Alatalo kaatoi katastrofin kokeneen HPK:n

HPK hallitsi ja vei pelissä turkulaisia vierailijoitaan 55 minuutin ajan. Sitten kotiryhmän pasmat sekosivat totaalisesti ja TPS punnersi rinnalle. TPS-kapteeni Mika Alatalo iski heti jatkoajan alussa Palloseuralle voittomaalin ja samalla itselleen hattutempun.

Ottelu alkoi kovalla vauhdilla Kerhon painaessa päälle. TPS jatkoi keskiviikon ensimmäisessä pelissä hyväksi havaitsemallaan linjalla puolustaen uhrautuvasti. Kummallekaan joukkueelle ei vaarallisia maalipaikkoja auennut, kun paras maalintekosektori pysyi tiukasti tukittuna. Heti ensimmäisistä vaihdoista lähtien myös molempien joukkueiden taklauspeli oli railakasta pleksien paukkuessa.

Avauserän parhaat maalipaikat avautuivat TPS:n Marko Kauppiselle ja HPK:n Tomas Kucharcikille. Molemmissa tilanteissa kiekko pyöri jo hyvin lähellä maaliviivaa, mutta sekä Joni Puurula että Teemu Lassila selvisivät säikähdyksellä. Päätuomari Markku Kruus jakoi yhteensä neljä rangaistusta ja tuomarilinja olikin selvästi tiukempi kuin kahdessa aiemmassa ottelussa.

HPK karkaa

Toisessa erässä vauhti ja pelin taso säilyi korkeana, otteen siirtyessä selvästi HPK:lle. Avauserä meni vielä hyvin tasaisissa merkeissä, mutta kakkoserässä Kerho sai jo täyden paineen TPS-päätyyn. HPK pystyi myös hyödyntämään painostuksensa toisin kuin keskiviikkona, sillä erässä nähtiin kaksi kotijoukkueen osumaa.

Kuparisen rikkoi Jyrki Louhi, jonka yllättävä laukaus Janne Laakkosen tarjoilusta upposi Lassilan selän taakse. Toinen maali nähtiin erän loppupuolella yhä hieman pimennossa olleelta Kerhon ykkösvitjalta. Eero Somervuoren ja Antti Miettisen pomputtelusyöttöjen jälkeen paikka aukeni yllättäen Tommi Santalalle, jonka ranneveto sujahti TPS-vahti Lassilan hanskan alta sisään.

Kolme minuuttia ennen erän päätöstä nähtiin paljon puhuttanut taklaustilanne, jonka seurauksena molemmista joukkueista yksi pelaaja joutui jättämään kentän. Tasavajaalla pelattaessa TPS:n Mikko Rautee toi kiekkoa ylös oman siniviivansa kohdalla. Kerho-laituri Miettinen lähti taklaamaan Rauteeta, joka vielä viime tingassa yritti kurvata jyrkästi taklauksen tieltä pois. Turkulaisten parhaimmistoon jälleen kuulunut Rautee ei kuitenkaan tieltä ehtinyt pois ja taklaus osui kohdalle, valitettavasti samalla myös pelaajien polvet kolahtivat voimalla vastakkain.

Kruus ei tilannetta itse nähnyt, mutta toinen linjatuomareista kertoi tilanteessa olleen kyseessä polvitaklauksen. Koska loukkaantunut Rautee kärrättiin paareilla ambulanssimiehistön toimesta ulos kaukalosta, ei Kruusille jäänyt muuta mahdollisuutta kuin lähettää Miettinen suihkun puolelle. HPK kuitenkin kesti erän lopun ylivoiman, vaikka TPS saikin hyvin pidettyä pelin pitkään Puurulan maalin lähistöllä.

- Hiukan on mieli musta Rauteen Mikon tilanteen takia. Toivotaan, että tutkimukset ei osoita mitään pahempaa. Polvessa on kova tälli, se joudutaan tutkimaan magneetilla huomenna, kertoi tapahtuneesta TPS:n valmentaja Kari Jalonen.

- Ikävä tilanne, jos on polvi mennyt. Kun se katsoo, niin kyllä siinä on niin puhdas taklausyritys. Viime hetkellä Rautee yrittää puikahtaa alta pois. Minun silmin siinä ei ollut mitään väärää, kommentoi puolestaan HPK:n Jukka Jalonen.

Viimeisen viiden minuutin järkytys

Kolmas erä alkoikin sitten hyvin samantyylisenä kuin perjantain ottelu Turussa. HPK vähensi hyökkäysintoaan ja pelikellon käydessä keskittyi entistä enemään vain pitämään TPS:n loitolla. Taktiikka näyttikin toimivan mainiosti, sillä kovin vaarallisia tilanteita HPK:n päätyyn vierailijat eivät aikaiseksi saaneet.

