HPK saalisti Ilveksen turkin

Hämeenlinnan Pallokerho voitti torstain liigakierroksella Ilveksen kotonaan värikkäiden vaiheiden jälkeen 4-3. Voittomaalin Kerholle iski jälleen kerran Eero Somervuori vain 24 sekuntia ennen ottelun loppua.

Pardavyn kone käynnissä

Kultapotta Nemirovsky oli jälleen paha pideltävä
© Matti Liljaniemi

Vastoin kaikkia ennakkotietoja Ilveksen maalinsuulle luisteli illan ottelussa Tuomas Nissinen eikä Bruce Racine, kuten aiemmin lupailtiin. Myös päivänsankari nähtiin jäällä, sillä maestro-Helminen vietti nimipäiviään.

Ottelun alku oli erittäin nihkeää molemmin puolin kenttää, eikä mitään suunnitelmallista saatu aikaan. Koko ottelun pirteästi pelannut Ilveksen ulkomaalaisketju avasi maalihanat kuitenkin jo heti minuutin pelin jälkeen. Vladimir Sicak teki karkean puolustusvirheen omalla alueella, jonka seurauksena David Nemirovsky riisti Sicakilta kiekon ja tarjoili sen takaviistoon keskelle nousseelle Petr Valalle. Vala ei erehtynyt paikastaan, vaan sijoitti lukemat 0-1:een Joni Puurulan jalkojen välistä.

Maalin jälkeen ritarit saivat selvästi ansaitsemansa herätyksen ja putki alkoi liikkua. Pari minuuttia edellisestä ehti kulua, kun kotijoukkue kiri tasoihin. Marko Tuulola karvasi kiekon helposti Lubomir Korhonin lavasta keskialueella ja imi itseensä kolme Ilveksen pelaajaa.

Kuin ihmeen kaupalla Tuulola selvisi rykelmästä kiekollisena ja pääsi Jan Pardavyn kanssa lähes nokikkain Tuomas Nissisen kanssa. Tuulola passasi Pardavylle takakulmalle, joka iski ensimmäisen liigamaalinsa yläkulmaan. Ilveksen puolustuspari saa ottaa paljon kontolleen maalista, sillä molemmat puolustajat tekivät lähinnä kunniakujan Tuulolan noustessa pahan tekoon.

Tämän jälkeen Kerho alkoi dominoimaan kenttätapahtumia ja Nissisen maalilla kävi välillä melkoinen myllerrys, kun kiekko pyöri lähellä maaliviivaa moneen otteeseen. Parhaimman rynnistyksen loi ritareiden kakkosvitja, jotka pyörivät hurrikaanin lailla Ilveksen päädyssä. Maali ns. roikkui ilmassa, mutta hämeenlinnalaisten toinen maali jäi tekemättä.

Kiistellyin tilanne tapahtui Kerhon pelatessa ylivoimaa, kun Aki Heino kompuroi hyökkäys-siniviivalla ja David Nemirovsky pääsi puolittain läpiajoon. David Printz oli kuitenkin oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja antoi kunnon "pusun" Nemirovskylle Kerhon siniviivalla. Kaikkien ihmetykseksi päätuomari Pajunen tuomitsi tilanteesta Printzille rangaistuksen korkeasta mailasta, vaikka tilanteesta ei mitään suurta väärää ollutkaan - korkeintaan estämistä.

Ilves jäähyili erän lopulla kahdesti ja toisen HPK käytti hyväkseen. Kotijoukkue pääsi pelaamaan pitkän ylivoiman, jonka päätteeksi Eero Somervuori ohjasi Teemu Aallon tulisen lämärin Tuomas Nissisen jalkojen välistä maaliin. Erää oli tuolloin jäljellä vaivaiset yhdeksän sekuntia.

Tehokas Ilves!

Toisessa erässä nähtiin todellinen tilastokummajainen, sille toisen erän päätteeksi Joni Puurulan torjuntasarakkeessa seisoi pyöreä nolla torjuntaa! Tässä valossa voidaankin sanoa, että Ilves oli erässä kotijoukkuetta tehokkaampi iskemällä tasoituksen kuuden minuutin kohdalla ainoasta paikastaan.

Vierailijat pyörittivät ylivoimaa, kun HPK-puolustaja yritti purkaa kiekon huolimattomasti kulmasta keskialueelle. Antti Bruun haisteli tilanteen hienosti ja pelasi Lubomir Korhonin kautta kiekon takakulmalla kytänneelle David Nemirovskylle, jolla oli helppo työ laittaa verkot tötterölle ja tupsukorvat tasoihin.

