Pärssinen rankaisi turkulaisia kolme kertaa

IFK:n ykkösketjun laiturit olivat pääosassa Helsingissä, kun liigan kärkikamppailussa HIFK otti TPS:stä 5-2 voiton. Kimmo Kuhta ja Timo Pärssinen laukoivat viidestä maalista peräti neljä.

Helsingin IFK pitää vahvasti kiinni SM-liigan kärkipaikastaan. Tiistaina Helsingissä nähtiin kaksi erää vauhdikasta kiekkoa, joissa pääosaan nousi IFK:n Timo Pärssinen. Pärssisen kolmannen erän puhdasoppinen hattutemppu varmisti pisteiden jäämisen IFK:lle.

Kohellusta

Ensimmäinen erä alkoi todella varovaisesti ja voitaisiin sanoa, että nähtiin täydellistä SM-liigakiekkoa. Valitettavasti tätä ei voida sanoa positiivisessa mielessä, sillä molemmat joukkueet sortuivat valtavaan kahvaamiseen ja halipainiin. Yleensä tähän edes joku puuttuu, mutta nyt se mies ei ollut edes yleensä mukiinmenevästi viheltävä päätuomari Jari Levonen. Levosen linja oli melkoisen sekava, eikä tätä kahvaamista saatu tämänpäiväisillä vihellyksillä kuriin.

Oli ensimmäisessä kahdessakymmenessä jotain hienoakin, nimittäin TPS:n Antti Hulkkosen kova avojääpommi, jonka kohteeksi joutui IFK:n Carlo Grünn. Grünn toi kiekon yli siniviivan ja teki äkkipysähdyksen. Hulkkonen luisteli Grünniä kohti ja pisti sellaisen perstaklauksen, ettei paremmasta väliä. Helsinkiläisyleisö palkitsikin tämän taklauksen raikuvin aplodein.

Maaleja erässä ei nähty yhtäkään, eikä se tällaisella kyttäyskiekolla mikään ihme olekaan. Haukottelevia katsojia nähtiin erätauolla suuri määrä.

- Haimme ensimmäistä kertaa tiettyjä ketjuja TPS:n ykköstä ja kakkosta vastaan ja ehkä se hieman sekoitti otteitamme alussa, vaikka kyllä hallitsimme ensimmäistä erää. TPS ei saanut kuin muutaman laukauksen. Mitä pidemmälle edettiin, niin sitä paremmin toki meni, kertoi IFK-valmentaja Hannu Aravirta.

TPS nousee kahdesti tasoihin

Toiseen erään molemmat joukkueet saapuivat pelaamaan, jos ei nyt kauniimpaa, niin ainakin vauhdikkaampaa kiekkoa. Hula-hula-vanteet olisivat olleet tämän havaiji-kiekon ilmentymänä toimineen erän aikana sopiva asuste molemmille joukkueille. Erässä hyökättiin päästä päähän, vaikkakin TPS sai laukauksia IFK-vahti Dave Stathosia kohti vain puolet siitä, mitä IFK onnistui TPS:n Tuomo Karjalaiselle laukomaan.

Ajassa 25.57 nähtiin sitten vihdoinkin ottelun avausmaali. Mikko Kurvinen taklasi kovia taklauksia ottelussa saanutta Jani Kiviharjua ja sai näin otettua kiekon IFK:lle. Eetu Holma korjasi irtokiekon ja pisti oivan pystysyötön Martin Spanhelin lapaan. Spanhel pääsi läpiajoon, eikä erehtynyt, vaan viimeisteli Karjalaisen ohitse 1-0:aan. Maalia seurasi muutaman metrin päästä TPS:ssä koeajalla oleva Harlan Pratt.

- Täytyy muistaa, että Prattilla on vasta muutama harjoitus alla ja tämä oli hänen ensimmäinen esiintymisensä.Myöhemmin nähdään, miten hänen suhteensa edetään, kertoi uudesta puolustajastaan TPS-luotsi Jukka Koivu.

Seuraavan maalin iski ylivoimalla TPS. Antti Aalto laukoi ja Kai Nurminen luisteli maalin edestä. Kiekko osui Nurmista nilkkaan, josta se pomppasi ohi Stathoksen. Onneksi laukoja oli turkulainen, sillä muuten eräs turkulaisaviisi olisi joutunut jälleen tekemään kolumnin IFK-pelaajien tahallisista teloituslaukauksista.

