HPK:n voittoputki jatkuu

LIIGA / Raportti
Bluesistakaan ei ollut hurjassa vireessä olevan HPK:n pysäyttäjäksi. Hämeenlinnalaisen edellinen pisteetön ottelu on jo muinaishistoriaa ja seitsemästä viimeisestä pelistä saldona on vain voittoja. Jälleen kerran Kerho joutui koville kotiluolassaan, mutta onnistui kahden pisteen saalistuksessa maanmainion ykkösketjunsa tahdittamana.

Ottelun alku antoi näyttöä siitä, että pelistä tulisi vauhdikas, kahden hyökkäävän joukkueen välinen taisto. Sinänsä hieman uutta nähtävää Rinkelinmäellä, sillä tutumpaa on kuvio, jossa vierasjoukkue keskittyy peruutteluun ja puolustamiseen. Taitokiekon lisäksi nähtiin paljon mojovia taklauksia molempien osapuolien toimesta.

HPK pääsi erän alkupuolella yrittämään ylivoimalla pariinkin otteeseen, mutta kuviot tökkivät pahasti. Bluesin jäähyilystä ei Kerholle mitään apua ollut, sillä kiekko poltti kotijoukkueen pelaajien lavoissa ja ylivoiman rakentaminen oli huolimatonta. Vaikka Kerhon hyökkäyspeli muuten onkin tällä hetkellä liigan parasta ja iloisinta, niin erikoistilanteisiin kaivataan huomattavasti parannusta.

- Ylivoima oli tänään meidän heikoin osa-alue, aneemista peliä ja sitä pitää parantaa jatkossa, kirosi omiensa otteita ylivoimalla HPK-valmentaja Jukka Jalonen.

Erinomaiseen vauhtiin päässyt HPK:n ykkösketju oli jälleen kerran ratkaisijana. Myös ottelun avausmaali syntyi kolmikon hienon pelin seurauksena. Tommi Santala ja Antti Miettinen pelasivat ketjun maalitykille, Eero Somervuorelle, loistavan tekopaikan ja Eeron rannelaukaus sujahti ohi Bluesin maalia vartioineen Sami Heinosen. Loppuerässä ei kummallakaan kovin erikoisia paikkoja ollut ja erätauolle siirryttiin kotijoukkueen ansaitussa maalin johdossa.

Kucharcikin jäähy kostautuu

Heti toisen erän alkuminuuteilla molemmilla ryhmillä oli mainiot paikat lisätä lukuja valotaululle. Blues sähelsi kiekon ohi tyhjästäkin maalista ja vastaiskusta HPK:n Janne Laakkonen ei kyennyt ohittamaan hyvin torjunutta Heinosta. Neljän minuutin kohdalla Kerhon Tomas Kucharcik erehtyi estämään Juha Ylösen nousua laitaa pitkin. Tsekkisentterin maila nousi vahingossa Ylösen kasvoihin asti tiputtaen muutaman veritipankin Blues-hyökkääjään purukalustosta, seurauksena neljän minuutin ylivoima espoolaisille.

Jan Caloun juhlii Bluesin toista maalia.

© Tommy Peltonen
alt="Jan Caloun juhlii Bluesin toista maalia">

Lähes puoli ottelua kangerrellut Bluesin hyökkäyspeli sai jäähystä piikin persauksiinsa ja kiekonkäsittely oli aivan eri näköistä. Kiekko saatiin helposti sisään alueelle ja kuvio pyörimään välittömästi. Tuttuun tapaan ylivoiman pyörittämisestä vastasi liigan pistepörssin johtoon perjantaina noussut Jan Caloun. Rinkelinmäen kauhuksi Blues hyödynsi Calounin johdolla molemmat Kucharcikin jäähyt nousten johtoasemaan kahdessa minuutissa.

Molemmat osumat viimeisteli muutaman mainion paikan aiemmin hassannut tuhlaajapoika Teemu Elomo. Tasoitusosumassa HPK:n maalivahti Joni Puurula oli menettänyt mailansa eikä voinut Elomon laukaukselle mitään. Mainion passin antoi kukas muukaan kuin espoolaisten pelin sielu Jan Caloun. Toisenkin osuman rakentelu lähti tsekkistaran lavasta. Kiekko eteenpäin Jiri Vykoukalille, jonka vedon Puurula vielä torjui, mutta reboundin säkitti sisään Elomo.