Virheiden ilta jatkui ja seuraavan vuoron sai taas manselaisryhmä. Bert Robertsson otti tyhmän rangaistuksen korkeasta mailasta, jonka seurauksena kotijoukkue iski itsensä taas voittokantaan. Pitkän pyörityksen jälkeen HPK:n Janne Laakkonen päätti tehdä oman ratkaisun ja nousi kulmasta röyhkeästi vierailijoiden maalille ja tuikkasi Nissisen patjojen alta numerot 3-2:een.

Isännillä oli vielä 12 minuutin kohdalla läheltä-piti-paikka, kun b-piste aloituksen jälkeen Tuukka Mäkelä ampui tulisen rannelaukauksen maskin takaa Ilves-maalin yläputkeen. Tämän lähemmäksi maalia ei enää päästy ja erätauolle lähdettiin Kerhon niukassa johdossa.

Eero Somervuori - täsmällinen mies

Hämäläisten taistossa riitti vääntöä

Kolmas erä näytti aluksi olevan kahden puutuneen joukkueen väkinäistä vääntöä. Kuuden minuutin kohdalla ensimmäisen kerran tapahtui jotakin, kun Erkki Rajamäki antoi vihellyksen jälkeen Bert Robertssonille muutaman kerran oikein mojovan luuvitosen Ilveksen maalin edessä sattuneen painin seurauksena. Tuloksena molemmat passitettiin jäähyaitioon.

Ilves oli selvästi piristynyt kolmanteen erään ja se hallitsikin kenttätapahtumia melko selvästi. Illan räikeimmän virheen tarjosi ritareiden Tuomas Immonen, joka sähläsi oman maalin takana oikein urakalla pohjustaen tupsukorvien tasoitusmaalin.

Petr Vala karvasi kiekon Immoselta b-pisteelle nousseelle Antti Bruunille, joka tarjosi oikean namupalan takakulmalla kytänneelle Lubomir Korhonille, jolla ei ollut vaikeuksia siirtää vieraita tasoihin. Maalin jälkeen Tuomas Immonen siirrettiin välittömästi penkin päähän istumaan ja miettimään ylimielistä liikettään.

Maali sen kuin siivitti Ilvestä kovempaan lentoon. Kotijoukkueen peli meni täysin tukkoon ja virheitä tuli liukuhihnalta. Hiukan maalin jälkeen ritareiden puolustusvirheen seurauksena Ville Snellman pääsi yrittämään Joni Puurulan kestävyyttä ylhäisessä yksinäisyydessään, mutta huippuvedossa oleva Puurula veti pidemmän korren.

Edellisestä ei kulunut kauaa, kun HPK:n puolustaja konttasi jälleen kerran hyökkäys-siniviivalla, jonka seurauksena David Nemirovsky lähetti Lubomir Korhon läpiajoon. Joni Puurula näytti olevansa kuuma maalivahti tekemällä todellisen haamutorjunnan läpiajon päätteeksi. Mika Saukkosta lainatakseni: "Turha koittaa, Puurula voittaa".

Eero Somervuori näytti jälleen kerran mitä tarkoittaa loppuun asti pelaaminen. Somervuori veti Jukka-Pekka Laamasen laitaan mukaansa ja kieputti vipuun vielä toisenkin Ilves-pelaajan. Aikansa pörrättyään ja tarpeeksi monta pelaajaa niputettuaan Eero nousi maalin eteen, jossa tilaa teki myös osaltaan Raimo Helminen, joka kompuroi juuri ratkaisevalla hetkellä. Pelikello pysähtyi aikaan 59:36, kun Somervuori tälläsi komealla vedolla maskin takaa kiekon yläkulmaan ja aloitti hämeenlinnalaisjuhlat. Somervuorelle temppu ei ollut uusi, sillä kauden toisessa ottelussa Somervuori upotti Jokerit lähes samalla tavalla.

- Antti blokkasi hyvin ja pääsin ihan yksin kävelemään sisään. Ei siinä paljon enää tähtäillä. Ylös vaan ja menee jos menee - nyt sattui menemään toisen kerran, tyytyväinen maalitykki hymisi heti ottelun jälkeen.

Somervuori oli pettynyt lukuisiin virheisiin, joista vierailijat pääsivät iskemään itsensä lähes voittoon asti.

- Ihan tyhmiä virheitä, sellaisia joita ei pitäisi tulla - mehän nuo Ilveksen maalit teimme. Siinä on jo ihan tarpeeksi tekemistä, että itselle tekee paikat, ei niitä kaverille tarvitse tehdä. Jospa tämä voitto nyt sitten vähän aukaisisi pääkoppaa, nuo kolme tappiota tulivat kuitenkin parhaita jengejä vastaan, Somervuori jatkoi.

