Ilves ei vieläkään onnistunut voittamaan HPK:ta

Viime kaudella HPK:n ja Ilveksen väliset ottelut olivat tylyä kerrottavaa. Joukkueet pelasivat vastakkain seitsemän kertaa, joista HPK voitti seitsemän ottelua. Myös kauden ensimmäisen kohtaamisen vei nimiinsä Kerho. Tänään pisteet kuitenkin tasattiin lukemin 1-1.

Jo ensi minuuteista lähtien näytti siltä, että kyseessä oli Ilveksen syksyn paras kotiottelu.

- Ketjumuutoksia tehdään siksi, että joukkue pelaisi paremmin ja tulisi voittoja, perusteli päävalmentaja Teijo Räsänen ennen ottelun alkua muutamia ketjumuutoksiaan.

Muutoksia oli tapahtunut lähinnä ykkös- ja kakkosketjussa, joissa Petr Vala ja Raimo Helminen olivat vaihtaneet paikkaa. Ilveksen uusi päävalmentaja on aiemmin valmentanut HPK:ta, mutta ei nähnyt siinä mitään hyötyä.

-Me lähdetään pelaan omaa peliä. Ollaan siinä tilanteessa, että on parempi keskittyä omiin tekemisiin, Räsänen ennakoi ottelua.

Ensimmäinen erä oli hyvävauhtista, mutta maalitonta jääkiekkoa. Molemmat joukkueet kolistelivat pari kertaa ylärimoja, mm. David Nemirovsky purjehti kerran läpi koko Kerho-puolustuksen, mutta tolppa kilahti ja sekä Joni Puurula, että Tuomas Nissinen saivat maaleillaan pari kertaa venyä parhaimpaansa. Ensimmäisessä erässä kuitenkin nähtiin, että luisteluvauhdissa Ilves oli koko ajan askeleen HPK.ta jäljessä.

Ilves parantaa toiseen erään

Jo ajoittain ensimmäisessä erässä ottelua hallinnut Ilves parantaa entisestään, ja HPK:n ottaessa pari typerää jäähyä, Ilves pääsee myös kokeilemaan ylivoimaa – tuloksetta.

Ottelun avausmaali syntyy erikoisella tavalla. David Nemirovsky luo hässäkän Puurulan maalille ja kiekko ajautuu maalin taakse. Nemirovsky menee itse hakemaan kiekkoa ja näyttää lähtevän kiertämään maalia, mutta muuttaakin ykskaks suuntaa ja väärälle puolelle sijoittunut Puurula saa juuri jalkansa Nemirovskyn syöttöön ja kiekko lirahtaa maalin takaa verkkoon. Syöttöpisteen maaliin saa Kimmo Vähä-Ruohola.

Erän puolenvälin jälkeen Ilveksen Mika Niemi pääsi nokikkain Joni Puurulan kanssa, mutta tuloksena oli jälleen ylärima.

HPK nousee pisteen syrjään kiinni

Ilves nosti kolmannessa erässä hieman selkää pystyyn ja HPK:n paras ketju, Miettinen-Santala-Somervuori rankaisi. Tai oikeastaan Somervuori. Hän otti kiekon haltuunsa ja kiersi Ilveksen maalin ja kun samaan aikaan Miettinen, Santala ja Ilves-puolustus loivat Nissisen eteen hirveän maskin, Somervuori pisti kiekon komeasti yläriman kautta verkkoon.

HPK:n tasoituksen jälkeen molemmilta joukkueilta loppui pahin hyökkäysinto, Ilves pyrki pitämään tasalukemat ja Kerho näytti olevan tyytyväinen yhteen pisteeseen. Jatkoajalla molemmilla joukkueilla oli yksi hyvä paikka, jotka johtuivat lähinnä Puurulan ja Nissisen seikkailuista, mutta silti Tampereella jäätiin tasatulokseen.

Ilveksellä suunta parempaan

Teijo Räsänen on tuonut Ilvekseen paljon hyvää. Vaikka liikkeessä hävittiin edelleen Kerholle, vauhtia oli tullut lisää ja se auttaa erityisesti puolustuspäässä. On se nanosekunti enemmän aikaa miettiä ratkaisuja ja rännipurkujen määrä vähenee.

Ilveksen uusi kakkosvalmentaja Jukka-Pekka Annala oli tyytyväinen pisteeseen ja valotti samalla valmennuskolmikon työnjakoa.

- Ripa soitti keskiviikkona ja ei tarvinnut kauaa miettiä päätöstä. Sen verran vähän aikaa ollaan vasta tehty töitä ”Teisan” kanssa, että sovittiin selkeä työnjako. ”Teisa” peluuttaa hyökkääjiä, minä puolustajia ja Koiviston Arto vastaa maalivahdeista. Tiimityötähän tämä kuitenkin on, joten tarvittaessa pidetään pieni palaveri vaikka kesken erän ja yritetään löytää jotain uutta. Annala kertoili. Palaveerausta nähtiin jo tänään, kun kolmannen erän jälkeen valmennustiimi kerääntyi minuutin ajaksi supattelemaan keskenään ja juonimaan kenties uusia kuvioita. – Parhaimpina puolinani valmentajana näen sosiaaliset taidot, eli en pelkää kysyä myös pelaajien mielipiteitä ja yritän tuoda jotain uusia juttuja harjoitteluun.

