HPK tuli, näki ja voitti

HPK tuli Tampereelle täynnä sisua ja iski ensimmäisessä erässä viisi maalia eteen. Tämä oli shokeeraavaa kotijoukkueelle ja ottelu oli ohi 20 minuutin jälkeen. Ilves pelasi kyllä koko ottelun eikä jättänyt peliä kesken. HPK oli vaan niin paljon parempi, että selittelyille ei jäänyt sijaa.
taustaa

Jukka-Pekka Laamanen on sadan pinnan vauhdissa Ilvestä vastaan.[lue lisää]

Erä alkoi vauhdilla ja Ilveksen ykkösketju oli heti ahdistelemassa Mika Norosen maalia. Pari vetoa ensimmäiseen 22 sekuntiin ja kaikki olivat hereillä. Samassa ajassa Jukka Voutilainen sai jäähyn ja Ilves pääsi ylivoimalle. Lapsille ei jäänyt kerrottavaa kuin kahden hätäisen laukauksen verran.
Molemmat joukkueet aloittivat pelin vauhdilla ja katsojilla riitti katsottavaa.

Ilves sai toisenkin paikan kun Jyrki Louhi alimpana miehenä menetti kiekon Timo Peltomaalle. Peltomaa pääsi vetämään, ilman tulosta.
Hannes Hyvösen jäähyn aikana HPK iski. Jyrki Louhi mietti ja veti lopulta kohti Pitkämäkeä. Kiekko kimposi maalin toiselle puolelle, jossa päivysti Vladimir Sicak. Puolustajalla oli helppo työ pistää kiekko sisään Pitkämäen oltua toisella tolpalla.
Hannes Hyvösen toisen jäähyn aikana HPK pyöritti ylivoimaansa näyttävästi ja haki vaarallisia tilanteita. Tällä kertaa Ilves säästyi takaiskulta.

Erän toisen puoliskon lähdettyä vauhtiin, Kerho teki näyttävän maalin. Janne Laakkonen toi kiekon sisään ja pisti napakan syötön toiseen aaltoon Oliver Setzingerille. Itävaltalaishyökkääjä harhautti Pitkämäen jäihin ja pisti kiekon tyhjään rysään. Laakkosen syöttö oli todella oikea-aikainen. Puolustajat Koistinen sekä Rönnberg katselivat hienoa työskentelyä.

HPK sai otetta peliin ja hallitsi selkeästi. Jopa Ilveksen ylivoiman aikana Kerholla oli paikka maalintekoon. Toni Mäkiaho yritti saada yläkulmaan, mutta Pitkämäki kesti. Hyvösen kolmannen jäähyn aikana Jukka Voutilainen pisti kiekon maaliin. Tai niin ainakin Jyrki Louhi väitti tuomarille. Päätuomari Jyri Rönn kävi katsomassa narua ja näytti keskiympyrää maalin merkiksi. Katsomoon näytti todellakin siltä että Pitkämäki sai kiekon ajoissa kiinni. Ilmeisesti kiekko kävi maalin sisällä mistä Pitkämäki nappasi sen.

Erän lopussa HPK iski vielä kahdesti, 11 sekunnin välein. Ensin Jukka Laamanen sai kiekon kakkosaaltoon ja veti kiekon sisään ohi Pitkämäen. Seuraavassa tilanteessa Jyrki Louhi ohjasi Voutilaisen vedon maaliin. Ilves nukkui noitten tilanteiden aikana radikaalisti.

Ilveksen piiskuri Curt Lindström näki ensimmäisessä erässä selkeän blackoutin.

- Täydellinen blackout ensimmäisessä erässä, en keksi mitään muuta. Ei tästä ottelusta voi ottaa edes oikein oppia, kun se oli niin kummallinen. Hirveästi kiekonmenetyksiä, analysoi Lindström

Hannes Hyvönen näki virheitä itsessään.

- Ei oltu hereillä ensimmäisessä erässä. Hölmöilin itse kolme jäähyä ja HPK teki kaksi maalia, oli vähän ylilatausta, selvitti Hyvönen.

