Tero Leinosen magiaa Hämeenlinnassa

Tero Leinonen oli tiistain liigakierroksella tulessa, kun JYP kävi pelaamassa tasapelin Hämeenlinnan Pallokerhon kanssa. Leinoselle kirjattiin pelissä 38 torjuntaa, mutta yhtä maalia enempää noidankehän sisäpuolelle ei saatu tehtyä.

Ottelun ensimmäiseen erään vierailijat luistelivat erittäin hyvällä sykkeellä ja hetkittäin näytti siltä, että JYP luistelee Kerholta jalat alta. Ensimmäiset kaksi minuuttia pyörittiin enemmän ja vähemmän kotijoukkueen päädyssä, mutta tulosta ei tullut. Hyvän JYP:n painostuksen jälkeen Jyrki Louhi pääsi puolittain karkuun, mutta Leinonen kaappasi kiekon syliinsä. Olisiko ollut Louhen syytä, mutta samassa tilanteessa illan kirkkain tähti syttyi hurrikaanien maalilla.

Hetkeä myöhemmin Tomas Kucharcik ja Jan Pardavy syöttelivät Vladimir Sicakin vapaaksi maalin takakulmalle. Sicak sihtaili napakymppiä pitkän aikaa, mutta matala sijoitus takapesiin pysähtyi Leinosen upeaan jalkatorjuntaan. Viimeistään tästä jyväskyläläismaalivahti sai todellisen draivin päälle.

"Ain' laulain työtäs tee" - HPK teki työt ja vierailijat kiittivät erän pahimmasta virheestä. HPK:n puolustusalueen jälkeisestä b-piste-aloituksesta Jyri Marttinen pelattiin sekavan tilanteen jälkeen maalin eteen vapaaksi eikä mies erehtynyt. Komea harhautus rystylle, johon ritareiden maalivahti, Hannu Toivonen vielä ehti, mutta oman laukauksen paluukiekon Marttinen siirsi hallitusti häkkiin.

Kerho oli aavistuksen verran niskan päällä ensimmäisen erän loppupuoliskolla, mutta JYP pelasi erittäin kurinalaisesti ja järkevästi sumputtaen keskialueen ja karvaamalla yhdellä miehellä erittäin syvältä haarniskapaitojen puolustusalueella.

Kerhon käskyttäjä, Jukka Jalonen ei ollut ottelun jälkeen tyytyväinen omiensa avauserään.

- Ensimmäinen erä oli tasainen. Me oltiin pikkusen aneemisia siinä ja JYP oli hyvällä ilmeellä ja asenteella liikkeellä. Näin heti ensimmäisestä vaihdosta, että varsinkin Santalan ketju oli aika vaisu ja heillä oli eniten vaikeuksia omassa päässä, jostain syystä. En tiedä oliko pojat lukeneet veikkaajaa ennen peliä vai mikä oli, mutta ei mennyt ihan putkeen, Jalonen kommentoi.

Keskialueella avoimien ovien päivä

Ensimmäisen erän lopussa tullut jyväskyläläisten rangaistus kostautui heti toisen erän alussa. Viime aikoina hurjassa vireessä ollut Kerhon kakkosketju painoi pelin painopisteen JYP:n päätyyn ja tulosta syntyi heti, kun erää oli pelattu vaivaiset 42 sekuntia. Hurrikaanit purkivat kiekon omasta päästä lepsusti ja lopulta Tuomas Eskelinen vapautti nopealla pystysyötöllä Jan Pardavyn pahan tekoon, joka rikkoi hetkeksi Leinosen taian viimeistelemällä 1-1-lukemat etupesään.

Tämän jälkeen ottelussa alkoi "ole hyvä ja käytä keskialuetta"- vaihe. Kerho pyöritti tehokkaan näköisesti peliä hurrikaanien päädyssä ja lopulta Jan Pardavylle siunaantui tuhannen taalan paikka. Pardavy ei saanut kiekkoa millään sisään ja vastahyökkäykseen lähti neljä JYP:n pelaajaa HPK:n yhtä vastaan. Isäntien onneksi Marko Tuulola oli maineensa veroinen pysäyttämällä yksin neljän miehen pullikoinnin ja maalia ei syntynyt.

