Tähtien sota IX - flegmaatikkojen iltahartaus

HPK ja Ässät väänsivät unettavan ottelun Hämeenlinnassa torstain kiekkokierroksella. Kissa ja hiiri-leikin voitti lopulta kotijoukkue kolmannen erän kirin ansiosta.

Kotijoukkue pääsi otteluun täydellä miehistöllä lukuunottamatta Tero Lehterää. Ennakkoaavistuksien mukaisesti nuori Hannu Toivonen pääsi pelaamaan uransa viidettä SM-liiga-ottelua Kerhon maalipuiden väliin.
Ässillä oli paljon loukkaantumishuolia ja kentällä oli puolitoipilaita enemmän kuin tarpeeksi. Porilaiset esittelivät ottelussa myös uuden puolustuspään vahvistuksensa, Oleg Sorokinin.

Ottelun alku = ottelun loppu

Ritarit luistelivat avauserään hyvällä asenteella ja patapaidat olivatkin täysin vastaantulijoita. Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana pelin painopiste pysyi väkisin Ässien puolustusalueella ja tilanteitakin syntyi. Max Kenig pääsi kaksi kertaa koittamaan Ässien maalivahti Scott Langkowin torjuntavirettä - ilman tulosta. Ensimmäisestä paikasta Kenig ampui tulisesti, mutta Langkow torjui vedon hanskallaan katsomon puolelle. Toisessa paikassa Kenig pääsi kuin varkain ohjaamaan viivalta tulleen kiekon, mutta Langkow oli taas tilanteen tasalla.

Kenigin paikat ottelun ensimmäisessä erässä olivat harvinaista herkkua, sillä kunnon tekopaikkoihin hämeenlinnalaiset eivät päässeet Ässien hyvän puolustuspelin ansiosta. Porilaisilla ei paikkoja juuri ollut, mutta tilastokummajaisena maalipaikat olivat virallisten tilastojen mukaan tasan 5-5.

Jälleen Hämeenlinnassa päätuomarina tuominnut Reijo Ringbom jatkoi siitä mihin viimeksi jäi. Linja oli erittäin ailahteleva ja jäähyjä tuli mistä sattui. Selvät sikailut jäi viheltämättä puolin ja toisin, mutta sitten pilli soi tilanteissa, joissa oli kysymyksessä vain reilu kaksinkamppailutilanne. Tämä selittänee myös erän suuren jäähymäärän.

Peli tasoittuu

Toisen erän alkuun ässäpakka tuli vauhdilla. Ensimmäiset kolme minuuttia olivat täysin vierailijoiden hallintaa ja kiekko pyöri lähes koko ajan Kerhon puolustusalueella. Lopulta ritareiden peli oli niin halutonta, että Aki Heino joutui ottamaan jäähyn maalinedustilanteen jälkeen. Ässien ylivoima oli hyvää, mutta maaliin asti kiekkoa ei saatu toimitettua.

Ässien ylivoima toimi kotijoukkueen kannalta herättäjänä ja kohta sen jälkeen alkoi peli pyöriä myös patojen päädyssä. Hetki jäähyltä pääsyn jälkeen Aki Heino pelattiin läpiajoon, mutta ratkaisu oli totaalisen kädetön. Heino veti suoraan päin Langkowin rintaa ja tilanne kuivui kokoon. Kerho oli silti täysin ylivoimainen nelisen minuuttia, kunnes nähtiin ottelun avausmaali.

Tällä hetkellä aivan tulessa pelaava Tomas Kucharcik nosti HPK:n hyökkäyksen vahvasti kohti Ässä-maalia. Hän kiersi maalin takaa laidalle ja syötti poikki kentän Janne Laakkoselle one-timer-paikan. Laakkonen pyyhki lumet kiekosta, mutta haki karanneen kiekon ja toimitti sen maalia kohti. Suuri miinus Scott Langkowille, sillä Laakkosen vetämä kiekko lipui haarojen välistä kuin liukas lahna ja lukemat muuttuivat 1-0:aan.

