HPK:n korttipakka sekaisin

Oli sitten syynä Jukka Jalosen ketjukokeilut tai jokin aivan muu, niin joka tapauksessa HPK:n joukkue oli lauantai-illan ottelussa sekaisin – ja pahasti. Ässät sen sijaan oli tullut Rinkelinmäelle pelaamaan ja teki pelistä jännittävän, ainakin tuloksellisesti.

Pallokerhon valmentaja Jukka Jalonen oli pistänyt joukkueen ketjut uusiksi, suurimpana muutoksena Tero Lehterän ja Antti Miettisen pelipaikkojen vaihto keskenään. Tässä vaiheessa runkosarjaa kokeilut pudotuspelejä silmällä pitäen ovat mahdollisia, mutta tällä kertaa ruletti meni jo yli. Ottelun edetessä Kerho rukkaili koostumuksiaan useampaankin otteeseen ja pikku hiljaa kukaan ei enää tiennyt kuka kenenkäkin kanssa pelasi.

- Pani tietysti miettimään, että sekoittivatko pienet muutokset joukkueen. Jos sekoittivat, niin silloin ei ole asiat kovin hyvin. Kaikki oli nimittäin sekasin tuossa pahimmillaan. Strbakille ja muille, kun piti antaa vinkkiä, että siniset on meillä. Vähän vaikutti siltä, että pojat oli ymmärtäneet väärin kummalle syötellään, Jalonen pohti muutoksiensa vaikutuksia.

Seitsemän minuutin hullunmylly

Alku tosin vaikutti siltä, että Jalonen olisi todellinen maagikko, sillä kaikkien ketjujen peli toimi lähes täydellisesti. Hyökkäykset vyöryivät yksi toisensa jälkeen Ässien päätyyn ja porilaisten maalia vartioinut Antti Jokela oli todella kovilla. HPK vei peliä näyttävästi ja kiekkoa pidettiin hallussa suurella itseluottamuksella. Samanaikaisesti puolustuspeli oli myös hyvässä kuosissa eikä Ässiä päästetty kertaakaan kiekon kanssa hyökkäysalueelle.

Avausosumasta vastasivat ulkomaalaiset, kun HPK:n kakkosketju iski näyttävän pyörityksen jälkeen. Nivusvammastaan toipunut ja paluun kaukaloon tehnyt Jan Pardavy tarjoili Tomas Kucharcikille tekopaikan takatolpalle ja tsekkisentteri viimeisteli vuorenvarmasti. Kerhon hetkittäin ylimieliseksi jo muuttunut hyökkäysintoilu kuitenkin kostautui, kun Jari Korpisalo täräytti hurjan lyöntilaukauksen tolpan kautta sisään.

Huomattavaa on, että maaliin johtanut tilanne oli Ässien ensimmäinen todellinen hyökkäys sekä ensimmäinen laukaus kohti maalia – peliä oli pelattu jo yli seitsemän minuuttia. HPK:n vietyä tasoitusmaalin jälkeistä vaihtoa mielin määrin otti Ässien valmentaja Mika Toivola aikalisän. Hengähdystauon jälkeen peli rauhoittuikin selvästi ja myös vierasjoukkue pääsi ottelun vauhtiin mukaan.

- Tämä oli aika mielenkiintoinen koitos. Alkuhan meiltä oli hyvä, vajaa kymmenen minuuttia ja johdettiin 1-0. Peli oli oikeastaan täysin hanskassa ja pyörittiin vaan Ässien päädyssä. Sitten Ässät teki tasoitusmaalin ja Toivola otti ihan järkevän aikalisän. Ässät heräsi taistelemaan ja meidän peli sekosi aika totaalisesti, HPK-luotsi Jalonen kertoi avauserästä.

Harhasyöttöjen ennätys

Toiseen erään lähdettäessä kotiyleisö odotteli Kerhon jatkavan samalla linjalla ja myös onnistuvan viimeistelyssä. Toisin kuitenkin kävi, sillä toinen erä oli ylivoimaisesti HPK:n kauden huonoin. Suurin osa syötöistä päätyi vääränväristen pelaajien lapoihin, purut olivat suorastaan surkeita ja Kerhon maalia vartioinutta Joni Puurulaa ei juuri jaksettu auttaa. Ässät ei kotiryhmän koomailusta häkeltynyt, vaan otti ohjakset käsiinsä.

