Ilveksen salamamaali ei riittänyt Ässiäkään vastaan

Tampereella siipirikkoinen kotijoukkue sai toivomansa unelma-alun, kun se siirtyi johtoon jo ensimmäisellä minuutilla. Tämä tiesi kuitenkin vain toisintoa alkuviikolta, sillä tälläkään kertaa Ilveksen tehoalku ei riittänyt, vaan Ässät nousi rinnalle ja ohi voittolukemin 3-1.

Ilveksen Toni Rajalan ohitettua hieman yllättäen ässämaalivahti Antti Raannan heti ensimmäisellä minuutilla, odotti kotiyleisö jo suurta yllätystä. Hyvin otteluun asennoitunut tamperelaisjoukkue lannistettiin kuitenkin lopulta liiankin tuttuun tapaan. Pääarkkitehtinä hääri jälleen kerran täysin pitelemättömään vireeseen päässyt slovakkitähti Tomas Zaborsky.

Ottelun käännekohta tapahtui ensimmäisen erän puolivälin paikkeilla. Siihen asti hyvällä tunteella pelannut kotijoukkue koki karmean takaiskun Ässien Miko Malkamäen istuessa jäähyllä. Kokeneen Martti Järventien tuskainen kausi sai lisää jatkoa, kun mies ei onnistunut pitämään Kristian Kudrocin rännipurkua alueella. Kiekko lipui keskialueelle Zaborskyn lapaan, joka viiletti puolittaisesta läpiajosta maalintekoon.

– Zaborsky on ottanut joka kausi yhden napsun eteenpäin. Vielä ensimmäisellä kaudellaan hän oli raakile, kuten kaikki nämä nuoret tänne tulevat pelaajat, Ässien päävalmentaja Karri Kivi kuvaili pistepörssin johtoon noussutta slovakkia.

Ottelussa nähtiin myös yksi poikkeava kummallisuus ensimmäisen erätauon venyessä yli puolen tunnin mittaiseksi jäädytysongelmien takia. Ottelu sais siis hieman lisäpituutta teknisistä syistä.

Zaborsky ja Armia ottelun tähdet

Erinomaisen alun hukkaaminen teki silmissä hallaa Ilveksen itseluottamukselle. Hyvin siihen asti maalipaikkoja luonut ja muun muassa yhden tolpankin ampunut kotijoukkue oli tasatilanteessa kuin lyöty. Ässät sai langan päästä kiinni ja etenkin taas kerran erinomaisen ottelun pelannut Stephen Dixonin johtama kentällinen oli hurmiossa.

Tasoitusmaalin jälkeen johto- ja samalla voittomaalia ei tarvinnut odottaa kauaa. Ilveksen purkukiekot omalta alueelta eivät ottaneet onnistuakseen ja pitkän prässijakson päätteeksi Joel Armia pääsi sutimaan maalin edessä pomppineen kiekon ohi Miika Wiikmanin.

Joel Armia oli oivalla pelipäällä.

18-vuotiaan porilaisen pelihuumori oli muutenkin tänään kunnossa. Vaikean alkukauden pelannut nuorukainen on selvästi saamassa langan päästä kiinni, sillä mukaan mahtui muun muassa toisen erän komea harhauttelusoolo, joka johti Ilveksen jäähyyn.

– Rennosti vaan ja pitää nauttia jääkiekosta. Välillä menee huonommin, mutta pitää vain uskaltaa, eikä alkaa pelätä virheitä, Armia itse kuvaili.

Itseluottamuksen ääripäät

Armian maalinkaan jälkeen Ilves ei missään vaiheessa lyönyt hanskoja tiskiin, mutta voittoon sillä ei juurikaan eväitä ollut. Vielä, kun Zaborsky pääsi kolmannen erän alussa rankaisemaan tupsukorvalaumaa toistamiseen, ei ottelusta jäänyt juuri jossiteltavaa.

Ässien Karri Kivi piti ottelua erikoisena, mutta oli äärimmäisen tyytyväinen lopputulokseen.

– Tarpeeksi tapahtumia yhteen päivään. Onneksi voitto kuitenkin halvan alun jälkeen. Ilves tulee hyvällä draivilla ja on hemmetin fyysinen joukkue, voittoon täytyy olla tyytyväinen.

Jälleen upeaa kautta pelaava Ässät on nyt sarjataulukossa kolmantena, kasassa on 46 sarjapistettä. Voitollaan Ilveksestä Ässät nousi myös tämän kauden toistaiseksi parhaaksi vierasjoukkueeksi. Kivi jakoi alkukaudesta kiitosta ulkomaalaisten lisäksi kokeneelle Ville Uusitalon johtamalle ”suomi-köörilleen” ja kertoi tämän olevan pohja menestymiselle. Lisäksi valmentaja halusi nostaa esille loistovireeseen päässeen työmyyrän.

– Etenkin Veli-Matti Savinaisen työmäärä on aivan valtava, siksi hänet siihen ketjuun siirrettiinkin (Zaborsky – Dixon – Savinainen).

Patapakasta poiketen Ilveksen matka ei ole ollut ruusuilla tanssimista, päinvastoin joukkue on ajautunut kierteeseen, jonka katkaiseminen näyttää tällä hetkellä melko mahdottomalta. Helpotusta ei tuo myöskään surullinen loukkaantumistilanne, joskin Ville Koistista odotellaan ensi viikolla mukaan.

– Virheitä sattuu, yritys on hyvä, mutta itseluottamus on vajavainen ja se näkyy, Ilves-valmentaja Raimo Helminen kommentoi pelin tauottua.

Koko joukkueen mukana synkän alkukauden pelannut kapteeni Martti Järventie oli jälleen esillä huonoissa merkeissä. Helminen ei kuitenkaan halunnut osoittaa syyttävää sormea konkaria kohden.

– Vanhemmat pelaajat kantavat ihan ylisuurta taakkaa tällaisessa tilanteessa. Pelaavat suurella sydämellä ja paineet on kovat.

Ässiä vastaan asettuu huomenna toinen tamperelaisseura Tappara, kun taas Ilves joutuu jälleen niin sanottuun kuuden pisteen otteluun Lappeenrantaan SaiPaa vastaan.

– Kova peli tulee, mutta rohkeasti lähdetään, Helminen painotti.