Ilves vei yllätyspisteet tv-ottelussa

Ehkä SM-liigan päätös näyttää Hockey Night-peleissä eniten Ilveksen otteluita ei ollutkaan virhe? Ilves vei hienon ja tapahtumarikkaan jatkoajan jälkeen voiton ennakkosuosikki Bluesista 3-2.

- Pojat piti aamujään jälkeen palaverin, johon meitä ei päästetty ja keskustelivat siellä keskenään. Ekalla erätauolla kyseltiin, että mitä siellä puhuttiin, kun pelaajat neuvoivat toisiaan tyyliin: ”Hei sinä siellä, et menny siinä tilanteessa niin kuin sovittiin”, kertoi Ilveksen valmentaja Jukka-Pekka Annala ennen pelin alkua.

- Sovittiin palaverissa, että ollaan paljon velkaa kannattajille, omistajille jne. IFK-pelin kaltaisia tapahtumia ei saa tulla, paljasti Ilveksen tehopuolustaja Martti Järventie.

Ilves oli myös sekoittanut ketjukoostumuksiaan. Raimo Helmisen paikan ykkösketjussa oli ottanut nuori Jesse Niinimäki ja kakkosketjussa pelasi Helmisen kanssa Timo Peltomaa ja Marko Luomala. Ville Hirvonen oli siirretty kolmosketjuun. Myös puolustajapareja oli sotkettu.

Ottelu lähti käyntiin melko verkkaisesti, mutta ensimmäisen erän edetessä molemmat joukkueet saivat otteisiinsa hieman terävyyttä. Ilves loi tukun hyviä paikkoja, mutta tolppaa lähemmäksi ei päästy.

Myös Bluesilla oli tilanteensa, se pääsi koittamaan myös pari kertaa ylivoimaa, mutta tuloksetta. Lähimmäksi pääsi Jan Caloun, jonka ohjaus meni hiuksen hienosti ohi etukulmasta.

Avausmaali tuo lisävirtaa

Ilves lähti toiseen erään aktiivisemmin ja Peter Sarnon otettua rangaistus, Ilves pääsi ensimmäistä kertaa ylivoimalle. Ensin yrittämässä kävi Jesse Niinimäen ykkösketju, mutta siihen avausmaaliin tarvittiin jälleen hyvin pelannutta Raimoa.

Helminen pyöritti peliä aikansa, yritti luoda muille maalipaikkoja, mutta kun siinä ei onnistuttu, ”Maestro” otti itse tyhjät pois ja pisti kiekon reppuun.

- ”Raipe” teki kyllä jälleen hienon ja tärkeän maalin ja pelasi kokonaisuutena hienon pelin, suitsutti Järventie.

Ilveksen avausmaalin jälkeen Bluesin pelaajat hieman hermoilivat, mm. Mike Stapleton yritti pariin kertaan haastaa tappelua. Ottelun painopiste alkoi kuitenkin siirtyä Bluesin päätyyn, mitä pidemmälle erä eteni. Lisämaaleja ei kuitenkaan erässä nähty.

- Me otimme oppia edellisestä Blues-kamppailusta ja tänään Blues oli se löysempi joukkue. Pystyimme pitään hyvin vauhtia yllä, analysoi Annala.

Blues vie ottelun jatkoajalle

Kolmas erä alkoi Bluesin kannalta hyvin. Mike Stapletonin ampuman laukauksen kauhaisi omaan maaliin koko ottelun ajan epävarmasti pelannut Ilves-puolustaja David Printz, tilanteelle ei maalivahti Bruce Racine voinut yhtään mitään.

Vajaa minuutti tästä Juha Gustafsson otti 2+10 minuuttisen selästä taklaamisesta ja Ilves pääsi jälleen ylivoimalle. Tällä kertaa Niinimäen kenttä onnistui. Sentteri itse antoi hienon syötön Martti Järventielle, joka latasi kauden avausmaalinsa.

- On ollut ongelmia mailojen kanssa viime peleissä, nyt saatiin ne kuntoon ja aloin ampua enemmän, selitteli Järventie miksi ensimmäinen maali antoi odottaa näinkin kauan.

Vielä ennen viimeisen erän puoltaväliä Antti Bruunin istuessa jäähyllä, muutaman tuhlatun maalipaikan jälkeen Jan Caloun onnistui Peter Sarnon syötöstä ja ottelu menee jatkoajalle.

Jatkoajasta tulee mielenkiintoinen

Ilves lähti jatkoaikaan ennakkoluulottomasti.