- Ehkä ekassa erässä peli ei seonnut vielä niin pahasti, mutta toka erä oli kyllä varmaan kauden heikoin erä. Ässät puolusti erittäin hyvin keskialueella ja mentiin vähän siihen miinaan, että pyrittiin syöttelemään keskialueella varsinkin poikittain ja pelattiin hirvittävällä riskillä. Tuli erittäin monta kiekonmenetystä, josta Ässät sai maalipaikan - olisivat voineet tehdä enemmänkin kuin kaksi maalia tokassa erässä. Ei todellakaan ollut meiltä mikään huikea esitys, Jalonen ruoski omiaan.

Tommi Santalan huitaisu Timo Hakasen kasvoihin erän aloittaneessa aloituksessa tuotti Pallokerhon ykkössentterille kahden minuutin istunnon. Ässien ylivoima tuotti tulosta, kun Timo Salonen ohjasi Puurulan nenän edestä Jarkko Gladin laukauksen sisään. Kotijoukkueen tasoitus nähtiin myös ylivoimalla, Vladimir Sicakin toimesta. Santala paikkasi virheensä ja lähetti tsekkipakille huippusyötön, josta tämän oli helppo viimeistellä ohi hienon ottelun pelanneen Jokelan.

Heti seuraavassa vaihdossa HPK iski uudemman kerran. Jan Pardavy ohjasi Jaroslav Balastikin laukauksen ja loppujen lopuksi kiekko kierähti maaliviivan ylitse. Ässät ei tästä häkeltynyt, vaan kuittasi yhden Kerhon tarjoamista vastahyökkäyksistä tuloksekkaasti. Tuomo Harjula passasi laatan Vjatseslav Fandulille ja tällä oli helppo työ nostaa lätkä maalin kattoon.

Kolmas erä ei sitten kovin kummallista peliä tarjonnut. Molemmilla joukkueilla oli omat tilanteensa, mutta pääasiassa mielikuvaksi jäi hyvin sekavaa ja tylsää pelailua. Pikku hiljaa peli muuttui kyttäilyksi ja molemmat ryhmät alkoivat varmistella tasapelistä saatavaa yhtä pistettä.

Jälleen hyrskynmyrskyn

Rinkelinmäellä nähtiin tiistain IFK-ottelun tapaan melkoinen puhuri jatkoajalla. HPK-luotsi Jalonen heitti heti alusta asti kaukaloon koko hyökkäysketjun ja vain yhden puolustajan. Taktiikka toimi erinomaisesti, sillä peli vyöryi Jokelan maalille hyökkäys toisensa jälkeen. Tosin kertaalleen riski oli kostautua, kun Jari Korpisalo karkasi

läpiajoon. Eero Somervuori kuitenkin potki ”Korpin” kiinni helpon näköisesti ja nappasi tältä kiekon kuin tikkarin pikkulapselta. Heti perään Tommi Santala heitti Ässä-pakki Gladin pois tieltään kuin märän rätin ja napautti passin maalin edessä kytänneen Antti Miettisen lapaan. Pistepörssin kärkinimi latasi kiekon suoraan syötöstä verkon perille ja toisenkin pisteen HPK:lle.

Vaikka HPK taistosta jälleen kaksi pistettä saalistikin, niin kehuja Kerholle ei voi jakaa. Peli oli ensimmäistä seitsemää minuuttia ja jatkoaikaa lukuunottamatta suorastaan katastrofaalista. Varsinkin toinen erä oli kuin suoraan b-luokan kauhuelokuvasta. Kotijoukkueen pelaajat heittelivät oman maalinsa takaa syöttöjä suoraan ässäläisten lapoihin ja Pallokerhon otteet eivät tosiaankaan näyttäneet sarjajohtajan peliltä.

HPK-vahti Joni Puurulalle ei pelitapahtumien valossa voi tähtiä tästä ottelusta jakaa, mutta jotenkin tällainen julma pila täytyisi hänelle korvata. Toisessa erässä Puurula oli ajoin jo turhautua täysin, kun oman joukkueen pelaajia ei juuri kiinnostanut millaisia maalipaikkoja Ässille tarjotaan. Annettakoon urheasti loppuun asti torjuneelle kassarille siis viisi vapaalyöntiä per kenttäpelaaja – maha tai pää, vapaa valinta.