Yht’äkkiä tilanne olikin aivan toinen. Jussi Timosen roikkolaukaus pysähtyi maskia tehneeseen Mika Alataloon, joka pudisteli lätkän housuistaan ja napautti sen välittömästi Kerho-maalin perukoille. Alataloa vartioinut Tuomas Eskelinen ja yllättävästä laukauksesta hölmistynyt Puurula painoivat päänsä alas.

Tämän jälkeen peli kääntyi täysin TPS:n hallinnaksi ja Rinkelinmäen hallissa oli aistittavissa valtava pelko. Pahiten hermoili ottelusarjan ehkä huonoin pelaaja tähän mennessä, Kerhon slovakkihankinta Martin Strbak. Jykevä puolustaja sössi ensin kertaalleen vieraille avopaikan ja seuraavassa vaihdossaan epäonnistui katastrofaalisin seurauksin.

Strbak kieriskeli jään pinnassa Marko Tuulolan ja Mikko Koivun jaloissa puolustuspäädyn kulmauksessa, kun samaan aikaan Alatalo kyttäsi Puurulan maalin edessä täysin vapaana. Tuulola ei saanut Koivua kiinni ja tämä toimitti laatan maalille, josta Alatalo iski kiekon Puurulan haaroista verkkoon ja toi TPS:n tasoihin.

Ottelulle oli vielä tulla yllättävä päätös, sillä HPK:lle tarjoutui aivan viime hetkillä erinomainen tilaisuus voittomaaliin. Laakkonen ja Kucharcik tarjoilivat tekopaikan Jaroslav Balastikille, mutta tämä suti kiekon ohi. Näin pelissä mentiin jatkoajalle ja henkinen yliote oli siirtynyt selvästi TPS:lle.

Nopea kuitti

Jatkoajalla riemu sitten yltyi ylimmilleen turkulaisleirissä. Ville Vahalahti koukkasi kiekkoa omaa maaliaan kohti kuskannutta Aki Heinoa ja siirsi välittömästi vapautuneen pelivälineen maalin eteen Alatalolle. TPS-kapteeni kiitti ja kuittasi todella tärkeän voiton vierailijoille. Alatalon kolme maalia, puhdas hattutemppu, reilussa kuudessa minuutissa on suorastaan legendaarinen suoritus. HPK:n romahdus samassa ajassa jo varmalta näyttäneestä johtoasemasta on yhtä lailla legendaarinen, legendaarisen katastrofaalinen.

Alatalo oli ottelun sankari ja ansaitsee palkintosateensa. Huomattavaa on kuitenkin, että ensimmäiseen osumaansa asti turkulaisten kippari pysyi täysin piilossa. TPS-leirin onnistujia olivat jälleen varmasti torjunut Teemu Lassila sekä hyvää hyökkäyspeliä esittänyt Marko Kauppinen. Mikko Rautee oli loukkaantumiseensa asti TPS:n parhaimmistoa. Puolustaja Tuomas Grönmanin liike sen sijaan ei riittänyt vauhdikkaassa pelissä alkuunkaan.

HPK:n maalilla Puurula torjui varmasti ja oli nappaamassa nollapeliä. Alatalon maalisuihkulle Kerho-vahti ei voinut mitään. Puolustaja Strbak oli kahden edellisen pelin tapaan kaukalon heikoin lenkki. Runkosarjassa todella varmoja otteita esittäneen slovakin pelivireen täydellinen katoaminen on mysteeri, joka Jukka Jalosen tulisi selvittää pikaisesti.

Kerhon tsekkivitja jatkoi hyviä otteitaan, kun taas ykköskentällinen ei vieläkään pystynyt parhaimpaansa. Miettisen ulosajo sekoitti HPK:n ketjujen peluuttamista ja tämän jälkeen ykkösen peli oli pahasti sekaisin. Kolmosketju oli yllättävän pirteä ja varsinkin Tero Lehterän peli oli positiivinen yllätys.

HPK:n ottelu oli lähes täydellinen. Peliä hallittiin 55 minuutin ajan mainiosti ja paketti pysyi hienosti kasassa. Vauhdikasta hyökkäyspeliä ryyditettiin tiukalla puolustuspelaamisella ja varsinkin toisessa erässä TPS:llä oli vaikeuksia punaviivankin ylittämisessä.

Lopussa tapahtui kuitenkin sen luokan katastrofi, että siitä ylitse pääseminen on vaikeaa. HPK-pelaajien mailanpuristus näkyi ylimmille penkkiriveille asti ja tasoitusosuma tuntui roikkuvan koko ajan ilmassa.

