Piristyneen Ilveksen puhti ei riittänyt

HPK täydensi tusinansa ja otti Ilveksestä voiton rutiinilla. Voitto oli kahdestoista putkeen ja sivusi samalla TPS:n hallussa olevaa SM-liigan ennätystä. Yllättävänkin runsaslukuinen yleisö Rinkelinmäellä sai lauantai-iltana nauttia hyvästä kiekkoviihteestä, kun vierailija Ilves uskaltautui haastaamaan Pallokerhon voitosta. Oman värinsä otteluun toi myös ruotsalainen tuomarikolmikko, joka puhalsi ehkä kauden parhaan suorituksen Hämeenlinnassa.

Pelin ensimmäinen viisiminuuttinen uumoili lähes ennen näkemättömiä maalikarkeloita. Katsojat yrittivät vielä tavata raitapaitojen selissä lukeneita vierasperäisiä nimiä, kun kiekko oli jo ensimmäisen kerran maalissa. HPK-puolustaja Tuomas Eskelinen ujutti kiekon ovelasti Jan Pardavylle, joka laittoi manselaisten pakkiparin Jääskeläinen-Laamanen solmuun ja vapautti ketjun sentterin Tomas Kucharcikin nokikkain Ilveksen maalia vartioineen Bruce Racinen kanssa. Kucharcik tähtäsi rannevetonsa kanukkivahdin längistä sisään ja sinnehän se upposi juuri, kun ensimmäinen minuutti oli ehtinyt täyttymään.

Maalin jälkeinen vaihto oli lähellä tuoda Ilvekselle tasoituksen. Hieman kohmeessa alkupelin ollut Kerho-kippari teki yllättävän virheen ja Raimo Helminen pääsi passamaan Marko Luomalan puolittain läpi, mutta tämän laukaus suuntautui suoraan HPK-vahti Hannu Toivosen syliin. Kerho ei tästä häkeltynyt, vaan laittoi entistä enemmän pökköä pesään. Erinomaisesti pelannut HPK:n kakkosketju tuli toiseen vaihtoonsa jäälle ja jälleen Racine joutui antautumaan. Janne Laakkonen pystyi kaatuessaankin ohjaamaan kiekon Kucharcikille, joka puolestaan näki takatolpalla aivan vapaana päivystäneen Pardavyn. Slovakkisnaipperi iski takuuvarmasti kotiryhmän toisen osuman.

Ilves ei kuitenkaan käpertynyt koloonsa pikaisten takaiskumaalien johdosta. Sen sijaan hämeenlinnalaisille tuttu mies Timo Peltomaa väänsi ja käänsi tamperelaisille kavennusmaalin vain minuuttia myöhemmin. Mainion syötön Peltomaalle kulmasta tarjoili kukapas muukaan kuin Helminen. Laukaus sujahti melko helpon oloisesti Toivosen ohi.

Ilves jaksaa taistella

Alku näytti jo siltä, että HPK karkaa ja vie peliä miten tahtoo. Ilveksen kavennus kuitenkin tasoitti pelitapahtumia ja ottelun tahti rauhoittui. HPK:n kakkosketju jatkoi hyviä esityksiään ja hienon kuvion jälkeen Laakkonen pääsi ohjaamaan takatolpalta, mutta tolpan kilahdus huojensi Ilves-mielialoja. Neljäntoista minuutin kohdalla Peltomaan painiminen palkittiin toistamiseen. Tällä kertaa ”Tinke” toimi syöttäjänä ja Marko Luomala viimeisteli kissapetojen tasoituksen. Erätauolle lähdettiinkin 2-2-lukemissa, kun Ilveksen erän loppuun saama ylivoima oli suoraan sanottuna järkyttävän heikkoa.

Toinen erän käynnistyi yhtä vauhdikkaasti kuin ensimmäinenkin, kun Antti Miettinen purjehti heti avausvaihdossa koko Ilves-viisikon läpi, mutta viimeisen ottelunsa tällä erää Ilveksessä pelannut Martti Järventie esti maalinteon sääntöjenvastaisesti. Seurannut ylivoima pyöri nätisti, mutta Teemu Aallon hehtaarilämärit paukkuivat päätylaudoitukseen.

HPK pyöritti koko toisen erän Ilvestä kuin narun päässä. Viimeistely oli kuitenkin puolihuolimatonta, paikoin jopa ylimielistä. Paras paikka avautui Eero Somervuorelle, joka kirmasi läpiajoon, kun Hannu Toivonen torjui patjallaan Ilves-puolustaja Ismo Sirenin laukauksen peräti punaviivalle asti. Bruce Racinen onnistui kuitenkin uhkarohkealla vastaantulollaan estää johtomaalin syntyminen.

Viisi minuuttia tämän jälkeen ottelun voittomaali näkikin sitten päivänvalon. Tero Lehterä punnersi Jesse Niinimäeltä tyylipuhtaan aloitusvoiton. Martin Strbakin kovan lyöntilaukauksen Racine vielä torjui, mutta kiekko hukkui kriittisellä hetkellä maalivahdin näkökentästä ja Lehterä pääsi törkkäämään mustan helposti verkon perukoille.

Tusina täyteen

Kolmannessa erässä vierailijoilla ei enää riittänyt puhtia huippuvireisen sarjakärjen haastamiseen, vaikka penkiltä kaukaloon tuoretta voimaa otettiinkin. Ilveksen selkärangan katkaisi viimeistään muutoin ehkä kauden huonoimman pelinsä pelanneen Max Kenigin osuma. Kenig pääsi leipomaan kiekkoa rauhassa maalinedustalla Marko Tuulolan oivasta esityöstä eikä HPK:n kolmosketjun sentteri erehtynyt.

