HPK:n nuorukainen nujersi JYPin

LIIGA / Raportti
Nuoren Teemu Rautiaisen kolmannessa erässä järjestelemät maalit kaatoivat JYPin Rinkelinmäen kiihkeätunnelmaisessa ja tapahtumarikkaassa kohtaamisessa. Kamppailu oli jatkoa edellisen illan Hippoksen yhteenotolle. HPK ryösti armottomalla ja tehokkaalla taistelullaan täyden pistepotin joukkueiden välisestä tuplapeliviikonlopusta voittamalla kohtaamisista molemmat.

HPK on ollut JYPille pitkään erityisen vaikea vastustaja, vaikka joukkueiden erot taulukoissa ja rostereissa olisivat olleet JYPin puolella.

JYP hallitsi ottelua perjantain tapaan pääsääntöisesti. Se laukoi, piti kiekkoa hallussaan HPK:a enemmän, ja ylivoimissakin kiekkoa liikuteltiin nätisti. Kaikesta huolimatta jyväskyläläiset joutuivat toteamaan HPK:n taas vahvemmakseen ja nousukiitonsa sarjataulukossa katkaisi - juuri JYPille jostain syystä hankala - hämeenlinnalaisjoukkue.

Jäähyjä JYP keräsi tuplamäärän kerhoon nähden. HPK rankaisi JYPin kolmannen erän huolimattomuuksista ja käytti tilanteensa hyväkseen murhaavan tehokkaasti. Hurrikaani ei tuosta enää toipunut, ja HPK vei väännön lopulta selvänumeroisesti 4-1 (0-1, 0-0, 4-0).

– Mukava trendi, että viimeiset pelin ovat ratkenneet eduksemme kolmannessa erässä. Se osoittaa, että fyysinen ja etenkin henkinen puoli on kunnossa, kertoi HPK:n valmentaja Harri Rindell STT:lle pelin jälkeen.


Teemu Rautiainen ja Marko Luomala tekivät maalin mieheen.

Vahvimmin ritaripaidoista lauantai-illan JYPin kaadossa oli esillä kolmoskenttä ja etenkin Kari Sihvonen (1+1). Puolustajista parhaiten näkyi useita rohkeita hyökkäyspään nousuja esittänyt mainion pelin pelannut Tuukka Mäkelä.

Kentän ehdoton hahmo oli kuitenkin ykköskentän vasta 19-vuotias illan sankari, Teemu Rautianen (1+1), joka avasi maalitilinsä ottelun voittomaaliksi jääneellä osumallaan. Hän myös järjesteli seuraavankin maalin, Marko Luomalan yv-osuman. Kotijoukkueen Arsi Piispanen oli ahkera, mutta tehoton tänään.

JYPin maalinteon tuskaa

Huippuunsa viritetty taisteluasenne ja HPK-vahtien onnistuneet pelit olivat, JYPin maalipaikkojen tuhlailun sekä huolimattomuusvirheiden ohella, hämeenlinnalaisten tuplavoiton selkeimmät avaimet.

Ensimmäinen erä oli vauhdikas, ja JYP hallitsi pelitapahtumia hienokseltaan. HPK pääsi kokeilemaan erän puolivälin jälkeen kahden miehen ylivoimaa, kun reilun puolen minuutin sisään JYPin J-P Hytönen, sekä Kalle Koskinen ottivat kahden minuutin jäähyt. JYPin kuitenkin onnistui puolustaa kiperä tilanne takaiskumaaleitta, Piispasen lyödessä kiekon tyhjänä jo ammottavan maalin kulmalta tolppaan.

Erän loppupuolella Turo Asplund vapautti A-P Jaatisen karkumatkalle ja mainiosti liigataipaleensa aloittaneen Jaatisen jo viides maali kuuteen viimeiseen otteluunsa syntyi Mikko Tolvasen jalkojen välistä. Jaatisen maalilla JYP siirtyi 0-1 johtoon, ja erätauolle lähdettiin niukassa vierasjohdossa.

Toisessa erässä rymisi

JYP hallitsi toista erää ensimmäistä selvemmin. Maaleja erässä ei nähty, mutta tapahtumia sitäkin enemmän. Runsaasti taklauksia jaeltiin puolin ja toisin.

