HPK ja Pelicans tappoivat jääkiekkoa Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan Ritarihallissa nähtiin tiistaina ehdottomasti kauden huonointa kiekkoa, kun Kerho ja Lahden Pelikaanit ottivat mittaa toisistaan. Kaksi erää maalittomana pysynyt ottelu ratkesi vasta jatkoajalla Jan Latvalan hirmupyssyyn.

Kotijoukkue oli ennen illan ottelua tarponut jo neljä perättäistä yhden pisteen ottelua - putken piti päättyä siitä mistä se alkoikin. Ritareiden ainoa murhe oli Janne Laakkosen jalkavaiva, joka piti miehen katsomon puolella.
Vierailija Pelicansilla oli allaan makea voitto Tapparasta lukemin 4-1. Loukkaantuneina lehtereiltä ottelua seurasivat nivusvaivasta kärsivä Jari Kauppila sekä Jussi-Antti Reimari.

Isäntien ohjaksissa

Ottelun alku kertoi välittömästi mikä oli illan juoni; isännät pyörittivät minkä jaksoivat ja Pelicans puolusti kytäten vastahyökkäyksiä. Ensimmäisen kuuden minuutin aikana lahtelaiset tuskin saivat kiekkoa ritareiden alueelle. Kulmamylly pyöri Pelicansin päädyssä, mutta maalinteko oli erittäin tuskallista.

Erän ainoa paikka vierailijoille siunaantui, kun kotijoukkueen huonon omaan pään pelin takia. Pitkän aikaa hämeenlinnalaisten päädyssä pyörinyt kiekko pelattiin lopulta viivalle, josta lähti Pelicans-puolustajan tulinen veto. Joni Puurula HPK:n maalissa oli kuitenkin Mikko Rämön tavoin huippuiskussa ja otti kiekon näyttävästi hanskaansa.

Heti ensimmäisen erän puolenvälin jälkeen ritareille siunaantui erän paras maalintekopaikka. Pelicans pelasi ylivoimalla, kun Marko Tuulola käytti lahtelaisryhmän virheen hyväksi ja vapautti Tommi Santalan läpiajoon. Santala harhautti Rämön puolittain, mutta laukoi kiekon päin Pelikaaninen vahtia.

HPK pyöritti peliä hyökkäyspäässä tehottomasti

© Matti Liljaniemi
alt="HPK pyöritti peliä hyökkäyspäässä tehottomasti">

0-0 hyvä olla….

Eipä tuonut toinen erä muutosta pelitapahtumiin. Isäntien jyräys jatkui ja vierailijoille avautui vain pari paikkaa koko erässä. Ensimmäisen neljän minuutin aikana HPK:n maali roikkui ilmassa. Erän alun ylivoimilla Teemu Aalto tälläsi kiekon tolppaan ja hetkeä myöhemmin Rämö otti komea hanskatorjunnan Marko Tuulolan siniviivakudista. Ei kulunut kauaa, kun Jan Pardavy spurttasi ohi Pelicans-puolustajien ja veivasi kiekon ylärimään.

Kuuden minuutin kohdalla vieraat olivat avata maalitilinsä. Koko ottelun hienosti uurastanut Joonas Jääskeläinen jallitti Kerhon puolustajan heti vierailijoiden hyökkäyssiniviivan jälkeen nousten aivan vapaaseen maalintekopaikkaan. Kotiyleisön jo pelästyessä pahinta, Jääskeläinen laukoi limpun hieman takakulman ohi päätylankkuihin.

Jääskeläiselle avautui ovet vielä toistamiseen toisessa erässä, kun lahtelaiset pelasivat ylivoimalla. Koko ylivoiman ajan ritareiden alivoimapeli oli loistavaa, mutta kuin yöstä nopea pystysyöttö tavoitti Jääskeläisen läpiajoon. Maalittomuuden kirouksen vallitessa Ritarihallissa Jääskeläinen tyytyi kuitenkin ampumaan kiekon suoraan Puurulan syliin.

Hetkeä myöhemmin yleisö sai edes jotain mistä puhua ottelun jälkeen. Hämeenlinnalaisten pelatessa ylivoimaa Pelicansin Toni Saarinen huitoi tilanteen jälkeen isäntien Teemu Aaltoa typerästi pohkeille. Isku oli niin kova, että Aalto jäi hetkeksi makaamaan jäälle pidellen jalkaansa. Päätuomari Simo Saarinen tulkitsi teon tahalliseksi ja passitti Saarisen ulos ottelusta miettimään tekosiaan.

