Ilves vei pisteet rutiinilla

LIIGA / Raportti
Tiistai-iltana sekä Ilvestä että Ässiä näytti kiinnostavan enemmän pelin jälkeen alkanut joulutauko kuin kaksi pistettä. Ottelua ei voinut hyvälläkään tahdolla kutsua mielenkiintoiseksi saatikka hyvätasoiseksi.
haastattelu

Kaikki osapuolet tyytyväisiä Astashenkon alkuun
[lue lisää]

Ottelu alkoi Ilveksen kannalta hyvin, kun Raimo Helminen pääsi Vesa Viitakosken hyvän syötön ansiosta nousemaan vapaasti maalille jo vajaan minuutin pelin jälkeen. Veto meni kuitenkin ohi.

Ilveksen uusi puolustaja Kaspars Astashenko oli kannattajien syynissä heti ensimmäisestä vaihdosta lähtien. Ensimmäisessä vaihdossa hän meinasi ensin antaa harhasyötön ja sen jälkeen ajoi itsensä ulos tilanteesta niin, että Ässät pääsi ylivoimahyökkäykseen. Se päätyi kuitenkin tolppaan.

Kotijoukkue pääsi pelaamaan ylivoimaa kun Marko Kivenmäki otti jäähyn koukkaamisesta. Ilveksen ylivoima oli kuitenkin luokatonta. Hirveästi parempaa ei ollut Ässienkään ylivoima. Marek Vorelin istuessa jäähyllä patapaidat saivat kuitenkin kuvion pyörimään, mutta ”satavuotisketju” (Korpisalo-Fanduls-Bergeron, yhteensä ikävuosia yli sata) ei pystynyt järjestämään todellisia maalipaikkoja.

Erän ensimmäisen puoliskon parhaimman paikan tuhri Ilveksen nelosketjuun pudotettu Marko Luomala. Hän pääsi laukomaan päätylaidasta pompanneeseen kiekkoon, mutta veto kilahti tolppaan.

Kotijoukkue oli ensimmäisessä erässä aktiivisempi, Ässien vedot maalia kohti olivat lähinnä kaukolaukausia, kun Ilves pyrki selvästi enemmän ajamaan kohti maalia. Ansaitusti se siirtyikin johtoon vajaan viidentoista peliminuutin jälkeen. Jukka Laamanen ampui lähietäisyydeltä, Tommi Tervo torjui ja paluukiekossa oli Raimo Helminen. Ensi keväänä viidennelle kymmenelle siirtyvä Helminen odotti, vei rauhassa kiekkoa niin sivuun, että Tervo ei ylettynyt enää ja nosti kiekon maaliin.

Sekavaa sähellystä ja muutama maali

Toinen erä ei tasollaan huikaissut. Ilves pääsi erän alussa pelaamaan puolitoista minuuttia kahden miehen ylivoimalla, mutta loi tasan kaksi maalipaikkaa, yhden siniviivavedon ja yhden paikan maalin eteen.

Reilun viiden peliminuutin jälkeen Ässät tasoitti ottelun. Ilveksen puolustajat Teemu Jääskeläinen ja Cory Murphy pelasivat pitkää vaihtoa ja Jääskeläiselle tuli kiekonmenetys. Ässien kokenut latvialaishyökkääjä Vjatseslav Fanduls kiitti, polki läpiajoon ja pisti kiekon Jääskeläisen sääntöjen vastaisista estelyistä huolimatta ohi Juha Pitkämäen.

Ässien tasoitusmaalin jälkeen nähtiin jonkin aikaa ehkä huonointa peliä mitä Hakametsässä on koko syksyn aikana nähty. Kumpikin joukkue luisteli ihan älyttömällä vauhdilla, mutta kahta peräkkäistä syöttöä ei omille saatu.

Erän puolivälin jälkeen Ilveksen paljon parjatut tsekit värkkäsivät ottelun voittomaalin. Radim Kucharczyk kaivoi kiekon päädystä, Tommi Jäminki ampui ja Tommi Tervon sylkemässä reboundissa oli Marek Vorel joka maskin takaa pisti kiekon verkkoon. Vorelin tuuletuksista näki, että maali tuli oikeaan aikaan.
Ilveksen tsekit juonivat myös seuraavankin maalin. Kucharczyk toi kiekon alueelle, syötti keskelle Vorelille, joka ampui ja Tervon torjunnan seurasi hyvin Kucharczyk joka ampui kiekon maaliin.

– Reboundeja tuli Tervolta, mutta ei molaria voi missään nimessä syyttää tappiosta, totesi Ässien valmentaja Mika Toivola.