Vauhdikkaassa menossa nähtiin kuitenkin ikäviäkin tapahtumia, kun hyvin torjunut HPK-vahti Mikko Tolvanen jäi JYPin Harri Pesosen jyräämäksi. Ilmalentonsa pää edellä maaliputkeen ja Tolvasen syliin päättänyt vauhdikas JYP-hyökkääjä toipui vielä jatkamaan peliä.

Tolvanen kuitenkin siirtyi hetken pelattuaan pukuhuoneen puolelle, ilmeisesti polvensa kolaritilanteessa loukanneena.

Toisessa rajussa tilanteessa kaukalon joutui jättämään JYPin Jani Tuppurainen. Kolmanteen erään jatkuneessa rymistelypelissä hän törmäsi kovassa vauhdissa HPK:n romuluiseen Mäkelään ja jään pinnassa tuskissaan tovin maanneen hurrikaanilaiturin peli jäi lauantain osalta siihen.

Molempien joukkueiden kolhuja kokeneet miehet pääsivät kaukalosta kuitenkin sentään omin avuin ulos. Tuppurainen sai kuitenkin ilmeisesti tilanteessa aivotärähdyksen valmentaja Jyrki Ahon mukaan.


Kari Sihvonen pyöritteli kiekkoa JYPin päädyssä mielensä mukaan.

Ratkaisu nopeasti viimeisessä erässä

Kolmannen erän alkuun HPK:n vauhdikas kolmosketju värkkäsi väkevän myllytyksen päätteeksi tasoituksen. Sihvonen järjesteli kiekon puolustaja Lauri Kärmeniemelle, jonka lämärin ohjasi sisään Jan-Mikael Juutilainen.

Erä jatkui taas JYPin komennossa, kunnes erän puolivälissä ottelu ratkesi nopeasti kahteen yhtäaikaiseen JYP-jäähyyn, kun kapteeni Hytönen sekä puolustaja Pavel Skrbek, ottivat saman pelitilanteen aikana kakkoset. HPK käytti ylivoimansa tehokkaasti. Se teki kaksi maalia JYP-jäähyjen aikana illan sankarin Rautiaisen johdolla ja karkasi jyväskyläläisiltä saavuttamattomaan 3-1 johtoon.

JYPin takaa-ajo oli aluksi raivokasta yritystä. Mutta kuten edellisiltana, tälläkin kertaa se kuitenkin jäi torsoksi. Rentoutta ei ahdingossa löytynyt, eikä Tuppuraisen loukkaantumisen takia uusiksi menneiden hyökkäysketjujen peli enää kulkenut. Ratkaisut olivat väkinäisiä ja hätäisiä.

Takaiskut tulivat niin myöhään, että pelihuumori ja usko nousuun näyttivät vain katoavan hurrikaanimiehistöltä peliajan huvetessa. Lisäksi maalivahti Tolvasen loukkaannuttua HPK:n maalille kylmänä kesken pelin luistellut, vasta 21 -vuotias Anssi Pesonen, hoiti tonttinsa tyylikkäästi ja varmasti.

JYP-koutsi Jyrki Aho otti rohkeasti lopun takaa-ajovaiheessa jo hyvissä ajoin - tappiosta huolimatta hyvin pelanneen - Joni Myllykosken maaliltaan ja halusi yrittää kuudella kenttäpelaajalla kavennusta. Tulos jäi kehnoksi. Kiekko ei pysynyt jyväskyläläisillä, ja jo varhaisessa vaiheessa koko illan kovaa ja tuloksekkaasti taas töitä tehnyt Pelicans-vuokra Sihvonen sai viimeistellä loppunumerot tyhjään JYP-verkkoon.

Kiihkeän viikonlopun jälkeen molemmille joukkueille on luvassa hieman totuttua pidempi tauko otteluista. HPK pelaa seuraavan kerran torstaina kun se matkaa, JYPin kustannuksella kohennettua itseluottamustaan uhkuen, Tapparan vieraaksi Hakametsään Tampereelle.

JYP puolestaan pelaa vasta perjantaina kotiottelussa Helsingin Jokereita vastaan. JYP-leirissä on tauon aikana syytä pohtia taas maalinteon saloja, sekä asennepuolen koukeroita.

» Lähetä palautetta toimitukselle