HPK Tapparaa etevämpi maalinteossa, jälleen

LIIGA / Raportti
Kerho kuittasi kauden viidennen voittonsa Tapparasta tiukan taiston jälkeen. HPK näytti jo karkaavan helppoon voittoon, mutta jo liiankin tuttuun malliin kotijoukkue oli menettää johtoasemansa Tapparan laittaessa viimeisessä erässä kovan kirivaihteen päälle. Suurimmat parranpärinät pelin jälkeen juontuivat viimeisen minuutin kahdesta tappelunujakasta.
kommentti

Old time hockey & rock'n'roll

Mäkiaho vs. Clarke
Toivonen vs. Stapleton
Jalonen vs. Saarinen[lue lisää]

Ottelun kaksi ensimmäistä erää olivat tiukkaa vääntöä, jossa kumpikaan ei näyttänyt olevan niskan päällä. Peli aaltoili päästä päähän, tosin parhaimmat maalipaikat aukesivat kotijoukkueelle. Jälleen kerran näiden kahden hämäläisjoukkueen kohtaamisessa toistui sama kaava kuin kauden aiemmissakin kohtaamisissa: joukkueet olivat pelitapahtumissa tasavahvat, mutta Kerhon maalinteko oli asteen Tapparaa tehokkaampaa.

- Nämä pelit ovat olleet pirun tiukkoja ja tasaisia. Ehkä me olemme olleet hieman tehokkaampia maalinteossa, maalipaikat olisivat varmaan aika lailla tasan. En usko meidän hallinneen näitä pelejä kenttäpelissä. Aikaisemmat pelit ovat päättyneet kaikki melkein maalin erolla, HPK:n valmentaja Jukka Jalonen kommentoi Tappara-otteluita.

HPK karkasi kahden maalin johtoon avauserässä, kun Vladimir Sicak ja Jukka Voutilainen ohittivat Tappara-vahti Mika Lehdon vain neljäntoista sekunnin välein. Sicakin osuma oli millintarkka siniviivalämäri Voutilaisen kaivettua kiekon hänelle aloituksesta. Vain hetkeä myöhemmin Voutilainen iski maalin edessä lojuneen irtokiekon verkon perukoilla.

- Meikäläisen homma on tietysti tehdä niitä pinnojakin, mutta sentterinä enempi puolustuksen kautta. Laidoilla on kaksi rouhijaa, joiden kanssa on hyvä pelata - pääsee sieltä taustalta nousemaan. Siihen se perustuu, että jaan kiekkoa ja laiturit voittaa kaksinkamppailut - hyvin toimii meidän roolitus, Voutilainen kertoi oman ketjunsa työnjaosta laitureiden Toni Mäkiahon ja Jyrki Louhen kanssa.

Tappara kavensi vielä avauserässä Sami Venäläisen ladattua kiekon ohi Joni Puurulan, syöttäjänä tuloksekkaan ottelun pelannut Mike Stapleton. Toisessa erässä Pallokerho lisäsi johtoansa jo 4-1-lukemiin, kun ensin Tuomas Eskelinen potki läpiajoon suoraan rangaistusaitiosta päästyään ja Tony Virta onnistui irrottamaan itsensä myös nokikkain Lehdon kanssa.

Tapparan kiri puree Kerhon lepsuillessa

Peli näytti jo ratkenneelta, mutta niin vain jälleen kerran HPK oli nitkahtaa kolmannessa erässä. Tällä kaudella Kerholle ei ole riittänyt usemmankaan osuman johto päätöserään lähdettäessä, viimeisenä osoituksena perjantainen tappio Jokereita vastaan. Janne Ojanen, Rinkelinmäen kauhu, iski kaksi tyylikästä osumaan ja nosti Tapparan vielä hengittämään kotijoukkueen niskaan. Molempia Ojasen maaleja edelsivät katastrofimaiset HPK:n virheet.

- Kaksi pientä mokaa ja siitä vastustajalle henki päälle. Me tietysti olimme sitten hieman varpaillamme, ei siinä minun mielestäni suurta hätää ollut. Vähän liiankin tuttua tällä kaudella, että vastustaja pääsee viimeisessä erässä kirimään, Voutilainen kertoi.

- Vaikea on minun sanoa, mistä se on kiinni. Sen kun tietäisi, niin ei niitä mokia tulisi. Pelattiin vähän ehkä lepsusti ja ylimielisesti, Voutilainen jatkoi.

- Kolmannen erän alku oli surullinen meidän kannalta, näitä on ollut aika monta. Alussa pitää vain olla paremmin keskittynyt, meillä on ongelmana ollut huolellisuuden ja nöyryyden puute johtoasemassa. Täytyisi pelata yksinkertaisemmin ja odotella vastustajan virheitä. Kyllä me itsemme kuseen järkättiin, Jukka Jalonenkin tuskaili.