- Tällä joukkueella on kuitenkin hyvin taitoa ja tästä on hyvä lähteä eteenpäin. Mitään tiettyä pelityyliä ei olla vielä lyöty lukkoon, eikä lyödäkään. Mennään peli kerrallaan. Ketjukoostumuksiakaan ei ole lyöty lukkoon ja pelaajat yrittivät tänään itsekin suunnitella ketjuja, jatkoi Annala viitaten Ilveksen kahteen väärästä vaihdosta johtuneeseen kakkoseen.

Ilveksen parhaimmistoa oli jälleen kerran maalivahti Tuomas Nissinen. Nissinen on jo useamman ottelun ajan ollut joukkueen tuki ja turva, vaikka mies omaa rooliaan vähättelikin. – Paljon apua tulee puolustukselta. Me puhutaan paljon ja se auttaa. Tietysti pakeille on erilaista pelata, koska ollaan Brucen (Racine) kanssa erityylisiä maalivahteja, mutta hyvin on pärjätty tähän asti.

Hyökkäyspäässä pirteästi esiintyivät konkari Timo Peltomaa ja David Nemirovsky, jonka pelityyli jaksaa ihastuttaa kotiyleisöä. Mies luistelee hitaasti kuin vanha pappa, mutta kädet käyvät. Miehen otteista tulee parhaimmillaan mieleen vanha kiekkotaituri Martti Jarkko.

Ilveksen nelosketjua kehtaa kehua. Jäminki-Niemi-Luomala on ollut koko synkän syksyn ajan joukkueen ehjin ketju ja tänäänkin olisi suonut pojille enemmän peliaikaa.

HPK:n pelityyli ihmetyttää

HPK:n piti lähteä tähän kauteen samalla pelityylillä kuin viime vuonna, vaikka menetykset olivat kovia. Totuus on kuitenkin eri. Allekirjoittanutta jaksaa ihmetyttää HPK:n aktiivinen ja sääntöjen rajamailla koko ajan liikkuva mailahäirintä. HPK:lla vauhti riittäisi hyvin pelaamaan paljon viihdyttävämpää ja monipuolisempaa jääkiekkoa, mutta nyt joukkue keskittyy liikaa vastustajan rikkomiseen. Tänäänkin Kerho olisi pystynyt kovalla liikkeellä luistelemaan Ilveksen nuriin.

Parhaiten hämeenlinnalaisista pelaa ketju Miettinen-Santala-Somervuori, joka loi HPK:n parhaimmat paikat. Myös maalivahti Joni Puurula oli mies paikallaan. Slovakkihyökkääjä Jan Pardavy ei vieläkään ole osoittamassa heräämisen merkkejä.

HPK:n valmentaja Jukka Jalonen ei tyytyväinen ollut, mutta ei tyytymätönkään omiensa suoritukseen.

- Liike ei ollut tänään sitä, mitä sen pitäisi olla. Jos aikoo voittaa, pitää olla parempaa liikettä. Meidän pitäisi pelata suoraviivaisempaa peliä, toimittaa kiekko nopeammin maalille.
Emme olleet valmiit uhraamaan itseämme jostain syystä ja enemmän olisi pitänyt ampua kohti maalia. Nissinen oli varma maalillaan.

Molemmat joukkueet kaipaavat voittoja

Ilves kamppailee Pelicansien kanssa jumbosijasta ja HPK on juuttunu play off-viivan tuntumaan, jossa piste-erot ovat todella pienet. Molemmat joukkueet tarvitsevat kipeästi pisteitä.

- Huomenna on joukkueella hyvin ansaittu vapaapäivä ja sitten maanantaina aletaan valmistautumaan tiistain paikallisotteluun. Nyt vain loppuverryttely ja sitten vapaalle. Miksei vaikka kaupungille hummailemaan, kunhan ollaan fiksusti. Elokuvat voisi olla hyvä vaihtoehto, evästi Annala omiaan.

- Lihashuolto ensin, sitten suihkuun ja kotiin. Sen jälkeen teen ruokaa ja taidan rojahtaa sohvalla, suunnitteli Nissinen. – Ei tiukka pelirytmi ole vielä vaivannut, olen tottunut pelaamaan paljon a-junoreissakin. Kun muistaa vain lihashuollon ja kunnon ravinnon.

Ilves pelaa siis seuraavaksi tiistaina Tapparaa vastaan ja HPK:lla on jo huomenna vierasottelu Bluesia vastaan.