitää tehdä, jotta pysyy liigavauhdissa.

– Ihan hyvin oon sopeutunu. Baarit täällä ei oo hyviä, mutta naiset on kyllä kauniita. Laamasen Jukka, joka on kans Savonlinnasta, on neuvonu aika paljon.

HPK:n pelitapa jakaa mielipiteitä, eikä suotta. Se pelaa iloista ja roisia hyökkäyspeliä, millä ei kyllä välttämättä pärjää play offeissa. Samaten joukkueen fyysinen peli rajoittuu lähinnä mailahäirintään. Ehkä Hämeenlinnassakin luotetaan tähän erään valmentajan lanseeraamaan fraasiin: ”Aktiivinen mailahäirintäkin on fyysistä peliä.” Varsinaisessa taklauspelissä HPK hävisi jopa Ilveksen nuorukaisille, mutta sen sijaan tätä kuuluisaa kahvaamista nähtiin ihan riittävästi. Niin kauan kuin peli pysyi edes nippanappa tasaisena, Ilveksen kärkikarvaajan kainalossa roikkui jatkuvasti Kerho-pelaajan maila. Päätuomari Kimmo Siipo ei siihen reagoinut, mutta eipä hän reagoinut juuri mihinkään muuhunkaan, vaan kaukalossa sai pelata paikoitellen todella roisisti.

Kerhon parhaimmistoa olivat tänään puolustaja Aki Heino, Tommi Santala, sekä Jyrki Louhi. Jan Pardavyn puuttumista ei edes huomannut. Pardavy kärsii lievästä nivusvammasta, eikä HPK halunnut riskeerata, vaan antaa miehen parantua kunnolla. Pardavy lienee pelikunnossa ensi viikolla.

Ilves pelaa seuraavaksi sunnuntain tv-pelissä pudotuspelipaikkaa tavoittelevaa HIFK:ta vastaan. Ilves on nyt seitsemän pistettä Pelicanseja jäljessä ja vain ihme voi vielä nostaa joukkueen 12. sijalle. Kerho sen sijaan on jo melkein varmistanut runkosarjan voittonsa.