HPK:lle niukka voitto tasaisessa kamppailussa

Hämeenlinnan Pallokerho taisteli niukan voiton venäläisestä Metallurg Magnitogorskista lukemin 1-0. Peli oli tasaista koko ottelun ajan lukuunottamatta lopun turhautumisia.

Ennen ottelua oli mielessä tiistaina pelattu ottelu HIFK - Magnitogorsk ja siinä tapahtuneet sikailut. Alussa ei kuitenkaan näyttänyt ollenkaan siltä, että peli menisi ainoastaan rangaistuksia vihellellen.

KOMMENTTI:

HPK:n kanadalaismaalivahdin Rob Tallasin ensiesiintyminen Rinkelinmäellä oli vakuttava. Näyttäisi siltä, että HPK on löytänyt viimeinkin kassarin, joka pystyy voittamaan pelejä yksinäänkin.

lue lisää

HPK aloitti ottelun terävästi. Heti alussa HPK tuli pirteästi alueelle ja vyörytti tilanteita Magnitogorskin maalille. Pikku hiljaa myös Magnitogorsk sai ottelun juonesta
kiinni. Ajassa 4.01 merkittiin ensimmäinen jäähy, kun HPK:n Juha-Pekka Loikas passitettiin kahden minuutin rangaistukselle. HPK:n alivoimakaksikko Louhi-Skyttä karvasi ahkerasti ja
jätti näin venäläisten tilanteet vähiin.

Avauserän keskivaiheella Magnitogorsk ei pysynyt liukkaiden Kerholaisten perässä ja joutui rikkomaan. Kolme peräkkäistä kahden minuutin rangaistusta viiden minuutin sisään antoi HPK:lle hyvän tilaisuuden rankaista ylivoimalla, mutta siihen eivät hämeenlinnalaiset pystyneet. Yksi hyvä tilanne tuli kuitenkin, kun Teemu Aalto pääsi laukomaan siniviivalta ja Jyrki Louhi laittoi mailan eteen, mutta maalissa loistavasti torjunut Igor Karpenko hoiti tilanteen.

Ajassa 12.58 HPK tekikin maalin, mutta ottelun tuomari Hannu Henriksson hylkäsi maalin, koska se oli tehty hänen mielestään luistimella. Magnitogorskin pelaajat protestoivat tilannetta kiivaasti ja luistelivat tuomarin eteen melkoisella vauhdilla. Tämän jälkeen jäähyily jatkui ja Henriksson sai jakaa jäähyjä erän loppuun saakka. Avauserästä mieleen jäi Toni Vähämäen puhdas, kova taklaus ja
venäläisten kova painostus erän lopussa.

Toinen erä tylsää surffausta

Magnitogorsk oli latautunut hyvin erätauolla ja joukkue tuli toiseen erään melkoisella sykkeellä. Kiekko pysyi hyvin venäläisten lavassa, mutta maaleja he eivät saaneet aikaiseksi. Toisen erän alussa jäähyilyt jatkuivat jälleen, tällä kertaa HPK jäähyili, mutta samalla pelasi loistavaa alivoimaa. Varsinkin nuori Joni Lappalainen esitti hienoja suorituksia.

Erän puolessa välissä molemmille joukkueille tuli pieniä merkkausvirheitä ja siten avautui hyviä
maalintekotilanteita. Magnitogorskilta Valeri Karpov pääsi puolustajien välistä tekopaikkaan, mutta ei onnistunut yllättämään maalivahti Rob Tallasia. Samasta tilanteesta syntyi vastahyökkäys, josta HPK:n Harri Suutarinen pääsi puolittaiseen läpiajoon, mutta tässäkin maalivahti Karpenko veti pitemmän korren.

Toinen erä oli tosiaankin melkoisesta surffausta ja katsomossa meinasi melkein nukahtaa. Erän lopussa
molemmat joukkueet pääsivät tekopaikkoihin, mutta maalivahdit loistivat molemmissa päissä ja maalit
jäivät tekemättä.

Päätöserässä alkoi tapahtumaan

Toisen erän surffailusta oltiin herätty taas ja heti erän alussa HPK:n Juha-Pekka Loikaksella oli hyvä tekopaikka, kun hän pääsi Magnitogorskin puolustajien välistä melkein karkuun ja
tekemään maalin, mutta venäläispakin kahvaus häiritsi liikaa eikä Loikas päässyt laukaisemaan kunnolla.

Jäähyt tulivat taas kuvaan ja ylivoimatilanteita syntyi. Varsinkin HPK:n nuoret pelaajat saivat paljon
vastuuta ylivoimilla ja loivat näin hyviä paikkoja, mutta maali jäi jälleen tekemättä. Välillä myös venäläiset väläyttelivät yksilösuorituksillaan. Ajassa 48.53 HPK:n Janne Laakkonen puhui itselleen 10 minuutin käytösrangaistuksen paitsiotilanteen jälkeen.