Ei kulunut kauaa, kun Pardavy oli taas pahanteossa. Ritarit rakensivat vierailijoiden maalille neljän ruuhkan, jonka seurauksena irtokiekko lipui takakulmalla olleelle slovaki-hyökkääjälle. Tänään illan ehdottomasti paras kerholainen ei kuitenkaan saanut kiekkoa edes tyhjään maaliin, joten tilanne säilyi kutkuttavan jännittävänä.

Huhhah hulinaa! Ainoastaan minuutti myöhemmin ja taas isännät pääsivät koittamaan Leinosen taikojen kestävyyttä. HPK:n nelosketju karvasi vahvasti kiekon pois jväskyläläisten alueella ja lopulta Juhamatti Yli-Junnila löysi itsensä nokikkain Leinosen kanssa. Hiukan tilaisuudesta yllättyneenä Yli-Junnila yritti sijoittaa kiekon ylös, mutta Tero Leinonen puhui kiekon kanssa samaa kieltä ja nosti kroppansa vedon tielle.

Keskialueen avoimet ovet jatkuivat ja nyt sitä pääsi hyödyntämään JYP. Hurrikaanien mahdollisuuden sai osakseen Tuomo Jääskeläinen, joka pääsi täysin rauhassa mittaamaan voimiansa maalin eteen Toivosta vastaan. Jääskeläinen yritti Yli-Junnilan tavoin sijoittaa kiekkoa sinne kuuluisaan ylämummoon, mutta Toivonen otti mallia kollegastaan ja venytti kroppansa kiekon tielle.

Tämän jälkeen Kerho sai täydet mahdollisuudet ratkaista ottelu itselleen. Ensiksi Aki Heino nousi puolustajan tontiltaan pahan tekoon, mutta sijoituksen alapesästä poimi jalkatorjunnalla Tero Leinonen. Heti tämän jälkeen Vladimir Sicakille pelattiin tuhannen taalan paikka b-pisteiden kaarelle, mutta Leinonen teki komean highlight-torjunnan hanskallaan. Sicakin paikkaa edeltäneen aloituksen jälkeen HPK pyöritti peliä vierailijoiden päädyssä minuutin verran luoden kerta toisensa jälkeen loistavia maalipaikkoja. Leinosen keittämät taikajuomat olivat kuitenkin aivan liikaa kotijoukkueen pelaajille ja välillä näyttikin siltä, että maali hylkii kiekkoa. .

Erän lopussa JYP sai vielä erinomaisen paikan. Omasta päästä lähteneen avauksen jälkeen Jarkko Immonen ja Tuomas Pihlman pääsivät kaksi vastaan yksi-hyökkäykseen. Immonen odotti kärsivällisesti ritareiden puolustajan ratkaisua ja heitti lopulta namupassin toisella laidalla kirmanneelle Pihlmanille. Pihlman kuitenkin oli sitä mieltä, että siisteys ennen kaikkea, ja pyyhki pölyt kiekon päältä.

Uskomatonta, ihan huikeeta!

Kolmannen erän ensimmäinen puolisko oli taas kerran todella unettavaa kiekkoa. Kumpikin joukkue vältti virheitä, joten molempien peli passivoitui ja liike loppui täysin. Talvihorroksesta herääminen oli käydä nopeasti, kun JYP:n Jarkko Immonen pääsi kuin varkain koittamaan maalintekoa b-pisteen kaarelta. Hieno rannelaukaus oli yllättää Hannu Toivosen, mutta limppu löysi tiensä Toivosen kainalosta yli maalin. Hetkeä myöhemmin Pardavy ja Immonen yrittivät sopia pientä nujakanpoikasta keskenään, mutta molemmat päättivät pysyä kentällä tyytyen kahden minuutin rangaistuksiin.

