HIFK kuuman ottelun voittoon

Tiistai-iltana Helsingissä nähtiin varsin kuuma ja tasainen kamppailu, kun HIFK nappasi jatkoaikavoiton lopulta maalein 4-3. Illan suurin sankari oli kaksi maalia iskenyt ja ottelun ratkaisut Janne Pesonen.

Tammikuinen tiistai-ilta, puolitäysi jäähalli ja vastassa SaiPa. Yhtälö, joka ei juuri viime vuosina Helsingissä suuria hienouksia tarjonnut. Tiistaina paikalle raahautuneet näkivät kuitenkin viihdyttävän ja vauhdikkaan kiekko-illan, kun HIFK nappasi jatkoaikavoiton moninaisten vaiheiden jälkeen.

Tasaisen kiekkoillan ratkaisu nähtiin vasta jatkoajalla, kun kotijoukkue käänsi ylivoimat edukseen ja iski miesylivoimalla. Illan suurin sankari oli kaksi maalia ottelussa iskenyt Janne Pesonen, joka osoitti muutaman vaikean pelin jälkeen jälleen heräämisen merkkejä.

Tuomaritoiminta nousi ottelun jälkeen suurimmaksi puheenaiheeksi ja Ari-Pekka Selin kävikin ottelun jälkeen kuumana ratkaisumaalia edeltäneestä tilanteesta. Petri Matikainen oli tyytyväinen voittoon ja näki ottelussa myös paljon hyvää.

– Erittäin kova peli. Ilme oli hyvä kummallakin joukkueella. Erittäin tasainen ja tiukka vääntö. SaiPan kamppailupelaaminen on tällä hetkellä vahvassa liidossa. Pelaavat hyvää jääkiekkoa.

– Momentum vaihteli pitkin peliä. Vaikka meillä on isoja staroja kokoonpanossa, ei se näkynyt jäällä, muuta kuin erikoistilanteissa, HIFK-käskijä summasi illan yhteen.

Saipa avaa vahvasti

Vierasjoukkue tuli otteluun selvästi paremmalla jalalla ja hallitsi ottelun alkua. Avausmaalia ei kauaa saatukaan odottaa, kun Jarno Koskiranta käänsi HIFK-puolustuksen nukahtaessa nopeasti keskialueelta. Jesse Saarinen jatkoi nimikaimalleen Jesse Mankiselle, joka ohitti jo kolmannella minuutilla Mika Norjan.

Maali lamaannutti HIFK:n peliä ja kotijoukkue oli avausminuuteilla suurissa vaikeuksissa erityisesti keskialueen ylityksen kanssa. SaiPa puolestaan käänsi peliään nopeasti ja HIFK-puolustus olikin suurissa vaikeuksissa nopeiden vastahyökkäysten myötä.

Janne Pesonen oli illan sankari osuttuaan jatkoajalla.

Erän parhaat paikat kotijoukkue sai luotua ylivoimalla. Ensimmäinen ylivoima kotijoukkueella oli vielä vaisua, mutta toisella joukkue sai tärkeän onnistumisen.

Erkki Rajamäki oli vahva maalin edustalla ja ohjasi vain hetki ennen erän päättymistä Toni Söderholmin vedon ohi Richard Ullbergin. Näin ollen vierailijoiden pirteä avauserä jäi hyödyntämättä ja erätauolle mentiin tasatilanteessa.

Kotijoukkue herää mukaan

Toisessa erässä meno jatkui siitä mihin se ensimmäisessä jäi. SaiPa tuli alkuun pirteästi, mutta tällä kertaa pyöritys jäi näennäiseksi. Kotijoukkue sai tiivistettyä omaa puolustustaan, ja mitä pitemmälle erä meni, sitä paremmin HIFK pääsi peliin mukaan.

Ensimmäinen paikka nähtiin jo ensimmäisissä vaihdoissa, kun Janne Pesonen karkasi läpi ja Simon Backman joutui rikkomaan rangaistulaukauksen arvoisesti. Laiturin ruuti oli kuitenkin vielä märkää, eikä hyökkääjä saanut ohitettua Ullbergiä.

