HPK vei Ässiä narussa

HPK:n kauden kotiavaus päättyi murskavoittoon Porin Ässistä. Vieraat roikkuivat Kerhon kyydissä ensimmäisen erän puoliväliin asti, mutta ritaripaidat ratkaisivat pelin itselleen tehokkaan ylivoimapelin ansiosta.

Ottelun alku näytti tasaiselta. Ässät on vahvistunut viime kaudesta ja kykeni haastamaan Kerhon tasapuolisesti. Etenkin kanadalaisvahvistus Martin Bergeron tuotti vaikeuksia HPK:n puolustukselle. Isännät eivät olleet kuitenkaan alakynnessä vaan pommittivat Scott Langkow'n vartioimaa maalia ahkerasti. Erässä Langkow koppasi peräti 21 Kerhon laukausta.

Avauserän molemmista maaleista vastasi yksi ja sama mies. Janne Laakkonen rikkoi kuparisen juuri kahdeksannen minuutin täytyttyä. Martin Bergeron menetti kiekon hyökkäyspäässä ja Hannu Väisänen pääsi nostamaan Kerhon hyökkäystä. Väisänen syötti kiekon osin onnella Laakkoselle, joka harhautti ässäpuolustajan ja sijoitti kiekon tarkasti maaliin Langkow'n kilpikäden puolelle.

Porilaisilla oli erässä kaksi erinomaista maalipaikkaa. Ensimmäinen siunaantui Juha Kiilholmalle, joka ampui kiekon läpiajosta hieman ohi maalin ylänurkasta. Myöhemmin Jari Korpisalolla oli mainio tilaisuus upottaa päädystä maalin eteen kimmonnut kiekko tyhjään HPK-maaliin, mutta Vladimir Sicakin viime hetken häirintä esti osuman synnyn.

HPK:n hurjan painostuskauden keskellä Mika Toivola teki oikean ratkaisun ja otti aikalisän rauhoittaaksen joukkuetta. Isännät kuitenkin jatkoivat hallintaansa ja kiekkosadetta kohti porilaismaalia.

Erätauolle siirryttiin HPK:n kahden maalin johtoasemassa, kun isännät hyödynsivät erän ainoan rangaistuksen tuoman ylivoimansa. Scott Langkow torjui Tuomas Eskelisen ohjurivedon suoraan Janne Laakkoselle, joka laittoi kiekon helposti verkon perukoille.

Kerhon ylivoima kunnossa

Toisessa erässä HPK ratkaisi ottelun edukseen erikoistilanteissa. Ritariryhmä teki erässä kolme ylivoima- ja yhden alivoimamaalin.

Steve Shirreffs ehti kärsiä erän alussa saamaansa koukkaamisjäähyä vajaan minuutin kun Janne Laakkonen löysi oivallisella poikittaissyötöllä maalin kulmalle nuoseen Eskelisen, joka toimitti kiekon kolmannen kerran Ässien maaliin.

HPK joutui neljäksi minuutiksi alivoimalle, kun Mika Skyttä huitaisi Pasi Peltosta tahattomasti korkealla mailalla päähän. Skytän rangaistuksen aikana HPK siirtyi 4-0-johtoon Jyrki Louhen hienon tahtomaalin ansiosta. Louhi tikkasi Janne Lahden purkukiekon perään, ohitti Ässien puolustajat ja lirutti kiekon Langkow'n alta maaliin.

KOMMENTTI:

Roikkokiekkoja ja räkämaaleja

HPK on takonut jo seitsemän ylivoimamaalia kahdessa ensimmäisessä otteluissaan. Tehoprosentti on huimasti peräti 70. Kerhon kuvio toimii aivan eri lailla kuin viime kaudella - ellei Teemu Aallon piiskaa lasketa lukuun.
lue lisää

Kaksi seuraavaa osumaa syntyi siniviivalta Teemu Aallon mailasta. Kerhon viidennessä osumassa Aalto ampui komean laukauksen kenttäpelaajan maila kädessä torjuntaa yrittäneen kanukkivahdin kilpipuolelle. Jälkimmäinen puolestaan pamahti hanskapuolelle suoraan Tony Virran poikittaissyötöstä.

Tämän jälkeen Ässät vaihtoi maalivahtia. Putkien väliin luistellut Matti Järvinen sai pehmeän lähdön otteluun, sillä HPK sai aikaiseksi enää kaksi laukausta maalia kohti.

Rob Tallas puolestaan joutui antautumaan vielä ennen erätaukoa. Vakuuttavasti torjunut Tallas päästi Tuomo Harjulan terävän laukauksen sisään jalkojensa välistä ja Ässät sai hieman lohtua.

