Tapparalle jälleen piste Rinkelinmäeltä

LIIGA / Raportti
Tappara onnistui edellisen Hämeenlinnan-visiittinsä tapaan kahmimaan pistesaldoonsa lisäystä. Tällä kertaa myös isännät joutuivat tyytymään yhteen pisteeseen rikkoinaisesta ottelusta.

Ottelun alusta saakka kummankin otteista puuttui aivan viimeinen terävyys. Kiekkoa saatiin kuskattua vastustajan maalille ja ajoittain hyviin maalipaikkoihin. Ottelun ensimmäinen huippupaikka oli HPK:n kultakypärä Janne Laakkosen käsialaa. Huonona puolena Laakkosen järjestelemässä tilanteessa oli se, että paikka tuli Tapparan Aleksander Barkoville. Avauserässä 12 kertaa torjumaan joutunut Joni Puurula kuitenkin selvitti pahan paikan mainiosti.

Erän puolivälin jälkeen Puurula oli jälleen vaarallisen paikan tiellä. Teemu Aallon rännitys päätyi suoraan kirvesrintaisten haltuun, mutta Puurulan hieno hanskatorjunta esti maalin synnyn. HPK-veskari on pelaamissaan otteluissa saanut kuluvalla kaudella hikoilla selvästi viimekautista enemmän.

kuvakooste

Lisää kuvia HPK-Tappara-ottelusta

[katso kuvat]

- Tulee puolet enemmän torjuntoja. Tänään oli joitain pahoja paikkoja, mutta yleensä jätkät pelaa niin että vedot tulee helposta sektorista, kommentoi Puurula eroa viimekautiseen.

Ensimmäisen kerran kiekko toimitettiin maaliin asti Tapparan toimesta. Harri Suutarisen koukkaamisjäähyn aikana huolimattoman purkuyrityksen jälkeen Stefan Öhman pääsi sutimaan kiekon reppuun. Maalilla oli tapahtumahetkellä melkoinen hässäkkä, eikä Joni Puurulalla ollut mahdollisuutta torjua kiekkoa.

Joukkueiden valmentajilla oli erilaiset näkemykset avauserän kulusta. Kumpikin kertoi oman joukkueen olleen vaikeuksissa. Molemmat puhuivat toki totta, sillä kummallekin sattui huolimattomuusvirheitä, jotka johtivat ajoittain paniikkiin.

- Värikäs kamppailu. Tiedettiin että HPK tulee alun kovaa, mutta ne ei hyytyneet missään vaiheessa. Me ei päästy sitten siihen rytmiin kiinni, kuului Tapparan Mika Saarisen mielipide.

Jukka Jalosen analyysi oli lyhyt, muttei jättänyt kysyttävää.

- Vaihteleva peli. Eka erä oltiin jäässä, Tappara oli siinä parempi, kertoi Jalonen.

Lehto kestää rumputulen

Toiseen erään jäälle luisteli hyvin vahvalla asenteella taistellut HPK. Tapparan puolustus oli jatkuvasti vaikeuksissa ja joutui rikkomaan. Tom Laaksonen palkitsi tamperelaisia viidellä kaksiminuuttisella Kerhon yhtä vastaan. Jäähyjensä kuluttamana Tappara joutui vetäytymään ja tyytymään vastahyökkäyksiin.

- Alkuhaparoinnin jälkeen oltiin kohtalaisen hyvin pelissä mukana, mutta tuo valtava jäähymäärä söi meidän energian, kuului Mika Saarisen näkemys.

Vastahyökkäykset olivat toki vaarallisia. Puurula ei ollut varsinaisesti vaikeuksissa, mutta miehen persoonallinen tyyli sai katsojat haukkomaan henkeään muutamaan otteeseen.

HPK:n tasoitusmaali syntyi Tuukka Mäkelän ja Dale Clarken huiskittua itselleen kaksiminuuttiset keskinäisestä nahistelusta. Vladimir Vujtek nappasi kiekon aloituksesta ja rynnisti kohti Tapparan päätyä mukanaan Tomas Kucharcik. Vasta aivan maalin edessä Vujtek tarjoili maanmiehelleen maalipaikan, josta ei voi erehtyä. Kucharcik toimitti poikittaissyötön varmasti perille.

