Tuulolan toive toteutui

HPK:n ja Tapparan välinen ottelu alkoi kerhopakkien kukituksilla. Marko Tuulolalle illan ottelu oli SM-liigassa 800, kun taas Jukka Laamanen sai kukat pelattuaan eilen 600. ottelunsa. Tuulolan ainoa toive juhlaillalle oli kotijoukkueen voitto. Sen HPK-ikoni myös sai, kun pisteet jäivät Rinkelinmäelle lukemin 2-0 (2-0, 0-0, 0-0).

Ritaripaidat tulivat otteluun erinomaisesti valmistautuneina luoden painetta Tapparan puolustajiin. Kerho karvasi todella aggressiivisesti ja luisteli energisesti. Vierailijat olivat avauserässä hätää kärsimässä. Tapparan hyökkäyspeli ensimmäisessä erässä oli pitkälti päätykiekkojen heittämistä, jotta väsyneet pelaajat saataisiin vaihtoon. Senpä takia oranssinutut pääsivätkin rakentelemaan avauskuvioitaan rauhassa ja tuloksekkaasti.

Jo runsaan minuutin pelin jälkeen Kerho sai kahden miehen ylivoiman. Kauan ei Tapparan rimpuilu alivoimalla kestänyt, kun Mathias Porseland vei tulisella lämärillä kotijoukkueen johtoon. Kerholuotsi Harri Rindell oli syystäkin tyytyväinen joukkueensa aloitukseen.

– Tulimme otteluun erinomaisesti valmistautuneina ja veimme peliä ensimmäisessä erässä. Hieman jännitti, kuinka ottelun alun juhlallisuudet vaikuttavat keskittymiseen, viittasi Rindell Tuulolan ja Laamasen muistamisiin.

Mathias Porseland löi alkutahdit.

Ensimmäinen erä oli kauttaaltaan kotijoukkueen hallintaa. Erän puolivälissä Niko Niemisellä oli avopaikka, mutta laukaus suuntautui karkeasti ohi maalin. Erän lopussa kotijoukkueen yritys palkittiin. Jukka Laamasen erinomainen puolenvaihto hyökkäysalueella vapautti Janne Laakkosen nokitusten tapparavahti Juha Metsolan kanssa. Laakkonen hassutti Metsolan viileästi jäihin ja pujotti kiekon maaliin.

Toinen erä Tapparan komennossa

Toisessa erässä Tappara heräsi mukaan otteluun. Se loi erän alkupuolella muutaman tilanteen poikasen, muttei päässyt kunnolla testaamaan erinomaisesti kotijoukkueen maalilla esiintynyttä Mikko Tolvasta.

Vaikka erä oli hienokseltaan Tapparan, ei kotijoukkue panikoitunut missään vaiheessa. Kirvesrintojen peli oli enemmänkin näennäishallintaa. Oranssinutut puolustivat omassa päässä esimerkillisesti, eikä maalinedustalle syntynyt vaarallisia tilanteita.

Porkkanapöksyjen käskyttäjäksi kesken kauden vaihtunut Risto Dufva harmitteli joukkueensa tehottomuutta toisessa erässä.

– Takaa-ajoasemassa meillä ei ollut henkistä ja fyysistä energiaa tehdä maaleja. Sen energian löytäminen on haaste, johon joukkue ei tänään pystynyt vastaamaan. Tosin ansionsa oli myös kotijoukkueen hyvällä puolustuspelillä, tuumi Dufva.

Toisen erän kääntyessä loppupuolelle molemmilta joukkueilla katosi pelistä punainen lanka, ja peli menikin kiekon roiskimiseksi. Tässä vaiheessa huomasi, että vastakkain oli kaksi joukkuetta, joilla on takanaan hankala alkukausi.

Kerholta kypsä kolmas erä

Kolmannessa erässä ritarinutut keskittyivät kahden maalin johdon turvaamiseen. Kotijoukkue tukki keskialuetta parhaansa mukaan, mutta peli meni liiankin passiiviseksi. Päävalmentaja Rindell herättelikin joukkuettaan aikalisällä – aivan aiheesta.