Toinen erä pelailua

Ensimmäisen erän viimeisellä sekunnilla Jani Hassinen sai jäähyn, joten toinen erä lähti käyntiin Ilveksen ylivoimalla. Kotijoukkueen maalia vartioi Juuso Riksman. Juha Pitkämäen syytä eivät olleet maalit olleet, pääasiassa puolustaminen joukkueena ei pelaajia kiinnostanut. Ei maalivahtikaan kaikkea pysty tekemään.

Ilveksen ylivoima sai pyöritettyä peliä hyvin ja lauottuakin useasti. Mika Noronen oli kuitenkin muurina ja nappasi kiekot varmasti. Toinen erä oli pääasiassa kamppailua kentällä. Pelitapahtumissa Ilves ei ollut juurikaan sen enempää HPK:ta jäljessä, mutta vierasjoukkue oli tilanteissaan terävämpi.

Selvästi näki, että HPK:n paras into oli jo laskenut. Kuitenkin Jani Rita kaunisteli lukemia tilanteeksi 0-6 laukomalla kiekon Juuso Riksmanin haarojen välistä maaliin.
Jyri Rönn arpoi pelaajia jäähylle vuorotellen, todellakin arpoi koska välillä pelaajalta lähtivät jalat alta vastustajan mailan lähestyessä. Varsinkin Ilveksessä uransa aloittanut Toni Mäkiaho oli esillä näyttävästi.

Toinen erä ei jättänyt jälkipolville kerrottavaa juuri yhtään, peliä pelailtiin pois kuten edellisessäkin kohtaamisessa Hämeenlinnassa. Kerho säästeli ja Ilves iski päätänsä puolustusmuuriin.

Ilves yllättää katsojat tekemällä maalin

Kolmas erä jatkui samalla tavalla kuin toinen erä. Jyrki Louhen jäähyn aikana Ilves haki ylivoimapyöritystä mutta joukkue ei saanut rauhoitettua peliä tarpeeksi selkeään kiekon hallintaan. Jos vetoja saatiin aikaiseksi, Mika Noronen oli viimeinen este maalilla. Välillä tuntui, että edes silkka onni ei auta tamperelaisia maalin saamiseksi.

Ilves sai kyllä rakennettua tilanteita, kenttäpelissä ei oltu jäljessä HPK:ta lainkaan. Hämeenlinnalaisille on uskomattoman vaikea tehdä maalia kun joukkue pelaa oman systeeminsä mukaan ja ei höntyile itseään ulos.

Kerho sai parannettua tilannetta entisestään. Tulostaululla komeilivat lukemat 0-7. Maalintekijänä Josh Holden kauniisti ohjauksena. Oliver Setzinger syötti, myös Mikko Jokelalle syöttöpiste. Seuraavassa vaihdossa Jani Hassinen pääsi kahdesti täysin yksin kokeilemaan Riksmanin taitoja.

Lopussa vielä molemmat joukkueet jäähyilivät, ja pelasivat tasavajaalla samaa peliä kuin aikaisemminkin. Ilves sai vielä lopussa rangaistuslaukauksen kun Hannes Hyvönen kaadettiin maalintekotilanteessa. Hyvönen pisti itse laukauksen sisään harhauttamalla Norosen vain neljä sekuntia ennen summeria.

Ottelu päättyi siis HPK:n selkeään 1-7-vierasvoittoon. Tulos sivusi Ilveksen suurilukuisinta häviötä, minkä Ilves on kärsinyt SM-liigassa HPK:lle kotonaan.

Ottelun päätyttyä

Jukka Jalonen kertoi selkeästä taktiikasta ottelun jälkeen.

-Normaalilla taktiikalla lähdetään, kova ja aktiivinen häirintäpeli heti alussa vaikka se ei heti alussa onnistunutkaan. Ilves oli alussa paljon parempi kuin me. Me oltiin maalinteossa parempia, me käytettiin ylivoimat paremmin kuin he. Selkäranka katkesi kolmanteen maaliin varmasti, jutteli Jalonen.