Ottelu olikin kääntynyt yht’äkkiä vierailijoille, vaikka siihen asti peli oli ollut täysin HPK:lla hallussa. Seuraavien minuuttien aikana molemmilla oli omat paikkansa, mutta viimeistely ontui juuri sen ratkaisevan pykälän verran. Välillä kilisivät tolpat ja sivuraudatkin, mutta kumpikaan vahdeista ei joutunut noukkimaan kiekkoa selkänsä takaa.

Ansaittu tasoitusosuma lähti hurjaan pistetehtailuun viime peleissä yltyneen Kucharcikin mailasta. Erinomaisen alustuksen teki peliänsä useamman pykälän alkukaudesta parantanut Jan Pardavy. ”Kuha” pääsi uittamaan kiekon reppuun aivan vapaasti maalin edestä slovakkilaiturinsa sekoitettua Bluesin puolustuksen mietteet omilla kiemuroillaan.

Kerho ei kuitenkaan tyytynyt lähtemään tasalukemissa viimeiseen erään, vaan värkkäsi erän lopulla vielä johtomaalinkin. Tommi Santala ronkki aloituksen Ylöseltä täysin suvereenisti Teemu Aallolle. Kovalämärinen pakki viritteli piiskaansa rauhassa ja pamautti kiekon siniviivalta ohi Heinosen. Lisämaalitkin olivat lähellä, kun erinomaisen ottelun pelannut Juhamatti Yli-Junnila kieputti Ylöstä kuin mätää lahnaa parinkymmenen sekunnin ajan ja vielä päälle päätteeksi väänsi itsensä maalin eteen tekopaikalle, veto kuitenkin suuntautui ohi takatolpan.

HPK ei suostu pistemenetyksiin

Kuten viimeisen kuukauden aikana ollaan jo ehditty tottumaan, niin Pallokerho ei hevillä pisteitä kaverille anna. Ei tänäänkään. Kolmas erä oli HPK:lta erinomaista peliä, jossa Blues onnistuttiin pitämään täysin herrannuhteessa. Joni Puurula ei Kerho-maalilla joutunut venymään ihmepelastuksiin, kun vierailijoiden hyökkäykset pysäytettiin pääsääntöisesti aina ennen maalipaikkojen syntymistä.

Neljän minuutin kohdalla nähtiin tapahtumaketju, joka puhutti molempia valmentajia ottelun jälkeen. Ensin HPK:n Jyrki Louhi joutui päähän osuneen Blues-taklauksen kohteeksi ja tästä suivaantuneena lähti etsimään kostopaikkaa. Uhriksi joutui Matti Näätänen, joka jäi Louhen kyynärpään ja laidan väliin. Tuloksena aivotärähdys. Jäähyä tilanteesta ei tuomittu – kuten ei monesta muustakaan jäähynarvoisesta tilanteesta, erotuomari Timo Favorinin linja oli yllättävänkin löyhä, joskin tasapuolinen. Hannu Kapanenkin myönsi Näätäsen kyyristelleen tilanteessa, mutta silti taklaus oli erittäin ruma – ja erityisen rangaistava kostoelementin johdosta.

Erän puolivälissä lopullinen ratkaisu oli lähellä, itse asiassa muutaman sentin päässä. Blues-veskari Heinonen seikkaili kohtalokkaasti maalin takana ja Jan Pardavyn hommaksi jäi siirtää kiekko muutaman sentin päästä maaliviivasta repun perukoille. Blues-puolustus ehti kuitenkin hätiin ja Pardavyn rysty kolahti käsittämättömästi ylärimaan. Seuraava todellinen maalipaikka syntyikin vasta muutama minuutti ennen loppua, HPK:n 3-2-hyökkäys päättyi Somervuoren napakkaan laukaukseen ja Heinosen upeaan hanskakoppiin.

Minuutti ennen loppua espoolaisten oli pakko yrittää riskilläkin ja Heinonen luisteli vaihtoaition puolelle. Hetken aikaa näytti jo siltä, että Blues saa huiman loppukirin päälle, mutta Kerhon ykkösketju onnistui purkamaan tilanteen. Kiekko käytettiin syöttöpisteiden saamiseksi kolmikon kaikilla jäsenillä ennen kuin Miettinen lämäsi sen maaliin Vykoukalin torjuntaliikkeiden ohi.

Seitsemän putkeen!