Päätöserän puolessa välissä Magnitogorskin pelaajat alkoivat väsymään ja HPK otti ohjat käsiin
ottelussa. Erän puolivälin paikkeilla Marko Tuulola nousi puolustuksesta hyökkäämään aina siniviivalle asti ja jakoi kiekon Mika Skytälle laitaan. Skyttä painoi eteenpäin ja antoi loistavan syötön keskellä olleelle Joni Lappalaiselle, joka tuikkasi kiekon reppuun.

Ottelun loppua kohti varsinkin venäläisten väsymys alkoi näkymään ja sitten alkoi myös heidän sikailunsa.
Ajassa 54.34 Alex Davidov taklasi HPK:n Jarno Toivosen kulmaan ja antoi myöskin pari hanskaniskua naamaan, samasta tilanteesta Toivonen sai oikeutetun jäähyn leikkaamisesta kyyristeltyään taklaustilanteessa.

Ottelua oli pelattu 58 minuuttia, kun Magnitogorskin Artem Ternavsky taklasi Mika Skyttää törkeästi kyynärpäällä.
Siitä alkoikin kunnon nujakka, jossa Skyttää ei kiinnostanut tapella, mutta Jyrki Louhi lähti leikkiin mukaan
Ternavskyn kanssa. Tuomarit antoivat tapella ja Henriksson laittoi lopulta kolme miestä tilanteesta suihkuun.

Rähinöinti jatkui heti sen jälkeen, kun Magnitogorskin pelaajilta menivät hermot ja he päättivät koheltaa oikein kunnolla. Loppusaldoksi ottelun tuomarille Hannu Henrikssonille
jäi viisi suihkuun heitettyä pelaajaa Magnitogorskilta ja Jyrki Louhi HPK:n puolelta. Ottelu ei olisi välttämättä tarvinnut tälläistä loppua.

Lopputunnelmat

HPK lähti otteluun vajaalla pelaajamateriaalilla, mutta se ei hirveästi tuntunut haittaavan. Kokoonpanosta puuttui peräti 11 pelaajaa. Tällä kertaa syynä olivat loukkaantumiset, pelaajien lepuuttaminen ja juuri ennen ottelua tuli ilmi, että viisikko Lahti, M.Kenig, Yli-Junnila, Mäkelä ja Immonen
oli lainattu Vaasan Sportiin Lahdessa pelattavaan Jazz-turnaukseen.
Muita poissaolleita olivat Joni Puurula, Anders Burström, Vladimir Vujtek, Vladimir Sicak ja Jukka Voutilainen.

- Ottelu oli meiltä hyvä ottaen huomioon, että oltiin kapealla ryhmällä ottelussa mukana. Varsinkin nuorten pelaajien otteet miellyttivät tänään, kertoi Jukka Jalonen.

- Eivät ole haitanneet mitenkään [pelaajien puuttuminen harjoituksista ja otteluista], sillä olemme päässeet vetämään kaikki harjoitukset neljällä kentällisellä, päävalmentaja kommentoi pelaajakadon vaikutusta valmistautumiseen.

Parasta antia tänään olivat kotijoukkueesta nuoret pelaajat. Juha-Pekka Loikas pelasi hyvän ottelun
kokeneen Mika Skytän ja Jyrki Louhen keskellä. Myös kolmosketjun laituri Joni Lappalainen väläytteli
osaamistaan maalillaan sekä hyvällä peruspelillä. Try-outilla oleva maalivahti Rob Tallas torjui
kaiken mitä sateli. Avauserässä hän sylki kiekkoja hieman eteensä, mutta varmeni loppua kohti ja piti
samalla nollapelin.

- Rob Tallas oli tänään varma ja rauhallinen. Torjui kaiken mitä torjuttavissa oli. Huomaa, että kaveri on joskus aiemminkin kiekkoja kopannut, sanoi Jalonen.

Muiden try-out miesten kohtalosta Jalosella ei vielä ollut uutta sanottavaa. Ainakaan kukaan vielä koesopimuksella olevista ei asemiaan heikentänyt illan ottelussa. Varamieheksi peliin kutsuttu HPK:n A-junioreiden rymylaituri Jarno Toivonen pelasi myös huomattavan kypsän ottelun, ja petasi itselleen pelipaikkaa, mikäli liigapeleissäkin paikkaajia kaivataan jossain vaiheessa.

Magnitogorskin parhaimmistoa oli tällä kertaa maalivahti Igor Karpenko, joka piti venäläiset ottelussa mukana loistavilla torjunnoillaan. Ilman häntä lukemat olisivat voineet olla pahemmat.
Silmään pisti myös kokeneen ketun Valery Karpovin pelisilmä.

HPK:n kentälliset