– Olimme jäämässä pahasti jyrän alle. Emme päässeet päätykiekoille, emmekä omalta alueelta pois, kun Tappara tukki pelin puolen. Aikalisällä sovimme pienistä muutoksista, jotta pääsisimme taas peliin mukaan, veti Rindell yhteen aikalisän epistolaa.

Kolmannen erän puolessa välissä ritarit saivatkin taas juonesta kiinni, eikä Tappara päässyt hätyyttelemään Tolvasen vartioimaa maalia vaarallisesti. HPK-pakki Santeri Alatalo sen sijaan herätteli kirvesrintojen maalivahti Metsolaa lämärillä puolesta kentästä. Tilannetta tarkasteltiin videoltakin, mutta selkeä ylärimahan se oli.

Ottelun lopussa Tappara haki kavennusta vielä ilman maalivahtia, mutta parhaat paikat siunaantuivat kotijoukkueelle. Kaksi maalia näköjään riitti kerhopelaajille, koska kiekkoa ei tohdittu pistää tyhjiin edes avopaikoista. Valmentaja Rindellkin naureskeli loppuhetkien tuhlailulle.

– Toisella erätauolla ohjeistin, että nyt pidetään nämä lukemat. Tosin en tarkoittanut, etteikö kiekkoa saisi tyhjään maaliin laittaa, manasi Rindell.

Uusi pelisysteemi ja uudet pelaajat

HPK esiintyi ottelussa Tapparaa vastaan pirteästi. Luistin liikkui liukkaasti ja vastustajiin ajettiin aktiivisesti kiinni aina, kun oli paikka. Maalillaan nollan pitänyt Mikko Tolvanen kiitteli voitosta uusiksi laitettua karvauspelaamista.

– Tällä viikolla on muutettu keskialueen puolustuspeliä aktiivisemmaksi. Se näkyi jo perjantaina pelissä Lukkoa vastaan vieraissa. Tänään jatkettiin siitä, mihin perjantaina jäimme. Pelissä oli nyt hyvä flow.

Tolvanen sai apua myös puolustajilta.

Omista hyvistä otteistaan Tolvanen jakaa kiitosta myös Espoon suuntaan, missä mies vietti kaksi vuotta.

– Kaksi viimeistä kautta Bluesissa antoivat minulle työkalut pelata liigassa. Siellä oli loistava maalivahtivalmennus, eivätkä menneet vuodet hukkaan. Sinne pitää antaa iso kiitos.

Kerhon paras osa oli lauantaina Ville Hämäläisen johtama hyökkäysketju, jossa laidoilla pelasivat Teemu Rautiainen ja Jan-Mikael Juutilainen. Vaikka ketju jäi maaleitta, oli se energinen hyökkäyspäässä hankkien Tapparalle jäähyjä. Myös puolustuspäässä ketju esiintyi edukseen.

Harri Rindell oli tyytyväinen uusiin hankintoihin, joihin Juutilaisen ja Hämäläisen lisäksi kuuluu Henri Tuominen.

– Pojat pelasivat hyvin. Siinä auttaa varmasti se, että heillä kaikilla on liigakokemusta vyöllään, summasi Rindell hätäapujen otteita.

Kirvesrinnoista parhaiten onnistui maalivahti Metsola, jota ei tappiosta voi syyttää. Myös nuori puolustaja Joonas Liimatainen pelasi kuin vanha konkari. Nuorukaisen syötöt napsuivat tarkasti omille hyökkääjille, eikä nuori mies turhia hätäillyt ahtaassakaan paikassa.

Sekä HPK että Tappara jatkavat pelejään jo ensi tiistaina. Ritaripaidat matkustavat Lappeenrantaan SaiPan vieraaksi. Tappara puolestaan kohtaa kotiluolassaan HIFK:n.