- Toinen erä suvereenisti meidän. Olisi pitänyt tehdä enemmän maaleja kuin yksi. Oli loistavia paikkoja, seitsemän ylivoimahyökkäystä, ylivoimaa ansaitusti kahdeksan minuuttia. Olisi pitänyt olla vähintään 6-8 minuuttia enemmän, harmitteli Jukka Jalonen omiensa tehottomuutta.

Toisessa ja kolmannessa erässä yhteensä 30 kertaa torjunut Mika Lehto sai vastustajan valmentajalta vilpittömät kehut suorituksestaan.

- En tiedä tarkkaan paljonko oli maalipaikkoja, mutta niitä oli kyllä riittävästi. Kentän selvästi paras pelaaja oli Mika Lehto Tapparan maalissa. Aivan huikea ottelu. Päästiin varmaan 15 kertaa ampumaan metristä tai kahdesta maalin edestä. Normaalilla maalivahtipelillä me oltaisiin johdettu 5-1 kahden erän jälkeen.

Pieni löysääminen riittää

Kolmannessa erässä HPK sai huomata, ettei tasaisessa jääkiekko-ottelussa ole varaa löysätä otetta hetkeksikään. Koko erän ajan voittomaalia hamunnut Kerho sai haluamansa erän lopussa, mutta takaisku räjähti käsille heti perään.

- Kolmas erä myöskin meidän loppua kohden. Hyvinkin ansaittu johto, mutta sitten hölmöiltiin se 2-2-maali, mikä jäi kyllä harmittamaan. Aivan naurettava lapsus, ja siinä me piste menetettiin.

Isännät saivat yrittää maalintekoa kahden miehen ylivoimalla, kun Juha Gustafsson joutui kampittamaan Tony Virran. Tilanteen aikana Petri Varis istui Tapparan toista joukkuerangaistusta väärän vaihdon seurauksena.

Kahden miehen ylivoima ei maalia tuottanut, mutta Variksen päästyä aitiosta heilahti Lehdon takana. Tuomas Eskelinen sai kiekon siniviivaan, nousi lähemmäs maalia ja pamautti kovan laukauksen ohi hyvin torjuneen Lehdon.

Ennen maaliakin Kerholla oli useita hyviä maalipaikkoja. Etenkin Juhamatti Yli-Junnila oli lähellä onnistumista harhautettuaan Lehdon ulos tilanteesta hyvässä maalillenousussaan. Yli-Junnilan viimeistely kuitenkin karkasi päätyverkkoihin. Muut tilanteet esti koko ottelussa 39 koppia ottanut Tappara-vahti.

Eskelisen johtomaalista ei ehtinyt kulua kuin reilu minuutti kun HPK:n tsekkiketju löysäili puolustustehtävissä ja saman tien heilahti. Asialla oli Marko Ojanen, joka seurasi tilanteen hyvin loppuun asti ja pujotti kiekon alanurkkaan. Joni Puurula ei ollut täysin tyytyväinen Tapparan tasoitukseen.

- Harmitti se maali. Ojanen tuli vähän puskista ja laittoi sen kiekon sisään. Jäi aika tyhjä olo siitä maalista. Mutta pelimies tekee noista paikoista maalin, kertasi Puurula taiston tauottua.

Hawaijia ja linjatonta tuomarointia

Kumpikin valmentaja ilmaisi tyytymättömyytensä tuomarityöskentelyyn. Tom Laaksosen linja tuntuikin vaihtelevan tilanteen mukaan.

- Säälittävää on että tuomarit on niin arkoja, ettei jatkoajalla uskalleta tehdä ratkaisuja. Aikamoista epäoikeudenmukaisuutta kokee siitä että meidän selkeä virhe vihelletään, mutta vastaavia aikasemmin ei vihelletä, tilitti Mika Saarinen ottelun jälkeen.

Saarinen jatkoi kommentoitiaan suorasanaisesti.