Siinä HPK:n huima saldo, seitsemän perättäistä voittoa. Edellinen pisteetön ottelukin on lähes puolentoista kuukauden takaa, jolloin Kärpät haki voiton Rinkelinmäeltä. Kerhon peli on loistavissa uomissa. Ykkös- ja kakkosketju ovat mainiossa maalivireessä ja tukea löytyy puolustavammilta ketjuilta. Myös paljon parjattu pakisto on hoitanut hommansa vähintäänkin mallikelpoisesti ja molemmat maalivahdit täytyy lukea onnistujien joukkoon.

HPK:n ykkösketju oli taas vaarallinen.

© Tommy Peltonen
alt="HPK:n ykkösketju oli taas vaarallinen">

Tänä iltana parhaassa vauhdissa oli SMS-ketju, kun muutamissa aiemmissa peleissä vastuun on kantanut Kucharcikin vitja. Kolmikon saldona tänään kolme maalia, seitsemän tehopistettä ja tehosaldo +3. Myös kakkosketju pelasi mainion ottelun. Kucharcik on hurjassa tahdissa ja tuntuu tekevän jäällä pelkästään oikeita ratkaisuja. Jan Pardavy puolestaan on aivan eri mies kuin alkukaudesta, nyt slovakki on se pelimies, jota hänestä odoteltiinkin.

- Nyt on näin ollut, että miesmuistiin ei olla hävitty pelejä. Kyllä itseluottamus nyt on kohdillaan. Kyllä se on parempaan suuntaan mennyt se meidänkin ketjun peli. Meillä on paikkoja ollut paljon aiemminkin, mutta alkukaudesta ei vaan menneet sisään. Se on hyvä juttu, että peli ei ole pelkästään ykköskentän varassa, kertoili mietteitään pelin jälkeen kakkosketjun kolmas lenkki, Janne Laakkonen.

Maininnan ansaitsevat myös nelosketjun miehet Juhamatti Yli-Junnilan johdolla. Forssasta takaisin kutsutun Yli-Junnilan sentteröimä ketju pyöritti peliä pääsääntöisesti aina Bluesin päädyssä ja kolmikolta sopii odottaa myös tehopisteitä jatkossa.

- Erityiskiitos täytyy antaa Yli-Junnilan ketjulle, ei ollut montaa kertaa omassa päässä kiekon kanssa, tosi hyvä suoritus, kehui myös Jukka Jalonen.

Bluesin kaikki kaikessa oli ykkösketju Jan Calounin toimiessa kapellimestarina. Tänään Teemu Elomo osui myös maalitolppien väliin ja maalit olivat espoolaisille tärkeitä. Miinusmerkkisen saldon keräsi puolestaan vierailijoiden nelosketju, jossa Kari Kalto ja Miika Elomo eivät tuntuneet pysyvän vikkelien kerholaisten tahdissa. Toista otteluaan pelannut, HPK:sta lainalla oleva, Sami Heinonen onnistui erinomaisesti ja piti ajoittain Bluesia pystyssä.

- Oli se tiukka peli, kuten numerotkin osoittavat. Kyllä Blues hyvin pelasi, saatiin tehdä ihan täysi päivätyö. Kyllä me aika hyvin kuitenkin peliä pidettiin hallinnassa. Blues tuli aika kovaa päälle, mutta aika hyvin pidettiin aisoissa. Tämä oli aika kova peli, onneksi pystytään kääntämään pelejä näitä vaikeampiakin vastustajia vastaan, summasi ottelun Janne Laakkonen.

- HPK prässäsi alussa aika kovaa ja kiitos kuuluu Sami Heinoselle, että hän piti meidät hyvin pelissä mukana. Se olisi voinut olla karkeampi tuo alku. Kun HPK:n tasoinen taitojoukkue tulee vastaan, niin kyllä siinä kaivattaisiin tuoreampia jalkoja. Väsyneiltä miehiltä tulee yleensä virheitä. Molemmat kuitenkin pelaavat taitojääkiekkoa, joten peli oli varmasti yleisöllekin viihdyttävä, kertoi Bluesin penkin taakse toimitsijakieltonsa jälkeen palannut Hannu Kapanen.

- Bluesilla oli hyvä ylivoima, kuten kaikki näkivät – on ollut ennenkin. Peli oli tiukka, jouduttiin vääntämään ihan alusta asti. Tasakentällisin oltiin aika paljonkin parempia kuin Blues, mutta erikoistilanteet he sitten veivät taas selvästi, kommentoi HPK:n Jalonen.

» Lähetä palautetta toimitukselle