Ringbom heilutti tahtipuikkoa Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan Pallokerhon ja Tapparan välinen ottelu tarjosi dramatiikkaa mahan täydeltä. Päätuomari Reijo Ringbom jakoi ottelussa kaksi helpohkoa ulosajoa ja viimeisellä minuutilla hylkäsi Tapparan selvältä näyttäneen tasoitusmaalin. Näin pisteet jäivät Hämeenlinnaan lukemin 4-3.

Ennen illan ottelua HPK ei ollut miesmuistiin vienyt täyttä pistepottia Tapparan nenän edestä. Varsinkin Janne Ojanen kummitteli ennakkoasetelmissa, sillä mies on lähes aina onnistunut Kerhoa vastaan. Isännillä ei ollut loukkaantumishuolia, mutta vierailijoiden Tuukka Mäntylä oli vielä sivussa maajoukkuetauolla saaman tärskyn vuoksi.

Maaleja ja dramatiikkaa

Ensimmäiset kuusi minuuttia eivät tarjonneet Ritarihallin yleisölle pelillisiä hienouksia. Molemmat hukkasivat siinä ajassa ylivoimatilanteen ja ainoat paikat siunaantuivat Tapparalle. Ensiksi ritareiden maalivahti Joni Puurula seikkaili maalinsa takana ja menetti kiekon, mutta isäntien onneksi manselaiset eivät onnistuneet maalinteossa. Tappara-alivoiman aikana Marko Ojanen pääsi puolittain karkuun, mutta Puurulalla oli helppo työ pitää maalinsa puhtaana.

Hieman ennen erän puoltaväliä kotijoukkue oli mennä hienon kuvion päätteeksi johtoon. Janne Laakkonen pelattiin maalille aivan yksikseen Alfie Michaudia vastaan, mutta try-outilla oleva Tappara-veskari otti lähes maagisen kopin jäässä maaten. Kuin tyhjästä nousi Michaudin hanska kiekon tielle ja tilanne säilyi maalittomana.

Koko ottelun ala-arvoisesti ottelua tuominnut Reijo Ringbom teki ensimmäisen selvän virheen ensimmäisen erän puolessavälissä. Tapparan Arto Kuki ja HPK:n Aki Heino luistelivat kilpaa Kerhon päätyyn, kun Kuki yhtäkkiä veti Heinolta jalat alta. Heino ajautui laitaan ja satutti hieman jalkaansa. Ringbomin tuomio oli käsittämätön; laitataklaus ja Kuki suihkuun. Tilanteesta olisi voinut antaa korkeintaan 2+10 minuuttia.

Ritarit pelasivat erittäin huonoa ylivoimaa. Melkein koko viisiminuuttinen ehti kulua ennenkuin Jan Pardavy onnistui sutimaan takakulmalta isännät 1-0-johtoon. Esityön maaliin tekivät Teemu Aalto ja Tommi Santala, jotka pyörittivät Tapparan neliön kompassikuntoon.

Minuutti myöhemmin Tapparan huolimaton ylivoimapeli kostautui. HPK:n päädyn b-piste-aloituksen jälkeen Marko Tuulola spurttasi kiekon perään, jallitti kolme Tapparan pelaajaa ja tarjoili maalilla kytänneelle Erkki Rajamäelle alivoima-maalin. Rajamäki löi suoraan syötöstä ensiksi päin Michaudia ja sen jälkeen siirsi oman paluukiekkonsa verkon perukoille.

- Ensimmäisen erän joukkue pelasi ihan hyvin, muutamaa pelaajaa lukuunottamatta, jotka tavallaan aiheuttivat meille 0-2-tappioaseman. Ehkä se oli kuitenkin sellainen hengenantaja toiseen erään, jossa päästiin peliin mukaan, totesi Tapparan valmentaja Jukka Rautakorpi.

HPK-pelaajien luistimet hukassa?

Kirvesrinnat tulivat toiseen erään aivan uudella sykkeellä. Ensimmäisen erän kävelyvaihde oli unohdettu ja kotijoukkue oli todella helisemässä hyvin liikkuneiden manselaisten kanssa. Kuitti tulikin heti erän alkuun. Hämeenlinnalaiset pelasivat erittäin haluttomasti omalla alueella, jonka seurauksena Pasi Puistola kiitti ja kumarsi lyömällä limpun HPK-maalin alanurkkaan.

Kun ei maistu, niin ei maistu. Vierailijat iskivät lukemat tasoihin muutama minuutti myöhemmin. Asialla oli Jussi Tarvainen, joka onnekkaastikin laukoi kiekon b-piste-aloituksen jälkeen HPK:n puolustajan mailan kautta ylämummoon. Maali oli isäntien kävelyyn vedoten enemmän kuin ansaittu.

- Hölmöiltiin kaksi Tapparan maalia ihan turhaan ja niistä meidän pitää päästä eroon. Toisessa erässä ei lähdetty tarpeeksi terävästi liikkeelle, joten ei päästy omista kovin helposti pois, SMS-ketjun keskushyökkääjä Tommi Santala pohti ottelun jälkeen.

Hetkeä myöhemmin Tappara oli mennä johtoon. Edelleen vierailijat painoivat painopisteen kotijoukkueen päätyyn ja järjestivät vaarallisen tilanteen Puurulan maalille. Tulinen kirvesrintojen one-timer löysi kuitenkin tiensä Puurulan hanskaan ja tilanne säilyi ennallaan.

