Hehkuvaa rautaa Rinkelinmäellä

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita oli luvassa, kun HPK ja Jokerit kohtasivat lauantain liigakierroksella Hämeenlinnassa. Molemmilla joukkueilla oli ottelussa omat hetkensä, mutta Tony Virran kaksi tahtomaalia keikauttivat pisteet ritareille värikkäiden ja sekavien vaiheiden jälkeen.

Fanaattinen yleisö on joukkueen kuudes kenttäpelaaja. Heti alusta asti oli selvää, että molemmat joukkueet saivat kentälle täydet kuusi miestä – sähköä löytyi sekä kentältä että katsomosta. Vanhat jännitteet joukkueiden välillä ovat ennallaan, joten kaikki edellytykset huippukamppailuun löytyi.

HPK trap-taktiikan kourissa

Molemmat joukkueet tulivat otteluun valmiina ja ensimmäiset minuutit olivatkin vauhdikasta peliä päästä päähän, vaikka todella vaaralliset tilanteet jäivätkin näkemättä. Parhaat paikat siunaantuivat taas hyvin, mutta tehottomasti isäntien ykkösketjun laidalla häärineelle Hannu Väisäselle. Ensiksi mies koitti narrien maalia vartioineen Pasi Häkkisen suojuksien pitävyyttä puolittaisesta läpiajosta ja hetkeä myöhemmin pyyhki lumet helsinkiläisten maalin edessä Tomas Kucharcikin unelmasyötöstä.

Kerho ei ollut tarpeeksi terävä maalitilanteissa, vaikka häkkiä päästiin koittamaan tyhjiinkin Häkkisen uidessa rintaa maalinsa edessä. Hiljalleen vierailijat saivat otteen itselleen ja alkoivat hallita kenttätapahtumia mielensä mukaan.

Illan ensimmäisen osuman teki ylivoimalla Jokereiden Tomek Valtonen Harri Suutarisen istuessa tyhmää kaksiminuuttista koukkaamisesta. Marko Jantunen ja Glen Metropolit sahasivat hiljalleen ylivoimalla kyllin suuren tilan ritarineliön keskelle, josta Valtosen oli helppo ladata suoraan syötöstä karkki säkkiin.

Maalin jälkeen hämeenlinnalaisten peli sekosi täysin ja Hannu Jortikka suojatteineen piti suorastaan haarniskan kiillon hukanneita ritareita pilkkanaan. Keskialueella vierailijat harjoittivat ihanteellisen hyvin trap-taktiikkaansa, jonka seurauksena HPK:n oli erittäin vaikeaa päästä vihollisen puolustusalueelle. Kiekon päästessä Jokereiden alueelle, se lyötiin puolustajien toimesta takaisin keskialueelle, jossa hyökkääjät kyttäsivät ritareiden kiekonmenetyksiä. Ei kaunista, mutta toimivaa. Tosiasia on se, että Kerho hallitsi erää vain näennäisesti.

- Jokerit pelasivat erittäin hyvin keskialueen ensimmäisessä erässä ja meidän oli vaikea saada tilanteita aikaiseksi. Heillä oli tiivis viisikko siinä, eikä sitä pysty kovin helposti murtamaan, ritareiden luotsi Jukka Jalonen pohti ensimmäisen erän notkahdusta.

Tony Virta löytää johtajan saappaat

Helsinkiläisten pelitaktiikan noudattaminen loppui ensimmäiseen erään ja isännät pääsivät takaisin peliin mukaan. Toisen erän alussa mentiin taas päästä päähän kovalla vauhdilla. Lähimpänä maalia oli taas ritaripaitojen Hannu Väisänen, jonka epäonnistunut veto muutti suuntaa ja kilahti tolppaan. Myös narrien kolmosketju Teemu Laine, Valtteri Filppula ja Jussi Pesonen pyörittivät pitkään peliä HPK:n päädyssä vaarallisen näköisesti, mutta tehottomasti.

Kuuden minuutin kohdalla alkukauden alle tasonsa pelannut Tony Virta löysi jostakin päin Rinkelinmäen jäätä hukassa olleet johtajan saappaat ja laittoi ne jalkaan. Nopean siniviivan ylityksen jälkeen Virta antoi oppitunnin Jokereiden Samuli Jalkaselle. Heti siniviivan jälkeen Virta laittoi liinat kiinni, kiitti Jalkasta hyvästä maskista ja ampui nuoren jokeripakin jalosta komeasti tolpan kautta kiekon reppuun.

- Tony Virta teki ensimmäisen maalin tällä kaudella ja pelejä on takana ritaripaidassa tältä kaudelta noin 12. Sitä on odotettu ja se tuli kyllä ihan oikeaan aikaan, Jalonen kiitteli Virran panosta illan ottelussa.

Maalin jälkeen vierailijat joutuivat yhä enemmän avaamaan peliään ja ote siirtyi täysin isäntien haltuun. Marko Tuulola pääsi toistamiseen ottelussa kokeilemaan maalintekoa tyhjään maaliin Pasi Häkkisen seikkaillessa moottoritiellä Helsingin ja Hämeenlinnan välillä, mutta osansa Tuulolan kudista sai ainoastaan Rinkelinmäen kaukalo. Jyrki Louhi ja Janne Lahti saivat myös tuhannen taalan paikat jokeripuolustuksen avustuksella, mutta miehet kieltäytyivät kauniisti kunniasta.

