Kerho passitti TPS:n lomille

LIIGA / Raportti
HPK romutti hyvän pudotuspelisarjan pelanneen TPS:n unelman runkosarjan ykkösen pudottamisesta. Kahden otteluvoiton takaa-ajoasemasta tasoihin noussut Kerho otti lopulta suurinumeroisen voiton väsähtäneestä vastustajastaan.

Ottelu ei suinkaan ollut jäällä niin selvä kuin tilastoissa. Turkulaiset pitivät isäntiä ahtaalla aina kolmannen erän puoliväliin asti. Ensimmäisessä erässä ei maaleja nähty. Tilanteita ja kuumia tunteita nähtiin kyllä kummassakin kenttäpäädyssä. HPK pääsi pari kertaa pyöräyttämään kiekkoa aivan maaliviivalla, mutta sisäpuolelle peliväline ei suostunut menemään.

Jaroslav Balastikin istuessa korkeasta mailasta saamaansa rangaistusta TPS onnistui toimittamaan kiekon Puurulan selän taakse. Maalia ei kuitenkaan hyväksytty, sillä Jari Levosen käsi oli jo pystyssä Mikko Rauteen rangaistuksen merkiksi. Levonen ei vaan saanut ilmaa pilliinsä ennen TPS-puolustajan kovaa laukausta, joka siis maaliin asti menikin.

Kerhon paras maalipaikka avauserässä siunaantui kultakypäräiselle Tomas Kucharcikista, joka unohdettiin Lassilan nenän alle täysin yksin. Tsekkisentteri ei kuitenkaan onnistunut yllättämään Lassilaa, joka piti hienosti patjansa yhdessä Kucharcikin yritettyä avausmaalia TPS-veskarin jalkovälistä.

Ottelun tuominneella Jari Levosella oli kovasti erilainen linja kuin torstain kamppailussa. Jos tuolloin vihellettiin pois vain selvimmät rikokset, pääsi tänään lusimaan pienemmistäkin rötöksistä. Levosen suoritusta ei voi varsinaisesti huonoksi sanoa, mutta torstain tasolla mies ei tuominnut.

Hanat aukeaa

Toisessa erässä saivat tilastomiehet antaa kynälle kunnon kyytiä. Erässä tuomittiin yhdeksän rangaistusta ja iskettiin kolme täysosumaa. Kaikkia rangaistuksia ei HPK:lle tuomittu, mutta jokaisesta maalista isännät sen sijaan vastasivat.

Ruotuun paljon mainetta keränneen pelikieltonsa kärsittyään palannut Antti Miettinen vei HPK:n johtoon ennen kuin toisen erän toinen minuutti ehti täyttyä. Miettinen pääsi kokeilemaan aivan liian helposti Jyrki Louhen rebound-kiekkoon, josta tehohyökkääjä iski ottelun avausmaalin. TPS:n Mikko Rautee ei saanut tilanteessa pidettyä vahvempaa Miettistä kurissa vaan ritaripaita pääsi viimeistelemään helposti.

HPK:n toinen osuma nähtiin tasavajaalla Antti Miettisen ja Tuomas Grönmanin nahisteltua itselleen kaksiminuuttiset. Kun kaukaloon saatiin riittävästi tilaa pääsi HPK-kaksikko Santala-Somervuori juonimaan kiekon Lassilan vartioimaan maaliin. Santala toi kiekon yli siniviivan ja passasi hienosti Somervuorelle. Eero ajautui pieneen kulmaan, mutta onnistui laukomaan kiekon sisään Lassilan längistä.

Ratkaisevan tuntuinen 3-0-osuma nähtiin alivoimalla kun Janne Laakkonen passitettiin rangaistusaitioon koukkaamisesta. Jaroslav Balastik riisti kiekon TPS:n ylivoimalta ja karkasi kohti Lassilaa. Ensimmäisen yrityksen Lassila vielä torjui, mutta kun puolustajia ei näkynyt mailla eikä halmeilla, ehti Balastik lyödä oman reboundinsa tolpan vierestä sisään. Lassila kävi maalista kuumana ja aiheesta, sillä laiska ylivoimakentällinen ei ollut lähelläkään auttamassa maalivahtiaan.

