HPK sarjakärkeen upealla pelillä

LIIGA / Raportti
Avauskierroksella tyylikkään voiton Oulusta hakenut HPK oli kotonaan jopa torstaista paremmassa vireessä. Vierailija Ilves jäi Rinkelinmäen kauden avauksessa jalkoihin, kun Pallokerho jyräsi leveällä rintamalla kissapetojen yli.

HPK oli Ilvestä edellä jokaisella pelin osa-alueella ja ansaitsi 4-0-voittonsa. Kerho vei vieraitaan yhtä lailla hyökkäys-, puolustus- ja taklauspelissä. Vielä avauserässä Ilveksen maalilla hyvin torjunut Juha Pitkämäki onnistui pitämään HPK:n maalintekoyritykset loitolla, mutta ottelun edistyessä kotijoukkue sai otteen pelistä entistä selvemmin.

taustaa

HPK-hyökkääjä Hannu Väisänen on nostanut profiliaan ja löytänyt itsensä sankarin viitta päältään.[lue lisää]

- Erittäin hyvä alku sarjalle - kaksi vuorokautta ja kuusi pistettä. Rehellisesti voi myöntää, että lähtökohtiin nähden vähän yläkanttiin. Oulun pisteet olivat tietyllä tavalla ekstraa, mutta siellä pelattiin erittäin hyvä peli. Tänään oli vähän sekaisempaa ja tehtiin virheitä enemmän, tosin niistä osa oli ihan Ilveksen ansiota, kun Ilves oli ehkä hieman fyysisempi kuin Kärpät eilen. Tyytyväinen täytyy olla, kun pystyttiin hoitamaan homma kotiin, Pallokerhon päävalmentaja Jukka Jalonen mietti.

Kotiryhmän parhaimmistoa edustivat Rinkelinmäellä samat miehet kuin Oulussakin. Kolmosketjun laitahyökkääjä Hannu Väisänen oli kenttäpelaajista selvä ykkönen ja nuori maalivahti Miika Wiikman jätti kotidebyytissään Ilveksen nollille varmoilla torjunnoilla.

Tyylikkäitä osumia

Kerho maalasi sekä toisessa että kolmannessa erässä kahdesti. Kaksi ensimmäistä maalia syntyivät kotijoukkueen loistavasti yhteen pelanneen kolmosketjun toimesta. Avausmaali syntyi ylivoimalla Ilveksen jouduttua vajaalukuiseksi pelin viivyttämisen takia.

Vladimir Sicak sai kunnian viimeistellä tuon Rinkelinmäen kauden avausosuman. Erinomaisesta esityöstä vastasi Toni Mäkiaho, joka katkaisi Pitkämäen heikon purkuyrityksen ja tarjoili erinomaisen tekopaikan siniviivasta maalille nousseelle tsekkipuolustajalle.

Toinen maali syntyi myös ylivoimalla, tällä kertaa asialla oli avausotteluissa HPK:n yllätyssankariksi noussut Väisänen. Jani Hassisen kekseliään kiertoliikkeen jälkeen Väisänen jäi vapaaksi takatolpalle ja kilautti upeasti kiekon yläriman kautta sisään Ilves-maaliin.

- Pyrimme pysäyttämän heidän hyökkäyksensä keskialueella ja se toimikin melko hyvin, mutta sitten he tekivät kaksi maalia ylivoimalla. Se oli iso askel HPK:lle tässä pelissä, Ilves-valmentaja Vaclav Sykora kertoi.

Varmat otteet ja itseluottamus voiton takeina

Kolmannessa erässä Ilves ei kovin kummoista kiriä aikaan saanut, vaikka tupsukorvat kovasti yrittivätkin päästä kaventamaan HPK:n kahden maalin johtoa. Kerhon puolustuspeli toimi kuin unelma ja maalinsuulla Wiikman torjui kuin kokenut kehäkettu ikään.

- Kolmannessa erässä yritimme saada enemmän painetta heidän maalilleen ja trafiikkia maalin eteen. Me saimme enemmän laukauksia, mutta ei kovinkaan vaarallisia Wiikmanille. Sitten HPK teki kaksi nopeata maalia ja peli oli selvä, Ilveksen Sykora harmitteli.

Erän puolivälissä kotijoukkue varmisteli voittoansa kahdella nopealla maalilla, jotka syntyivät erinomaisten yksilösuoritusten ja Ilveksen pahojen virheiden seurauksena. Ensin vierailijoiden pakkipari Sami Helenius - Cory Murphy kompuroi hyökkäyspäässä ja HPK pääsi 3-1-vastahyökkäykseen.

Jyrki Louhi näytti ensin jo hukkaavan koko tilanteen, mutta löysi lopulta oivaltavalla syötöllään takamiehenä mukaan nousseen Jukka Voutilaisen. Voutilaisen veto suoraan syötöstä upposi Pitkämäen mailakäden puolelta verkon perukoille.

Alle puolen minuutin päästä HPK kuittasi jo neljännen maalin valotaululle Tuomas Eskelisen loistavan suorituksen seurauksena. Jani Keinänen kauhoi hyökkäyspään aloitusvoiton Eskeliselle, jonka harhautuksiin Ilves-hyökkääjä Antti-Jussi Miettinen meni pahemman kerran.