IFK:n toinen maali syntyi myös ylivoimalla Antti Aallon istuessa jäähyllä. Brett Harkins syötti Kimmo Kuhdalle, joka nousi maalille ja laukoi tarkasti ohi Karjalaisen. Kuhta ei ehtinyt maaliaan juhlia, sillä hänellä oli asiaa päätuomarille. David Schneider veti miestä poikittaisella ennen Harkinsin syöttöä, mutta Levonen ei tähänkään reagoinut. Molemmilla joukkueilla oli useasti asiaa Levoselle, mutta porinlappeenrantalainen piti linjattomuutensa.

TPS ei IFK:n johtoa kauaa ottelussa katsellut, vaan iski jälleen. Mikko Rautee syötti kiekon maalin takaa Kim Hirschovitsin huonon purun jälkeen ja Kiviharju löi Jarno Kultasen jalkoihin jääneen kiekon IFK-maalin ylänurkkaan.

Pärssinen-show

Viimeisen erän sankarista ei varmasti ole kenelläkään epäselvyyttä. Kolmen maalin mies tänään oli SM-liigan pistepörssiä johtava Timo Pärssinen. Pärssinen sai toki tilanteisiinsa hyvät syötöt, mutta kyllä ammattimaista maalien viimeistelyäkin täytyy ihailla.

Ensimmäisessä Kimmo Kuhta heitti oikealta laidalta kiekon kohti TPS-maalia. David Schneiderin kovasta kahvasta huolimatta Pärssinen sai mailansa kiekon tielle, joka pomppasi Karjalaisen suojista maaliin. Jokainen ihminen hallissa näki Pärssisen nousevan keskeltä, mutta Schneider ei silti saanut Pärssistä pidettyä.

Toinen Pärssisen maaleista oli taas IFK:n syöttötaituri Brett Harkinsin käsialaa. Harkins ja Pärssinen pääsivat 2-1 ylivoimahyökkäykseen. Harkins odotti hetken syöttään ja pisti kiekon tarkasti Pärssisen mailaan. Pärssinen odotti hetken, että Karjalainen menee polvilleen ja nosti sitten kiekon rystyltä maalin kattoon.

IFK:n fanijoukon jo viritellessä voitonlaulujaan ajassa 56.40 lopetti Pärssinen turkulaisten viimeisetkin pyristelyt. Toni Söderholmin tarkka pystysyöttö löysi Pärssisen vapaana siniviivalta. Muutama luistimenpotku ja Pärssinen oli yksin Karjalaista vastaan, eikä ammattimies tässäkään vaiheessa erehtynyt. Pelin voittajasta ei ollut epäilystä.

- Kyllä Pärssinen hyvin pelasi, mutta aiheutti myös sydämentykytyksiä. Maalin johdossa koukkujäähy ja sen jälkeen hillitöntä läpiajojen haistelua vastustajan sinisellä, joista voi aina seurata vastustajalle vaarallinenkin tilanne. Kyllä "Pärä" on huikeassa kunnossa, varmasti parhaassa mitä olen Pärssistä koskaan nähnyt, kertoili Aravirta huippulaituristaan.

Huomattavaa

IFK onnistui ottelussa pitämään TPS:n kovimmat laukojat hyvin kurissa, sillä TPS laukoi ottelussa kaiken kaikkiaan 37 kertaa. Toisessa päässä tilanne taas oli päinvastainen. IFK laukoi ottelussa 56 kertaa, innokkaimpina laukojina Kim Hirschovits yhdeksällä ja Roman Vopat 10 laukauksella. Tässä ottelussa muutenkin tuntui, että TPS-johdon "joudumme tekemään valtavasti töitä jokaisen maalin eteen"-mantra ei täysin pitänyt paikkaansa.

- Mielestäni IFK-hallitsi koko 60 minuuttia. Meillä oli muutamat omat paikkamme. Nämä jäähymäärät ja se miten me ne jäähyt otimme. Ei voi voittaa ainakaan Helsingissä. Ei riittänyt kärsivällisyys. Ne säännöt, johon olemme pelanneet tähän asti, eivät olleet nyt pelissä mukana. IFK:lle onnittelut, ei ole mikään yllätys, että he ovat liigan kärjessä, sanoi TPS:n päävalmentaja Koivu.

- Tämä ei ollut Levosen show, vaan kyllä nämä jäähyt olivat meidän heikkouttamme, vastasi Koivu kysymykseen tuomarilinjasta.

- Puolustajien liike ja kiekollinen yhteispeli on tuonut meille lisää hyökkäysvoimaa. Meille on kuitenkin tullut oikeastaan kolme kaveria NHL:stä, jossa pelityyli on hyvin erilainen kuin Suomessa, valotti IFK:n nykykunnon saloja Hannu Aravirta.