HIFK:lle jälleen jatkoaikavoitto

Helsingin IFK otti neljännen peräkkäisen voittonsa lyömällä Rauman Lukon kotonaan maalein 4-3 -maalilla. Ratkaiseva jatkoaika osuman viimeisteli puolustaja Pasi Saarinen. Perjantai-illan ottelu tarjosi odotetun hyvää kiekkoa yleisölle.

asaisessa liigassa kaikki pisteet ovat tärkeitä ja muuttavat sarjataulukkoa varsinkin alussa huomattavasti. IFK:n ja Lukon välinen ottelu oli koko sarjan tapaan tasainen, ja ratkaisu nähtiin vasta jatkoajalla. IFK nousi voitollaan sarjassa viidenneksi, mikä varmasti tyydyttää joukkueen vaativia kannattajia keskimäärin viime kausia paremmin. Ennen kuin kaksi pistettä päätyi IFK:n sarjasaldoon nähtiin ottelussa kuitenkin paljon tapahtumia.

Tasainen alku

Ottelun vausmaali syntyi vain vajaan neljän peliminuutin jälkeen. Mikko Luovi ja Markku Tähtinen pelasivat kiekon aloitusvoiton jälkeen siniviivalle puolustaja Toni Porkalle, jonka vippausta Dave Stathos yritti turhaan kauhoa hanskallaan yläkulmasta. IFK:n tasoitus syntyi, todella yllättäen, ylivoimalla. Lukon nuori sentteri Jarkko Kauvosaari joutui kaatamaan laidasta ylösnousseen Joonas Vihkon ja lähti jäähylle. IFK:n ykköskenttä pyöritti ylivoimaa ja Timo Pärssinen pääsi siirtämään kiekon maaliin takakulmalta Kimmo Kuhdan veivattua ensin Lukon maalivahti Petri Vehasen jäihin. Ensimmäisessä erässä ei nähty kahta maalia enempää, vaikka esimerkiksi Lukon Toni Koivistolla ja IFK:n Arttu Luttisella oli hyvät paikat viimeistelyyn.

Toisessa erässä ei tilastoihin saatu merkintöjä juuri ollenkaan. Paikkoja kyllä riitti, mutta IFK:n Turo Järvisen läpiajon torjui Vehanen ja Pasi Saarelan läpiajo kuihtui paitsioksi. IFK:n maalilla Dave Stathos paikkasi helppoa ensimmäistä maalia torjumalla mailallaan Lukon kahdella yhtä vastaan -tilanteen. Toki erässä maalikin nähtiin. Lukko pääsi erän puolenvälin kohdalla ylivoimahyökkäykseen IFK:n Toni Söderholmin ja Kimmo Kuhdan jäätyi kaatuilemaan hyökkäyssiniviivalle. Ikinuori Erik Hämäläinen nousi tukemaan hyökkäystä ja laukoi kiekon Stahosin jalkojen välistä maaliin. Toisessa erässä kumpikin joukkue pääsi pelaamaan kertaalleen ylivoimaa, mutta täysin tuloksetta. IFK:n ykkösnyrkinkin ylivoima yskähteli.

IFK rutistaa lopussa ohi

Kolmanteen erään IFK sai lisättyä taistelua ja pääsi kääntämään ottelun hetkeksi itselleen. Ensin Turo Järvinen pääsi laidasta puolittain läpi ja ampui pystykiekosta ulkokierteisen laukauksen ohi Vehasen. IFK-fanien tunnelmaa nostatti hieman erän puolenvälin jälkeen Martin Spanhel tekemällä kauden ensimmäisen maalinsa. Turo Järvinen taisteli kiekon maalin takaa luukulle, ja Spanhel survoi sen läpi Vehasen suojien.

IFK:n toiveet kauden toisesta varsinaisen peliajan voitosta olivat kuitenkin ennenaikaisia. Kaikki näytti hyvältä, sillä Lukko sai jo kolmannen kakkosensa kolmannessa erässä 3-2 -tilanteessa. Brett Harkinsin johtaman ketjun peli meni kuitenkin koko ottelun ajan alaspäin, ja lopulta he päästivät jopa alivoimamaalin. Lukon tehokaksikko Pasi Saarela-Quinn Hancock pääsi alivoimahyökkäykseen eikä tällä kertaa tuhlannut paikkaansa. Saarela pelasi puolustajan sivuun ja syötti kiekon Hancockille, joka laittoi sen varmasti maalin kattoon. Näin päädyttiin jälleen jatkoajalle.