TPS käy lähellä

Ottelun kolmannessa erässä HPK:lla oli suuria vaikeuksia pitää itsensä johdossa. Turkulaiset tiesivät että nyt on syytä antaa kaikki peliin mikäli jatkopelit kiinnostavat. Martin Strbakin rangaistuksen aikana Kai Nurminen näki loistavasti Joni Liuksen, joka pääsi kaventamaan suoraan syötöstä. Näin TPS:n kultakypäräkin sai pistetilinsä pudotuspeleissä auki.

Kerho oli helisemässä heti maalin jälkeen uudestaan. Mika Alatalolle avautui loistava paikka Puurulan maalilla, mutta TPS-kapteeni nosti kiekon ohi HPK:n verjästä. Kerhon heikon alun takia valmentaja Jukka Jalonen otti viisaasti aikalisän rauhoitellakseen joukkuettaan.

Aikalisä auttoi pelaajia keräämään ajatuksiaan ja ottelu kääntyi jälleen HPK:lle. Lopullisesti vieraiden selkäranka rusahti loistavaan kevätvauhtiin päässeen Tero Lehterän maaliin erän puolivälissä. Antti Miettinen tarjoili poikittaissyötön maalin eteen ja Lehterä viimeisteli ratkaisevan maalin kylmän viileästi.

Alkukaudesta Lehterä sai osakseen aimo annoksen arvostelua yhdessä heikosti aloittaneen slovakkihyökkääjä Jan Pardavyn kanssa. Päivien pidetessä ja kaamoksen kadotessa kaksikko on piristynyt ja kumpikin on ollut viimeisimmissä otteluissa joukkueensa ehdotonta eliittiä.

- Se alkoi itse asiassa siitä, kun sain omia mailoja. Siihen asti olin pelannut kavereiden mailoilla. Ihan hyvä, ihan hyvä, selitti Lehterä hidasta lämpenemistään.

Ottelusarjasta Lehterä olisi voinut olla iloisempikin, vaikka jatkopaikka toki miellytti.

- Kyllähän me vähän ryvettiin tuossa, mutta nyt ollaan taas oikealla radalla. En usko, että me ihan vielä tyytyväisiä ollaan, summasi mies lyhyesti.

Lehterän maalin jälkeen TPS ei enää pystynyt taistelemaan ottelun voitosta vaan tyytyi osaansa. Kari Jalonen yritti vielä epätoivoisesti ottamalla Lassilan pois maalilta, mutta Janne Laakkonen pääsi iskemään tyhjiin suvivirren soidessa Rinkelinmäen lehtereillä.

Laakkosen osuma ei jäänyt illan viimeiseksi vaan lopputahdit löi Jyrki Louhi, joka ampui tulisen laukauksen Lassilan puikoista verkkoon vain 12 sekuntia ennen turkulaisten kesälomaa. Maalin jälkeen olivat vuorossa äänekkäät mutta hillityt voitonjuhlat asiaankuuluvine rantaleluineen.

Hyvä joukkue putosi

HPK sai tehdä täyden työn pudottaakseen viimeisenä joukkueena pudotuspeleihin päässeen turkulaisyhdistelmän. Syy HPK:n tuskaan ei suinkaan ollut omassa heikossa pelissä vaan TPS:n hyvissä otteissa. Jukka Jalonen sanoi jo aiemmin, että putoaa jatkosta kumpi joukkue hyvänsä, putoaa helvetin hyvä joukkue.

- Olo on aika tyhjä tässä vaiheessa, jouduttiin kovaan paikkaan. Sanoisin, että jouduttiin 90-prosenttisesti siitä johtuen, että vastassa oli erittäin hyvä joukkue. Ei todellakaan lähdetty aliarvioimaan ja vaikean kaavan kautta edettiin, kommentoi HPK-luotsi helvetin hyvän joukkueen pudottua.

