Päätöserän torkkuminen maksoi Ilvekselle pisteen

LIIGA / Raportti
Tampereella mentiin kaksi erää niin selkeästi tupsukorvien komennossa, että kotiyleisö veikkaili jo tennislukemia. Vierasjoukkueen selkäranka ei kuitenkaan taittunut, ja kolmannen erän nousu sovitti perjantain melankoliseen bluesralliin pari duurisointuakin.

Bluesin peli ei ollut edellisillä kierroksilla juuri kulkenut. Pelicansin espoolaiset sentään voittivat tiistaina kotihallissaan, mutta sitä ennen kontolla oli pino toinen toistaan niukempia tappioita.

Ilves oli ennen ottelua sarjajumbona, tasapisteissä SaiPan kanssa. Bluesista ja suorasta pudotuspelipaikasta tamperelaiset olivat jääneet jo 15 pistettä. Trendi oli kuitenkin nouseva, sillä viiden ottelun kuntopuntari näytti neljää voittoa.

Ansaittu kotijohto 40 minuutin jälkeen

Vierasjoukkue näytti pärjäävän paremmin hidastempoisissa ja kyräilevän oloisissa avausvaihdoissa. Kiekkoa leivottiin kaikkien tosianalyytikkojen mieltä lämmittävästi oman maalin takana, eivätkä nopeat käännöt tai kaksintaistelut juuri innostaneet.

Tommi Huhtalan, Joakim Erikssonin ja Mika Hannulan kentällinen oli alussa terävin, mutta minuuttien kuluessa Ilves jarrukenttiensä johdolla alkoi saada otetta. Maalihanat avasi Matias Sointu, joka veivasi kaimansa Myttysen syötöstä Blues-maalia vartioineen Jonathan Iilahden nollan pilalle.

– Aloitettiin viisi minuuttia ihan ok, ja sitten se peli lähti alaspäin. Otettiin jäähyjä ja muuta. Meillä on vaikea jakso menossa joukkueen kanssa. Stressitila on kova ja pelaaminen on irrallista, Bluesin päävalmentaja Lauri Marjamäki murehti huonoa alkua.

Ensimmäisen erän loppupuolta siis värittivät keltavihreäksi myös Bluesin ottamat rangaistukset. Espoolaisten alivoimapelaajat joutuivat polttamaan jonkin verran kaloreita, mutta mitään vaarallisempaa ei kotijoukkue saanut aikaan.


Kultakypärä Huhtalan yritys putsattiin maaliviivalta.

Kakkoserässä mentiin aluksi samassa sävellajissa kuin ensimmäisessä. Ilves-fanit saivat juhlia Jesse Niinimäen kauden avausosumaa viidennellä minuutilla, kun laituri ohjasi Jyrki Jokipakan matalan rannelaukauksen pussiin. Ilveksen hyökkäyspeli näytti kaiken kaikkiaan varsin tuhoisalta.

Vieraiden Tommi Huhtala osui ylivoimalla tolppaan, kun erää oli pelattu kahdeksan minuuttia. Sen lähemmäs ei Blues päässyt toisessakaan erässä, vaikka tauon lähestyessä näyttikin tajuavan, että pisteiden eteen pitää pelata.

Valkonen ja Eriksson rokottavat surffailusta

Kolmanteen erään odotettiin piristyneempää Bluesia, ja oletus oli oikea. Kiekko pyöri Ilves-päädyssä nyt useammankin kentän voimin, ja asiaa edesauttoi se, että tupsukorvapakeilla tuntui jälleen olevan pieni hätä omassa päässä. Kavennusmaaliin ei mennyt puoltatoista minuuttia kauempaa, kun 18-vuotias Joonas Valkonen teki uransa ensimmäisen liigaosuman. Puolustaja nousi hyökkäystilanteessa aloituspisteelle ja pääsi nautiskelemaan Kristian Kuuselan tarjoilusta.

Maalin jälkeen Ilves nosti tasoa hetkellisesti, mutta heti ensimmäisenkin lepsumman ratkaisun jälkeen Blues jatkoi myllytystään. Tupsukorvat hölmöilivät itsensä jäähylle kuuden kenttäpelaajan oltua jäällä, ja Joakim Eriksson rankaisi. Ilveksen Ville Koistinen oli taklauksen jäljiltä Erikssonia jäljessä tilanteessa.

– Keskittyminen peliin ei ollut paras mahdollinen. Järjetön määrä tuli virheitä. Toisessa erässä alkoi tulla, ja Sami Aittokallio otti siinä muutaman kiinni. Ei pysytty pelisuunnitelmassa puolustusalueella, hyökkäysalueella eikä varsinkaan keskialueella, Seppo Hiitelä puntaroi ilvestensä esitystä.

Tasalukemat pitivät loppusummeriin ja jatkoajalle asti. Kultaisen maalin metsästys oli melkoista hurlumheitä, ja Aittokallion otettua Ville Varakkaan vedosta gamesaver-torjunnan oli Toni Rajalan vuoro astua esiin. Pienikokoinen laituri laittoi liikkuvat taakse omalla siniviivalla ja lähti yhden miehen vastahyökkäykseen, joka päättyi komeaan rannevetoon ja Ilveksen voittoon.
– Kyllä siinä ensin kävi mielessä, että joku highlight-maali tehdään, mutta sitten tuli mieleen, että koitetaan luistella ohi. Joku ratkaisu oli tehtävä ja sattui menemään sisään, Rajala itse kertoi kahden pisteen maalistaan.

”Keskittyminen peliin ei ollut hyvä”

Joukkueiden valmentajat eivät olleet tyytyväisiä suojattiensa esityksiin.

– Kyllä me varmaan oltiin tässä parempia. Mutta eihän me tuommoista määrää virheitä voida tehdä, täytyy pystyä pelaamaan paremmin. Huomenna Helsingissä IFK:ta vastaan joukkue on varmasti keskittyneempi ja pystyy parantamaan peliä. Tuolla virhemäärällä IFK hautaa meidät, Seppo Hiitelä suomi.

– Keskittyminen peliin ei ollut paras mahdollinen. Tuolla virhemäärällä voittoon pitää olla tyytyväinen. Meillä on ollut hyvä ote pelaamiseen enkä halua sen enempää tätä peliä moittia. Me ollaan käyty yksilö- ja ketjutasolla asioita läpi. Yritetty saada peliä tiiviimmäksi työnteon kautta, Hiitelä summasi.

Marjamäki oli toisen erätauon tilanteeseen nähden tyytyväinen, mutta korvien väli mietitytti.

– Yhteisiä kokemuksia tarvitaan lisää. Kyllä mä uskon, että peli tästä paranee. Nämä on tietyllä tavalla meille hyviä kokemuksia, kun menee huonosti ja tulee semmoinen negatiivinen tilanne. Sen kanssa eläminen ja pelaaminen vahvistaa meitä.

– Varmaan ihan oikea lopputulos, kun katsoo peliä kentällä. Kovakuntoinen joukkue oli vastassa. Mikä oli hyvää tänään, niin meillä oli nouseva trendi. Tokassa erässä vähän parannettiin ja kolmannessa tullaan vieraskentällä 2-0:sta kahteen kahteen, Marjamäki jutteli.

Ilves joutuu tuleen jo huomenna viideltä Helsingin Nordenskiöldinkadulla IFK:n kanssa. Blues saa huilata ensi keskiviikon KalPa-vieraskamppailuun asti.

» Lähetä palautetta toimitukselle