HPK:lle helpottava voitto

LIIGA / Raportti
HPK katkaisi voitottoman putkensa lauantaina Tapparan kustannuksella. Kerho nappasi bonuspisteen Marko Tuulolan jatkoaikamaalilla ja toi suuren helpotuksen ritarilaumalle.

Voitto oli maalintekovaikeuksissa rämpineelle HPK:lle erittäin tärkeä. Ratkaisevan jatkoaikamaalin syöttänyt Janne Laakkonen kommentoi pelin tunnelmia tuoreeltaan innostuneesti.

- Ei voi sanoin kuvailla miten hyvältä tuntui kun kiekko meni lopulta maaliin ja voitettiin tämä peli. Loistava tunne, hehkutti Laakkonen.

Tunne on helppo ymmärtää, sillä voitto ei todellakaan tullut helposti. Avauserästä lähtien ottelun luonne näytti samalta, mitä Rinkelinmäellä on tällä kaudella nähty monesti. HPK painoi hurjasti päälle alusta saakka, mutta Mika Lehto oli ohittamaton.

Kerholla oli upeita tilaisuuksia siirtyä ottelussa johtoon, mutta viimeistely ontui tuttuun tapaan. Erän parhaat paikat tulivat Tony Virran syötöstä vapaasti laukomaan päässeelle Tuomas Eskeliselle, sekä myöhemmin hienosti maalin eteen pyörähtäneelle Anders Burströmille. Kummankin maalintekoaikeet kilpistyivät Lehdon upeisiin torjuntoihin. Tapparan veskarille kirjattiin ensimmäisessä erässä 15 torjuntaa.

Tappara teki erän ainoan osuman ennen yhdeksännen peliminuutin täyttymistä. HPK:n hyökkääjät törmäilivät tuomari Jari Levoseen ja valkopaidat saivat käynnistettyä hyökkäyksen. Isku päättyi Kerhon verkkoon kultakypärä Sami Venäläisen napakan laukauksen saattelemana. Osumaan merkittiin syöttäjäksi Janne Ojanen, joka nappasi tililleen uransa 600. SM-liigapisteen.

Toista otteluaan paljon puhutun akillesjännevammansa jälkeen pelannut Vladimir Vujtek osoitti vertymisen merkkejä. Mies oli erässä kerran nokikkain Mika Lehdon kanssa, mutta Pekka Saravo otti mailalla tsekkitähden vauhdin pois. Muutamaan kertaan Vujtek esitti tsekkipelaajien tavaramerkkinä tunnettuja kalastushyppyjä, mutta Levonen ei näihin mennyt.

Kerhon tuska kasautuu

Ottelun toinen erä oli erinomainen esimerkki HPK:n tuskailusta. Joukkueelle tarjoiltiin maalipaikkoja, mutta perille asti ei päästy vieläkään.

Isäntien paras tilaisuus tasoitukseen tuli, kun koko ottelun ajan hukassa ollut Lauri Kinos otti rangaistuksen Aleksander Barkovin jo istuessa jäähypenkillä. Kerhon kippari Marko Tuulola pääsi kahden miehen ylivoiman aikana nousemaan maalin eteen loistavaan maalipaikkaan, mutta kiekko meni yli maalin.

Toisenkin erän hahmo pelasi kirvesrintojen maalilla. Mika Lehto torjui 17 Kerhon laukausta ja piti joukkueensa johdossa erehtymättömällä pelillään.

- Erittäin hyvä peli meiltä, vaikka vähän tuskaista on edelleenkin. Rentous puuttuu ja maltti maalipaikoista, kommentoi HPK:n valmentaja Jukka Jalonen.

Rentouden puutteesta kertoo sekin, että jopa Vladimir Vujtekin kädet jättivät tottelematta täydellisesti, kun mies pääsi kokeilemaan maalintekoa Levosen käden noustua kohti kattoa Kinoksen rangaistuksen merkiksi. Vujtekin laukaus ei lähtenyt totutun rennosti ja Lehto sai tililleen yhden monesta torjunnastaan.

Jännitys tiivistyy

Kolmannen erän alussa HPK teki selväksi aikeensa viedä pisteet kamppailusta. Erää oli takana vajaat puoli minuuttia kun Vladimir Vujtek pelattiin yksin läpi. Lehdon torjuttua Vujtekin läpiajon, alkoi tuntua jo ettei isäntäjoukkue saa kiekkoa lainkaan Tapparan maaliin.

Tunne osoittautui virheelliseksi ennen erän ensimmäisen minuutin täyttymistä. Läpiajonssa epäonnistunut Vujtek syötti upeasti Marko Tuulolan vapaaksi ja puolustaja ampui pelivälineen komeasti etunurkasta sisään.

- Ketjun toinen laita (Vujtek) on vähän keskenkuntoinen, muttei näytä paljon haittaavan ja syötöt tulee hyvin lapaan, kehui Janne Laakkonen maaliin esityön tehnyttä Vujtekia.

