Kulunut klisee jääkiekossa ja kaikissa muissakin pallopeleissä kuuluu: ”Jos et tee paikoista maaleja, vastustaja rankaisee.” Näin kävi lauantaina Hakametsässä, kun reilut 5000 katsojaa todisti Ilveksen luovan maalipaikkoja ja HPK:n tekevän maaleja.

Ottelun alkua hallitsi näennäisesti Ilves. Se piti kiekkoa, mutta ennen ensimmäisen erän puoltaväliä ei maalipaikkoja nähty. Edes HPK:n ylivoima ei tuottanut tulosta.

galleria

Ilves-HPK kuvin kerrottuna [lue lisää]

Tilanteita alkoi todella syntyä neljällä neljää vastaan, kun lyhyen ajan sisään jäähyaitioon lähti ensin HPK:n Jukka Voutilanen ja hetki sen jälkeen Ilveksen Timo Peltomaa. Ensin HPK:n hyökkääjäkaksikko pääsi kahdella yhtä vastaan, mutta alimmaisena miehenä ollut Sami Helenius hoiti hommansa. Vastahyökkäyksestä pääsi Ilveksen Ville Koistinen yksin läpi, mutta HPK:n maalilla Miika Wiikman torjui.

Hieman erän puolivälin jälkeen nähtiin kaksi harvinaista tapausta. Ensimmäinen oli Raimo Helmisen taklaus HPK:n maalin takana ja vain pari sekuntia myöhemmin Ville Koistinen taklasi täysin sääntöjen sallimissa rajoissa HPK:n Jani Keinästä keskialueella sillä seurauksella, että HPK:n jäähyaition oven pleksi hajosi tuhansiksi siruiksi ja seurasi reilun kymmenen minuutin pakollinen tauko.

Ottelun avausmaali syntyi reilun 17 peliminuutin jälkeen. Patrick Stefan sai kiekon HPK:n maalin takana ja syötti maalin eteen Steve Kariyalle, joka otti pari potkua sivuttaissuunnassa ja pisti kiekon reppuun.

- Alku oli meiltä huono. Ilves oli alussa hyvä, liikkuva, aktiivisempi ja nälkäisempi. Jäimme avauserässä jalkoihin, mutta toisessa erässä saimme jo hieman otetta. Kriittisinä hetkinä Wiikman otti pari-kolme erinomaista koppia ja piti meidät pelissä mukana, kertasi HPK-luotsi Jukka Jalonen.

Ratkaisu toisessa erässä

Ilves loi toisessa erässä tukun maalipaikkoja, mutta aina edessä oli joko Miika Wiikman tai tolppa. Lähimmäksi pääsi Jussi Pesonen erän alkuminuuteilla, kun hän pääsi nostamaan rystyltä tyhjään maaliin. Kuin ihmeen kaupalla ensimmäisessä erässä epävarmasti torjunut Wiikman venytti kätensä esiin ja pelasti vierasjoukkueen takaiskumaaleilta. Lisäksi mm. Ville Leino kolautteli maalin tolppia.

Vain parikymmentä sekuntia Pesosen unelmapaikan jälkeen Josh Holden vapautti Jani Ridan täyteen vauhtiin keskialueella. Rita polki vastustamattomasti ohi Ilves-puolustaja Ville Koistisen ja sijoitti kiekon kylmän viileästi alanurkkaan ohi Juha Pitkämäen.

Ottelun voittomaaliksi jäänyt HPK:n toinen osuma syntyi ylivoimalla. Teemu Jääskeläinen istui kaksiminuuttista, kun Jukka-Pekka Laamanen laukoi viivalta. Kiekko kolahti tolppaan ja paluukiekossa oli Riku Hahl joka törkkäsi pelivälineen verkon perukoille.

- Toinen erä oli melkoinen paradoksi. Me loimme maalipaikat, meillä oli siinä erässä eniten maalipaikkoja koko ottelussa, mutta HPK rankaisi meidän virheistämme ja teki maalit, Ilveksen pääkäskijä Vaclav Sykora sadatteli.

Ilveksen uhkapeli kostautui

Illan ehkä hienoin osuma nähtiin kolmannen erän alussa. Hannu Väisänen syötti maalin kulmalta b-pisteellä päivystäneelle Jani Hassiselle, jonka rannelaukaus viuhahti ja kiekko oli yläpesässä ennen kuin kukaan ehti kissaa sanoa.