Jatkoaika oli kummallekin joukkueelle jo kauden neljäs. Myös molempien edelliset ottelut päätyivät jatkoajalle. Jatkoaikavoitot ovat olleet IFK:lle tällä kaudella lähes yhtä tuttuja itse jatkoajat. Tänään kotijoukkue sai jälleen kaksi pistettä jatkoajan jälkeen. Ratkaisijaksi nousi hyvään syysvireeseen päässyt puolustaja Pasi Saarinen. Saarisen siniviivalta nousun jälkeen laukoma laukaus yllätti Vehasen helpohkosti, mutta riitti yhteen lisäpisteeseen.

IFK:ta löytyi ratkaisijoita

IFK:lla on ollut tällä kaudella suuria ongelmia maalinteossa ykkösketjun ulkopuolelta. Tänään ongelmaan löytyi ainakin ajoittaista ratkaisua, kun Järvinen, Spanhel ja Saarinen onnistuivat. Brett Harkinsin johtama ykkösketju ei puolestaan ollut parhaimmillaan ja keräsi maalistaan huolimatta saldon -2. Maalintekijöiden ohella IFK:n hyökkäyksestä onnistuivat monella osa-alueella syksyn parhaan pelinsä pelannut Kim Hirschovits ja Joonas Vihko. Maalilla tähän asti kaikki pelit uurastanut Dave Stathos ei ollut parhaimmillaan ja päästi pari helpontuntuista maalia.

Lukon maalin jakautuivat tänään kolmelle eri ketjulle, mutta Quinn Hancockin ja Pasi Saarelan ykkönen pystyi luomaan eniten paikkoja. Sami Torkin oltua poissa kokoonpanosta heikkojen esitysten takia oli laitaan nostettu nuori Toni Koivisto, joka pelasikin jälleen pirteästi. Puolustuksessa Eerik Hämäläisen oppipoika Ilkka Heikkinen pelasi aggressiivisesti ja oli usein osallisena pienissä tönimisissä. Toni Porkka ja Janne Niskala muodostivat hyvin roolitetun parin. Maalilla Petri Vehanen torjui peräti 39 kertaa, ja vaikka jatkoaika maali olikin hieman helppo hän suoriutui tehtävästään mainiosti. Lukon puolelta Teemu Kesä joutui jättämään pelin kesken lievien rytmihäiriöiden takia, ja Mikko Luovi krampanneen takamuksen johdosta.

Lehkonen tyytyväinen tappiosta huolimatta

-Joukkue pelaa äärettömän hyvää taistelevaa jääkiekkoa. Olen ylpeä että saan olla siinä mukana, kertoi Lukon valmentaja Ismo Lehkonen, joka ei vaikuttanut jatkoaikatappiosta huolimatta lainkaan pettyneeltä, vaikka ei juuri joukkueensa saamasta pisteestä perustanutkaan

Neljännen pelinsä kuudessa päivässä pelanneen Lukon liike alkoi hiipua kolmannessa erässä, minkä Lehkonen myönsikin.

-Kolmen kakkosen tappaminen viimeisessä erässä syö hirveän määrän bensaa. Kurittomuutta jäähyissä ei kuitenkaan ollut.

IFK:n valmentaja Hannu Aravirran ilme helpottuu sitä mukaan kun joukkue ottaa voittoja. Vielä Aravirta ei kuitenkaan ole täysin tyytyväinen joukkueensa peliin kokonaisuudessaan.

-Jotenkin käyrä on meillä ollut samantyyppinen koko ajan, ei ole oikein riittävän rohkeata taistelupeliä saatu käyntiin ennen kuin ollaan maalin tappiolla ennen kolmatta erää. Sitten saadaan sellaista kontrolloitua aggressiivisuutta peliin.