HPK:n ykköspuolustajan viitan tälle kaudelle saanut Eskelinen murtautui maalille ja tarjoili työsulkuvahvistus Jani Ridalle pomminvarman maalipaikan, josta tämä ei erehtynyt. Maalin jälkeen viimeiset kymmenen minuuttia pelailtiin leppoisissa merkeissä pois pelikellosta.

Mikä syysvire!

HPK-valmentaja Jukka Jalonen on loihtinut joukkonsa lähes käsittämättömään iskuun heti SM-liigan avaukseen. Vielä harjoituspeleissä melko pahasti hukassa ollut ja vahvasti keskeneräiseltä näyttänyt Kerho-pakka on avausotteluissa esittänyt odottamattoman hyviä otteita.

- Yli- ja alivoimapelaaminen ratkaisi tänään. Alivoimia tuli liikaa toisessa erässä ja välillä kävi pieni tuurikin, että Ilves pysyi nollilla. Kolmas erä piti pelata jäähyttömästi, mutta heti ensimmäisellä minuutilla otettiin heti jäähy ja jäätiin alakynteen, Jalonen kommentoi ratkaisuja.

Maalivahti Wiikman on tienaamassa itselleen kovaa vauhtia ykkösvahdin paikkaa hienoilla ja itsevarmoilla torjunnoilla. Oulussa iltapuhde oli vielä melko helppo, mutta kotiavauksessa torjuntoja kertyi peräti 34.

- Tässä pelissä Wiikman oli maalissa aikamoinen pleksi. Omalla rauhallisuudellaan ja kylmäpäisyydellään näki kiekon kokoajan ja pystyi kontrolloimaan sitä, eikä ollut perse kentälle päin ja uinut sammakkoa. Oli mies paikallaan ja piti meidät pystyssä, HPK-luotsi kehui nuorta kassariaan ehdottomasti.

Pallokerhon vahvat otteet ovat perustuneet joukkueen laajaan tasoon, joka ennen kauden alkua nähtiin jopa hämeenlinnalaisten mahdollisena kompastuskivenä. Kolmos- ja nelosketjujen miehet ovat olleet HPK:n parhaimmistoa molemmissa otteluissa, eivätkä ole arastelleet ratkaisupaikoissa.

Puolustuspäässä puolestaan vahva taklauspeli ja tiivis maalinedustan puhtaana pitäminen on alustanut päästettyjen maalien saldoksi vain yhden ainokaisen osuman. Eskelinen ja väkivahva Mikko Jokela olivat kotiryhmän ykköspommittajat.

Yksi yö kaiken muuttaa voi

Torstain avauskierroksella Tapparaa nöyryyttänyt Ilves oli muuttunut maalintekokoneesta yhdessä yössä nollaryhmäksi. Tehottomuus leimasi vierailijoiden otteita, mutta selviä välähdyksiä toimivasta pelitaktiikasta oli nähtävissä.

Ottelu olisi saattanut päättyä hyvinkin toisin, jos Ilves olisi käyttänyt avausminuuttien loistavat paikkansa. Vuoronperään Timo Peltomaa ja Ville Leino karkasivat läpiajoihin saman vaihdon aikana, mutta HPK-vahti Wiikman ei suostunut antautumaan tupsukorvien edessä.

Raimo Helmisen ja Steve Kariyan yhteispeli toimi ajoittain mainiosti ja todennäköisesti kaksikko tulee kauden aikana keräämään tehopisteitä mittavasti. Pakistossa Helenius piti jöötä ja kuria ollen avauserissä suorastaan erinomainen. Loppua kohden makuupaikkojen tarjoilija kuitenkin väsähti ja päätyi pujottelukepiksi.

Ruotsalaispuolustaja Peter Messa floppasi todella pahoin hyvin sujuneen avausottelun jälkeen. Kiekonmenetykset ja heikko ylivoimapeli leimasivat Ilves-pakin sähläilyjä kaukalossa. Peltomaan liike ja taistelutahto oli kohdillaan, ikämiehestä on tamperelaisille vielä paljon iloa.

HPK pääsee todelliseen testiin tiistaina IFK:n vieraana, hurja kunto ei ole toistaiseksi nähdyn perusteella pelkkää sattumaa. Vielä kun Kerhon riveissä saattaa olla jo tuossa ottelussa kaksi uutta huippukeskushyökkääjää, näyttää sarjan alku hämeenlinnalaisittain todella lupaavalta.

Ilves puolestaan kohtaa tiistaina Hakametsässä Ässät. Tehoja täytyy löytyä, mutta muutoin manselaisten pelissä ei suurempaa korjattavaa ollut.

Erikoismaininnan perjantai-illan pelistä ansaitsee päätuomari Aleksi Rantala, jonka linjakas ja itsevarma esiintyminen oli tuomaripuolelta loistava avaus kiekkokaudelle. Rantalan vihellykset olivat tasapuolisia ja sääntöjenmukaisia, eikä nuori tuomari sallinut pelin viivyttämisiä tai pelikatkoilla mussuttamista.

» Lähetä palautetta toimitukselle