Ottelun kolmannessa erässä tunteet kuumenivat puolin ja toisin. Osasyyn tästä saa ottaa niskoilleen illan erotuomari Juha Pajunen, jolta ottelu karkasi käsistä jo ensimmäisessä erässä. Epäselvästä linjasta kärsivät molemmat joukkueet.

- En halua kommentoida tuomarin esityksiä, koska meillä on ihan tarpeeksi mietittävää omassa pelissämme, vastasi Sykora diplomaattisesti.

HPK:n Riku Hahlin saatua kaksiminuuttisen kiinnipitämisestä, otti Ilves aikalisän ja maalivahdin pois ajassa 53.08. Ylivoima pyörikin nätisti ja laukauksia syntyi, mutta maalin teki jälleen HPK, jonka kultakypärä Jukka Voutilainen pääsi karkuun ja viimeisteli loppulukemiksi 1-4.

- Kolmas erä olikin sitten selvästi meidän. Varsinkin erän alussa meillä oli huippupaikkoja muutamaan lisäosumaan. En tiedä mistä se johtui, väsähtikö Ilves vai mistä se oli kiinni, mutta hallitsimme kolmatta erää suvereenisti, Jalonen analysoi viimeistä erää.

Koko kolmannen erän jatkunut nokkapokka ja koventuneet otteet purkautuivat erän viimeisellä minuutilla. Kuumana jo aiemmin käynyt Jussi Pesonen valitsi keskialueella tanssikaverikseen Oliver Setzingerin, joka kesti Pesosen käsittelyssä vain pari iskua, ennen kuin horjahti ja kaatui. Molemmille 5+20 ja pelirangaistus.

HPK osaa voittaa, Ilves hakee ketjukoostumuksia

HPK esiintyi jälleen Hakametsässä varmasti. Se oli ajoittain ensimmäisessä erässä vaikeuksissa, mutta pystyi kokoamaan itsensä ja puristamaan loppujenlopuksi selvään kolmen maalin voittoon. Illan hämeenlinnalaisonnistujiin kuuluivat ehdottomasti Josh Holden ja Jani Rita josta varsinkin jälkimmäinen oli hyökkäyspäässä alati vaarallinen. Viime otteluissa paljon pisteitä saalistanut Jukka Voutilainen oli paljon esillä, mutta sortui ajoittain näpräilyyn.

- Joukkue on oppinut voittamaan tiukkoja pelejä. Voittamisen kulttuuria on Hämeenlinnassa muutenkin aika paljon, emme vain halua hävitä. Jätkät tekevät sen eteen töitä ja totta kai voittaminen on myös kasvattanut itseluottamusta, Jalonen pohdiskeli.

Ilveksen peli oli ensimmäisessä erässä hyvää, mutta toisen erän maalipaikkojen tuhlailun jälkeen ei kolmannen erän loppukiriin löytynyt enää virtaa. Puolustajapareista Sami Helenius-Ville Koistinen-parivaljakko hoitivat hommansa kotiin tyylikkäimmin. Ilves joutui tekemään ketjumuutoksia ja ottamaan 13. hyökkääjänä otteluun lähteneen Antti-Jussi Miettisen mukaan, kun Timo Peltomaa joutui jättämään ottelun kesken.

- Tinkellä on ollut paljon vaivoja. Hän ei ole sataprosenttisessa kunnossa ja siksi oli parempi, ettei hän pelaa. Kyse ei ollut pelillisistä asioista. Olisimme tarvinneet häntä kolmannessa erässä, Sykora harmitteli.

Jesse Niinimäen paikan Stefanin ja Kariyan ketjussa ottanut Tommi Turunen ei loistanut, mutta hoiti hommansa paremmin kuin Niinimäki.

- Tänään pelasimme eri vastustajaa vastaan, kun viimeksi, joten vertailu on vaikeampaa. He loivat paikkoja ja tekivätkin yhden, mutta heitä vaivaa sama asia kuin muitakin ketjuja, maalinteko tökkii. Patrik on nyt pelannut kaksi ottelua, joten on vaikea sanoa. Meidän täytyy kokonaisuudessaan löytää parempia koostumuksia. Myös Peltomaan tilanteesta riippuu paljon, miten jatkossa ketjut luodaan, ryhtyi Sykora pohtimaan jo tulevaa.