Kotijoukkue sai pelata viidellä kolmea vastaan lähemmäs toista minuuttia - ilman tulosta. Pyöritys oli edelleen hyvää, mutta kiekko ei vain löytänyt tietään Rämön selän taakse. Erityiskiitoksen ansaitsee myös lahtelaisten uhrautuva alivoimapeli, joka toimi koko ottelun ajan.

Ihanaa maaleja, ihanaa!

Enteet eivät luvanneet nannaa edes kolmanteen erään, sillä erätauolla jäällä vierailleet HPK:n junioritkaan eivät pystyneet tekemään maalia rangaistuslaukauskilpailusta. Ennusmerkeistä huolimatta yleisölle tarjoiltiin avausosuma heti erän alkuun.

Kerho oli jättänyt luistimet pukukoppiin ensimmäisen vaihdon ajaksi ja 18 sekuntia erän alusta kerkesi kulumaan, kun vierailijat iskivät. Joonas Jääskeläinen pelasi kiekon Tomi Hirvoselle maalin taakse, joka löysi etukulmalle nousseen Jan Latvalan. Latvala pommitti takuu varmasti kiekon one-timerista ohi kakkukahveilla olleen Joni Puurulan.

Olisi ollut oikeusmurha ainakin maalivahtien torjuntoja ja tilanteita katsoen, jos isännät eivät olisi saaneet pistettäkään illan ottelusta. Oikeus tapahtui hieman ennen erän puolta väliä ylivoimalla. Antti Miettinen syötti poikittain b-pisteen kaarella olleelle Marko Tuulolalle, joka pelasti pisteen ritareilla ampumalla one-timerin verkon perukoille.

HPK sai erässä vielä kaksi kaksi vastaan yksi-hyökkäystä. Ensiksi asialla olivat alivoimalla Antti Miettinen ja Tommi Santala. Santala kuitenkin napautti kiekon Miettisen syötöstä Rämön syliin. Aivan erän lopussa Teemu Kuusisto jakeli Tomas Kucharcikille ratkaisupaikan, mutta Kucharcik epäonnistui laukauksessaan Kuusiston syötön ollessa luokaton.

Petteri Hirvonen ja kaksi sarjapistettä

Pelicansin maalilla oli ruuhkaa moneen otteeseen

alt="Pelicansin maalilla oli ruuhkaa moneen otteeseen">

Jatkoaikaa oli pelattu 1:18, kun Kerhon Jan Pardavy sai koukkaamisesta rangaistuksen. Pelicans-luotsi Petteri Hirvonen osoitti olevansa pelimies ja otti aikalisän sekä samalla Mikko Rämön pois maalista. Kotijoukkue ei pystynyt pelissä hyödyntämään pitkää viisi vastaan kolme-ylivoimaa, mutta lahtelaiset pystyivät. Ajassa 2:39 kiekko pelattiin viivalle Jan Latvalalle, joka tulitti kiekon vastuttamattomasti HPK:n maalin ylänurkkaan.

Jopa Petteri Hirvonen myönsi, ettei Pelicansin voitto ollut ehkä pelitilanteisiin nähden oikeutettu, mutta rehellisyyden nimissä on pakko antaa tunnustus loistavasta taktikoinnista jatkoajalla. Annettakoon nuo kaksi pistettä sitten vaikka itse Hirvoselle.

HPK:lle ottelu oli viides peräkkäinen pisteen ottelu ja toinen peräkkäinen jatkoaikatappio. Kokonaista pistemenetystä hämeenlinnalaisille ei ole tullut seitsemään otteluun, joten paniikkiin ei ole syytä. Maalinteossa on suurimmat ongelmat ja varsinkin Eero Somervuoren kohdalle on kasaantunut turhan paljon paineita. Jostain maila puristaa ja se on myös tiedostettu valmennusjohdossa.

Try-out-sopimuksella hämeenlinnassa kuusi ottelua kiekkoilleen Teemu Kuusiston tulevaisuutta ritarinutussa alettiin pohtimaan ottelun jälkeen.