IFK löi Pelicansin

Helsingissä vietettiin maalijuhlia IFK:n kukistaessa Pelicansin maalein 6-4.

IFK teki tarvittavan määrän maaleja, jotta pisteet pysyivät Helsingissä. IFK:n voiton takuumiehinä ottelussa oli loistavasti pelannut ykköskenttä.

IFK:n painostusta ensimmäisessä

IFK aloitti ottelun vahvasti ja Timo Pärssinen pistikin kiekon Kimmo Kuhdan syötöstä maaliin. Kuhta nousi laidalta maalin taakse ja juuri maalia ohittaessaan antoi syötön suoraan Pärssisen lapaan. Pärssinen laukoi ottelun avausmaalin, 1-0. Ottelua oli tässä vaiheessa pelattu 4.03.

Seuraavan kerran samat miehet olivat vauhdissa kun IFK pelasi ylivoimaa, Jussi-Antti Reimarin istuessa jäähyllä. Tuomo Ruutu laukoi ja Pärssinen pääsi Ruudun reboundiin. Pärssinen laukoi kahdesti ja kiekko pomppi Mikko Rämön torjunnasta maalin kulmalle. Kuhta oli paikalla ja siirsi kiekon tyhjään maaliin.

Pelicans ei kuitenkaan antautunut, vaan iski erän ainoasta paikastaan maalin. Jani Keinänen toi kiekon hyökkäysalueelle, Niclas Hedberg selässään. Keinänen jätti Toni Saariselle, joka syötti maalin kulmalle. Maalin kulmalla odotti Tero Paappanen, jota Pasi Saarinen oikeastaan hyväili, eikä yrittänytkään iskeä pois maalilta. Paappanen laittoi mailan jäähän ja kiekon maaliin. Stathos oli tilanteessa toisella kulmalla, joten hän oli täysin voimaton.

Toisessa erässä suvantovaiheita

Molemmilla joukkueilla oli melkoisia nukahdusvaiheita ottelun toisessa erässä. Erän alussa IFK vielä painosti, mutta sitten liike loppui ja Pelicans tuli tasoihin ja ohikin.

Jani Keinänen-show alkoi, kun Tuomo Ruutu istui jäähyllä. Toni Saarinen syötti ja Keinänen iski kiekon Stathoksen selän taakse. Pelicans oli herännyt täysin nollatilasta taistelemaan pisteistä.

Tasoituksen jälkeen Pelicans pyöritti peliä mielinmäärin, mutta sai vain muutamia laukauksia aikaan. Pelicansin johtomaali tuli, kun pahasti pihalla ollut Simicekin kentällinen ja pakkipari Saarinen-Hedberg olivat jäällä. IFK-maalilla oli melkoinen härdelli ja sen päätteeksi Toni Häppölä astui kiekon päälle. Kiekko jäi yksin maalin edessä odottaneelle Keinäselle, jolla oli helppo työ ohittaa Stathos.

Tämän maalin jälkeen IFK tiivisti kolmeen kentälliseen. Toni Häppölä ja Joonas Vihko vilttiin ja polvivaivainen Simicek pukusuojan puolelle.

-Simicekillä oli polvi kipeänä, mies kuitenkin yritti pelata, mutta ei onnistunut. Toisessa erässä polvi kipeytyi niin paljon, ettei pelaaminen onnistunut. Pelicansin maalit eivät kuitenkaan olleet yksin Simicekin syytä, kertoili IFK-luotsi Alpo Suhonen.

IFK teki erässä kuitenkin vielä tasoituksen. Turo Järvinen karvasi kiekon Pelicans-puolustukselta ja neppasi kiekon Carlo Grünnille. Grünn nousi maalille ja pisti juuri Rämön edessä hienon noston Ville Viitaluomalle, jolla oli helppo työ pistää kiekko maaliin.

Tästä maalista IFK sai valtavasti virtaa ja painostikin erän lopun. Paikkoja oli useampaankin maaliin, mutta Rämö pelasi upean ottelun Pelicans-maalilla.

IFK jyräsi

IFK aloitti erän samalla tempolla, jolla se toisen erän lopettikin. Pärssinen syötti kiekon vauhdissa olleelle Ruudulle, joka painoi kahden Pelicans-puolustajan välistä läpiajoon. Ruutu syötti Kuhdalle. Kuhta pisti kiekon nopeasti takaisin Ruudulle, joka lirutti kiekon Rämön jalkojen välistä maaliin. Kolmatta erää oli pelattu vasta 0.23.

Seuraava maali oli Toni Söderholmin upea yksilösuoritus. IFK pelasi ylivoimaa ja Söderholm pysäytti punaviivan kohdalla Pelicansin purkukiekon. Pelicans-pakkien välissä oli tilaa ja Söderholm purjehti siitä välistä kohti maalia. Pelicans-pelaajalle ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin koukkia Söderholm nurin.

Päätuomari Timo Favorin nosti jo kätensä jäähyn merkiksi, mutta Söderholm taisteli loppuun asti. Ensimmäisen vedon Rämö torjui, mutta maassa maaten Söderholm huitaisi vielä kiekkoa, joka meni maaliin.

Vielä muutama maali nähtiin erän lopulla. Ensin ylivoimalla Marek Zidlicky laukoi ja IFK:n uusi ulkomaalaisvahvistus iski reboundin sisään. Toiseksi syöttäjäksi merkittiin Kim Hirschovits.

Minuutti tästä ja Pelicans iski ottelun loppunumerot 6-4. Oliver Setzinger tuli juuri vaihdosta ja kyttäsi siksi keskialueella. Setzinger nousi B-pisteen kaarelle ja laukoi Stathoksen längistä kiekon maaliin. Maaliin syöttäjinä olivat tutut miehet, Toni Saarinen ja Jani Keinänen.

