Jännitys säilyi pitkään

Torstain kierroksella oli SaiPan vuoro kokea Kerhon huima kunto. Sputnikit pitivät hämeenlinnalaisyleisöä piinassa aina kolmanteen erään asti, mutta Kerho piti vieraat takanaan.

Pelin alusta saakka ritaripaitainen joukkue oli päättänyt näyttää vierailleen kumpi vie ja kumman osana on vikistä. Ilman kuumeista pistepörssin kärkinimeä pelannut ykkösketju painoi pelin SaiPa-päätyyn jo ensimmäisestä vaihdosta alkaen. Miettistä ketjun laidassa tuurasi maailmanmestari Tero Lehterä.

Kerho ei kovasta painostuksesta huolimatta tahtonut saada kiekkoa millään SaiPan maaliin. Epävarmasti pelannut ja paljon pompotellut Tomas Duba onnistui pitämään osin onnellakin Kerhon laukaukset maalin ulkopuolella. Avauserässä Duballe merkattiin peräti 18 torjuntaa, kun Joni Puurula toisessa päässä sai tililleen vaivaiset kolme.

Erän ainokainen syntyi ylivoimalla paluun kaukaloon tehneen Tomas Kucharcikin lavasta. Rangaistus annettiin SaiPalle varsin helposti pienen pelin viivyttämisen johdosta. Kucharcik syötti kiekon laidasta keskelle Jan Pardavylle, joka passasi kiekon takaisin sentterilleen. Kucharcikin laukausta odotti vain tyhjä maali, johon tsekkitähti ujutti kiekon helposti. HPK:n ylivoima jatkui vielä osuman jälkeenkin, sillä Tomas Duba heitti maalitilanteessa mailansa.

- Eka erä oli meiltä hyvä - yksi ehjimpiä kotieriä pitkään aikaan. Maalipaikat meille 11-0. Oltiin tehottomia, ettei vielä pystytty peliä ratkaisemaan. Tavoitteena oli olla kärsivällinen noissa paikoissa. Siinä olisi ollut saumat ratkaista koko peli, summaili Kerho-luotsi Jukka Jalonen erän tapahtumia.

Pojat hei, siellä on peli!

Avauserän loppuun Eero Somervuorelle tuomittu rangaistus näytti tappaneen HPK:n luistelun ja peli-ilon totaalisesti. Toisen erän ensimmäinen puolisko ehti varsin pitkälle ennen kuin Kerho pääsi edes pelaamaan viidellä kenttäpelaajalla. Heti Somervuoren päästyä jäähyltä Joni Puurula nosti kiekon laidasta yli rangaistuksen arvoisesti, ja veskarin rangaistuksen päätyttyä jäähypenkille istahti Olli Korkeavuori.

SaiPa pystyi pyörittämään ylivoimillaan peliä mallikkaasti ja luomaan vaarallisia tilanteita Puurulan maalille. HPK-veskari piti kuitenkin joukkuettaan pystyssä tiukassa paikassa osittain onnettaren avustuksellakin.

Kerho ei saanut koko erässä kunnolla pelin juonesta kiinni. Ainoastaan aivan erän lopussa Kerho pystyi hätyyttelemään Dubaa. Keltapaidat pääsivät järjestelemään Puurulalle harmaita hiuksia kerta toisensa jälkeen. Puurulan torjuntalukema näyttikin toisessa erässä lähes Duban avauserän lukemia, sillä Kerhon vahti torjui 17 kertaa.

- Kuusi seitsemästä ensimmäisestä minuutista alivoimalla - selvittiin säkällä ja Puurulan torjunnoilla - noilla pysyttiin pelissä mukana. SaiPa oli hyvä - me jäätiin jalkoihin sekä av:lla, että tasakentällisin, kauhisteli Jukka Jalonen omiensa suoritusta toisessa erässä.

Kierroksia koneeseen

Kolmanteen erään jäälle saapui kaksi joukkuetta, joista keltaisempi oli unohtanut asenteensa pukukoppiin. HPK sen sijaan vyörytti hyökkäyksensä vakuuttavasti SaiPan maalille saaden aikaan muutamia koko kauden komeimmista mylläköistä.

Erän avausmaalista vastasi neloskentän laidassa komean pelin pelannut Tuukka Mäkelä, joka nosti tutun ohjeen mukaan läheltä ylös. Mäkelälle avopaikan pelasi ketjun juonikas sentteri Juhamatti Yli-Junnila.