Lauantai ilta oli synkkä helsinkiläisten Sami Heleniukselle. Huonon pelin pelannut Helenius oli ratkaisevassa osassa isäntien johtomaalissa, kun hän otti typerän rangaistuksen väkivaltaisuudesta aivan toisen erän lopussa. Ritareiden Tony Virta näytti viihtyvänsä ratkaisijan roolissa ja petasi ylivoimalla paikan jokerimaalin takakulmalle unohtuneelle Marko Tuulolalle, joka laittoi kirjaimellisesti verkot solmuun ja siirsi HPK:n johdossa erätauolle.

Työ tekijäänsä kiittää, vaan ei aina

Puolet kolmannesta erästä pelattiin hyvässä sovussa ilman erikoisia maalipaikkoja. Joukkueet pääsivät yrittämään ratkaisua ylivoimallakin, mutta edes ylivoimalla tulosta ei tullut. Juuri ennen erän puoltaväliä Kerhon Mika Skyttä sai vahinkorangaistuksen kampituksesta, mikä oli ratkaista koko ottelun helsinkiläisten hyväksi.

Skytän rangaistuksen jälkeen kotijoukkueen peli meni täysin solmuun ja vierailijat saivat otteen täydellisesti itselleen. Jokerit painoivat paineen väkisin ritareiden päätyyn neljän ketjun voimalla ja HPK oli todella hätää kärsimässä. Välillä näytti jopa siltä, että kompassin puutteesta kärsineet haarniskapaidat laittaisivat limpun omaan maaliin, mutta kotiyleisön onneksi näin ei käynyt.

Jokerit painoivat päälle kuusi minuuttia, mutta palkinto jäi hämärtyvässä lauantai-illassa saamatta. Isännät eivät välttämättä olisi ansainneet kolmatta maalia, mutta kaikkia lasketaan. Kesken jokeripyörityksen Tony Virta lähti nopeaan vastahyökkäykseen. Tällä kertaa Virta synkensi Sami Heleniuksen illan totaalisesti ja teki täysin samanlaisen maalin kuin toisessa erässä. Pasi Häkkinen pystyi vain katseella seuraamaan Virran tulista kutia, joka painui Häkkisen olkapään yli ylämummoon.

- Kolmas erä oli kyllä erikoinen. Jääkiekossa ei aina saa oikeutta. Joukkue yritti 15 minuuttia erittäin hyvin ja yritti päästä vielä peliin mukaan ja silti hävittiin erä 2-0. Mutta se on tietysti aivan sama häviätkö sä 3-1 vai 4-1, Jokereiden valmentaja Hannu Jortikka manasi ottelun tauottua.

Helsinkiläisten Petri Pakaslahti oli onnistua hetkeä myöhemmin. Pakaslahti otti vauhtia omalta alueelta ja purjehti koko kentän läpi, epäonnekseen laukaus suuntautui HPK:n maalivahti Robbie Tallasin syliin. Ottelun kaunein jäähyn kalastus nähtiin hetkeä myöhemmin, kun Jokereiden maalivahti Pasi Häkkinen hakeutui oman puolustusalueen puoleen väliin Jyrki Louhen luisteluradalle jäähyn toivossa. Päätuomarina ollut Jari Levonen ei mennyt helppoon, vaikka ilta ei hänen kohdaltaan täysin onnistunut ollutkaan.

Viimeisellä minuutilla kotijoukkueen Mika Skyttä ja Teemu Aalto vapauttivat vielä Janne Lahden läpiajoon, joka kaunisteli lukemat 4-1:een. Tilanne haiskahti vahvasti paitsiolta ja tähän myös vierailijoiden valmentaja Hannu Jortikka otti kantaa pelin jälkeen aivan aiheesta.

- Aika lähellä siniviivaa seisoin HPK:n neljännen maalin aikana ja jos se ei ollut paitsio, niin ei ollut sitten mikään, Jortikka lopetti.

Seuraavaksi HPK matkaa Tampereelle tiistaina, jossa vastaan asettuu hyvin kautensa aloittanut Tappara. Tasokkaiden vastustajien sarja saa siis jatkoa ja kaksi pistettä ovat varmasti tiistainakin kovan työn takana. Kovan karvauksen alla pelaamisen on parannuttava huomattavasti, jotta lauantai-illan kaltaiselta romahdukselta vältyttäisiin hämeenlinnalaisleirissä. Tätä painotti ottelun jälkeen myös Jukka Jalonen.

Jokerit kohtaa tiistaina Hartwall Areenalla mestarisuosikiksi povatun Turun Palloseuran, joka nöyryytti lauantain kierroksella SaiPaa kahdeksan maalin verran. Jos HPK:ta vastaan nähty trap-taktiikka toimii täydet 60 minuuttia yhtä hyvin kuin lauantaina ensimmäisessä erässä, lähtevät helsinkiläiset ennakkosuosikkeina tiistain otteluun.