Erän lopussa Niclas Hedberg sai iskun silmän tienoille Tomi Hirvoselta. Täysi vahinko, mutta Favorin määräsi tilanteesta kuitenkin viisi minuuttia ja pelirangaistuksen.

Muuta ottelusta

Pelicansin selkeästi parasta kenttäpelaajista esitti Saarinen-Keinänen-Setzinger, joka oli mukana jokaisessa Pelicansin maalissa. Puolustajista kentällä maalien syntyessä oli Henri Laurila-Martin Cech-pakkipari.

Unohtaa ei kuitenkaan voi Mikko Rämöä, joka pelasi todellisen huippuottelun. Harvoin kuuden päästetyn maalin jälkeen maalivahtia voi kehua, mutta tänään Rämö otti kiinni juuri ne vedot, jotka otettavissa olivat.

Muutama todellinen maailmanluokan torjuntakin joukossa oli. Ehkä paras oli tilanne, kun Viitaluoma-I.Pikkarainen pyöritti Pelicansin täysin pihalle ja järjestivät Grünnille hienon maalipaikan. Grünn sai aikaan hyvän laukauksen, mutta Rämö otti näyttävän kopin. Tilanteesta Rämö sai IFK:n fanikatsomolta ansaitut aplodit.

IFK:n parasta esitti ykkösketju, jossa ei tänään heikkoa lenkkiä ollut. Jokainen kolmikosta Pärssinen-Ruutu-Kuhta olivat täysin palkkansa arvoisia tänään. Joskin virhekin ketjulle sattui, kun Setzinger kolmannessa erässä pääsi iskemään kiekon IFK:n ykköskentän ollessa jäällä.

IFK puolustuksessa oli yksi mies, joka on jo useita otteluita pelannut omalla tasollaan. Marek Zidlickyn otteet olivat tänään omaa luokkaansa. Mies pelasi välillä neljäntenä hyökkääjänäkin ja muutenkin peli sujui erittäin loistavasti.

IFK:n uusi tsekki, Frantisek Mrazek sai siis maalitilinsä auki, eikä mies muutenkaan ollut huono pelaaja. Lyhyitä vaihtoja hän pelasi, mutta kädet toimivat erittäin hyvin ja mies voitti useita aloituksiakin. Taklauksiakin jokunen tuli tilille eli ei huono alku IFK-paidassa.

IFK:n murheenkryyni koko kaudella on ollut puolustus ja niin se oli tänäänkin. IFK:lla on kaksi toimivaa pakkiparia ja puolitoista toimimatonta. Ensimmäisessä erässä Hannu Pikkaraisella ei ollut paras päivänsä ja mies joutuikin hyvin aikaisessa vaiheessa vilttiketjuun. Mutta kun toinenkin pakkiparin miehistä, Pasi Saarinen oli kuten aiemminkin kaudella pahasti yössä, ei juuri Pikkaraiseltakaan voinut odottaa.

Pikkaraisen paikan otti Niclas Hedberg ja hänkään juuri Pikkaraista paremmin ei pelannut. Kun Saarinen-Hedberg oli kentällä, niin Pelicans sai useita hyviä maalitekopaikkoja, koska tämä pakkipari oli niin pahasti jäljessä. Osa IFK-faneista vihelsi jommankumman saadessa kiekon ja aplodeerasi kun kaksikko luisteli vaihtoon.

IFK voisi kokeilla Joni Purolaa, A-P Lambergia tai esimerkiksi Patrik Lodstedtia Saarisen ja Hedbergin paikalla. Ei se ainakaan huonompaan suuntaan voi mennä.

Valmentajien kommentteja

Petteri Hirvonen, Pelicans:

-Iso taistelu meiltä tänään ja olen todella ylpeä pelaajistamme. Seitsemän pelaajaa avauskokoonpanosta poissa ja silti näin hyvä ottelu. Edes IFK ei varmasti saa noin montaa tsekkiä tuotettua Suomeen. Tarkoitus oli saada kotijoukkue hyökkäämään yli-innokkaasti ja päästä nopeisiin vastahyökkäyksiin.

-Rämön torjunnat olivat välillä kuin toiselta planeetalta. Lauantain peluutusta maalivahtien kohdalta katsellaan myöhemmin.

-Keinäsen kentällinen on ainoa, joka on pidempään ehtinyt pelaamaan yhdessä. Muuta ovat oikeastaan keräilyeriä.

-Loukkaantuneista vain Jari Kauppila on mahataudissa, muilla on erinäisiä vammoja. Jermu Pistolta aukesi ranne harjoitusten viimeisessä 3-2-harjoituksessa. Paljon tikkejä, eikä tule ihan heti takaisin peliin.

Alpo Suhonen, HIFK:

-Tuskaista oli peli tänään. Meillä on ollut nyt monta vaikeaa peliä, koska ennakkoasetelmat ovat sellaiset, että meidän odotetaan voittavan aina.

-Marek Zidlickyltä loistava nousu jälleen omalle tasolleen. Varmastikin Marekilta kauden paras peli.

-Olemme nyt neljä pistettä kotiedusta. Vaiheet, jotka on tähän mennessä käyty, ovat mielestäni osoittaneet selkeästi, että eteenpäin on menty.

-Mrazek on isoksi mieheksi hyvä liikkumaan. Hänellä oli viime vuonna paha loukkaantuminen ja sitä ennen pelannut Kanadan juniorisarjassa ja Toronton varaus. Ihan hyvä alku IFK:ssa.