HIFK oli lopulta liikaa TPS:lle

Joonas Rask sai viimeinkin maalihanat auki HIFK-paidassa
Kuva © Mika Kylmäniemi
HIFK voitti TPS:n Helsingissä 5-3. Corey Elkinsin johtama ketju oli täyttä tulta ja tappuraa järjestellen kolme helsinkiläisten maaleista.

Torstai-illan kiekkohuumassa HIFK sai vieraita Turusta. Stadilaisia tunteita herätteli se, että 40 vuotta sitten finaalin voittanutta HIFK:n edustusjoukkuetta oli paikalla. Myös Ville Peltosta onniteltiin kiekkoleijonaksi aateloimisen johdosta.

Juhlallisuuksien jälkeen peli alkoi ja mustavalkoinen myrsky oli valloillaan. TPS pääsi useasti hyökkäämään, kun taas HIFK:n yritykset kariutuivat hätäisiin paitsioihin ja mailaviidakkoon eksyneisiin syöttöihin.

Joonas Raskille aukesi tilaisuus maalintekoon noin viiden minuutin pelin kohdalla, mutta Teemu Lassila vieraiden maalilla pelasti tilanteen. Pelin edetessä yleisöstä rupesi kuulumaan yhtämittainen mylvintä "Peliä HIFK".

Ensimmäisen erän lopussa Teemu Ramstedt haastoi TPS puolustuksen ja hankki vieraille jäähyn. Ylivoimapeli näytti aluksi mallikkaalta, mutta kaikki kääntyi, kun turkulaiset saivat aloituksen helsinkiläisten päätyyn. Veli-Matti Vittasmäen kova laukaus siniviivasta upposi aloitusvoiton jälkeen verkon perukoille.

Tilanne oli vieraille 0-1. TPS ei ehtinyt juhlia kauaa, kun vajaa minuutti myöhemmin Rask sohi maalinedustalta kiekon Lassilan selän taakse ja tasoitti pelin vain sekunti ennen erätauon alkua.

- Kyllä teki hyvää. Onneksi kerkesin laukoa, kommentoi Rask.

HIFK:n salama-alku

Kuten niin monta kertaa aiemminkin kaudella, punapaitaiset tulivat toiseen erään uudella sykkeellä. Kotijoukkue sai pelin vierailijan päätyyn ja pommitus kantoi hedelmää. Tomas Zaborskyn tolppaan liruneen laukauksen siirsi verkon perukoille jälleen Rask.

Erän puolivälissä Nikolai Goldobin otti jäähyn, ja Niclas Lucenius toi vieraat tasoihin ylivoimalla.

HIFK pysyi kuitenkin paremmin kiekossa kiinni, ja syöttöjen löydettyä perille tapahtui. Ramstedt jätti takanaan luistelleelle Julius Nyqvistille, joka pääsi tuulettamaan ensimmäistä liiga-maaliaan.

- Oli kiva saada maali tehtyä, totesi lyhyesti ja ytimekkäästi Nyqvist.

Toisen erän lopussa Mikko Rantanen pääsi jallittamaan HIFK-puolustuksen, mutta Ville Husso oli tilanteen tasalla. Se ei kuitenkaan lohduttanut, sillä Radek Smolenak laukoi TPS:n tasoihin viimeisillä sekunneilla. Erätauolle lähdettiin tilanteessa 3-3.

Kolmas erä alkoi nujakoinnilla. Ensin Zaborsky otti kampituksesta rangaistuksen, ja jälkitilanteesta jäähykopin ovi heilahti vieraiden Ilkka Pikkaraiselle. Erikoistilanteen paras maalintekopaikka aukesi vieraiden Ryan Laschille, joka pääsi yksin läpi, mutta ei onnistunut yllättämään Hussoa.

Tämän jälkeen mentiin täysin TPS:n komennossa. Seuraavan jäähyn ottikin HIFK, mutta helsinkiläiset onnistuivat luomaan sen aikana parikin alivoimahyökkäystä. Se ruokki joukkueen taistelutahtoa ja lopulta yritys palkittiin. Corey Elkins pääsi Raskin ja Miihkali Tepon syötöistä viemään HIFK:n 4-3 johtoon.

HIFK:ssä vuonna 1998 mestaruuden voittanneen TPS:n tuoreen päävalmentajan Miika Elomon suojatit yrittivät vielä ilman maalivahtia, mutta Goldobinin hehtaariroiskaisu sinetöi ottelun loppulukemat 5-3.

-Ensimmäinen erä oli selvästi kauden heikoin. Seuraavissa pääsimme myllyttämään, Totesi HIFK-kippari Toni Söderholm.