Kerho tehoton playoff-avauksessa

Kauden pudotuspelien ensimmäinen ottelu Hämeenlinnan Rinkelinmäellä oli isännille vaikea. Kiekkoa ei saatu sisään selvistäkään paikoista ja Niko Mikkolan osumilla TPS vei ottelusarjan ensimmäisen pelin 1-2.

Ottelun alussa näytti ettei jäällä ole muuttunut muu kuin Kerhon kypärien väritys. Iloinen hyökkäyspeli oli tallella ja TPS oli helisemässä alusta lähtien. Hallinta ei kuitenkaan riitä, vaan kiekkoa pitäisi sohia maalipuiden väliin.

Tommi Santalan taklattua Mikael Holmkvistia Kerhon puolustuspäässä laitapleksi irtosi sijoiltaan ja kenttämiehet saivat jo erän alussa töitä. Miehet hoitivat hommansa ripeästi ja homma sai jatkua.

Ottelun ensimmäinen osuma nähtiin parin minuutin kuluttua huoltotoimenpiteistä. Niko Mikkola nousi vasenta laitaa kohti Kerhon maalia ja ampui kohti Puurulaa. HPK-vahti haparoi kammottavasti kiekon kanssa ja pudotti sen suoraan verkkoon. Favorin kävi tarkastamassa tilanteen videolta, jonka jälkeen hän kuskasi aloituksen keskipisteeseen.

Kahden minuutin kuluttua osumasta nähtiin jälleen Jani Kiviharjun kyseenalainen taidonnäyte. Pitkään rottamaisella pelityylillään mainetta niittänyt Kiviharju kävi lyömässä HPK:n maalivahti Joni Puurulaa lujaa käsille kiekon oltua ja selvästi hallussa. Favorin palkitsi Kiviharjun tempun kakkosella.

Kiviharjun, kuten monen muunkin TPS-pelaajan rangaistuksen aikana HPK:lla oli vaikeuksia jopa siniviivan ylittämisessä. Usein voisi kuvitella pelaamisen helpottuvan kun kaverilta lähtee ukko jäähylle, mutta HPK:n tapauksessa oli tänään päinvastoin.

Lähimmäksi maalia HPK pääsi Juhamatti Yli-Junnilan hirmuisella rannelaukauksella, joka lähti siniviivalta vaarattoman näköisestä tilanteesta. Laukauksen seurauksena maalin ylärima vaikeroi, mutta kenties pelin suunnan kääntänyt osuma jäi syntymättä.

Naamat vakavoituvat

Maalin tappioasema avauserän jälkeen ei useinkaan ole juuri ilmeitä väräyttänyt, mutta toisen erän päätyttyä hämeenlinnalaiset olivat hallin lehtereillä vakavaa kansaa. Kerho oli tehottoman pelin jälkeen tappiolla 2-0.

Turkulaisten taktiikkana etenkin johtoasemassa oli lähinnä tukkia Kerhon hyökkäykset ja ärsyttää tähtipelaajia. Vaikka sinipaitaisen joukkueen pelaajat saivat rumasti mailaa käsille monessa tilanteessa, illan ainoaksi loukkaantuneeksi pelaajaksi jäi turkulaisten Kimmo Peltonen, joka loukkasi toisessa erässä polvensa. TPS-valmentaja Kari Jalonen kävi tilanteesta kovin kuumana:

- Peltosen loukkaantuminen täytyy puida liigan elimissä. Se oli myöhästynyt taklaus, se täytyy nauhalta katsoa. Peltosella on nyt joka tapauksessa nivelsidevamma, vaati Jalonen lehdistötilaisuudessa.

Tulaisuudessa puhunut erotuomaritarkkailija Karl-Gustav Kaisla kommentoi tilannetta toteamalla, ettei taklauksessa tapahtunut rikettä, eikä raporttia lähetetä eteenpäin.

Toisessakin erässä nähtiin yksi maali, josta vastasi kotiyleisön harmiksi ylivoimalla jälleen Niko Mikkola. Mikkola pääsi siirtämään Joni Liuksen reboundin sisään Puurulan patjan vierestä kun Kerhon pakisto ei ehtinyt hätiin ajoissa.