Outoja sattuu yhden pelin aikana ja tällä kertaa outona juttuna toimi isäntien pelaamisen loppuminen ensimmäisen maalin jälkeen. Ässät näyttivät lähes ylivoimaiselta erän loppupuoliskon. Minuutti Kerhon avausmaalin jälkeen aloitus vietiin ritareiden b-pisteelle. Aloituksen jälkeen kiekko pelattiin Samu Wesslinille, jonka epäonnistunut veto pomppi Hannu Toivosen varusteista alakulmaan.

Erän lopussa kotijoukkueen pelastajaksi nousi Hannu Toivonen. Ensiksi porilaiset pääsivät 2-1-hyökkäykseen, mutta viimeistely ontui laukauksen sujahdettua hiukan maalin ohi. Tämän jälkeen patalauma sai jälleen tilanteen kuin ilmaiseksi maalin eteen, mutta Toivonen venytti hienosti kilpikätensä kiekon tielle. Kolmas kerta toden sanoo, mutta tällä kertaa Toivonen vei tyrmäysvoiton 3-0. Jälleen maalille unohdettu porilainen pääsi yrittämään ilman esteitä maalin tekoa, mutta Toivonen poltti salamavaloja ja koppasi kiekon tyylikkäästi hanskaansa.

- Pelattiin tänään sillä tasolla, jolla vieraissa pystyy voittamaan. Rahkeet eivät tänään riittäneet eikä oltu tarpeeksi kylmäpäisiä, vaikka saatiin toisen erän loppuun kolme hyvää paikkaa. Turha tässä on mitään selitellä, totesi pettynyt Ässä-luotsi Mika Toivola ottelun jälkeen.

Pakolliset maalit ja kotiin

Erän alku oli tänään porilaisten ase. Isäntien miehistö vasta heräili erätauon tuottamasta hyvän olon tunteesta, kun ässäpakka tuli ja iski. Pelikello ehti raksuttaa vain 20 sekuntia, kun HPK puolusti huonosti ja Markku Tähtinen pääsi kiekkoon. Tähtinen kiersi maalin ja heitti maalin eteen toivotaan toivotaan-rystysyötön, joka tavoitti Samu Wesslinin toistamiseen. Wesslin ei epäröinyt ampua vieraita maalin johtoon.

Valitettavaa porilaisten kannalta, mutta torstaina ei hyvät erän alutkaan auttaneet joukkuetta voittoon. Hieman ennen erän puolta väliä iski lämpöhakeutuva ohjus nimeltä Vladimir Sicak. Tommi Santala voitti Ässien puolustuspäädyn b-piste-aloituksen 1000-0, jonka jälkeen Sicak kiitti ja kumarsi tykittämällä illan komeimman maalin Langkowin vartioiman maalin ylähäkkiin.

Maali piristi isäntiä ja oli selvää, että porilaisten olisi pitänyt kestää maalin jälkeinen tsemppi-vaihde ja tappaa muutama vaihto alta pois. Yli neljä minuuttia kestänyt HPK-pyöritys oli kuitenkin liikaa ja voittomaali näki päivänvalon. Kerhon kakkosketju hyökkäsi ja lopulta Jan Pardavy yritti tarjoilla tyhjää reppua maalin takakulmalle nousseelle Janne Laakkoselle. Syöttö osui kuitenkin Ässä-puolustajaan ja Pardavy pääsi korjaamaan hedelmät laukomalla 3-2-voittomaalin Scott Langkowin kainalon kautta rysään.

Lopussa Ässät yrittivät vielä tasoitusta ilman maalivahtia, mutta ritarit taistelivat hengen mukaisesti ja saivat kokonaisuutta katsellen ansaitut pisteet muuten vaisusta pelistä.

- Kovan työn takana voitto oli, mutta se ansaittiin. Vaikka hyviä maalipaikkoja ei ollut, jaksettiin olla kärsivällisiä. Ässät sumputti ja taisteli hienosti. Tähtinen oli tänään selvästi kentän paras pelaaja, summasi ottelun HPK:n valmentaja Jukka Jalonen.

Koska ottelu oli harvinaisen huonotasoinen, eikä kentältä erottunut yksilöitä ylitse muiden, Jatkoajan kolme tähteä menevät tästä pelistä 6-vuotiaalle Villelle. Hän jaksoi joka erän alussa tsempata hyvällä sykkeellä isäntien jokaisen pelaajan läpi ammattilaisen ottein!