Curt Lindström sanoi, että joukkueelle kävi blackout.
- Edellisessä HPK-pelissä ei ollut samanlaista blackoutia. Me vain ajattelimme hetkellisesti liian hyökkäysvoittoisesti ja HPK rankaisi. Tämä ei ole mikään tekosyy tappiolle, mutta HPK on yksi liigan parhaista joukkueista. He pelaavat erittäin modernia jääkiekkoa. He ovat nopeita, pitävät hyvin kiekkoa, eivät ota turhia jäähyjä, analysoi Lindström.

Lindström nosti myös hämeenlinnalaiset korkealle mestarisuosikkina.

- Paljon puhutaan Jokereista, Kärpistä ja HIFK:sta, mutta HPK tulee olemaan vaarallinen pudotuspeleissä. HPK:n ja Kärppien pelityyli miellyttää minun silmääni eniten, kehui ruotsalaisvalmentaja.

Toisessa erässä HPK painoi päälle mutta ei saanut kuin yhden maalin tehtyä.

- Meillä oli tokassa erässä enemmän paikkoja kuin ensimmäisessä. Se oli meiltä ehjin ja paras erä.
Luotiin lähes 20 maalintekopaikkaa, kertoi Jalonen.

Vaikka tsekkitaituri Stefan palasi joukkueen mukaan, ei joukkue saanut täydellistä ”boostia”.

- Kaipainen pelasi hyvin Kariyan ja Hyvösen kanssa, mutta kun Stefan palasi, minun oli pakko laittaa heidät takaisin yhteen. Se on tämän liigan paras ketju. Stefan on ollut poissa kaksi viikkoa, eikä peli ole vielä samalla tasolla kuin ennen loukkaantumista. Mutta meillä on 11 päivää aikaa harjoitella ja se ketju on kunnossa, kun sarja taas lähtee käyntiin, varmisti Lindström.

- Patrik pelasi hyvin, hän ei pelännyt mennä kaksinkamppailuihin vaikka olikin hieman varovainen.
Hanneksella oli tänään mustat hetkensä. Hän menetti täysin järkensä ensimmäisessä erässä. Hannes on mielenkiintoinen persoona, kentän ulkopuolella, henkilökohtaisissa keskusteluissa ja yleisesti, hän on mitä mukavin ja rauhallisin mies, mutta jos pelissä ei tule onnistumisia, hän turhautuu ja menettää hermonsa, valotti Hanneksen blackouttia.

HPK:n peli on näyttävää ja varmaa. Joukkue on tasainen ja siitä ei tunnu löytyvän heikointa lenkkiä. Hämeenlinnalaiset voivatkin hiljalleen keskittyä hakemaan lopullista virettä pudotuspelejä varten. Kerhon peli oli sellaista, mitä allekirjoittanut ei ole hetkeen nähnyt miltään liigajoukkueelta. Jos tuolla tavalla ei pärjää pudotuspeleissä, voi vikaa etsiä jostain muualta kuin joukkueesta.

Jukka Jalonen löysi kuitenkin vielä korjattavaa joukkueen pelistä.
- Hyökkäysriskien välttäminen, ylivoimaa paremmaksi, kertoi Jalonen.

Ilves ja HPK aikovat käyttää tulevan maaottelutauon hyväkseen. Molemmat hieman erilailla.

- Meillä on nyt kaksi vapaapäivää, ensimmäisen kerran joulun jälkeen. Sen jälkeen harjoitellaan viikolla kuntopohjaa, perjantaina risteillään Tallinnaan ja sen jälkeen aletaan valmistautua peleihin, saamme muihin nähden etua, kun aloitamme vasta torstaina. Tulemme olemaan valmiina kun pelit alkavat tauon jälkeen, sen lupaan, valotti tulevaisuudesta Lindström.

- Maanantaista perjantaihin tiukkaa treeniä ja viikonloppu huilia. Sen jälkeen taas normaaliin rytmiin, kertoi Jalonen.