Sitä lähemmäs ei Tappara kuitenkaan päässyt, vaikka vierailija kovasti kiriä yrittikin viimeisillä minuuteilla. Painetta kirvesrinnat saivat kiitettävästi HPK-päätyyn, mutta maalipaikat olivat kuitenkin kortilla. Kerhon sankariksi viime aikoina noussut Tony Virta kuittasi Pekka Saravon siniviivavirheen ja iski HPK:n viidennen maaliin tyhjän verkkoon pelin viimeisellä minuutilla.

Virran maalin jälkeen mielenkiinto kääntyikin aivan muihin aktiveetteihin kuin maalintekoon. Kaukalossa nähtiin kaksi tappelunujakkaa, joista tosin jälkimmäinen jäi torsoksi linjatuomareiden väliintulon myötä. Vääntö jatkui myös ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa. Aiheesta laajemmin otteluraportin kainalokolumnissa.

- Pettynyt olen tulokseen. Kaksi erää pelattiin hyvin, mutta oltiin 4-1-tappiolla. Kolmanteen erään saatiin hyvä nousu, mutta ei valitettavasti riittänyt tällä kertaa. Voittamisen ja häviämisen marginaali ei ole iso ja viime aikoina onnetar ei ole ollut meidän puolellamme, Tappara-valmentaja Mika Saarinen harmitteli.

- Tappara tuli alussa kovaa, eka kymppi oltiin selkä seinää vasten. Tappara pelasi muutenkin erittäin aktiivisesti, ei siellä hirveästi tilaa ja aikaa ollut. Kaksi erää tasaista vääntämistä, me olimme tehokkaampia maalipaikoissa, HPK:n Jalonen puolestaan mietiskeli.

- Voitto joukkueesta, joka taistelee meidän kanssamme samoista sijoista oli erityisen hieno. Selvästi eteenpäin ollaan menty, tämä viikko on osoitus siitä, Jalonen kiitteli ryhmäänsä.

Veteraanit johtivat joukkojaan

HPK:n riveistä voi esiin jälleen nostaa Tony Virran, jonka pelaamisen taso on noussut huimasti viimeisten viikkojen aikana. Nyt Virta on todellinen johtaja ja huippupelaaja, jonka esimerkkiä koko muu ryhmä seuraa. Myös Jukka Voutilainen oli pirteällä pelipäällä, sen sijaan koko Tomas Kucharcikin kakkosvitja oli unten mailla kuten myös perjantaina.

kuvakooste

Katso vauhdikkaan ja värikkään ottelun tapahtumat valokuvina[katso kuvat]

Pallokerhon koko puolustuskalusto ansaitsee kiitoksen, sillä peräpää piti Tapparan hyvin kurissa. Viimeisenä lukkona Joni Puurulalle ei sattunut ehkä kaikkein paras peli, mutta mahtuipa Kerho-vahdin iltapuhteeseen monia tärkeitä ja näyttäviä torjuntoja.

Tapparan konkarit Janne Ojanen ja Mike Stapleton olivat lähes ainoat vierailijan hyökkääjät, jotka saivat peliä käännettyä hyökkäyspäätyyn. Ojanen oli jälleen kerran HPK:ta kiusaamassa, kuten monesti aiemmin Rinkelinmäellä. Stapleton kunnostautui sekä hyvässä että pahassa, tehoillen syöttöpinnan jokaiseen Tapparan osumaan, mutta soittaen suutaan lähes avausvaihdosta lähtien.

Marko Ojanen oli tutun yritteliäs ja pirteä, mutta kiekko ei tuntunut pysyvän lavassa totuttuun tapaan. Pakistoon paluun tehnyt Pasi Petriläinen oli vierailijoiden paras puolustaja nuoren Anssi Salmelan ohella. Mika Lehtoa ei HPK:n osumista voi syyttää, mutta hieman maagisuutta Tappara olisi maalivahdiltaan kaivannut, jotta pisteille olisi pystytty nousemaan.

Erotuomari Markku Kruusin linja ihmetytti, ilmeisesti Kruusille on annettu päinvastaiset ohjeet kuin muille tuomareille ennen maajoukkuetaukoa. Kruus jätti viheltämättä estämiset ja roikkumiset molemmilta joukkueilta ja linjaan totuttuaan kumpainenkin ryhmä kahvasi minkä ehti. Koukkimisista, kiinnipitämisistä, mailoissa roikkumisista ja kiekottoman pelaajan estämisistä olisi molemmille voinut vislata toistakymmentä kaksiminuuttista, peli vaikutti valitettavasti aika ajoin kreikkalaisroomalaisen olympiakarsinnoilta.

HPK repi voitollaan eron Tapparaan jo viiteen pisteeseen ja kavensi piste-eron kotietuun oikeuttavaan neljänteen sijaan kolmeen pisteeseen. Kerho jatkaa torstaina Tampereella Ilveksen vieraana ja kyseessä on tiukka taisto, sillä Ilves juuri tällä hetkellä miehittää tuota neljättä sijaa. Tapparalle tappio oli katkera, sillä kuudes sija näyttää pahaenteisesti jo karkaavan - karsintakierros siis kutsuu. Manselaiset isännöivät tiistaina Turun Palloseuraa.

» Lähetä palautetta toimitukselle