Jan Pardavy teki paluun nivusvamman aiheuttaman sairasloman jälkeen ja oli tähän nähden pirteällä pelipäällä. Antti Miettinen loisti kuten hänellä on tapana, mutta yksi huippupelaaja ei auta, kun muut pelaavat reilusti alle oman tasonsa. Pahimmat miinusmerkinnät keräsi kolmosketjun laituri Jyrki Louhi, joka onnistui kerta toisensa jälkeen aiheuttamaan hirveillä harhasyötöillä ja virheillä harmaita hiuksia niin katsomossa kuin varmasti valmentajistossakin.

Ässät jaksaa yrittää

Porilaiset taasen pelasivat erittäin hyvän ottelun. Ässät ei suostunut nöyrtymään ylivoimaisen alun edessä, vaan taisteli itsensä mukaan otteluun. Patapaidat olivat aina valmiina kontraamaan nopeilla vastahyökkäyksillä, kun HPK:n pelaajat menettivät kiekon. Suurkiitos kuuluu myös maalivahti Jokelalle, joka keräsi peräti 43 torjuntaa ja oli varsinkin avauserässä suuressa roolissa.

Konkarisentteri Fandul oli mukana kaikissa Ässien maaleissa ja latvialaisen peli vaikutti muutenkin hyvältä. Myös laiturit Salonen&Wesslin olivat vireessä. Puolustuspäästä ei ole syytä nostaa yksittäisiä pelaajia esiin, mutta kiitoksena koko pakistolle voidaan todeta, että HPK hienosta pyörityksestään huolimatta maalin edessä tai parhaalla tekosektorilla ei kukkoiltu.

- Onnittelut voittajille, kyllä HPK pelasi tänään hyvän pelin. Olen kyllä tyytyväinen omankin joukkueen peliin. Jatkoajalle mentiin ja minun mielestäni se oli oikea tulos ainakin siihen asti. Ehkä hitusen oltiin alakynnessä, mutta pystyttiin itse luomaan maalipaikkoja ja pelattiin aika rohkeasti. Materiaaliero on tällä hetkellä aika kova ja siihen nähden ollaan tyytyväisiä. Ainoa mikä jäi harmittamaan oli se, että ensiksi pelattiin 60 minuuttia hyvin, mutta jatkoajalla ei oltu alkuunkaan sellanen Ässät kuin oltiin varsinaisella peliajalla. Aika selkeän henkilökohtaisen virheen jälkeen HPK sai sen jatkoaikamaalin ja sai kaksi pistettä, kertoi Ässien valmentaja Mika Toivola.

- Ässät on ollut meille aina vaikea vastus, vaikka yksi peli vain ollaan hävitty. Tasureita on ollut ja tasaisia tiukkoja vääntöjä. Ässät ei luovuttanut henkisesti, mikä on tärkeää. Moni joukkue heittää täällä pyyhkeen kehään aika aikasin. Siinä mielessä Toivolan aikalisä tuli hyvään paikkaan - siinä oli vaaka kallistumassa meidän suuntaan. Nyt peli oli jännä ihan loppuun asti, kommentoi puolestaan HPK:n Jalonen.

Ässille yhdellä pisteellä ei ollut käytännön merkitystä, mutta HPK:lle sitäkin enemmän. Etumatka Jokereihin säilyi seitsemänä pisteenä, kun kausi on kääntymässä loppusuoralle. Vaikka Jokerit voittaisi kaikki kuusi jäljellä olevaa otteluansa, niin Kerhon ei tarvitse saalistaa viidestä pelistään kuin viisi pistettä. Seuraava mahdollisuus tuon saldon keräämiseen on tiistaina kotijäällä, kun vastassa on Espoon Blues.

- Ei tästä jäänyt oikeastaan muuta käteen kuin vähän mietittävää. Kaksi pistettä on tietysti hieno suoritus, tässä taistellaan edelleen runkosarjan voitosta. Jos ei pelaajia se kiinnosta, niin valmentajia kiinnostaa sekä seurajohtoa ja faneja. Kyllä me pyritään ruoskimaan nuo äijät sellaiseen iskuun, että runkosarjan voitto otetaan, Jalonen lupasi.