Selin iloitsi rankkarivoitosta: ”Erittäin kova joukkue voitettiin”

HPK:n ja KalPan välisessä rankkarikisassa onnistui vain Ville Viitaluoma. Kilpipaidat eivät saaneet kertaakaan kiekkoa HPK-vahti Mika Järvisen selän taakse.
Kuva © Pekka Rautiainen
HPK löi lauantaina jo toisen kerran peräkkäin sarjan kärkipäähän lukeutuvan joukkueen. Torstaina hämeenlinnalaiset kukistivat JYPin, nyt Kerhon kynsiin joutui KalPa.

Kuopiolaiset HPK nujersi vasta voittomaalikilpailun jälkeen. Ratkaisumaalin kilpailussa pamautti Ville Viitaluoma. Niitti siivitti isännät voittoon lukemin 3-2.

Voitto maistui herkulliselta oranssipaidoille. Siitäkin huolimatta, vaikka HPK saalisti pelistä vain kaksi pistettä.

– Nämä ovat äärimmäisen tärkeitä nämä kakkospisteet. Erityisesti meille. Erittäin kova joukkue voitettiin. KalPassa on valtavasti taitoa ja hyviä pelaajia, Pallokerhon luotsi Ari-Pekka Selin riemuitsi.

KalPalle ottelu oli jo peräti viides peräkkäinen, jossa voittaja on ratkaistu joko jatkoajalla tai voittomaalikilpailulla.

Lauantaina rankkarikisassa tuli takkiin, mutta kuopiolaisten luotsi Jari Laukkanen oli silti tyytyväinen edes joukkueensa saalistamaan yhteen pisteeseen.

– Olen ylpeä siitä, että pystyimme viemään pelin jatkoajalle ja meillä oli sen aikana ainakin yksi konkreettinen maalintekopaikka. Missään nimessä emme heikolle joukkueelle hävinneet. Olen tyytyväinen, Laukkanen sivalsi.

KalPa avauserässä kuskin paikalla

Kamppailun ensimmäinen erä eteni selkeästi kuopiolaishallinnassa. KalPa piti näpeissään kiekkokontrollia ja pyrki rakentamaan hyökkäyksiään rauhallisilla pelinavauksillaan.

Kaiken kaikkiaan kilpipaidat käynnistivät matsin pirteästi.

– Tulimme hyvin peliin. Mielestäni olimme ekan erän selkeästi kuskin pukilla, Laukkanen sanaili.

Laukkanen puhui totta. KalPa oli ottelun alussa kuskin paikalla, mutta kiekkokontrollista huolimatta savolaisilla oli vaikeuksia hyökkäyspelissään. HPK karvasi sen verran hyvin ylhäältä lähtien, että kuopiolaisille tuotti hankaluuksia luoda maalintekotilanteita.

Kerhon roolina avauserässä oli lähinnä puolustaminen. Hyökkäyspelissä joukkueen taktiikkana oli vastaiskujen kyttääminen. HPK pyrki olemaan vastustajan kiekollisessa pelaajassa kiinni ja nappaamaan sen avulla pelivälineen itselleen.

Silloin, kun isännät onnistuivat tässä, ryhmä käänsi nopeasti tilanteet hyökkäyksiksi ja pyrki nopeasti hakemaan kiekollisia ratkaisuja. Kerhon avausmaalikin syntyi mainion karvauspelaamisen ansiosta. Peliä avaamassa ollut KalPa-puolustaja menetti kiekon joukkueensa siniviivan tuntumassa Otto Paajaselle.

Nuorukainen spurttasi läpiajoon, mutta ei saanut ujutettua kiekkoa ohi vierailijoiden vahdin Juha Toivosen. Tilanteeseen nousi kuitenkin myös sentteri Robert Leino, joka leipoi uransa avausmaalin Toivosen torjunnasta kimmonneesta irtokiekosta.

Johtoaan hämeenlinnalaiset saivat ihailla vain pari minuuttia. KalPan laukoi tasoihin miinuskulmasta Sakari Salminen. Salmisen häkki livahti heppoisesti HPK-torjuja Mika Järvisen selän taakse.

HPK suoritti ryhtiliikkeen

Keskimmäiseen erään isännät paransivat roimasti liikettään. HPK paineisti KalPa-pelaajia entistä enemmän vierailijoiden kenttäpäädyssä, jonka seurauksena Kerho sai lisää maalintekopaikkoja. Vastaavasti kuopiolaisten hyökkäyksiin lähteminen vaikeutui entisestään.