Kun ottelua oli jäljellä viitisen minuuttia, kävi giljotiini hyvin lähellä vierailijoiden vaihtoaitiota. Isännät pääsivät koittamaan voittomaalin tekoa ylivoimalla ja heti ensimmäinen hyökkäys toi vaarallisen tilanteen Leinosen maalille, mutta ratkaiseva laukaus lähti suoraan itse velhoa rintaan. Jyväskyläläisten puolustuspään aloituksen jälkeen Vladimir Sicak oli lennättää Ritarihallin katon irti perustuksistaan. Tulinen lämäri ylivoimalla painui Leinosen taakse kilahtaen iloisesti - joulukellojen tapaan - maalikehikkoon. Videotarkastuksen jälkeen päätuomari Reijo Ringbom ei voinut kuin levittää kätensä, ei maalia.

Ajassa 15:45 hurrikaanien taivas synkkeni. Peli pyöri JYP:n päädyssä pitkän aikaa, joka synnytti pientä paniikinpoikasta hurrikaaninuttujen pelaajissa. Tuomas Pihlman nappasi irtokiekon käteensä heti kun siihen oli mahdollisuus ja heitti sen komeassa kaaressa katsomoon. Reijo Ringbomilla oli helppo työ tuomita kahden minuutin rangaistus pelin viivyttämisestä nuorelle hyökkääjälle.

Kaikki odottivat henkeään pidätellen kotijoukkueen ratkaisevaa osumaa viisi vastaan kolme-ylivoimalla. Sanattomaksi vetää tuon ylivoiman kohdalla. Tällä kertaa kaikki oli kohdallaan Tero Leinosen maalilla. Vaikka mies pelasi välillä armottoman pyörityksen keskellä mahallaan, niin tyhjän maalin edessäkin hän pystyi pitämään kiekon poissa maalista. Kukaan tuskin pystyy sanomaan päivää, jolloin olisi livenä nähnyt yhtä huikeaa maalivahtipeliä. Hämeenlinnassa Leinosesta nähdään vielä monta viikkoa painajaisia. Kerrassaan uskomaton suoritus.

- Huikea taistelu joukkueelta. Leinonen pelasi loistavasti ja viimeiset minuutit makasi poikittain, koska ei jaksanut enää nousta ylös, siihen kilpistyi sitten viimeisetkin laukaukset, JYP-luotsi Matti Alatalo suitsutti huikean pelin pelannutta maalivahtiaan.

- Se oli niinkuin tavallaan meidän joukkueen ilmentymä; siellä blokattiin laukauksia kolmella viittä vastaan ja tehtiin töitä joukkueen eteen. Sillä tavalla noita pisteitä on saatu ja tuolla lailla meidän pitää pelata, jos halutaan niitä saada jatkossakin, Alatalo jatkoi.

Jälleen HPK:n maalissa pelannut Hannu Toivonen liittyi ottelun jälkeen kollegansa kehujiin.

- Leinonen oli tänään illan paras pelaaja, eikä siitä ole sanan sijaa. Loistopeli ja pelasi kyllä tänään pisteen JYP:lle. Välillä täytyy olla vähän onneakin ja kyllä siellä varmaan pikkusen sitä muutamassa kopissa olikin, mutta hyvällä kaverilla on aina onnea. Tällä kerralla kävi näin ja ensi kerralla sitten ehkä toisin, Toivonen ihmetteli Leinosen maagisia otteita.

- Leinonen oli erittäin hyvä ja taisteli siellä taistelevan joukkueen takana. Uskoin kyllä, että kärsivällisyys vielä palkitaan jossain vaiheessa, mutta kolmas erä ei ollut mikään erikoinen meiltä. Sitten saatiin tosi hyvä draivi ylivoimilla ja viidellä kolmea vastaan meillä oli kyllä aika hyvät paikat. Tänään ei kylmyys, taito ja tahto riittänyt maalin edessä Leinosta vastaan ja kaikki kunnia siitä JYP:lle, Kerhon valmentaja Jukka Jalonen yhtyi edellisiin puhujiin.

Jatkoajalla molemmat joukkueet tyytyivät tasapeliin, eikä mainittavia tilanteita syntynyt. Näin ollen pisteet tasattiin värikkäiden vaiheiden jälkeen.