Jyrki Louhi luuli jo kertaalleen tehneensä Pallokerhon viidennen maalin, mutta edes kielimuuri ei pystynyt estämään videotuomaria kertomasta päätuomari Ulrik Lindhille, että kiekko ei maaliviivaa ylittänyt. Sen sijaan Tomas Kucharcikin pelin toisessa osumassa ei videoita tarvinnut tarkastella. Tsekkisentteri viritteli lämäriään rauhassa pitkän matkaa ja lopulta pamautti hurjan kudin Racinen ohi. Näihin numeroihin Rinkelinmäellä jäätiinkiin ja HPK pidensi voittoputkeaan rutiinivoitolla.

Pirteä Ilves, perusvarma HPK

Lauantaina jäällä nähty Ilves oli aivan eri joukkue kuin aiemmissa kohtaamisissa HPK:ta vastaan. Nyt kaukalossa nähtiin taistelevaa ilmettä kantanut kissapeto. Parhaimmistoa oli Helmisen johtama ketju laidoillaan Peltomaa ja Luomala, joka jäi jopa plussan puolelle tappio-ottelussa. Laituri Ville Snellman pelasi pirteästi, mutta kärsi alavireessä olleista ketjukavereistaan.

Puolustuspäässä Martti Järventie pelasi viimeisen ottelunsa Ilves-nutussa, jatkossa puolustaja nähdään Jokereiden paidassa. Kovin lämpimiä muistoja ei Järventielle tästäkään pelistä jäänyt. Kolmannessa erässä jäälle päässyt nelosketju toi vauhtia peliin, mutta kuvioista uupui oivallus. Ilveksessä try-outilla oleva, pitkän uran jenkkikaukaloissa tahkonnut Mikko Sivonen ei juuri erottunut otteillaan. Maalivahti Bruce Racine pelasi kelpo ottelun, mutta miehen nivusten kunto ei voi kovin hyvä olla – sen verran kankeita vahdin liikkeet olivat.

- Niin lähellä, mutta niin kaukana. Alussa vähän ihmeteltiin ja HPK pääsi kuittaamaan kaksi kertaa. Sitten päästiin kuitenkin mukaan peliin, se oli paras jakso meiltä – näytti siltä, että ottelusta tulee meidän kannaltamme hyvä. Toiseen erään tuli aika raikas HPK ja oltiin jaloissa eikä liike riittänyt. Viimeiseen erään yritettiin ottaa nelosketjun avulla lisää virtaa, mutta ei sekään auttanut. Huomattavasti jämäkämpi peli meiltä, kun edellisen kerran Hämeenlinnassa. Saappaat jalassa ja hyvällä moraalilla kaaduttiin. Joukkueiden ero vaan on tällä hetkellä 42 pinnaa, HPK on huippujoukkue, kertoi Ilveksen peräsimessä Teijo Räsästä tuuraava Jukka-Pekka Annala.

HPK:n parasta osaamista tarjosi Kucharcikin ketju, jonka juonikkuus oli aivan liikaa Ilvekselle. Jan Pardavy oli erinomaisella pelipäällä. Max Kenig sen sijaan oli lähes umpijäässä ja koko kolmosketjun peli kärsi tästä, tosin pelin edetessä tuonkin kolmikon otteet parantuivat.

Pakistossa olkapäävammastaan toipunut Tuomas Eskelinen ansaitsi kiitosta varmoilla otteillaan. Myös slovakkivahvistus Martin Strbak vakuutti rauhallisella pelityylillään, miehen saldot kuuden ottelun jälkeen ovat huikeat: kuusi pistettä, +14. Maalinsuulla Hannu Toivonen selvisi kahdellatoista torjunnalla, näistäkin puolet purkukiekkojen pysäytyksiä. Molemmat osumat upposivat melko helpohkosti, mutta torjuntatuntuman puuttuessa maalivahdin toimi vaikeutuu merkittävästi.

- Tänään tuo pelin ”tappaminen” oli meille aika vaikeaa. Olisi ollut paikkoja tehdä se jo aikaisemminkin, toisen erän maalipaikat meille 14-1. Oltiin kyllä pehmeitä maalintekopaikoissa, vähän näperreltiin. Ilves oli asenteeltaan parempi kuin parissa edellisessä kohtaamisessa. Ei tämä nyt varmaan mitään ihanaa jääkiekkoa ollut, HPK:n valmentaja Jukka Jalonen jakoi kritiikkiä.

Bättre än finska dumare

Vaikka molemmista joukkueista onnistujia löytyikin, niin kaukalon parhaat olivat silti pukeutuneet raitapaitoihin. Ruotsalaispäätuomari Lindh puhalsi erinomaisen ottelun ja jokainen vihellys meni juuri oikein. Varmaa ja hienoa työskentelyä, jota toivoisi näkevän useammin myös suomalaiskollegoilta. Linjatuomarikaksikko Svensson-Winge vakuutti myös yhtä lailla. Pitkät kiekot vislattiin nappiin ja dramaattinen parannus nähtiin aloitustilanteissa. Ruotsalaislinjurit eivät aloittajia vaihdelleet ja pilkkineet, vaan viskasivat kiekon peliin. Paitsiotilanteissa tosin huomattiin, että Elitserienissä tulkinnat ovat ilmeisesti hieman kotoisesta liigastamme poikkeavia. Mycket bra killar!