Tulipa pelattua

HPK ja Pelicans järjestivät Rinkelinmäen yleisölle vauhdikkaan ja huipputasoisen kiekko-ottelun. Taklauksia, luistelua ja laukauksia ei säästelty ja jokainen painoi sata lasissa loppuun saakka... Vai mitenkäs se menikään?

Ei aivan noin, sillä ottelu muistutti lähinnä sunnuntain ryyppyreissun jälkeisen maanantain työaamun heräämistoimenpiteitä. Pelicans lähti selvästi rikkomaan ja roiskimaan pyrkien mahdollisimman pieneen tappioon. Tavoite onnistui, sillä HPK voitti vain 3-1.

Pahasti heikentynyt pelikaaniryhmä tuli Hämeenlinnaan nöyränä pelaamaan kuten se osaa. Sivussa olivat HIFK:n kaappaaman Kauppilan lisäksi Toni Mäkiaho, Lasse Jämsen sekä Teemu Sainomaa. Rinkelinmäen yleisön suursuosikkeja jokainen. Kerho puolestaan lähti taitavana ja vahvistuneena joukkueena hyvän alun jälkeen mukaan laiskaan roiskintaan.

Herätyskello soi, peli voi alkaa

Avauserän arvosanan pystyy kuitenkin nostamaan neljä miinuksesta neloseen, sillä erässä nähtiin kaksi täysosumaa. Yhdentoista minuutin kohdalla HPK:n maanmainio junnuveskari Hannu Toivonen hörppäsi helpon näköisesti Tomi Hirvosen laukauksen verkkoon. Laukaus tosin lähti pahasti Kerhon puolustajan jaloista, joten tilanne oli Toivoselle vaikeampi miltä näytti.

HPK iski tasoitusosuman ikään kuin pakollisena muotoseikkana reilun puolitoistaminuuttisen kuluttua Pelikaanien häkistä. Tero Lehterä veivasi kiekon näppärästi maalin edustalle, josta Jyrki Louhi toimitti reboundin verkon perukoille.

Tasoihin päästyään Kerho siirtyi takaisin surffailuun, eikä päässyt ylivoimallakaan johtoon. Erän ainoan rangaistuksen aikana Teemu Aalto kokeili ainoastaan maalin kehikon kestävyyttä.

Torkkuajastin vieläkin päällä

Ottelun toinen erä oli kammottavinta jääkiekkoa, mitä Rinkelinmäellä pelanneet SM-liigajoukkueet ovat esittäneet. Puolin ja toisin roiskittiin milloin pitkiä kiekkoja, milloin tarkkoja avauksia vastustajan lapoihin. Erän ainoita onnistujia olivatkin maalivahdit.

Hannu Toivosen tähtihetki seurasi Marko Tuulolan tummempaa tuokiota. Kerhon kippari jakoi tarkan syötön suoraan pelikaanihyökkääjän lapaan. Valkoisempaan uniformuun sonnustautunut kiekkoilija ei kuitenkaan pystynyt yllättämään hienosti torjunutta Toivosta.

Ei Tuulola sentään aivan sysimustaa erää pelannut. Mies näet tarjoili erän puolivälissä komean taklauksen vastapalloon omalla sinisellä.

Pelicansin maalilla Mikko Rämö sai kasvattaa torjuntalukemaansa Kerhon puolivillaisten yritysten kustannuksella. Muutama kelpo maalipaikkakin tuli, mutta kädet jäätyivät aina sopivalla hetkellä. Erän ainoa tilastomerkintä oli Martin Strbakin kaksiminuuttinen ennen ensimmäisen minuutin täyttymistä.

Ylivoimaherätys toi pisteet

Kolmannen erän alun perusteella näytti siltä, että jälleen olisi edessä yhtä viihdyttävä erä kuin takanakin. HPK:n yksi ylivoima kuitenkin toi ratkaisevan osuman. Pelicansin Jussi Saarisen maila nousi maalin kulmalla vahingossa Tero Lehterän kasvoihin. Seuraksena tuli auennut huuli Lehterälle ja Saariselle paikka joukkueen suihkujonon ohi. Tuomio oli tekoon nähden kohtuuttoman kova, mutta ei järin yllättävä, sillä Kimmo Siipo onnistui illan ottelussa lähes yhtä hyvin kuin pelaajatkin.

Helpossa pelissä heikosti viheltänyt Siipo ei kuitenkaan ratkaissut linjallaan ottelua. Saarisen viisiminuuttisen ensimmäisellä minuutilla Tommi Santala pujotteli nätisti läpi koko kentän ja ujutti voittomaalin ohi Rämön.

Rangaistuksen loppuaika vietettiin enemmän tai vähemmän sekavissa merkeissä ja lopulta Kerhon ylivoima päättyi ennen aikojaan Siipon komennettua maalintekijä Santalan jäähyboksin puolelle.

Santalan istuttua jäähynsä oli Pelicansin latvialaishyökkääjä Grigori Pantelejevsin vuoro kuluttaa penkkiä. Mies istuikin penkillä ottelun loppuun asti, sillä hän ilmeisesti kommentoi sulavalla latvian kielellä omat tulkintansa illan tuomarityöskentelystä.

Kuusi sekuntia ennen päätössummeria Kerho teki 3-1-loppulukemat. Osuman viimeisteli tuttuun ylivoimaketjuunsa takaisin nostettu Janne Laakkonen, joka pisti kiekon komeasti tolpan kautta reppuun saatuaan pätevän syötön maalin takaa Jan Pardavylta.

Tauko tulee hyvään paikkaan

HPK:n esitys kotiyleisön edessä oli heikko. Mahdollista on, että otteet johtuivat vastustajan pelityylistä joka tempasi mukaansa. Toivoa sopii, ettei tällaisia esityksiä nähdä enää sarjan kärkijoukkueita vastaan.

Hannu Toivonen oli Kerhon ykkösnimi. Myös Santala ansaitsi tähtipisteitä jo pelkästään upealla voittomaaliin johtaneella läpisyöksyllään. Tero Lehterä puolestaan ansaitsi kunniamaininnan hienosta esityöstä 1-1-tasoitukseen sekä taistelustaan naaman auettua. Lehterä näyttää vertyvän sitä vetreämmäksi, mitä pitemmälle kausi etenee.

Peliä näkemättömiä kiinnostaa tietysti Jaroslav Balastikin esitys. Balastik aloitti hienosti kovalla luistelulla ja parilla hyvällä taklauksella, mutta koko joukkueen inspiroimana myös uusi tsekkivahvistus vaipui alaspäin.

Vierasjoukkueen paidasta on vaikea kaivaa esiin onnistujia. Jatkoajan tähdet jaettiin kaikkensa tehneen Mikko Rämön ohella Saarisen ja Pantelejevsin rangaistukset istuneelle Tuomas Santavuorelle, sekä virheettömästi luukkua aukoneelle Sasu Hoville.

Pelicansilla on edessään ennen maaottelutaukoa kotiottelu Bluesia vastaan. HPK puolestaan isännöi lauantaina Rauman Lukkoa.