Erän komeimman kopin otti kuitenkin Tapparan maalivahti Alfie Michaud. Tamperelaiset tekivät vaihtovirheen, jonka seurauksena Marko Tuulola pääsi nousemaan täysin vapaasti vierailijoiden puolustusalueen b-pisteelle. Tuulola pommitti sydämensä kyllyydestä kohti ylänurkkaa, mutta Michaud otti näytöstyyliin hanskatorjunnan.

Erän lopussa Kerhon Tommi Santalan tolppavetoa tarkisteltiin vielä videolta, mutta tuloksetta.

- Toisessa erässä oltiin täysin alakynnessä, varsinkin eka kymppi. Tappara oli 5 vastaan 5-kenttäpelissä muutenkin ottelussa niskan päällä, mutta me oltiin onneksi erikoistilannepelaamisessa tänään tehokkaita, HPK-luotsi Jukka Jalonen summasi.

Casinon nopat pyörivät

Kolmannen erän alkupuoliskolla Reijo Ringbom veti sitten todellisen ässän hihasta. Tapparan Marko Mäkinen taklasi puhtaasti HPK:n Janne Laakkosta, joka pienen kokonsa takia jäi ns. jyrän alle. Vaikka tilanteessa ei pitänyt olla minkäänlaista dramatiikkaa, sai Marko Mäkinen tilanteesta käsittämättömästi 5+20 minuuttia ryntäyksestä ja ulosajon.

Viiden minuutin ylivoiman aikana Tapparan maalivahti Alfie Michaud jatkoi loisto-otteitaan. Mies mm. pysäytti Vladimir Sicakin tulisen siniviivakudin näyttävällä hanskatorjunnalla. Tommi Santalan 3-2-maalille mies ei sitten mahtanut enää mitään. Isäntien SMS-ketju (Somervuori - Miettinen - Santala) pyöritti Tapparan neliön ulos tilanteesta ja Santala pääsi siirtämään kiekon tyhjään maaliin Somervuoren syötöstä.

Viisi minuuttia ennen loppua alkoi tapahtua. Ensiksi ritareiden Jan Pardavy vapautti Janne Laakkosen puolittaiseen läpiajoon. Laakkonen yritti syöttää hyökkäystä tukemaan lähteneelle Max Kenigille, mutta kiekko karkasi lavasta ja lirui Michaudin patojen alta verkon perukoille.

Monet luulivat pelin ratkenneen. Useat vieraskannattajat poistuivat hallista, mutta turhaan. Alle puoli minuuttia myöhemmin kirvesrinnat tulivat taas iholle. Maalin jälkeisen vaihdon lepsuillen pelannut SMS-ketju sai miinumerkinnän, kun Mikko Luoma heitti lätyn maalille, josta sen ohjasi Puurulan taakse Pekka Saravo.

Viimeisellä minuutilla HPK teki muutaman pahan virheen. Yksi virheistä pohjusti illan kiistellyimmän tilanteen, kun maalituomari hylkäsi Tapparan selvältä näyttäneen maalin jalkamaalina. Ritarit menettivät kiekon keskialueella. Tappara-pelaaja toimitti limpun heti Kerhon maalille, jonne samanaikaisesti ajautui Tapparan Janne Ojanen hämeenlinnalais-puolustajan pihdeissä. Kiekko osui sivuttaisliikkeessä ollutta Ojasta jalkoihin ja liukui maaliin. Minkäänlaista potkua ei tilanteessa ainakaan katsomoon näkynyt ja tuomio vaikuttikin pahasti oikeusmurhalta.

- Aika dramaattinen maalin hylkäys pelin luonteen kannalta, ehkä tasapeli olisi ollut oikeutettu peliin katsoen. Se oli kuitenkin maalituomarin ratkaisu ja se vei meiltä ainakin toisen pisteen tänään, Jukka Rautakorpi aprikoi.

- Aika mielenkiintoinen ottelu oli. Viimeksi oltiin Tapparaa vastaan parempia ja pelattiin tasan, ja nyt oltiin vähän huonompia ja voitettiin. Lopussa kävi kerrankin tuuri, vaikka viimeisellä minuutilla hölmöiltiin muutamaan kertaan kiekko vastustajalle ja maalipaikka Tapparalle, Jalonen lopetti.

Tilanne katkaisi ainakin osittain vierailijoiden selkärangan ja Kerho vei ottelusta täydet kaksi pistettä.

Erikoista

Todella harvoin torstain kaltaisessa siistissä ottelussa nähdään kahta ulosajoa. Varsinkin Marko Mäkisen saama suihkukomennus ryntäämisestä oli melkoinen arparatkaisu. Päätuomari Reijo Ringbom ei missään vaiheessa saanut pelin juonesta kiinni, vaan tuomioita tuli mistä sattui ja yleensä todella helposti. Vaikka Tapparan hylättyä maalia ei voikaan sysätä Ringbomin harteille, on miehellä kieltämättä itsetutkiskelun paikka torstai-illan jälkeen.

Päätuomarin otteista kertoo paljolti sekin, että ainoa törkeä taklaus mieheltä meni kokonaan ohi. Viimeisellä minuutilla ilmeisen turhautunut Janne Ojanen ajoi törkeästi Tommi Santalaa keskialueella selkään, mutta Ringbom ei tilannetta noteerannut mitenkään.

Yksi ottelun hahmoista oli ehdottomasti Tapparan maalivahti Alfie Michaud, joka esitti tukun loistotorjuntoja läpi ottelun. Miehen otteisiin oli tyytyväinen myös Tapparan valmentaja Jukka Rautakorpi.

- Maalivahti Michaud pelasi koko ottelun erittäin hyvin, ja siellä alkaa näkymään nyt hyvää pelaamista.