Kerhon valmentaja Jukka Jalonen näki selvästi ottelun ratkaisuhetket pelin jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Mies oli erittäin tyytyväinen Joni Puurulan pelaamiseen vaikeina hetkinä ja varsinkin Korhonin läpiajosta seuranneesta torjunnasta. Myös Somervuori sai ansaitut kiitokset.

- Onneksi on edes yksi kaveri (Somervuori), joka pystyy näitä pelejä ratkaisemaan. Puurula veti meidän pelatessa ylivoimaa sellaisen haamuhanskakopin Korhonin läpiajosta ja käänsi siinä pelin - ilman sitä olisimme hävinneet pelin, Jalonen myhäili.

Ritareilla vielä paljon parannettavaa

HPK:n peli ei ollut vieläkään uomissaan. Kolmanteen erään joukkueen ote katosi pukukoppiin ja ottelusta tehtiin erittäin vaikea pelaamalla puolivaloilla. Joukkueen "ahdingosta" kolmannessa erässä kertoi sekin, että Jukka Jalonen otti aikalisän ennen ylivoiman alkua erän viimeisellä puoliskolla.

- Meillä oli peli aika sekaisin ennen sitä ylivoimaa, yritin rauhoittaa peliä. Samalla myös halusin laukauksia ylivoimalla, kiekkoa maalille, Jalonen selitti aikalisän syytä.

- Voitto tuli sitten loppujen lopuksi vaikeimman kaavan kautta. Kaksi ensimmäistä erää olimme selvästi parempia, 17-6 maalipaikat meille. Ei oltu riittävän nälkäisiä ja teräviä, että olisimme pystyneet ratkaisemaan niistä huippupaikoista kahden erän aikana. Kolmannessa erässä Ilves oli aktiivisempi ja me jäimme alakynteen, ritariluotsi purkitti ottelun.

Positiivisena asiana Kerhon pelistä voisi nostaa Jan Pardavyn, joka pelasi hyvän ottelun ja avasi myös tämän kauden maalitilinsä. Jaksoi yrittää ja keskittyi pelaamiseen kiukuttelun ja turhautumisen sijasta - mies silminnähden nauttii peliajastaan ykkösnyrkissä. Jos kehitys kulkee samaa rataa, tulee Jan olemaan vielä elintärkeä pelaaja ritareiden viimeistelyn kannalta.

Myös David Printz pelasi ehkäpä parhaan ottelunsa tällä kaudella. Mies on todella mennyt eteenpäin peli peliltä ja nyt niin fyysinen-, kuin kiekollinen pelaaminenkin on asettumassa uomiinsa. Teki virheettömän iltapuhteen ja antoi siinä lomassa vielä illan näyttävimmän taklauksenkin, kun Nemirovsky meinasi karata läpiajoon.

Pehmeä Ilves

Ilves oli torstaina Kerhoa vastaan melko pehmeä. Esitys ei ollut mitenkään häikäisevä ja oikeastaan tupsukorvat pelasivat vain kolmannen erän selkeästi paremmin kuin kotijoukkue. Ari-Pekka Selin ei halunnut ottelun jälkeen lähteä selittelemään tappion syitä. Kolmanteen erään mies kuitenkin oli tyytyväinen.

- Ei tämän lopun jälkeen hirveästi jaksa selitellä. Kolmannessa erässä oltiin liikkeellä hyvällä draivilla ja oltiin lähellä voittoa, Selin tiivisti ottelun kulun.

Lopussa Ilveksen vaihtoaitio purnasi kovaan ääneen, koska kello kuulemma kävi kahdeksan sekuntia vihellyksen jälkeen. Selin ei tätä halunnut mitenkään vatvoa haastattelussa, eikä asiaan saatu minkäänlaista virallista vahvistusta.

Ilveksen nuori maalivahti Tuomas Nissinen on hyvässä vedossa. Ainoa miinus miehen torjuntatyöskentelylle on rebound-kiekot, joita mies sylkee eteensä luvattoman paljon. Väläytti muutaman kerran hyvää hanskakättään ja pelasi muutenkin kelpo ottelun.

Manselaisten hyökkäys näyttäisi sen sijaan lepäävän tällä hetkellä täysin ketjun Vala - Nemirovsky - Korhon varassa. Kolmikko oli torstaisen perusteella elintärkeä lenkki Ilveksen hyökkäyksessä - jokainen mies kirjautti tililleen pisteet 1+1. Hyvä ulkomaalaistrio, josta on vielä paljon iloa Tampereella.