Lyhyen koeajan jälkeen sopimuksen saanut kanukkivahti on päästänyt molemmissa liigapeleissään yhden maalin. Tallas saikin odotettua tunnustusta valmentaja Jukka Jaloselta.

- Tallas viimeisenä lukkona erittäin hyvä. Yksi päästetty maali molemmissa otteluissa ja jos homma jatkuu tuollaisena, niin ollaan yleensä aika vahvoilla, kiitteli HPK-luotsi maalivahtinsa panosta pistejahdissa.

Huonoa jäätä ja kosmetiikkaa

Ottelun voittajan jo selvittyä kahden erän jälkeisessä 6-1-tilanteessa kummankin joukkueen yritys löystyi selvästi. Kun heikkoon yritykseen lisättiin erän mittaan huonoon kuntoon tullut jää, epäonnistuivat lähes kaikki hyökkäysyritykset. Teemu Aalto harmitteli ottelun jälkeen surkeaa jäätä.

- Jää oli tosi huono. Täällä on taas päivällä pelattu A:n SM-sarjapeli, kyllä se vaikuttaa kummasti jäähän. Aika jännä homma, kyllä se pelin taso kärsii tuollaisella jäällä. Eihän sille mitään voi ja se on sama molemmille joukkueille, kommentoi ottelun tehopuolustaja pelialustaa.

HPK:n murhaava ylivoimaprosentti heikkeni hieman Ässien onnistuttua tappamaan pari alivoimatilannetta. Jukka Jalonen peluutti tilanteissa myös kolmos- ja nelosketjuja, jotka näin saivat arvokasta ylivoimakokemusta.

Erän ainoan maalin sai aikaiseksi Kerhon hyvinkääläishankinta Juha-Pekka Loikas, joka sai ohittaa Järvisen aivan maalin lähietäisyydeltä. Osuman jälkeen HPK-kippari Marko Tuulola korjasi kiekon talteen, sillä maali oli Loikaksen ensimmäinen liigatasolla.

Avausviikonloppu takana

Liigakausi on nyt korkattu molempien joukkueiden osalta kahdella ottelulla. Ässät joutui nöyrtymään HPK:lle selvästi, eikä Mika Toivolalla ollut turhaa seliteltävää.

- Onnittelut vastustajalle, loistava peli heiltä. Oma joukkue ei tänään niin hirveän loistava ollut. Tasakentällisin hävittiin 2-1, peli päättyi 7-1. Siitä on helppo tehdä johtopäätökset, mihin ottelun tänään ratkesi, pohti Toivola ottelun ratkaisua.

Porilaisille jäi kuitenkin viikonlopusta kouraan kaksi sarjapistettä kun Lukko kaatui perjantaina. Toivolan mukaan Ässät ei pelannut HPK:ta vastaan heikommin.

- Jos jotain eroa eiliseen hakee, niin mitenkään Lukkoa väheksymättä se suurin ero oli vastustaja, ässäluotsi vertaili.

Porilaisten paras oli etenkin ottelun alussa hyvin vastuuta kantanut Martin Bergeron. Etenkin aloituksissa kanadalainen oli terävänä. Ottelun loppua kohden Bergeron kuitenkin hyytyi, mutta niin hyytyi koko ottelukin.

Maalivahti Scott Langkow ei ollut syyllinen yhteenkään päästämästään kuudesta maalista. Toivolalta oli kuitenkin viisas ratkaisu olla nöyryyttämättä kokenutta kanadalaista enempää. Vaihdossa sisään tullut Matti Järvinen torjui liigadebyytissään hienosti, vaikkakin hieman pomputellen. Loikaksen osumalle nuori porilainen ei voinut mitään.

HPK:n leiristä löytyi onnistujia monen paidan alta. Kirkkaimpina tehotilastossa loistivat räjähdysmäisesti kauden aloittanut Janne Laakkonen sekä siniviivalta tulittanut Teemu Aalto, jotka saivat kasaan tehot 2+1. Aallolle teki kunniaa myös ainakin tämän ottelun perusteella rutkasti viime kautta paremmin sujunut oman pään peli.

Tuomas Eskelinen pelasi ritaripaidassa hienon ottelun. Eskelinen puolusti omaa päätä miehekkäästi ja sai siinä sivussa aikaan maalin ja maalisyötön. Myös Rinkelinmäen yleisön kulttisuosikki Aki Heino väläytti taklaamalla muutamaan otteeseen.

Ässien kausi jatkuu torstaina Porissa. Patapaidat isännöivät tuolloin liigan suosikkeihin lukeutuvaa Turun Palloseuraa. HPK puolestaan matkustaa perjantaina Espooseen Bluesin vieraaksi.