Tehottomuus HIFK:n surma

Lauantai-iltana Helsingissä nähtiin varsin viihdyttävä kamppailu, kun kaksi syksyn kyntäjää kohtasi hyvävauhtisessa ottelussa. Illan ratkaisu nähtiin vasta kolmannessa erässä, kun HIFK ei millään onnistunut ohittamaan hyvän pelin pelannutta Marek Schwarzia. Näin ollen TPS nappasi tärkeät kolme pistettä toisen erän tehokkaalla hetkellä lopulta lukemin 3-4.

Lauantaina Helsingin jäähalliin saapunut yleisö näki hyvävauhtisen ja tunteikkaan ottelun, jonka ratkaisu nähtiin vasta loppuminuuteilla, kun päätöserää selkeästi hallinnut HIFK ei saanut loistavista paikoistakaan ohitettua Marek Schwarzia. Myös Pekka Virta oli ottelun jälkeen muikeana ja kiitteli erityisesti joukkueen maalivahtipeliä.

– Loistava voitto ja hieno asia, että maalivahti (Schwarz) sai tärkeän voiton tähän alle. Hänelläkin on kuitenkin ollut vähän tuskaista ja tämä kasvattaa parempaan suuntaan.

– Ihmetyttää, valtava määrä tekopaikkoja. 5-5-pelissä 29 maalintekopaikkaa. Tehottomuutta se oli taas tänään. Toki Schwarz oli taas mies paikallaan, mutta se alkaa kohta tulla mantrana, että kehun vastustajan maalivahtia, Petri Matikainen myönsi perään.

Illan voittomaali nähtiinkin toisen erän lopulla, kun kotijoukkue sortui typeriin jäähyihin Eero Somervuoren huidottua ensin itselleen 2+2 ja heti perään Ilari Melartin seuratessa laituria jäähyaitioon. Ville Vahalahti ei jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä ja iski omasta paluukiekostaan voittomaalin ja kolme tärkeää pistettä keskikastissa olevan turkulaisjoukkueen mukaan.

Marek Schwarz keräsi kehut ja oli joukkueen kulmakiviä lauantaina.
Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

HIFK:n vahva alku ei säikytä vierailijoita

Kotijoukkue sai otteluun lentävän lähdön ja avauspuolisko ensimmäisestä erästä mentiinkin täysin kotijoukkueen hallinnassa. TPS-pakit olivatkin suurissa vaikeuksissa oman avauspelinsä kanssa ja pitkiä jaksoja mentiin kotijoukkueen hyökkäyspäässä punapaitojen hallitessa keskikenttää ja sitä kautta tukahduttaen vierailijoiden hyökkäyspelin.

Kotijoukkue siirtyikin jo kolmen minuutin kohdalla johtoon, kun Toni Söderholm löysi oivaltavalla siniviivakudilla maalin edessä vapaaksi jääneen Janne Pesosen, joka ohjasi helsinkiläiset varhaiseen johtoon avauserässä.

Maali tuntui kuitenkin hieman jopa lamaannuttavan kotijoukkueen peliä, ja mitä pitemmälle mentiin, sitä paremmin TPS pääsi peliin mukaan. Kun joukkueen avauspeli parani ja helsinkiläisten prässin alta päästiin nopeasti pois, lisäsi se uuden vaihteen Pekka Virran suojateille ja myös kotijoukkueen päätyyn nähtiin organisoituja hyökkäyksiä.

– Ensimmäinen kymmenen minuuttia erinomaista pelaamista, sen jälkeen ruvettiin työntämään kiekkoa kaverin lapaan. Ei saatu kiekkoja viivojen päältä keskialueelle ja sitä kautta syvälle, Matikanen myönsi suoraan.

Vierailijoiden tasoitusmaali näki päivänvalon, kun Kimmo Kuhta menetti kiekon omalla sinisellä, eivätkä turkulaiset jättäneet paikkaa hyödyntämättä. Thomas Plihal käänsi nopeasti irtokiekon ja Michael Birner iski kiekon ohi Jan Lundellin.

Maali sytytti entisestään vierailijoiden peliä, eikä aikaakaan kun kiekko oli toistamiseen Lundellin vartioimassa maalissa. Plihal sai seistä vapaasti HIFK-maalin edustalla ja ohjasikin komeasti Mario Scalzon heittämän siniviivaroikun maaliin.

TPS käyttää paikkansa

Toiseen erään vierailijat jatkoivat siitä mihin jäivät ja hallitsivatkin ensimmäistä kymppiä mielin määrin. Jarkko Huttusen viedessä kotijoukkueen kahden maalin karkumatkalle HIFK:n viisikon ylipelaamisen jälkeen, ilmassa oli jo ratkaisun makua.

HIFK kuitenkin osoitti venymiskykyä ja kampesi kuin kampesikin itsensä vielä peliin mukaan. Ensin Mikael Granlund toi joukkueen maalin päähän ja vain pari minuuttia tästä, niin peli oli tasan. Mikko Jokela pääsi iskemään Petteri Wirtasen komeasta oivalluksesta ottelun tasoihin ja tässä vaiheessa peli näyttikin kotijoukkueen kannalta hyvältä. Erän lopun jäähysuma ja Vahalahden ylivoimamaali käänsivät kuitenkin vielä kerran pelin suunnan.

Kolmas erä oli aivan yhtä maalia, mutta huippupaikoista huolimatta HIFK ei saanut yllätettyä Schwarzia, vaan 36 kertaa ottelussa torjunut tšekkivahti kesti helsinkiläisten rynnistykset kerta toisensa jälkeen.

Virta tyytyväinen taisteluun

Matikainen oli syystäkin pettynyt omiensa esitykseen ja erityisesti maalinteko sai sapiskaa helsinkiläisten käskyttäjältä.

– Kyllä meitä koetellaan nyt. Peli löytyi sieltä taas, mutta malttamattomuutta tässä on. Me ei pystytä niitä pieniä tilanteita hoitamaan tarpeeksi selkeästi ja sitten meitä rankaistaan vahvalla kädellä. Ei tästä ole kuin yksi tie ja se on työn tie.

Lopussa kotijoukkue tekikin paljon ketjumuutoksia ja viime minuutit mentiin neljällä hyökkääjällä.

– Joo hain siihen vähän tulivoimaa ylivoimaan ja tasaviisikoin pelaamiseen. Ja kyllähän niitä paikkoja taas oli, mutta TPS puolusti hyvin.

Virta oli puolestaan tyytyväinen joukkueen puolustustaisteluun ja varsinkin joukkueen ilmeeseen alivoimalla. Erityiskehut viikonlopulta saikin parantunut taisteluilme.

– Kaivettiin taistelu taas mukaan, mikä on puuttunut muutamasta viime pelistä. Se tuo aina tunnetta. Nyt perjantain Lukko-peli ja tämä peli oli parempaa siinä suhteessa. Se kasvattaa joukkueen itsetuntoa ja henkeä ja vie meitä eteenpäin.

– Alku oli vaikea ja annettiin kaverille helppo maali siihen heti, mutta pelattiin sen jälkeen hyvä avauserä. Koko ajan meni vaikeammaksi ja loppuaika meni ihan selviytymistaisteluksi. Eilinen peli alkoi jo painaa siinä vaiheessa jaloissa, Virta kommentoi joukkueensa nihkeää alkua ja lopun puolustustaistelua.

Molempien joukkueiden pelit jatkuvat tiistaina, kun HIFK matkaa Lappeenrantaan ja TPS saa vieraita Kuopiosta.