Tunteet kävivät kuumina toisesta erästä lähtien eikä pienimpänä syynä ollut Timo Favorinin valikoiva linja. Kun tuomari ei tehnyt selväksi pelaajille mitä kentällä saa tehdä, joutuivat miehet itse kouluttamaan toisiaan. Mikko Koivun ja Tomas Kucharcikin nahistelutilanteessa nähtiin sekin ihme, ettei turkulaista passitettu suihkuun vaikka tämä puski Kucharcikia kasvoihin visiirillään.

Hurja taisto ei riittänyt

Kolmanteen erään Kerho tuli kovalla raivolla. Kiekko oli päätetty sulloa Tepsin maaliin, mutta vaikeaa se oli edelleen. Erän alussa Jaroslav Balastik sai ilonaihetta rajusti kannustaneelle yleisölle, mutta tuohon osumaan Kerhon rahkeet jäivät tänään.

HPK oli erässä selvästi vahvempi, mutta kiekon laittaminen maaliin oli liian vaikeaa. Teemu Lassilalle on turhaa syytää kunniaa Kerhon pienestä maalilukemasta. Nuori TPS-vahti pompotteli torjunnoissaan kuten toisessa päässä pelannut virkaveljensäkin, mutta maali pysyi koskemattomana.

Pasi Petriläinen ja Tuomas Grönman antoivat Kerholle hyvät mahdollisuudet tyhmillä jäähyillään, mutta HPK:n luokaton ylivoima jäi lopulta ottelun ratkaisuksi. Takaa-ajon viime hetkillä TPS:n pelaaja hyppäsi äärimmäisen rumasti kädet edellä Teemu Aallon kasvoihin. Favorin ei tällä kertaa tilanteesta rangaistusta antanut, vaikka esimerkiksi Grönmanin rangaistus tuli melkoisesti heppoisemmasta tilanteesta.

HPK:n takaa-ajo oli hurjaa, mutta hyytyi liikaa loppua kohden. Päätöserässä pelanneet kaikki kolme ketjua toivat pelin hyvin turkulaisten päätyyn. Nimekkäiden kahden ketjun lisäksi myös kolmoseen nostettu Tero Lehterä johdatti Laakkosen ja Louhen hyvään taistoon. Lopputulos jäi vain tällä kertaa laihaksi.

Kari Jalonen ilmaisi pelin jälkeen tyytyväisyytensä joukkueen esitykseen:

- Tänään nähtiin uhrautuva TPS. Tosi kovilla oltiin täydet 60 minuuttia. Joukkue uhrautui hienosti ja sillä kestettiin, kiitteli Jalonen suojattejaan.

Toinenkaan Jalonen ei vaikuttanut pettyneeltä. Tosin mies toivoi jatkossa tarkempaa viimeistelyä.

- Ei mennyt ihan käsikirjoituksen mukaan. Nähtiin kuitenkin taisteleva HPK samoin kuin taisteleva TPS. Paikkoja meillä kyllä oli ja kenttätapahtumien hallinta oli meillä selvästi. Ei ollut kuitenkaan riittävästi nälkää maalin edessä, Lassila oli toki hyvä. Ei TPS:lla montaa paikkaa ollut. Jos hallitaan näin selvästi, niin se on aiemmin huomattu, että suurin osa niistä peleistä voitetaan, analysoi Jukka Jalonen illan pelin tilanteita.

Joni Puurulalle Jalonen ei suostunut haparoinnista huolimatta antamaan epäluottamuslausetta:

- En osaa sanoa. Niinpä. Nollapeli olisi tietysti tyydyttänyt enemmän. Meidän olisi kuitenkin pitänyt tehdä enemmän kuin yksi maali ja tappion syynä oli maalinteon tehottomuus.

Kerhon on syytä jatkaa hallintaansa ja saada kiekot reppuun asti, mikäli ottelusarjan kääntäminen ja voitto Turussa kiinnostavat. Mahdollisuus tähän annetaan perjantaina, jolloin joukkueet kohtaavat seuraavan kerran.