TPS:n suoritus ei ollut yhtä hyvä kuin keskiviikkona, mutta hienosti vierailijat jälleen sinnittelivät mukana. Vaikka TPS:lle täytyy kehut hienosta ja todella tyylikkäästä jatkoaikavoitosta antaakin, niin on myös huomattava, että hyvin lähellä ollut 2-0-tappio olisi kuvastanut ottelua paremmin. Lopun nousu oli huima osoitus altavastaajan taistelutahdosta ja siitä kuinka yksi pelaaja pystyy omilla suorituksillaan kannattelemaan koko joukkuettaan. Turussa on tehty aivan oikea valinta joukkueen kapteenin suhteen, sen verran loistavaa taustelumielialaa Alatalo osoitti.

- Kyllä meiltä aika hieno nousu kaiken kaikkiaan. Ennen kaikkea se taistelutahto ja usko meidän omaan tekemiseen. Koko joukkueen itsensä likoon laittaminen on sitä luokkaa, että valmentajana on kiva kattoa. Se on selvää, että kaksi voittoa Hämeenlinnasta ei ole varmaan sattumaa, siinä on jonkun verran meidän hyvyyttäkin mukana, kertoi Kari Jalonen.

- Täytyy TPS:ää onnitella ihan vilpittömästi. Ei meitä mitenkään vahingossa tai huonolla pelillä voitettu, päinvastoin. Alusta asti heti näki, että TPS oli valmiina ja niin oltiin mekin. Me pelattiin 55 minuuttia hyvää kiekkoa ja peli oli kontrollissa. Mielestäni hallittiin peliä. Sitten vaan kantti petti ja TPS sai hyvän paineen meidän päähän ja pakotti virheisiin, ottelutapahtumia summasi Jukka Jalonen.

- Ei voi olla fiilinki kovin korkealla, sillä ei olla tällä kaudella kertaakaan 2-0-asemasta hävitty peliä. Nyt hölmöiltiin sitten.Vaikka olisi kuka vastassa, niin se täytyy pystyä hoitamaan. Hölmöiltiin sitten vielä jatkoajallakin ja pelattiin kiekkoa omaa päätä kohti, vaikka tarkoitus olisi yleensä pelata sinne vastustajan päähän. Oppirahoja maksellaan näköjään. Meidän onneksi tässä on kuitenkin neljä voittoa otettava jatkoon mennäkseen. Ollaan valittu näköjään tämä vaikeampi, raskaampi ja kovempi tie, HPK-luotsi jatkoi harmitellen.

Sarja jatkuu tiistaina, missä merkeissä?

Pelit jatkuvat tiistaina Turussa ja TPS on jälleen johdossa ottelusarjassa. HPK on hallinnut sarjan kaikkien pelien kenttätapahtumia, mutta silti

turkulaiset johtavat voitoissa 2-1. Ensimmäisen TPS:n voiton jälkeen mieliala HPK-leirissä oli vielä luottavainen, mutta mitkä ovat nyt mietteet, kun alla on tappio, joka johtui täysin oman henkisen kantin pettämisestä.

TPS jatkaa varmasti neljännessäkin pelissä samalla taktiikalla, mutta niin perjantaina kuin tässäkin ottelussa ei TPS:llä juuri näyttänyt olevan mahdollisuuksia. Kotipelissään Kojon joukot eivät voi luottaa siihen, että HPK romahtaa kuin olkimaja rypälepommin osuessa. Kerho on näyttänyt sarjassa olevansa vastustajaansa edellä lähes kaikilla pelin osa-alueilla, sen sijaan pääkopan kestävyys on vahvasti TPS:n heiniä. Ensimmäisessä pelissä ei kestänyt maalivahdin nuppi, nyt katastrofissa oli mukana koko joukkue.

Turkuhallin täysimittaisessa kaukalossa HPK:lla on enemmän tilaa pelata vauhtipeliään. Perjantaina TPS ei kotikaukalossaan lähtenyt aivan yhtä passiiviseen puolustuspeliin. Siinä Kerhon aseet tiistaille. Kari Jalosen suojattien puolesta puhuu selvä etulyöntiasema, jonka ryhmä sai upeasta taisteluvoitosta jatkoajalla.

TPS:n ryhmässä kysymysmerkkejä on Mikko Rauteen ja Kimmo Peltosen kohdalla, jotka molemmat ovat polvivaivaisia. HPK:n osalta Erkki Rajamäen pelikielto on ohi, mutta saako Miettinen lisärangaistuksia?

- Kiva katsoa miten saadaan tiistaiksi ryhmä kasaan. Löytyykö potkua vai meneekö paskat housuun, pohti Jukka Jalonen synkeänä.