Reilu minuutti ehti kulua kun Janne Laakkonen pääsi nöyryyttämään Tomas Dubaa. Kuopion lahja Hämeenlinnan ritarikiekolle sai kiekon Jan Pardavyltä, lipui rauhallisesti maalin edestä naruttaen Duban kyljelleen ja nosti lopulta kiekon upeasti maalin kattoon. Lähikuntiin asti kuulunut rusahdus ei ollut talvinen ukonilma vaan lappeenrantalaisen selkärangan totaalinen katkeaminen.

Pelikello ehti jälleen raksuttaa kolmisen minuuttia kun Janne Laakkonen kirmasi jälleen maalintekoon. Illan tähti Jan Pardavy nappasi Aki Heinon riistämän kiekon ja vapautti keskiviivalta Laakkosen läpiajoon. Kiekko näytti hieman karkaavan Laakkoselta ja ilmeisesti juuri tämän takia Tomas Duba jäätyi maalillaan täydellisesti. Duba ei tiennyt tullakko vastaan eikä ehtinyt tekemään kunnon torjuntaliikettä estääkseen hanskakäden ylänurkkaan painunutta viimeistelyä.

Ottelun loppupuolella hämeenlinnalaisyleisöä jälleen läsnäolollaan viihdyttänyt Reijo Ringbom passitti Matti Hanan rangaistusaitioon selästä taklaamisesta. Hanan taklaus oli vaarallisen näköinen, mutta kohteena ollut HPK-puolustaja Vladimir Sicak nousi helposti omin jaloin päädystä ylös.

Kentän tehomies Jan Pardavy päätti vielä ottelun viimeisellä minuutilla loistavan iltansa 5-0-osumaan. Pardavy yritti toimittaa kiekkoa maalin eteen, mutta koko pelin ajan haparoinut Duba imuroi laatan maalin perukoille.

Sota ei yhtä miestä kaipaa

Kerho hoiti potin kotiin ilman pörssikärki Antti Miettistäkin. Ketjumuutoksia tähden poissaolo luonnollisesti toi tullessaan. Ykköskenttään oli nostettu Kucharcikia pari ottelua kakkosen keskellä pelannut Tero Lehterä. Lehterä esiintyikin ketjussa mallikelpoisesti, vaikka Miettisen taso olikin kaukana. Harri Suutarinen pärjäsi kolmosketjussa myös kelvollisesti.

Hyökkääjäksi käsketty Tuukka Mäkelä nautti uudesta roolistaan suunnattomasti. Puolustusvastuun laskettua romuluinen Mäkelä jakoi hurjia taklauksia hyökkäyspäässä ja luisteli iloisesti kiekon perässä. Mäkelän illan kruunasi komea täysosuma, josta mies osasi ottaa kaiken ilon irti.

Joni Puurula oli HPK:n maalilla ohittamaton osittain taidolla, mutta tuuriakin oli mukana. Kerhon maali on viime otteluissa ollut kuin noiduttu maalivahdista riippumatta, sillä viidessä viimeisessä kamppailussa lätkä on työnnetty hämeenlinnalaisten maaliin ainoastaan kaksi kertaa.

SaiPan ryhmä oli pari erää hyvin kisassa mukana, mutta kone hyytyi kun onnistumisia ei kuulunut. Vladimir Machulda väläytti pari pientä yritystä, mutta valtaosan ottelusta mies oli kuin varjo totutusta. Lubomir Vaic keskittyi liikaa ritaripaitaisiin pelaajiin omien miesten sijasta, eikä onnistumisia nähty.

Keltapaitojen onnistujat löytyvät puolustuspäästä. Frantisek Bombic piti Duban työrauhan kunnossa maalin edustalla. Jäähytilastoihin Bombic ei kuitenkaan päässyt, sillä miehen kova peli oli myös puhdasta. Pahan näköisistä haparoinneista huolimatta myös Duba oli joukkueensa parhaimmistoa. Vaikka kiekot eivät haltuun päätyneetkään, muutama pahakin paikka jäi toimittamatta maaliin asti.

- Joukkueen puolesta näytti vähän siltä, ettei se itsekään uskonut kykenevänsä täällä voittamaan. Ehkä aikaisemmat ottelut ja pelit täällä painoivat sillä tavalla. Hommasta selvästi näki, ettei uskoa ollut tarpeeksi, jutteli Skriko omiensa esityksestä.

Joukkueet jatkavat pelejään lauantaina. HPK matkustaa Jyväskylään JYPin vieraaksi. SaiPa puolestaan isännöi Kisapuistossa Kärppiä.