- Tuomareiden tehtävä on olla oikeudenmukaisia eikä kosiskella ketään. Tiedän kyllä että tää on vaikea paikka viheltää. Sen takia kai näitä vanhoja pelaajia haluttiin tuomareiksi että kantti kestää, mutta näköjään se on persoonakysymys.

Jukka Jalonen oli samoilla linjoilla jatkoajan tilanteista.

- Jatkoaika oli meiltä huono ja kuriton. Kolme-neljä selvää jäähyä jäi siinä meille viheltämättä, mitkä jäi Tapparalle viheltämättä toisessa ja kolmannessa erässä, kuului Jalosen mielipide.

Jatkoajalla HPK yritti tuttuun tapaansa ratkaisua kolmella hyökkääjällä ja yhdellä puolustajalla, mutta tällä kertaa ei maaleja nähty. Tapparalla oli jatkoajan paras tilaisuus, mutta Joni Puurula torjui komeasti valkopaitaisen hyökkääjän läpiajon. HPK sai lopussa yrittää ylivoimalla lisäpisteen metsästystä, mutta lyhyt aika neljällä kolmea vastaan ei tuottanut tulosta.

- Olen ylpeä joukkueen taistelusta. Varmasti oli yleisöä viihdyttävä kamppailu. Valmentajat varmaan kokivat molemmat jonkinlaista painajaismaisuutta jatkoajan puolustuspelistä, kuuluivat Mika Saarisen risut ja ruusut joukkueelleen.

Kummankin joukkueen selvästi parhaat suoritukset löytyivät tolppien välistä. Robbie Tallasia mainiosti jo muutaman ottelun ajan paikanneella Puurulalla ei ole ollut syytä hävetä esityksiään.

- Tapa millä vastuuta tuli ei tunnu hyvältä. Mutta vastuu on kivaa ja mitä enemmän sitä saa, sitä parempi, kommentoi Puurula.

Toisessa päässä Jukka Jalosen ottelun parhaaksi pelaajaksi suitsuttaman Mika Lehdon lisäksi edukseen erottui kovaa likaista työtä tekevä Marko Mäkinen, jonka pelihuumori ja -moraali hakevat vertaistaan. Uusi latvialaisvahvistus Leonids Tambijevs puolestaan jätti itsestään kovin vaisun kuvan.

HPK:n hyökkäjistössä Anders Burström ja Tony Virta pelasivat tuttuun tyyliin. Tsemppaaminen ja taistelu on hienoa ja kaverit saavat maalipaikkoja luotua. Tärkein jää kuitenkin puuttumaan.

- Pelattiin ajoittain erittäin hyvin mutta osalla jätkistä jäi kuti piippuun. Siirretään vastuu kaverille ja yleensä se kaveri ei käytä hyväkseen. Tehotonta maalintekoa, sadatteli Jukka Jalonen.

Jalosen kommenttia tukee parhaiten tilanne, jossa Burström ja Janne Laakkonen olivat kahdestaan Lehtoa vastassa, mutta syöttelivät liikaa ja menettivät maalipaikkansa.

HPK pelasi nyt viidennen tappiottoman ottelunsa. Tulevaisuudessa on oltava tarkkana, jotta hyvä pisteputki jatkuisi.

- Nämä on niitä aikoja kun jyvät erotellaan akanoista. Kun katsoo muita tuloksia niin näyttää siltä että tasainen sarja ei olekaan enää niin tasainen. Kun on synkkää ja pimeetä ja harmittaa aamulla herätä, pitää olla henkisesti vahva ja tiukkana. Meilläkin ote välillä herpaantuu ja se on huono asia. Pisteitä on kuitenkin tullut jatkuvasti viimeaikoina ja uskon että tulee vaikeaa, tuumaili Jukka Jalonen viitaten illan muihin ottelutuloksiin.

Kerhon osalta SM-liiga jatkuu lauantaina Tampereella tänään Bluesia kylvettäneen Ilveksen vieraana. Maaottelutauon jälkeen vain yhden voiton kuitannut Tappara puolestaan jatkaa pelejään torstaina isännöimällä Turun Palloseuraa.

» Lähetä palautetta toimitukselle