- ”Jekutettiin” vähän Bluesia jatkoajalla, toisesta vaihdosta lähtien pelattiin kolmella hyökkääjällä ja yhdellä puolustajalla ja sehän poiki Niinimäen tilanteen, mietiskeli valmentaja J-P Annala.

Tilanne kehittyi niin, että suoraan vaihdosta tullut Vesa Viitakoski pääsi yhdessä Jesse Niinimäen kanssa kahdella yhtä vastaan. Niinimäki ajoi röyhkeästi kohti maalia, ja vaikka puolustaja ja koko katsomo odotti syöttöä, Jesse malttoi odottaa ja vei Mika Oksan jäihin ja kiersi Oksan ja pisti kiekon maaliin, mutta puolustaja siirsi maalin paikaltaan. Päätuomari Kaislehto katsoi tilanteen videolta ja totesi, että maali oli siirtynyt ennen kiekon maaliin menoa ja määräsi Ilvekselle rangaistuslaukauksen. Niinimäki itse asettui ansaitusti laukomaan sitä, onnistui harhauttamaan Oksan, mutta hukkasi kiekon ja tilanne laukesi.

Ilves sai uuden mahdollisuuden kun Sebastian Sulku jouti jäähylle ryntäyksestä.

Valmennusjohto teki rohkean ratkaisun, otti aikalisän, maalivahdin pois ja marssitti kentälle neljä hyökkääjää ja yhden puolustajan.

- Meillä oli huonoja kokemuksia vastaavanlaisista tilanteista toisinpäin. Ei ole helppoa pelata väsyneenä kolmella viittä vastaan, valotti Annala ratkaisun syntyä.

Raimo Helminen otti poikkeuksellisesti paikan viivalta ja ryhtyi pyörittämään peliä, yritti jopa itse ampua. Muutaman epäonnistuneen yrityksen jälkeen Ville Snellman pisti kiekon verkkoon Jesse Niinimäen ja Martti Järventien esityöstä.

Ilves oli nälkäisempi

Ilves oli illan ottelun nälkäisempi osapuoli. Se oli aktiivisempi, kun Blues oli muutamia hetkiä lukuun ottamatta suorastaan laiska. Pelillisesti ottelu ei ollut hyvätasoinen, molemmat tekivät hirveästi virheitä, mutta säästyivät pahoilta takaiskuilta.

Maalivahteja ei voi syyttää maaleista, ja sekä Bruce Racinelle, että Mika Oksalle voi antaa vähintäänkin hyvän arvosanan.

Ilveksen parhaimmistoa oli 1+1 tehot tehnyt Martti Järventie, kaksi syöttöpistettä saalistanut Jesse Niinimäki ja paljon töitä tehneet Timo Peltomaa ja Raimo Helminen. David Printz ei kyllä ansaitse vuokra-aikansa jatkoa. Paljon virheitä omassa päässä ja kaiken kruununa oma maali.

Jan Caloun oli selkeästi Bluesin hahmoja. Vahvasti esiintyi myös onnekkaan maalin tehnyt Mike Stapleton sekä Teemu Elomo. Juha Ylösen heikot esitykset ihmetyttävät. Viime kesän kohuhankinta ei pysty pelaamaan sillä tasolla mitä häneltä odotetaan. Ylönen näpertelee kiekon kanssa, ja pitää kiekkoa kulmissa, josta maaleja harvemmin tehdään.

Edessä härkäviikot

Blues pääsee nyt viiden päivän lomalle ja pelaa sen jälkeen seitsemän päivän aikana neljä ottelua. Ilves puolestaan jatkaa urakointiaan jo tiistaina Tapparaa vastaan.

- Tiistaina pelataan täällä Tapparaa vastaan, toivottavasti sujuu paremmin kuin edellinen Tappara-Ilves-peli. Keskiviikkona lähdetään Ouluun ja tullaan toivottavasti pisteiden kanssa takaisin joskus perjantain puolella. Lauantaina pelataan sitten Lukkoa vastaan kotona, kertoi J-P Annala Ilveksen tulevista otteluista. – Jos minusta on kiinni, saamme kuusi pistettä.

Illan ottelun jälkeen myös Martti Järventie suostui kommentoimaan huhuja, jotka ovat olleet viemässä häntä mm. Hämeenlinnaan ja Helsinkiin.

- Tulevaisuudestani en osaa sanoa mitään. On kiva olla jälleen Ilveksessä, joka päivä joku soittaa ja kysyy mihin olen menossa. En tiedä. Tällä hetkellä olen täällä ja pelaan Ilveksessä. Sen enempää en voi enkä pysty sanomaan.