Kun puolustus parani, alkoi kotijoukkue saada myös tilanteita hyökkäyspäässä. Ensi kerran siiten joulukuun pelannut Ullberg oli kuitenkin maalilla hyvä ja torjui muun muassa Markus Granlundin läpiajon.

Erän puoliväliä ennen kotijoukkue sai kuitenkin haluamansa, kun Pesoselle avautui jälleen huippupaikka. Ensimmäinen ja toinen kerta epäonnistuivat vielä, mutta tarpeeksi yrityksiä saatuaan HIFK-hyökkääjä onnistui ja pääsi iskemään lähietäisyydeltä todellisen tahtomaalin.

SaiPa ei kuitenkaan tästä masentunut, vaan iski vielä kertaalleen. Hieman ennen eränloppua Ville Koho otti satanolla aloitusvoiton ja käänsi viereen Backmanille. Puolustajan veto yllätti Norjan ja näin ollen erätauolle mentiin jälleen tasalukemista.

HIFK nousee lopussa

Päätöserässä ottelun roolit selkiytyivät. HIFK hallitsi näennäisesti ja vierailijat iskivät vaarallisesti vastahyökkäyksistä. Kotijoukkueen puolustus oli vaikeuksissa erityisesti keskialueella, mistä vierailijat käänsivät monta kertaa vaarallisesti kohti Norjan vartioimaa maalia.

Vierailijat karkasivat jälleen johtoon hieman ennen erän puoliväliä. Tomi Leivo seurasi nopean vastahyökkäyksen jälkeen omasta vedosta seuranneen irtokiekon ja vei lappeenrantalaisryhmän jälleen johtoon.

Pitkään näyttikin, että vierailijat nappaavat kolme pistettä, kunnes aivan päätöserän lopulla vierasjoukkueen jäähyily kostautui. Ensimmäistä peliään SaiPassa pelannut Antti Bruun katseli aitiosta, kun Mikko Kousa toi HIFK:n jälleen ottelussa tasoihin tarkalla vedolla.

Jatkoajalla kotijoukkueelle tuomittiin kyseenalainen jäähy, jonka aikana HIFK käytti tilanteen hyväkseen. Pesonen nappasi ratkaisijan viitan harteilleen ja iski komealla vedolla illan ratkaisun.

Selin oli ottelun jälkeen syystäkin pettynyt tulokseen. Tuomarit haukkunut SaiPa-käskijä olikin tappiosta huolimatta tyytyväinen joukkueen ilmeeseen.

– Onnittelut HIFK:lle voitosta. Ensimmäinen erä aika nyhjäämistä, sitten peli hieman piristyi ja IFK:lla oli kovat myllyt varsinkin toisessa erässä. Niistä kuitenkin selvittiin. Tasainen peli ja meillä oli huippupaikat myös vielä 3-2-tilanteestakin tehdä voittopeli tästä.

– Kyllä täytyy nostaa hattua ”Atulle”. Vuodesta toiseen vetää Etelä-Karjalan joukkoa, eikä kredittiä juuri tule, siellä kun peräpäässä yrittää sätkiä oman joukkueensa kanssa, Matikainen peesasi ja jakoi vastustajalle tunnustusta.

Kotijoukkueen otteet olivatkin voitosta huolimatta melko vaatimattomia. Matikainen näkikin pelissä paljon parannettavaa.

– Kyllä meillä pelillisiä ongelmia on, suorien hyökkäysten puolustamisessa sekä PaPP:in(puolustusalueen puolustuspelaaminen) täytössä. Välillä annetaan niin helkkarin helppoja paikkoja. Opiskelu jatkuu ja peli ei ole valmista, kuten se ei ole koskaan.

Molempien joukkueiden opiskelut ja ottelut jatkuvat perjantaina. HIFK matkaa Raumalle ja SaiPa saa vieraita Hämeenlinnasta.