Ässät pääsivät toisessa erässä yrittämään kolme kertaa ylivoimalla, mutta ajoittain sillä oli vaikeuksia saada jopa kuviota kunnolla pyörimään. Paikkoja sillä oli kuitenkin.

– Jos meillä on ylivoimalla kolme kertaa äijä nokitusten molarin kanssa ja ei tehdä kuin yksi maali, niin vaikea on voittaa, Toivola harmitteli.

Vielä yksi maali

Ässät tulivat kolmanteen erään astetta paremmalla temmolla, mutta takaa-ajossa ei tolppaa lähemmäksi päästy. Se tyrehtyi myös pariin typerään jäähyyn, joissa kunnostautui yhteensä kolme kakkosta illan aikana ottanut Steve Shirrefs. Tunteet kuumenivat myös kaukalon ulkopuolella, sillä jonkin asteisen välienselvittelyn jälkeen ainakin yksi Ässien kannattaja poistettiin katsomosta.

Erän ensimmäisen puoliskon hienoimmasta esityksestä vastasi Ilveksen vastikään isäksi tullut puolustaja Ville Koistinen, joka avojäällä taklasi täysin tyylipuhtaasti Ässien nuorta Matti Kuparista. Maininnan arvoinen siksi, että nykyliigassa harvoin näkee vastaavaa – ainkaan ilman, että tuomarin pilli soi tilanteen jälkeen.

Ajassa 50.10 Ilves järkkäsi ylivoimalla vielä yhden maalin. Raimo Helminen syötti laidasta, maalille parkkeerannut Vesa Viitakoski ampui tolppaan ja siitä kimmonneeseen kiekkoon pääsi taustalta hiipinyt Jukka Laamanen joka pisti kiekon ohi Tervon.

Kumpikaan ei tyytyväinen peliin

Ilveksen parhaimmistoa olivat ehdottomasti tsekkihyökkääjät Vorel ja Kucharczyk sekä hyvin pelannut Jukka Laamanen. Joukkuetta herättääkseen oli valmennusjohto kasannut uudet ketjut, sillä tsekit oli jälleen pistetty samaan ketjuun ja Marko Luomala sekä Ville Snellman pudotettu neloseen. Ketjumuutoksista huolimatta peli oli väkinäistä vääntämistä. Varsinkin Timo Peltomaa oli ajoittain pahasti jäässä.

– Kyllä se oli 60 minuuttia pakkopullaa. Pääasia, että saatiin huonolla pelillä pisteet, Ilveksen apulaisvalmentaja Jarmo Jamalainen kommentoi taiston tauottua.

– Aamusta asti joutui psyykkaamaan jätkiä.

Ilves hävisi edellisen ottelun kotonaan HIFK:lle ja kapteeni Raimo Helmisen mielestä joukkue ei voinut lähteä joulutauolle kaksi tappiota niskassa.

– Ei olla oltu viime peleissä ihan vireessä. Tappion jälkeen oli sellainen pakkovoiton maku.

Ässien parhaimmistoa oli neljästä takaiskumaalista huolimatta Tommi Tervo, joka ei voinut mitään sille, että Ilveksen hyökkääjät saivat vapaasti huseerata maalin edessä. Juha Kiilholmakin pelasi melko pirteästi. Samaa ei voi kuitenkaan sanoa kultakypärä Martin Bergeronista, joka vaelteli koko ottelun varjojen mailla. Samu Wesslin yritti ottelun alussa pelata, mutta aiemminkin vaivannut selkäkramppi ei antanut periksi.

– Ilves tuli selkeästi tuoreemmilla jaloilla meitä vastaan. Oltiin luistelussa oikeastaan koko pelin yksi potku jäljessä, analysoi Mika Toivola.

– Ja kun olemme pikkaisenkin jäljessä liikkeessä, se tarkoittaa meidän materiaalilla ja pelisysteemillä sitä, että olemme altavastaajia.

Molemmat joukkueet lähtevät nyt joulutauolle. Ässät pääsevät harjoittelemaan täydellä miehityksellä, vain loukkaantuneet ovat pois harjoitteluringistä. Ilveksestä Toni Dahlman lähtee Moskovaan maajoukkueturnaukseen.

– Nyt reenataan pari-kolme päivää, sitten vietetään pikkujoulua. Taas reenataan pari päivää, sitten pidelläänkin isoa joulua ja sitten ruvetaan taas pelaamaan, kertoili Jamalainen Ilveksen tauko-ohjelmasta.

Sarja jatkuu molempien osalta 27.12. vierasotteluilla. Ässät matkustavat Raumalle ja Tampereella on Tapparan vuoro isännöidä paikallispeliä.

Jatkoajan Ilves-toimitus toivottaa lukijoilleen rauhallista joulua ja iloista uutta vuotta!

» Lähetä palautetta toimitukselle