Tappara eteni finaaleihin

HPK:n hieno runkosarja valui tiistai-iltana hukkaan kun joukkue kärsi tappion viidennessä välierässä Tapparalle. Tamperelaiset etenivät finaaleihin ja Kerhon osaksi jäi katkeran tuttu pronssiottelu.

Finaalipaikka aukesi Tapparalle tuloksekkaan toisen erän ansiosta. Avauserä oli kuitenkin vielä Kerhon heiniä ja tauolle siirryttiin isäntien johdossa.

Ottelun ensimmäinen osuma oli lähellä syntyä ja Tommi Santalan laukauksesta. Antti Miettinen pelasi loistavan paikan sentterilleen, mutt Santalan laukaus osui Tapparan veräjän yläputkeen ja kimposi väärälle puolelle.

Erän loppupuolella pirteä kolmosketju sai palkinnoksi pelin avausmaalin. Osuman sai viimeistellä Jyrki Louhi, jonka tulinen laukaus painui Mika Lehdon hanskapuolelta sisään, vaikkei tilanteessa maskia ollutkaan.

Erotuomari Jyri Rönn osoitti vääränlaisella playoff-linjallaan syyn, miksi nykyistä SM-liigan pelitapaa haukutaan. Rönn luuli ilmeisesti antavansa joukkueiden pelata tiukkaa playoff-vääntöä, mutta itse asiassa mies heikensi pelin tasoa sallimalla hurjan mailankäytön puolin ja toisin.

- Aikamoistahan miekkailua se oli. En tiedä kuinka paljon loukkaantumisia siellä tuli, mutta toivotaan kaikki ovat kunnossa torstaina. Jännää se oli lopussa eikä se normaalia jääkiekkoa muistuttanut, kommentoi Tapparan Jukka Rautakorpi.

Kirvesrinnat ratkaisevat

Toisen erän alkuun nähtiin heti Tapparan tasoitus. Joni Puurula torjui pari kertaa hienosti, mutta lopulta Pasi Puistolan ylänurkkalaukaus oli täysin tavoittamattomissa ja peli oli 1-1.

Tasaisesti toisessa erässä maaleja tehneen Tapparan toinen nähtiin ennen erän puoliväliä kun Esa Pirnes pääsi pujahtamaan luvattoman helposti HPK:n maalille. Puurula torjui Pirneksen yrityksen, mutta Tom Bissett siirsi reboundin maaliin ja Tapparan johtoon.

Vaikka kumpikin joukkue tuntui saavan estää niin kiekotonta kuin kiekollistakin pelaajaa mielin määrin, päätti Rönn yht'äkkiä lähettää täysin mitättömästä tilanteesta Jaakko Uhlbäckin rangaistusaitioon. Jäähy osoittautuikin Tapparan eduksi, sillä rangaistuksen päätyttyä Uhlbäck viimeisteli Puurulan haparoidessa Tapparan kolmannen maalin.

Helpon näköisesti menneestä maalista huolimatta Puurula oli HPK:n ehdotonta eliittiä upeilla torjunnoillaan etenkin toisessa erässä. Erässä miehelle kertyi kaikkiaan 18 torjuntaa, joista osa oli äärimmäisen vaarallisia maalipaikkoja.

Lehdistötilaisuudessa Kerhon Jukka Jalosta harmitti nimenomaan joukkueensa heikko toinen erä.

- Siinä tuli esille meidän pelaajien kokemattomuus. Ei oltu ihan täysillä mukana toisessa erässä, summaili Jalonen pelin päätyttyä.

Kerho taistelee loppuun asti

HPK ei missään vaiheessa luovuttanut taisteluaan. Johannes Alasen koukkaamisrangaistuksen aikana kapteeni Marko Tuulola pyssytti komean laukauksen Lehdon verkkoon, mutta hurja takaa-ajo menetti parhaan teränsä Jan Pardavyn saatua jäähyn kampituksesta.

Kerho sai maalin takaa-ajoasemassa kolme ylivoimatilaisuutta, muttei onnistunut tasoittamaan peliä. Myös vierailla oli mahdollisuutensa lisätä johtoaan Erkki Rajamäen istuessa kovasta taklauksestaan saamaansa jäähyä. Rönnin näkemyksen mukaan Rajamäen taklaus kohdistui Tappara-pelaajan päähän.

Kirsikkana kakun päälle Rönn tarjosi HPK:lle viimeisen ylivoiman antamalla Mikko Luomalle jäähyn koukkaamisesta, joita oli mennyt läpi tusinoittain molemmilta joukkueilta. HPK otti aikalisän, mutta vasta Arto Kukin rangaistuksen aikana Puurula luisteli maaliltaan pois. Kamppailu sai erikoisen ratkaisun, kun Kerhon hyökkäyspään aloitus painui suoraan tyhjään maaliin.

Kiinnostaako pronssi?

HPK:n kohtaloksi jäi siis jälleen pronssiottelu. Kuten pelimiesten pitääkin, myös HPK:n miehet olivat pettyneitä. Joukkueella on nyt perjantaihin asti aikaa koota ajatuksensa ja päättää kausi kotiyleisön edessä Jokereita vastaan.

Tappara puolestaan meni kolmatta kertaa peräkkäin finaaleihin. Täytyy myöntää, ettei joukkueen pelityyli ole kaikkein viihdyttävin, mutta tehokas se on. Huono joukkue ei pysty HPK:ta pudottamaan playoffs-sarjassa.

- Kuudetta kertaa seison täällä nyt ja viisi kertaa aiemmin ollaan täältä hävinneenä lähdetty. Eilen ryhmän kanssa mietittiin aika paljon tätä peliä, mutta se ei näkynyt ainakaan ensimmäisessä erässä, kun kaveri oli selvästi edellä ja päästiin kuin koira veräjästä. Toinen erä oli selvästi meidän ja kolmas oli sitten trilleri, kommentoi Tapparan Jukka Rautakorpi.

Jukka Jalonen ei tietenkään ollut tyytyväinen, mutta myönsi vastustajan paremmaksi. Tuomaria Jalonen ei suostunut kommentoimaan suuremmin.

- Nyt kun hävittiin niin ihan turha siitä on ruveta itkemään. Aivan varmasti kaveri yritti parhaansa, kuului Jalosen kommentti.

Tappara jatkaa kauttaan torstaina Oulussa kun finaalisarja alkaa. Kerhon pelit puolestaan päättyvät perjantaina Rinkelinmäellä pronssiottelulla Jokereita vastaan.