Ottelun loppuminuuteilla kädet hikoilivat molempien joukkueiden leirissä. Viimeisillä hetkeillä nähtiin juonenkäänteitä enemmän kuin tarpeeksi. Kerho pääsi johtoon, kun jokaisen takaiskumaalin aikana jäällä ollut Pasi Petriläinen ehti kaatua jo ennen kaksinkappailutilannetta Tomas Kucharcikin kanssa. Kucharcik syötti Vujtekin maalipaikkaan, mutta Lehto torjui yrityksen. Kucharcik seurasi kuitenkin tilanteen loppuun asti ja laittoi kiekon vihdoin maaliin.

- Oli positiivista että Kucharcik sai maalin aikaiseksi. Vujtek on selvästi tuonut sähäkkyyttä hänenkin pelaamiseensa. Laakkonen oli tänäänkin kentän parhaita ukkoja. Ketju oli hyvä alusta loppuun asti, innostui Jalonen kehumaan ottelun ykkösketjua.

Vain minuutin kuluttua HPK:n johto-osumasta sattui Aki Heinolle sysimusta hetki. Heino yritti purkaa kiekkoa oman maalin edestä, mutta ampuikin laatan Juha Gustafssonin säärisuojien kautta täydellisesti yllättyneen Rob Tallasin selän taakse. Tämän jälkeen Heinoa ei enää jäällä nähty, mutta ottelun yleisö äänesti miehen silti kentän vakuuttavimmaksi pelaajaksi.

- Siinä vielä käytiin vähän pohjilla, että näinkö ei tule taaskaan pisteitä, ehti Janne Laakkonen jo säikähtää Tapparan tasoitusta.

Tappara saikin onnekkaasta tasoituksesta virtaa ja oli monesti lähellä viedä koko potin ennen kolmannen erän päättymistä. Maalinteon vaikeus näytti kuitenkin HPK:n pelejä katselleelle varsin tutulta.

HPK:n ainoa rangaistus tuli pari minuuttia ennen erän päätöstä, kun Tomas Kucharcik lähti suihkuun 10 minuutin käytösrangaistuksen takia. Kucharcik pyllähti avoimesta Tapparan vaihtoaition luukusta sisään ja hermostui tilanteesta.

Jatkoaikaa edeltävä tauko tuli HPK:lle sopivasti. Parin minuutin levähdystauon aikana Kerho päätti voittaa ja toteutti päätöksensä. Janne Laakkonen nappasi Tapparan avauksen punaviivalta ja tarjoili kiekon Marko Tuulolalle. Kapteeni nousi maalille ja ratkaisi ottelun ennen jatkoajan ensimmäisen minuutin täyttymistä.

- Joku tuossa kopissa sanoi että Jumala on sittenkin olemassa ja se on mun mielestä aika hyvin sanottu meidän tilanne ja pelit huomioon ottaen. Paikkoja on ollut, mutta ei olla onnistuttu voittamaan vastustajan maalivahtia. Tänään siinä sitten loppujen lopuksi onnistuttiin. Tarvittiin kyllä kapteeni Tuulolan apua, kun hyökkääjät jatkavat tehottomalla linjalla, summaili Jukka Jalonen ottelun päätyttyä.

Ei ole helppoa

Kummankaan joukkueen pelaaminen ei näyttänyt helpolta. Molemmat olivat vastustajan maalin edessä pahasti jäässä. Lehdistötilaisuudessa harvasanainen Mika Saarinen näki ottelun ratkenneen pelaajien asenteessa.

- Onnittelut HPK:lle voitosta. HPK oli tänään nälkäisempi ja vei voiton, kuuluivat Saarisen kommentit.

Tapparasta suurimmissa vaikeuksissa oli puolustajapari Pasi Petriläinen - Pekka Saravo, joka jäi ottelussa teholukemiin -3. Jokaisen HPK-osuman aikana jäällä oli myös sentteri Arto Kuki. Lauri Kinoksella oli myös hankaluuksia pysyä Kerhon vauhdissa ja joutui ottamaan kolme kaksiminuuttista.

Vieraiden selvästi paras pelaaja oli 42 kertaa torjunut Mika Lehto, jota kirvesrinnat saavat kiittää yhdestä pisteestä. Kultakypärä Sami Venäläinen pelasi myös pirteästi ja oli pitkään ottelun ainoa maalintekijä. Myös omista junioreista edustukseen noussut Petri Koskinen esitti pelimiehen otteita.

HPK:n ryhmä taisteli todella nälkäisesti. Joukkueesta erottuivat etenkin ahkerasti työtä tekevät Anders Burström sekä Tony Virta, sekä luonnollisesti ottelun tehoketju Laakkonen-Kucharcik-Vujtek. Joukkueen pisimmäin miinuksen sai tililleen Aki Heino, jonka kohellus kolmannen erän loppuhetkillä oli maksaa HPK:lle pisteen.

- Vaikka voitto vei kohtuuttoman pitkän ajan, mutta uskottiin siihen että työ tekijäänsä kiittää, kehui Jalonen uurastanutta ryhmäänsä.

Kerhon osalta kausi jatkuu torstaina Tampereella Ilveksen vieraana. Tappara puolestaan isännöi tiistaina Pelicansia.

» Lähetä palautetta toimitukselle