Pelin kulku tasoittuikin toisessa erässä. KalPa ei enää pitänyt yhtä vahvasti kiekkoa hallussaan kuin avauserän aikana.

– Pystyimme tekemään toiseen erään ryhtiliikkeen ja tiivistimme paljon pelaamistamme ja jalkatyötämme. Peli oli siitä eteenpäin todella tasainen ja fyysinen. Kovaa kahinaa ja kamppailua, HPK-valmentaja Selin kommentoi.

Kilpipaidoilla oli keskimmäisessäkin erässä ongelmia keksiä aseita Kerhon mainioon karvaukseen. Kun KalPa onnistui nousemaan isäntien puolustuspäähän, hämeenlinnalaiset puolustivat tiiviisti. Kuopiolaiset eivät saaneet sen vuoksi rakenneltua kummoisia viimeistelypaikkoja, koska kiekollisen pelaajan tila oli vähissä.

Maaliverkkoa erän varrella huiskuteltiin kahdesti. Ensin Kerhon 18-vuotias puolustaja Juuso Vainio läimäytti joukkueensa johtoon uransa avausosumalla. Kuopiolaiset kiikutti tasoihin viitisen minuuttia myöhemmin Tommi Miettinen.

Otto Paajasella luistin kulki KalPaa vastaan.

"Erinomaisen hienoa, että saimme kaksi uutta maalintekijää"

Koitoksen viimeiseen erään lähdettiin tasalukemissa. Kolmas erä jäi edeltäjiään vaisummaksi, kummankin joukkueen vauhti oli hiipunut. Riitapukarit tosin puolustivat tarkasti erän aikana. HPK oli erän pirteämpi osapuoli ja kykeni luomaan muutaman hyvän ratkaisupaikan. Tilanteita leipoi etenkin Arsi Piispasen johtama kakkosketju.

Maaleja päätöserässä ei kumpikaan sikermä kuitenkaan onnistunut pamauttamaan, minkä vuoksi peli eteni jatkoajalle asti.

Ylimääräinen viisiminuuttinenkin tahkottiin osumitta kolmoserän tavoin, joten voiton kohtalo sinetöitiin rankkareilla. Voittomaalikilpailussa HPK-sentteri Ville Viitaluoma harhautteli isännille kaksi pistettä.

Pallokerhosta voi nimetä onnistujiksi etenkin joukkueen nuorukaiset. Liigauransa avausmaalit tehneet Juuso Vainion ja Robert Leinon sekä Leinon ketjukaverit. Leinon vitjaa johtavan Otto Paajasen ja toisena laiturina viilettävän Jaakko Turtiaisen.

Nuoret pelurit keräsivät myös Selinin kehut.

– Paajasen ketju jatkoi taas alusta loppuun vahvasti. Jos muut ketjut eivät olleet hereillä alusta loppuun, niin Paajasen ketju kyllä oli. Siitä heille tunnustus, Selin suitsutti.

– Erinomaisen hienoa myös, että saimme kaksi uutta maalintekijää. Ihan ansaitusti.

HPK:n rivistössä luuti myös joukkueeseen perjantaina värvätty ruotsalaispakki Johan Larsson. Larsson onnistui avauspelissään hyvin. Etenkin, kun huomioi kuinka nopeasti ruotsalainen Färjestadista Hämeenlinnaan siirtyi.

– Larsson tuli yöllä Hämeenlinnaan. Ei varmaankaan optimitilanne pelaajalle eikä meille. Tapasin aamulla pelaajan, jolloin pidimme henkilökohtaisen palaverin ja lyhyen aamujään. Nopeaan aikatauluun suhteutettuna erittäin asiallinen suoritus.

– Toinen mahdollisuus olisi ollut, ettemme olisi nyt häntä vielä peluuttaneet, mutta halusimme hänet sisään, koska seuraava pelimme on vasta perjantaina. Larsson pääsi täten pelaamaan jo ensimmäisen ottelunsa ja esiintyi mallikkaasti, Selin arvioi joukkueensa tuoreimman hankinnan esitystä.

Ensi viikon perjantaina HPK matkustaa Tapparan vieraaksi. KalPa haastaa puolestaan seuraavassa koitoksessaan Lukon.