Kiitosta Jalosella riitti niin omalle joukkueelle, kuin kannattajillekin.

- Kolme peräkkäistä peliä paineen alla osoittaa, että löytyy selkärankaa, vaikka jotkut sitä tuossa muutama päivä sitten epäilivät. Henkistä voimaa ei tarvittu samaan malliin runkosarjassa, sillä jostain syystä suurin osa oli luovuttanut meitä vastaan jo ennen peliä - me ei saatu näitä kovia pelejä alle, kuului Jukka Jalosen kertomus ottelusarjasta omien kannalta.

- Täytyy ilman muuta kiittää yleisöä. Eilen esimerkiksi Turussa oli uskomaton kannustus meillä. Parasta luokkaa, mitä minä muistan tämän kahden vuoden ajalta. Heti alusta asti se ryhmä sytytti meidät lentoon ja käänsi tavallaan tämän ottelusarjan meille. Voitettiin siellä eilen ja saatiin hyvä puhuri tälle päivälle. Tänään yleisö rupesi kannustamaan, kun jäätiin vähän nalkkiin tuossa 3-1-tilanteessa. Tuli pieni paniikin poikanen ja TPS painoi päälle hullun lailla, sitten yleisö alkoi kannustamaan ja neljännen maalin avulla päästiin turvaan, kehui isäntien luotsi fanejaan.

Myös vastustaja sai Jaloselta tunnustusta.

- TPS todella pisti meidät seinää vasten. Siellä on todellisia sotureita: Alatalo, Mikkola, Koivu.

Vieraiden selkärangan maalillaan murtanut Tero Lehterä kuvaili vastustajaa vähemmän mairittelevilla sanoilla.

- Jos voisi käyttää sanaa v-mäinen. Puolusti todella hyvin ja teki meidän pelin hankalaksi. Pelasi kilpikonnaa ja sitä ei ollut helppo murtaa, kuului maailmanmestarin mielipide.

Kari Jalonen kehui sukunimikaimansa tapaan niin omat kuin vastustajatkin.

- Ensinnäkin ottelut HPK:lle rehdistä vastuksesta ja ennen kaikkea jatkoon menemisestä. Ihan sydämeni pohjasta toivon, että HPK menee loppuun asti ja hakee sen kannun. Olen seurannut tässä nyt kauden aikana toimintaa seuran ympärillä. Kyllä se niin pitää olla, että kaikki puheenjohtajasta lipunmyyjään haluaa menestyä ja voittaa sen mestaruuden, Jalonen aloitti lehdistötilausuuden kohteliaisuuksilla.

Puskista lähes jatkoon asti taistellut TPS sai luonnollisesti kiitokset valmentajaltaan.

- Mielestäni se on näkynyt täällä koko ajan. Oli tilanne tukala tai ei, niin kaikki teki töitä sen eteen. Toivon kuitenkin, että TPS pystyi antamaan pienen varoituksen tässä sarjassa. 30 pisteen ero ja 50 maalin ero runkosarjassa ja silti saatiin tästä sarjasta tiukka ja tasainen. Parempi joukkue meni jatkoon, summasi Kojo omiensa playoffs-suorituksen.

Kauniista sanoista huolimatta aivan koko TPS ei ollut pudotuspelien vaatimalla tasolla. Runkosarjan ykköstykki Kai Nurminen näytti suorastaan pelkäävän kontakteja, eikä miehen pelistä tullut mitään koko ottelusarjan aikana. Samalla koko ykkösketju vaelsi yössä.

Muuten koko turkulaisryhmä päätti kautensa saappaat jalassa. Etenkin nuori maalivahti Teemu Lassila taisteli hienosti, vaikka väsymys iskikin parissa viimeisessä kamppailussa.

TPS:n kausi päättyi tähän otteluun. HPK puolestaan jatkaa kauttaan Espoosta jatkoaikavoiton napannutta Tapparaa vastaan tiistaina Rinkelinmäellä.

» Lähetä palautetta toimitukselle